Forum dyskusyjne
CO ZABRAĆ ZE SOBĄ NA KARAIBY
kategoria podróże po świecie
kraj Kuba
podroznik22 20:45 | 15.12.2008
wybieram sie na Kube na 6 tygodni w maju zabieram ze sobą tylko plecak o pojemnosci 20 l moze ktos kto był na Kubie na dziko doradzi mi co ze sobą zabrac będe wdzięczny za informacje
emski 21:42 | 15.12.2008
a jedzisz sam czy z zona albo dziewczyna bo mam dwie rozne rady na ta okazje na Cube :-)))
podroznik22 21:51 | 15.12.2008
jade samale w zasadzie zamiesciłem ogłoszenie ze szukam kogos kto mógłby sie do mnie przyłaczyc
emski 22:14 | 15.12.2008
no wlasnie pytam bo nie wozi sie drzewa do lasu :-)) i to grzecznie pytam bo jak kiedys taki jeden cubiniec zamiescil zdjecia swojej cubanskiej kolezanki to mnie O. Admin malo co na zbity pysk wywalil stad :-)) tak ze z Cuba trzeba ostroznie
marek.kos 14:25 | 17.12.2008
Tak, z Kubą trzeba ostrożnie. To moje zdjęcia tak podziałały na emskiego. Ale ja już tam nie byłem bardzo dawno, teraz na pewno dużo się zmieniło i to na gorsze. Kiedys Kuba to był super bezpieczny kraj. Raz na ulicy wymieniałem dolary u cinkciarza. W tym momencie podszedł człowiek, machnął jakąś legitymacją, powiedział, że jest policjantem i zabrał mojego cinkciarza z moimi pieniędzmi. Po paru sekundach się opamiętałem, podbiegłem do nich, poklepałem ich od tyłu po ramionach i powiedziałem, że wiem co jest grane i możemy razem iść na policję. "Niby policjant" od razu bez słowa oddał mi moje dolary i rozeszli się, każdy w inną stronę. Tak się bali władzy. Teraz to by chyba nie przeszło. Na Kubę zabierz tylko dobrą znajomość języka hiszpańskiego i dużo kasy, najlepiej Euro, bo od dolarów trzeba płacić podatek.
emski 15:11 | 17.12.2008
co racja to racja sluchaj starego weterana cubanskich escapad :-))) ja niestety na Cube nie moge a szkoda pewnie tez bym podrzucil troche porad :-)))
marek.kos 15:41 | 17.12.2008
A czemu nie możesz? Masz już amerykański paszport? Nam sie wydaje, że USA to wolność, a tymczasem Polacy mogą jechać wszędzie, gdzie tylko chcą, MSZ tylko może przestrzegać przed niebezpiecznymi miejscami na świecie, a Amerykanie mają listę krajów do których im nie wolno wjechać pod karą wysokiej grzywny i nawet więzienia. I dlatego zwykły obywatel USA musi kombinować i latać do Hawany przez Meksyk lub Kanadę. Na szczęście władze kubańskie idą im na rękę i nie wbijają pieczątek do paszportu. W dużo gorszej sytuacji są ci, którzy zgubią swój paszport na Kubie. Wtedy nie obędzie się bez sądu. Chyba, że ostatnio się coś zmieniło, emski?
podroznik22 19:48 | 17.12.2008
dzięki za rade pieniądze postaram sie wymieniac w przeznaczonych do tego punktach a nie na ulicy co do hiszpanskiego to niestety nie znam bede musial sobie jakos radzic zdjecia nie widziałem ale napewno poszukampozdrawiam
emski 02:02 | 18.12.2008
ostatni polski paszport jaki mialem byl jednorazowy w jedna strone tylko :-)) i zostawilem go w Zindorfie daaawno temu ale to juz historia a amerykanskie moga latac na Cube ale musza byc pochodzenia cubanskiego bez problemu jedyne co sie zmienilo to ze cubanskie braly $ 10 za ta karteczke a teraz chca chyba $ 25 albo $ 30 a jak sie wraca z Bahamas Nassau to trzepia jak polakow w Chicago za kielbasa czy nie ma cygar i innych sladow cubanskich dziewic przy sobie :-)))