Forum dyskusyjne
wymiana na CUC
kategoria podróże po świecie
kraj Kuba
Jacky 12:42 | 24.02.2016
WitamPróbował ktoś wymieniać na miejscu dolary ale KANADYJSKIE ?
Ceny Euro i Fr. szwajcarskiego poszybowały ale dolar kanadyjski jest w miarę ok.
Nie ma problemu z wymianą?
kiwi2013 18:53 | 24.02.2016
Podpisuje sie pod pytanie.W zasadzie mialem wymieniać teraz na Ojro ale z tym dolarem kanadyjskim nie jest glupi pomysl. Sporo kanadyjczykow ponoć lata na Kube
Wodniak 19:38 | 25.02.2016
Jak na razie to chyba dolary kanadyjskie są najpopularniejszą walutą na Kubie i nie ma najmniejszego problemu z ich wymianą. W styczniu 2016 r. w hotelowym banku otrzymałem coś ponad 70 CUC za $100, a w recepcji hotelowej 68 CUC. Upewnij się, że banknoty są nowe i nie pogniecione, bez żadnych napisów czy pieczątek, bo nieraz były problemy.
mirekKRK 11:51 | 05.06.2016
>Jak na razie to chyba dolary kanadyjskie są najpopularniejszą walutą na Kubie i nie>ma najmniejszego problemu z ich wymianą. W styczniu 2016 r. w hotelowym banku
>otrzymałem coś ponad 70 CUC za $100, a w recepcji hotelowej 68 CUC. Upewnij się, że
>banknoty są nowe i nie pogniecione, bez żadnych napisów czy pieczątek, bo nieraz były
>problemy.
Piszesz o USD czy o dolarach KANDYJSKICH???
Wodniak 06:19 | 14.06.2016
Pisałem o dolarach KANADYJSKICH>
>Piszesz o USD czy o dolarach KANDYJSKICH???
>
>
Wodniak 21:35 | 06.11.2017
Nie przypuszczam, aby było możliwe kupienie/sprzedanie waluty kubańskiej (CUC) w jakimkolwiek kantorze poza Kubą, jedynie można to zrobić na terenie Kuby.A przy okazji: w styczniu 2017 r. w hotelu i w porcie lotniczym Cayo Coco za $100 kanadyjskich otrzymywaliśmy 67 CUCs, natomiast w banku w mieście Ciego de Avila 72.5 CUC.
linkalinka 16:02 | 09.11.2017
Na Kubie jedynie od wymiany USD pobierają prowizję. $ kanadyjski jest popularny, bo i Kanadyjczycy sa częstymi gośćmi (jak juz tu wspomniano).Najlepsze kursy są w bankach i cadecach (kantor państwowy), w hotelach kursy są znacznie gorsze. Mozna też legalnie wymienić na peso (płaci się nim np.drobnym sprzedawcom za owoce, w lokalnych knajpkach). Nie ma potrzeby brania ich w większej kwocie. Jeżeli do banku jest ogromna kolejka, warto wspomnieć ochronie, że chce się tylko wymienić walutę - wpuszczą bez kolejki.
linkalinka 16:02 | 09.11.2017
Na Kubie jedynie od wymiany USD pobierają prowizję. $ kanadyjski jest popularny, bo i Kanadyjczycy sa częstymi gośćmi (jak juz tu wspomniano).Najlepsze kursy są w bankach i cadecach (kantor państwowy), w hotelach kursy są znacznie gorsze. Mozna też legalnie wymienić na peso (płaci się nim np.drobnym sprzedawcom za owoce, w lokalnych knajpkach). Nie ma potrzeby brania ich w większej kwocie. Jeżeli do banku jest ogromna kolejka, warto wspomnieć ochronie, że chce się tylko wymienić walutę - wpuszczą bez kolejki.
Wodniak 19:32 | 09.11.2017
To prawda, nie opłaca się zabierać dolarów US na Kubę-chyba że się je wymieni 'prywatnie' z Kubańczykami, ale to trochę ryzykowne. Natomiast ostatnio przywiozłem sporo jednodolarowych banknotów amerykańskich i świetnie służyły jako napiwki, bo mieliśmy dosyć i tego kiepskiego kursu wymiany, i ciągłego braku monet/banknotów 1 CUC.Problem jest taki, że często nie ma w pobliżu banków lub Cadeca i jest się zdanym na wymianę w hotelu czy też na lotnisku. Warto zaopatrzyć się też w 'normalne' kubańskie peso, CUP, my kupiliśmy sporo rzeczy płacąc tą walutą (soki owocowe, owoce, kawa, piwo, ciastka, lody, a nawet świetne jedzenie podczas ulicznego festynu). Od kilku lat Kuba zapowiada zniesienie podwójnej waluty i obecnie w większości sklepów ceny są wykazywane w dwóch walutach-być może jest to pierwsza faza tej zmiany. Nawet jeżeli zostanie trochę CUP, to można nimi płacić w normalnych sklepach, przelicznik jest 1:24 (czy też do 25).
Zazwyczaj przed bankami są kolejki, ale strażnicy, widząc turystów, od razu ich wpuszczają bez kolejki. Sam proces wymiany zajmuje dość dużo czasu, trzeba też mieć przy sobie oryginalny paszport (w niektórych kantorach wymiany w hotelach wystarczyła kopia).
AdoKa 23:13 | 02.01.2018
http://www.cubacurrency.com/exchange_rates.html
advisorylyrics 15:48 | 03.01.2018
Hej. Co wynika z tabeli, którą przedstawiłeś? W lutym wybieram się na Kube po raz pierwszy i myślę, że już pora zakupić euro ponieważ ceny wydają się iść w góre, ale gdzieś przeczytałem o tych Kanadyjskich dolarach i nie wiem co jest bardziej opłacalne
Wodniak 17:32 | 03.01.2018
To jest oficjalna strona banku kubańskiego z przeliczeniami: http://www.banco-metropolitano.com.cu/.Ja używam m. in. tej strony: http://www.xe.com/currency/cuc-cuban-convertible-peso.
Wynika z niej, że za $100 kanadyjskich otrzymasz 79.73 peso, a za 100 Euro 120.21 peso.
Euro oraz dolary kanadyjskie są bez problemu akceptowane na Kubie. Zabierz ze sobą nowe, nie pogięte banknoty, bez żadnych pieczątek czy napisów.
advisorylyrics 18:01 | 03.01.2018
Matematyka nie jest moją mocną stroną. Czyli nie warto w Polsce złotówek zamienić na dolary kanadyjskie, żeby później zamienić je na Kubie na CUC ?
Wodniak 18:10 | 03.01.2018
Nie przypuszczam, aby Ci się udało wymienić polskie polskie złotówki na kubańskie peso na Kubie. Dlatego musisz ze sobą zabrać albo dolary kanadyjskie, albo Euro, które potem wymienisz na peso na Kubie.
advisorylyrics 18:56 | 03.01.2018
Może źle się wyraziłem. Chodziło mi o to czy przed wyjazdem na Kubę lepiej opłaca się w kantorze (polskim) zamienić złotówki na euro czy na dolary kanadyjskie a żeby lepiej na tym wyjść (uzyskać trochę więcej CUC) już podczas przewalutowania gotówki na Kubie
Wodniak 00:04 | 04.01.2018
Niestety pojęcia nie mam na temat wymiany walut w kantorach w Polsce. To już Ty musisz zrobić obliczenia i podjąć decyzję.