Forum dyskusyjne
Kuba w Lutym - parę pytań
kategoria podróże po świecie
kraj Kuba
kogoot 14:54 | 14.01.2016
Witam wszystkich.Wybieram się grupą 7-os w lutym na Kubę. 12 dniową podróż zaczynamy oczywiście od Havany, następnie Vinales i następnie kierujemy się w kierunku SE.
Mam kilka pytań, na które znajduję sprzeczne informacje w internecie. Może Państwo pomogą.
1) Prezenty dla Kubańczyków: Czy dalej dobrze jest wziąć jakieś suweniry dla lokalnych mieszkańców? Jeżeli tak to co polecacie? Gdzieś czytałem, że lubią stare telefony komórkowe. Czy to znaczy, że można jakiś z Polski zabrać i dokonać jakiegoś barteru?
2) Guantanamo: Warto?
3) Plażowanie: gdzie najlepiej osiąść na kilka dni, żeby poplażować? Jakąś konkretną plażę/miejscowość polecacie?
Czy jakieś Casy z bezpośrednim dostępem do plaży lub na plaży możecie polecić?
4) Rejsy morskie: czy mieli Państwo do doświadczenia z rejsami morskimi dokoła Kuby zamiast transportu lądowego pomiędzy miastem A i B? Znalazłem taką ofertę: https://yourcubacruise.com/sites/default/files/cc-brx_2016-ai-cons-v25.pdf
5) Samolot: czy lepiej podróżować lądowo czy powietrznie? Rozważamy przelot z Havany do Santiago di Cuba, a następnie powrót lądowo.
6) Vinales: kupiliśmy zorganizowaną wycieczkę do Vinales z wizytą na farmie tytoniu, lunchem, pływaniem w jaskini. Koszt ~60€/os. Co sądzicie?
7) Czy jakieś szczególne rady, jakich byście udzielili przed podróżą?
8) Czy jakieś miejsca szczególnie polecacie?
Pozdrawiam
Kogoot
alek--- 17:58 | 15.01.2016
HejByłam na Kubie dwa lata temu, więc postaram się troszeczkę pomóc.
1) Nie brać. Wiem, to kontrowersyjne, ale przez takie rozdawnictwo robi się z nich żebraków. Na ulicach miast turyści są zaczepiani przez ludzi w rożnym wieku (od dzieci po starców), którzy proszą o: długopis, ołówek, notesik, cukierki, zeszyty, kolorowe wstążki lub monetę. I nie jest to miłe.
Jedyne gadżety, które ja biorę ze sobą w podróż (gdziekolwiek) to parę pocztówek z mojego miasta, jakieś foldery i dodatkowo naklejki, tatuaże i balony dla dzieci (rozdaję je, gdy nocuję w miejscu gdzie są dzieci).
3) Ja polecam Playa Largę i Peninsula Ancon (blisko Trinidadu).
6) Drogo, bardzo drogo. My (byłam tam z koleżanką) płaciłyśmy 25 CUC i przepłaciłyśmy jakieś 10 CUC
7) http://olazplecakiem.blogspot.com/2014/09/dobre-rady.html
8)http://olazplecakiem.blogspot.com/2014/09/kuba-polecamu.html
Pozdrawiam
Ola
olgierd79 07:47 | 18.01.2016
No to i ja dorzucę cos od siebie:1) nie brac... ale z innego powodu... my wzięliśmy (3 lata temu)- nikt nas o nic nie prosił, a jak sami z siebie dawaliśmy to sie ludzie dziwili... w ten oto sposob wszystkie 'upominki' dowiezlismy po 3 tyg znowu do Havany gdzie oddaliśmy wszystko jednej bezdomnej...
3) my planowaliśmy na Cayo Coco... wiecej wskazówek w tej kwesti http://takemytrip.pl/plan-podrozy-3-kuba-ameryka
6) sami dalibyście rade za prawie darmo to zrobic... oczywisce mając transport (my mielismy wynajęty samochód)
Wodniak 20:31 | 19.01.2016
Wczoraj wróciłem z tygodniowego pobytu na Kubie.1) Prezenty-owszem, zabraliśmy ze sobą sporo nowych koszulek z oryginalnymi metkami, od $12 do $69.99 za koszulkę (udało się je nam kupić za przysłowiowe grosze) i często zamiast np. płacić 10-12 CUC za taksówkę lub dawać napiwek, po prostu je dawaliśmy. Kubańczycy byli bardzo z nich zadowoleni, innymi słowy, obopólna korzyść. Prawdą jest, że przez ostatnie lata na Kubie zaszło wiele zmian i widząc po ich ubiorach (oraz iPhone), całkiem nieźle się niektórym powodzi—ale w małych miasteczkach czy wsiach, szczególnie tych położonych z daleka szlaków turystycznych, ludzie nadal są biedni, co zresztą od razu rzuca się w oczy. Często nawet drobna rzecz była idealną zapłatą, napiwkiem czy też prezentem.
2) Nie byłem, ale nie przypuszczam, aby warto było tam jechać po to, żeby przez lornetkę spojrzeć z daleka na bazę amerykańską.
5) Warto może wynająć samochód z kierowcą na parę dni, ok. 90-120 CUC dziennie-bezpiecznie, można dużo zobaczyć.
7) Rady-po prostu poszperaj w Internecie, mógłbym o tym dużo pisać.
8) Trynidad-przepiękne miasto i blisko do plaży-Playa Ancon. Camaguey—stare, malownicze miasteczko o krętych uliczkach. Warto też zobaczyć Santiago de Cuba. Mi się też podobało Cienfuegos.
Pozdrawiam,
Jacek
Cora 02:29 | 27.01.2016
Prezanty sa zawsze pomocne .Uzywane ale dobre ubrania ,buty tak samo dziecinne rzeczy sa dobrym prezentem zawsze i podziekowaniemza jakas usluge .
Trynidad jest malym , ciekawym miasteczkiem .Holgin, Varadero sa turystyczne miasteczka ktore mozna zobaczyc jesli przejezdzacie obok .Taxi jest najlepsze wyjscie szczegolnie jesli jest wiecej osob ,dzielicie to miedzy soba i jest taniej.