Forum dyskusyjne
nocleg w namiocie
kategoria podróże po świecie
kraj Kuba
Kasia D 23:28 | 18.07.2009
Witam, Czy orientujecie się czy można rozbijać się na dziko na Kubie? I czy w ogóle można, tj czy są jakieś pola kampingowe i czy ma to w ogóle sens? Czy Kubańczycy mogą nocować turystów bez narażenia się na jakieś kłopoty ze strony państwa? Nie mam tu na myśli oficjalnych kwater, tylko domy prywatne. Ile przeciętnie kosztuje nocleg w kwaterach? I ogólnie jak najlepiej rozwiązać kwestię noclegów na Kubie przy mocno ograniczonym budżecie? :-) Z góry dziękuję za odpowiedzi. PS Wybieram się na Kubę w listopadzie na 3 tygodnie. Jeśli ktoś chciałby się zabrać to zapraszam. :-)
mascat 17:08 | 22.07.2009
Kasiu w jakim terminie myslisz o podrozy i na jak dlugo jestem chetna
levy 23:25 | 04.08.2009
siemanko Kasia, na Kubie nie ma pol namiotowych, a na dziko mysle ze nie mozna i nie byloby to bezpieczne, takze namiot mozesz sobie darowac. Kubanczycy procz oficjalnych kwater nie moga nocowac turystow i zaden na pewno!!! sie na to nie zgodzi mozesz byc pewna. Ceny oficjalnych kwater to od 10 do 15 dolarow za noc za 2 osoby do tego sniadanie czasem w cenie czasem + 3 dolary za 2 osoby do tego mozna zamowic obiad jak zostaniesz dluzej w jednym miejscu, to jest koszt okolo 7 - 10 dolarow za 2 osoby ( ale mozna zamowic 1 porcje i 2 osoby sie najedza) Nie wiem jak sie ksztautuja ceny dla tylko 1 osoby, bo wszystkie oficjalne kwatery sa 2 - osobowe. Najwazniejsze jest to zeby szykac tych kwater samemu (co nie jest wcale trudne, wszystkie sa oznaczone takim samym symbolem) bez posrednikow ktorzy chetnie pomoga, ale wtedy wlasciciel kwatery doliczy ci automatycznie 5 - 10 dolarow dla posrednika a on bedzie jeszcze domagal sie od ciebie napiwku. jezeli szukasz sama bez problemu wytargujesz od wlasciciela cene 10 dolarow za 2 osoby ze sniadaniem. Jak masz jeszcze jakies pytania to smialo.
Kasia D 20:27 | 05.08.2009
dzięki, bardzo mi pomogłeś! Ucieszyłam się zwłaszcza z wiadomości, że to 10-15 dolarów za nocleg, o których czytałam tez w innych miejscach to cena za dwie osoby, a nie za jedną. A możesz mi podpowiedzieć jeszcze jaki najlepiej wybrać sposób poruszanie się po wyspie? Z tego co słyszałam stop nie funkcjonuje, bo Kubańczycy mają zakaz zabierania obcokrajowców. A jak jest z autobusami czy ciężko jest dostać bilety? Pewnie te autobusy też kursują tak jak chcą. Opcją jest wypożyczenie samochodu, ale to trochę kosztuje. Jakie są Twoje doświadczenia w tej materii? Jakie rozwiązanie polecasz? Pozdrawiam! Kasia
levy 21:58 | 05.08.2009
hej! Stop na kubie funkcjonuje ale tylko dla miejscowych, mozna nawet powiedziec ze zastepuje on kubanczykom transport publiczny, ktory jezdzi jak chce i nie wiadomo nigdy kiedy przyjedzie, poza tym jest mocno przepelniony. Poza tym kubanczycy nie moga poruszac sie swobodnie po calej wyspie (musza miec przepustki) dlatego tez stopem mozna pokonac jedynie niewielkie odleglosci. Transportu publicznego mozesz uzywac tylko w duzych miastach, jezeli chcesz kupic bilet na dalsza trase zostaniesz na dworcu skierowana do kasy dla turystow, tam kupisz bilet autobusowy na tak zwana "blekitna linie". Sa to autobusy tylko dla turystow, z klima i mila obsluga ( w ten sposob wladze chca ukryc przed turystami mankamenty zwiazane z transportem na kubie) Blekitna linia dojezdza tylko do turystycznie ciekawych miejsc (w ten z kolei sposob wladze pokazuja turystom to co chca pokazac). Ceny biletow to okolo 7 dolarow za 100 km. Na blekitna linie dostaniesz bilety zawsze. Ja polecam wynajecie samochodu, jednak do tego potrzebujesz co najmniej 4 osob (wiadomo - koszty). Ja podrozowalem samochodem ale nas bylo 8 osob. Mysle ze na samochod wydasz wiecej ale zaoszczedisz duzo czasu (szukanie kwater, czekanie na autobusy, poza tym jak jakies miejsce tylko w przewodniku wyglada atrakcyjnie to pakujesz sie i jedziesz dalej) i zobaczysz wiecej ciekawych miejsc(nie wiem na jak dlugo chcesz jechac). Musisz to przekalkulowac. Koszty samochodu jak cie interesuja moge ci podeslac pozniej bo nie bardzo pamietam. Bywaj!!!
levy 22:06 | 05.08.2009
Hej to znowu ja. Powiedz mi z kad i za jakie pieniadze chcesz leciec na kube. Pytam bo ja w tym roku chce leciec jeszcze raz, niestety twoj termin mi nie odpowiada :-(
annkapoznan 22:21 | 06.08.2009
Hej, może też się troszkę włączę... osobiście jechałam autobusami dla turystów 3 razy... z Hawany do Vinales i z powrotem i z Hawany do Santiago de Cuba... Poza tym dojechałam jeszcze raz, no tak, do punktu na autostradzie, potem ciężarówką na pace do kwater, po drodze jeszcze zaprzęgiem konnym. A z powrotem stałam na autostradzie z innymi i też mnie zabrała najpierw ciężarówka na pace (jak Kubańczycy) a potem autobus miejcowy - Kubanka poznana na drodze kupiła mi bilet. Z Cienfuegos do delfinarium kursują tylko miejscowe autobusy i nie robili mi problemów z zakupem biletu, Poza tym ludzie z kwater polecili mi swojego znajomego, który obwiózł nas po okolicy, za opłatą oczywiście a w niej się mieściła też łapówka dla policji bo jak nas zatrzymali to gościu musiał im odpalić. Ale zdarzyło się czekać 4 godziny i nawet policja nam łapała stopa ale im sie tez nie udało i w końcu wszyscy wpakowaliśmy się do miejscowego autobusu.W każdym razie powodzenia
dhw 15:53 | 09.08.2009
Cześć Kasiu.Chętnie zabrałbym się z tobą na Kubę oczywiśćie jeżeli twoja propozycja jest jeszcze aktualna.Jeżeli tak to proszę o kontakt na meila:maniekdhw95&wp.pl.Pozdrawiam
marcinr 18:16 | 28.01.2010
Czesc,ja tez planuje jechac na Kube, tylko ze w maju-czerwcu albo i lipcu.
czy ktos by byl chetny?
rendlog20 07:32 | 19.02.2010
witamja sie pisze na lipiec
kazdego roku w lipcu (od 3-31.07) mam 4 tyg wolnego...wiec jesli powaznie myslisz o wyjezdzie to zapraszam na gg: 7089992
pozdrawiam
eemmii 08:48 | 19.02.2010
hejJa zastanawiam się gdzie w tym roku polecieć, może Kuba:>>
Z urlopem ok 3 tyg nie ma problemu praktycznie w każdym terminie, mogłabym się dostosować do innych.
W jakich cenach znaleźliście najtańsze loty??? I jaki przewidujecie całkowity koszt??
emilia50@op.pl
pozdrawiam
rendlog20 21:27 | 12.04.2010
stanawiam sie nad kupnem biletu Berlin-Havana.Havana-Berlin-cena na miesiac Lipiec ok 650 Euro...w dalszym ciagu szukam chetnych...zaraszam na gg:7089992