Forum dyskusyjne
Kuba- planowanie wyjazdu - pomoc
kategoria podróże po świecie
kraj Kuba
niewporas 22:59 | 07.09.2014
Cześć!Jestem właśnie w trakcie planowania podróży na Kubę i mam problem.
Stworzyłam plan wyprawy i chciałabym, żeby ktoś, kto już był na Kubie na niego zerknął :)
Nie wiem, czy miejsca, które uwzględniłam w planie są warte odwiedzenia i czy starczy nam na to wszystko czasu.
Baaardzo proszę o kontakt na asia.niewczas@gmail.com , prześlę wtedy plan, ponieważ jest to duży plik pdf.
Pozdrawiam :)
wowka01 12:51 | 16.09.2014
Cześć, byłem na Kubie w listopadzie. Spędziłem tam 16 dni i chętnie pomogę. Jeśli masz ochotę to możesz obejrzeć mój krótki film z wyprawy.https://www.youtube.com/watch?v=rwOA5p2c88U
Czekam na pytania :)
GlobTop 20:24 | 19.01.2015
Hej,Nie wiem, czy jestem ekspertem od planowania ale powiem że przez 10 czy 11 dni zwiedziliśmy całkiem sporo (Havana, półw. Zapata, Cienfuegos, Trinidad, powrót drogami lokalnymi, i Vinales)
Tu możesz poczytać o szczegółach: https://globtop.wordpress.com/swiat/kuba/
Obecnie planuję drugi wyjazd, trochę inny, bo niektóre miejsca ominiemy, do niektórych wrócimy, a na pewno pojawią się jakieś nowe punkty
GlobTop 20:37 | 19.01.2015
W zasadzie ja też mam pytania i szukam poradyJedziemy po raz drugi. Pierwszy raz zwiedziliśmy wyspę do Trynidadu (j.w)
Teraz z kolei chcemy pojechać trochę dalej, ale mamy wątpliwości czy warto pchać się aż do Santiago i Barracoa, bo to jednak kawał drogi.
Poza tym na pewno wrócimy do Vinales. Będziemy mieli samochód.
Myślimy o Remedios i wyspach w tamtej okolicy i o eksplorowaniu natury raczej niż miast (góry, wodospady, plaże ...)
Czy przyjmując takie założenia radzilibyście jechać na koniec wyspy (gdzie ponoć przyroda jest zabójcza)?
Czy zostać w centralnej części?
alek--- 21:40 | 19.01.2015
Polecam Santiago de Cuba. Miasto, w którym zobaczyłam tańczących na ulicy Kubańczyków. Nigdzie indziej tak nie było.Gdybym po raz kolejny jechała na Kubę, to Santiago byłoby punktem obowiązkowym.
Niestety do Baracoi nie dotarłam, więc nie wiem, jak tam jest, ale słyszałam o tamtejszych plażach dużo dobrego
http://olazplecakiem.blogspot.com/p/wyprawa-2014.html
jp.sc 22:53 | 23.01.2015
Z tą zabójczą przyrodą na Kubie to bym nie przesadzał :)Kuba ma wiele innych mocniejszych stron niż przyroda....a ta co jest w miarę ciekawa na Kubie,to raczej jest nieznana przez turystów.
Zależy co kto lubi....nie będę się tu rozpisywał,bo bym musiał książkę napisać.
Spędziłem na Kubie w sumie ponad 5 m-cy (niemal w każdym zakątku)...jeśli ktoś ma jakieś konkretne pytania to chętnie pomogę...tu lub na jp.sc@interia.pl
alek--- 21:37 | 19.01.2015
Ja byłam na Kubie w czerwcu 2014.Kubę zjechałam od Vinales po Santiago de Cuba.
Więcej informacji: http://olazplecakiem.blogspot.com/p/wyprawa-2014.html
eo57 18:27 | 20.01.2015
Jechałam z Santiago de Cuba viazulem 15CUC 7,45 w Baracoa jest 13,00 ale byłam o 15,00.Drga jest bardzo malownicza po drodze przejeżdża przez Guantanamo .Powiem tak gdybym miała jechać drugi raz to szkoda czasu.W mieście kościl,2 muzea w tym czekolady ,4 place,casa de Trova,piękna plaża Playa Blanca 30 km od Baracoa na południe.Hotel na wzgórzu piękny widok na miasto i oklolice.Można iść w góry wycieczka około 5 godzin 30CUC,codziennie są organizowane,Plaża w samym Baracoa piaszczysta ale brudna,wszystko na niej jest.Mam namiary na bardzo tani i dobry nocleg w centrum.