/ / KUBA > Rezerwacja noclegów > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Rezerwacja noclegów

kategoria podróże po świecie

kraj Kuba

ziemi100feles dołączył
14.11.2016

ziemi100feles 16:40 | 02.12.2017

Hej! Wiecie może o co chodzi z tym "oświadczeniem, że spełniam warunki przyjazdu na Kubę?" Podczas rezerwacji noclegów trzeba wybrać jedną z opcji.. Pozdrawiam. Rafał

ania71 dołączył
14.02.2013

ania71 16:52 | 02.12.2017

A przez jaki portal rezerwujesz noclegi? Ja byłam w marcu i nic takiego nie musiałam pisać a rezerwowałam przez Hostelbookers i Homstey.Ania

ziemi100feles dołączył
14.11.2016

ziemi100feles 17:04 | 02.12.2017

Patrzyłem na Airbnb. Link odsyła do jakiegoś... Amerykańskiego rozporządzenia ministra skarbu... A ominąć się nie da, przynajmniej na telefonie 😉

ania71 dołączył
14.02.2013

ania71 16:57 | 02.12.2017

miało być Homestay oczywiście :))

ChrisPn dołączył
02.12.2017

ChrisPn 00:08 | 03.12.2017

Niedawno wróciliśmy z Kuby, pierwsze noclegi w Havanie
bukowane w Polsce przed wyjazdem właśnie na airbnb bez żadnych problemów:)
Pozdrawiam

alek--- dołączył
01.05.2007

alek--- 16:29 | 03.12.2017

Zarezerwuj sobie pierwszy nocleg, a potem już szukaj na własną rękę.

Tu znajdziesz moje z 2013r: http://olazplecakiem.blogspot.com/2014/09/kuba-casy.html

Wodniak dołączył
29.10.2015

Wodniak 17:42 | 03.12.2017

Obecnie można zarezerwować wiele casas particulares i innych hotelików przez Airbnb, ale ceny są wyższe do tych, jakie normalnie płaci się bezpośrednio dla właścicieli casas. Wynajem casas przez Airbnb stał się bardzo ostatnio popularny z powodu przyjazdu na Kubę Amerykanów, którzy nie są zorientowani w cenach casas, chcą mieć wszystko z góry zaplanowani i ogólnie nie narzekają na brak pieniędzy.

Zazwyczaj casas kosztują 25 - 35 CUC za noc za pokój, 2 osoby (niektórym udało się wytargować i zapłacić 15 CUC). Parę lat temu wstąpiliśmy do hotelu La Casona w Moron. Pokój wraz ze śniadaniem kosztował 36 CUC. Gdy kilka miesięcy później spróbowałem znaleźć cenę tego hotelu na Internecie, przez firmę pośredniczą, wynosiła ok. 125 CUC.

Niedawno sprawdzałem na Internecie koszty resortu na Kubie na 2 tygodnie--jakoby strona oferowała porównywanie cen i wybór najtańszych.

Wyszło $2,094 (dolary kanadyjskie) za pokój za 2 tygodnie na 2 osoby, a za bungalow $3,166 (wraz z posiłkami).

Otóż można było wykupić ten sam deal (tzn. w tym samym resorcie) w Toronto, z PRZELOTEM W DWIE STRONY (!!!): za pokój $2,116 za dwie osoby, a za bungalow $2,756 za dwie osoby.

Tak więc trzeba być bardzo ostrożnym z robieniem rezerwacji, bo pomimo zapewnień, można dużo przepłacić.

Pulce dołączył
20.12.2015

Pulce 07:06 | 04.12.2017

Jak rezerwowalam nocleg na Kubie przez Booking tez musialam wybrac obcje , zaznaczylam nie pamietam juz co, ale cos co bylo najbardziej neutralne i moglam kontynuowac rezerwacje. Nie mialam, zadnych problemow na Kubie i nikt tego nie sprawdzal, ani na granicy ani w Hotelu.

ziemi100feles dołączył
14.11.2016

ziemi100feles 08:01 | 04.12.2017

Dzięki za informacje. W zasadzie to pytałem głównie z ciekawości. Pojawiła się obowiązkowa opcja tego "oświadczenia" i byłem ciekaw czy wiecie co to za dziwactwo. Ale to przecież nie problem - ponieważ nie można tego obejść to im oświadczyłem to co chcieli i zarezerwowałem 😉 pozdrawiam!

Wierzbianna dołączył
03.03.2018

Wierzbianna 18:56 | 03.03.2018

Hej, ja wczoraj probowalam na airbnb zarezerwowac, ale trzeba podac powod podrozy i do wyboru byly tylko takie rozne dziwne, wiec napsialam do osblugi klienta, zeby sie zapytac, co mam zrobic zeby zarezerwowac, bo wszedzie sie pisze, ze mozna. Tymczasem okazalo sie, ze nie mozna rezerwowac, jesli jedzie sie w celach turystycznych. Tak jak na booking.com.
Nie rozumiem tego, czy wystarczy po prostu podac niewalsciwy powod i niekt tego nie bedzie sprawdzal? Help...
Ps. Dodam, ze mieszkam w Niemczech i rezerwowalam z adresem niemieckim, ale pani z aribnb odpisala, ze nie ma znaczenia gdzie sie mieszka, a jedynie liczy sie cel podrozy, ktory musi byc na liscie z tego rozporzadzenia amerykanskiego.
Bede wdzieczna za kazda wskazowke, bo wolalabym 1000% rzerwowac prze airbnb niz wypisywac maile i brac w czarno...

Wierzbianna dołączył
03.03.2018

Wierzbianna 18:57 | 03.03.2018

>Hej, ja wczoraj probowalam na airbnb zarezerwowac, ale trzeba podac powod podrozy i
>do wyboru byly tylko takie rozne dziwne, wiec napsialam do osblugi klienta, zeby sie
>zapytac, co mam zrobic zeby zarezerwowac, bo wszedzie sie pisze, ze mozna. Tymczasem
>okazalo sie, ze nie mozna rezerwowac, jesli jedzie sie w celach turystycznych. Tak
>jak na booking.com.
>Nie rozumiem tego, czy wystarczy po prostu podac niewalsciwy powod i niekt tego nie
>bedzie sprawdzal? Help...
>Ps. Dodam, ze mieszkam w Niemczech i rezerwowalam z adresem niemieckim, ale pani z
>aribnb odpisala, ze nie ma znaczenia gdzie sie mieszka, a jedynie liczy sie cel
>podrozy, ktory musi byc na liscie z tego rozporzadzenia amerykanskiego.
>Bede wdzieczna za kazda wskazowke, bo wolalabym 1000% rzerwowac prze airbnb niz
>wypisywac maile i brac w czarno...
>

Doprecyzuje: rozne dziwne pwody = np. pomoc ludziom Kuby, eksport, edukacja, w celach rozinnych itp.

Wierzbianna dołączył
03.03.2018

Wierzbianna 19:01 | 03.03.2018

O rany, nie przeczytalam wszystkich komentarzy. Juz wszystko jasne. Obawialam sie, ze to oswiadczenie jest prownywane z tym, co jest na karcie turysty. A wyglada na to, ze wszyscy to olewaja. Cudownie. :-)

ziemi100feles dołączył
14.11.2016

ziemi100feles 19:08 | 03.03.2018

Hej. Ja już zapomniałem, że o to pytałem. Przy rezerwacji zaznaczałem to, co było najbliższe prawdy (chyba odwiedziny w prywatnym domu czy coś takiego). To jest tylko potrzebne do rezerwacji. Nikt się o to nie pyta i nawet nie pamiętałem, że się nad tym głowiłem. Wszystkie casas particulares rezerwowane przez Airbnb były zajebiste. W cenie, w której dostalibyśmy w hostelu małą klitkę - tu dostawaliśmy przestrzenne pokoje z wieloma udogodnieniami. Niczym się więc nie przejmuj i rezerwuj! Pozdrawiam! Rafał. Uważaj, bo na Kubie strasznie kantują na drinkach. Udają, że leją wodę, a tak naprawdę wlewają rum 😁

Grabbi dołączył
06.05.2019

Grabbi 10:15 | 24.07.2019

A polecicie jakas fajna case w Hawanie? )

ziemi100feles dołączył
14.11.2016

ziemi100feles 11:34 | 24.07.2019

>A polecicie jakas fajna case w Hawanie? )

my spaliśmy w Casa Alta Mar przy Maleconie. Rezerwacja na Airbnb, koszt: 508 zł za 2 noce dla 4 osób. Byliśmy we czterech, do dyspozycji dostaliśmy dwie duże sypialnie + przestrzeń wspólną (coś w rodzaju saloniku) i aneks kuchenny. Śniadania do zamówienia na miejscu, z tarasu widok na Malecon. Świetna miejscówka, choć w zasadzie tylko w niej spaliśmy. Właściciel mieszka w tym samym budynku na górze, miły i nieinwazyjny. Jedyne o co nas prosił, to żebyśmy zgłosili mu że przyprowadzamy prostytutki, bo on nie ma nic przeciwko ale musi je zarejestrować, że przyszły ;-) nie korzystaliśmy, więc nie wiem czy robił sobie jaja, czy mówił poważnie. Z apartamentu można dostać się pod Kapitol i na Stare Miasto piechotą.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl