Forum dyskusyjne
Wyjazd na Kubę- aktualne informacje
kategoria podróże po świecie
kraj Kuba
lovestned 20:58 | 17.01.2011
Muszę dosyć pilnie przygotować się do wyjazdu i potrzebuję następujących informacji, bo jak na razie znalazłam w necie wylkuczające się opinie:1. Jak jest z kartą turysty, lepiej ją załatwiać w Wawie, czy odpuścić sobie i kupić bezpośrednio na lotnisku w Hawanie? Cena jest taka sama tu i tu?
Czy jeśli wjeżdżam bez karty to mam liczyć się z bardziej szczegółową kontrolą, koniecznością pokazania ubezpieczenia/ rezerwacji noclegu czy to jest niezalezne od tego czy mam już wizę czy nie?
2. Co z ubezpieczeniem, podobno nie wszystkie firmy są honorowane i trzeba mieć polisę przetłumaczoną na hiszpański?
3. Zabierać żółtą książeczkę, czy to kto jakie ma szczepienia nie ma żadnego znaczenia?
Byłabym wdzięczna za info od osób które znają aktualną sytuację.
andres28 12:09 | 12.03.2011
WitamKarte turysty nalezy zakupic w Polsce. Czesc lini lotniczych moze nawet nie wpuscic na poklad samolotu bez niej. Tak bez karty turysty bedzie Pan odprawiony jak ostatni.
ksiazeczka szczepien nie jest konieczna
Nie wszystkie firmy ubezpieczeniowe sa honorowane. Prosze sprawdzic dzwoniacdo ambasady kubanskiej w warszawie czy panskie ubezpieczenie bedzie honorowane. Osobiscie polecam mundial assistance lub axa.
Zapraszam Na facebook: KubaMania.
Odpowiem na kazde pytanie dotyczace tego kraju
Pozdrawiam
Andrzej Mocny
Ryszard5 10:01 | 30.12.2011
Pozdrawia.Ja lecę 17.01. przea Holenderskie biuro podróży,kartę turusty opłaca się w transferze 17eu a odnośnie ubepieczenia-mam pismo z mojego ubezpieczyciela odnośnie pokrycia wszelkich kosztów wynikłych na Kubie i tyle.jest ok.