Forum dyskusyjne
właśnie wróciłem z Kuby
kategoria podróże po świecie
kraj Kuba
usunięty/nieznany 20:35 | 18.12.2014
witam- miałem przyjemność spędzić wakacje na Kubie czy warto a to zależy -posiadam dużą wiedze na temat co -gdzie za ile ...możesz zyskać abo stracić 1000euro, byłem na Cayo Santa Maria lądowanie w Santa Clara Hotel Melia Las Dunas...... na wyspie są inne hotele co nie ma znaczenia poza tym że ten jest superposiadam cenne wiadomości jak mało który turysta co zabrać -co przywieść gdzie kupić z ile..............frai23@op.pl
PS.
nie rozpisuje się na forum gdyż informacje które czytałem przed wylotem były mało przydatne i nie odpowiadały na pytania jak powyżej
Smok-1 21:40 | 18.12.2014
Miło, że zechciałeś się podzielić tą informacją
momo11 23:26 | 18.12.2014
Czy poleciales na Kube na wlasna rękę czy z bp? Nocowałeś jeszcze gdzieś, czy tylko w tym hotelu?
usunięty/nieznany 12:08 | 19.12.2014
>Czy poleciales na Kube na wlasna rękę czy z bp? Nocowałeś jeszcze gdzieś, czy tylko w>tym hotelu?
nie odpowiadam na forum-ale zrobię wyjątek aby uświadomić-pokazać wam brak analitycznego myślenia-przeanalizuj cenę biletu a cenę oferty biura w opcji ALL ultra czyli miałem bar 24h z oryginalnymi whyski w barze, wszystkie owoce morza na miejscu wyciskane soki za 5400 a jak chcesz to potem możesz sobie podróżować................
momo11 14:17 | 20.12.2014
> nie odpowiadam na forum-ale zrobię wyjątek aby uświadomić-pokazać wam brak
>analitycznego myślenia-przeanalizuj cenę biletu a cenę oferty biura w opcji ALL ultra
>czyli miałem bar 24h z oryginalnymi whyski w barze, wszystkie owoce morza na miejscu
>wyciskane soki za 5400 a jak chcesz to potem możesz sobie podróżować................
>
>
Yhm czyli twoje "mozesz zyskac lub stracic €1000" odnosilo sie do noclegu w wspomnianym hotelu z opcją ultra...super, fajnie że znalazleś taką atrakcyjną ofertę i mogłeś się nią pochwalić na forum :-)
bynio 20:50 | 20.12.2014
A ja odpowiadam na forum. Właśnie wróciłem. Przelot KLM w jedną stronę i Air France z powrotem. Bilet kosztował 2430 zł, kupowany w czerwcu. Koszt pobytu na Cayo Coco, trochę droższe od Cayo Santa Maria, to 160 CUC za pokój dwuosobowy na dzień, oczywiście all inclusive. ! Euro= 1,21 CUC wymieniane w banku w Hawanie. Wyjazd na 3 tygodnie, podróżowanie po całej wyspie, Hawana z Tropicaną, dorożkami i włóczeniem się po klubach Egrem, Viniales - konie, łódka po jaskiniach, Playa Langa, Cienfuegos - pływanie z delfinami plus snorkelling, Trynidad - muzyka w każdej knajpie, Cayo Iguana, konie, salsa, Playa Ancon, Santa Clara to Che Guewara, Cayo Coco, Licz jak chcesz! Jak tam Twoje analityczne myślenie? Jak ktoś zainteresowany koszty takiej eskapady też mogę podać.Pozdrawiam
Zbyszek
Smok-1 22:30 | 20.12.2014
Zbyszek, to jest post w cyklu zobaczcie, gdzie to ja nie byłem ....
bynio 19:39 | 21.12.2014
Wiesz co, śmieszą mnie takie wpisy w rodzaju wiem, ale nie powiem i zobaczcie gdzie nie byłem i kim jestem. To chyba jakieś głębokie kompleksy dotyczące własnej osoby objawiające się nachalną potrzebą wzbudzania podziwu i zazdrości. Cóż, ludzie są różni.Pozdrawiam Cię świątecznie.
Zbyszek
P.S.
Kuba bardzo mi się podobała i na pewno tam wrócę obejrzeć wschodnią jej część. Nie starczyło nam czasu i na dodatek nie było biletów lotniczych z Santiago do Hawany.
senia 16:16 | 21.12.2014
Podaj koszt, pls, :-). Przymierzam się.
usunięty/nieznany 16:06 | 22.12.2014
>Wiesz co, śmieszą mnie takie wpisy w rodzaju wiem, ale nie powiem i zobaczcie gdzie>nie byłem i kim jestem. To chyba jakieś głębokie kompleksy dotyczące własnej osoby
>objawiające się nachalną potrzebą wzbudzania podziwu i zazdrości. Cóż, ludzie są
>różni.
>Pozdrawiam Cię świątecznie.
> Zbyszek
>P.S.
>Kuba bardzo mi się podobała i na pewno tam wrócę obejrzeć wschodnią jej część. Nie
>starczyło nam czasu i na dodatek nie było biletów lotniczych z Santiago do Hawany.
......w dalszym ciągu z twojego wpisu jak i innych użytkowników przeciętny kowalski chcący Polecieć z biura na wczasy nie wie co gdzie za ile gdzie kupić cygara w dobrej cenie a nie liście bananowca , co ma zabrać jakie wycieczki gdzie z kim i za ile jak sie ubrać ,dawać napiwki czy nie dawać? itp. itd.
bynio 19:33 | 21.12.2014
My wydaliśmy około 6,5 tys. złotych od osoby bez specjalnego oszczędzania. Przy rozsądnych oszczędnościach, które nie miałyby wpływu na jakość pobytu mogliśmy zmieścić się w 6 tys. w tym też zakupy.Pozdrawiam Zbyszek
alek--- 20:07 | 21.12.2014
Byłam w czerwcu i całkowity koszt 3-tygodniowego wyjazdu to 6000 zł. W tym oczywiście przelot (udało się złapać w rewelacyjnej cenie), ubezpieczenie i zakup pamiątek.więcej na moim blogu: http://olazplecakiem.blogspot.com/p/wyprawa-2014.html
senia 16:55 | 22.12.2014
Ale my właśnie nie chcemy polecieć z biura, dlatego o to nie pytamy :-)
usunięty/nieznany 18:31 | 22.12.2014
>Ale my właśnie nie chcemy polecieć z biura, dlatego o to nie pytamy :-)..to mniej potem odwagę napisać ile cie kosztował bilet, wiza czyli koszt pobytu bo na dzień dzisiejszy nie opłaca sie lot na własny rachunek........mądry człowiek bieże wycieczkę z biura przebukowuje bilet zwiedzi okolice w ramach pobytu w hotelu a potem jedzie w inne tereny jak ktoś planuje pobyt 3 tygodniowy bo w 2 tygodnie da sie wiele zwiedzić wrócic do hotelu odpocząć i wrócić z biurem..................... i co?
bynio 19:10 | 22.12.2014
Jeżeli przeciętny Kowalski zapyta się na forum, to na większość pytań ktoś mu odpowie. To forum jest po to, aby pomagać sobie na wzajem, a nie chwalić się. Od chwalenia są Facebooki i Nasze Klasy, ale skoro masz taka potrzebę to trudno. Z ciekawszych informacji imprezy z kubańskich biur podróży są tańsze niż kupowane bezpośrednio, ale taką informację też można znaleźć na forach. Podobnie pobyty w kurortach takich jak Cayo Coco lub Cayo Santa Maria są tańsze w biurach niż kupowane bezpośrednio w hotelu. We wszystkich biurach podróży cena jest taka sama. Nie róbmy z tego typu informacji wiedzy tajemnej ponieważ jest to śmieszne. Koszt przebukowania biletu jest tak duży, że w większości przypadków nie opłaca się tego robić. Do tego można dodać, że w Hawanie biuro podróży prowadzi Polka Karolina Andares, ja nie korzystałem z jej usług, ale wiem, że niektórzy załatwiali sporo spraw przez nią. Można próbować kupić wycieczkę last minute z biur w Niemczech, jak ktoś chce to też mam namiary, ale trzeba dojechać do miejsca wylotu we własnym zakresie. Masz jeszcze jakieś hity? Nie sądzę.Zbyszek
Smok-1 18:58 | 22.12.2014
Senia, i co, łyso Ci ? Jesteś taki mądry człowiek co "bieże" wycieczkę z biura ?
senia 21:20 | 22.12.2014
Każdy ma swoją filozofię, a mnie filozofia Kolegi nie bieże bo mom własnom :-)))))
usunięty/nieznany 21:49 | 22.12.2014
czytałem te wypociny przed wyjazdem i żadnej pożytecznej informacji nie uzyskałem jakis baran pod melia las dunas napisał buty do wody żeby zabrać nie wiem po co nadaremno taszczyłem a co do cen nie wiem jak szukacie i gdzie ogladacie bo tańszej oferty jak Itaka nie bylo a sam parking w wawie kosztuje 80 zł a w niemczech 100 euro..a co do informacji o jakich piszesz jakoś nie widze abyś pisal jakieś konkrety z cenami poza ,,prowadzi Polka a co do hitów to jest ich duzo o których widze nie masz pojecia............
casey.traveller 18:02 | 18.01.2015
Wybieram się w tym roku na Kubę. Chciałbym się coś więcej dowiedzieć z "pierwszej reki" Ale nie chciałbym zanudzać swoimi pytaniami forumowiczów. Czy mogę prosić o kontakt?Pozdrawiam.
casey.traveller@gmail.com
usunięty/nieznany 10:03 | 23.12.2014
>posiadam cenne wiadomości jak mało który turysta co zabrać -co przywieść gdzie kupić>z ile..............frai23@op.pl
>PS.
>nie rozpisuje się na forum gdyż informacje
Dlaczego na maila potrafisz pisac a na forum nie? Usilujesz sprzedac te "cenne wiadomosci" czy to jakis spam?
bynio 13:17 | 23.12.2014
Proszę uprzejmie, cena za noclegi w casa particulares - średnio 25 CUC za 2 osobowy ze śniadaniem, bilety Tropicana - 95 CUC za najlepsze miejsca, wstęp do klubów Egrem - 5 CUC, wieczór z muzyką Buena Vista - 50 CUC z kolacją i 3 drinki gratis, występ Flamenco za darmo ewentualna konsupcja płatna w lokalu przy ulicy Mercaderes. Viazul Hawana-Vinales 12 CUC są 2 autobusy dziennie, konie w Viniales 5 CUC za godzinę, Viazul Viniales-Playa Larga 32 CUC, Playa Larga-Cienfuegos - 7 CUC, Cienfuegos-Trynidad 6 CUC, Trynidad-Santa Clara 8 CUC, delfiny w Delfinario Cienfuegos 45 CUC kupowane w biurze podróży, w kasie delfinarium 55 CUC, podobnie hotel na Cayo Coco w biurze 160 CUC pokój, bezpośrednio bodajżer 230 CUC. Wycieczka z Trynidadu na Cayo Iguana 45 CUC i samemu trzeba dojechać do mariny, pociąg do fabryki trzciny w Trynidadzie 10 CUC. Wynajęcie konia w Trynidadzie 30 CUC za cały dzień czyli jakieś 4-5 godzin. Viazul Santa Clara-Hawana 18 CUC. Ceny taksówek na 4 osoby mniej więcej takie takie jak Viazul pomnożony przez 4. Wymiana pieniędzy, najlepiej bank w Hawanie 1, 21 za Euro, w Trynidadzie 1,1860 CUC. Wynajęcie samochodu około 120 zł na dzień przy 4 osobach, cena nie sprawdzona przez mnie. Uwaga na kelnerów w Hawanie, oszukują, źle podliczają i dopisują do rachunków nie zamówione rzeczy. Mam nadzieję, że ta "garść" informacji wszystkim pomoże.Pozdrawiam wszystkich z życzeniami wesołych i spokojnych świąt.
Zbyszek
bynio 13:22 | 23.12.2014
Telefon do biura podróży Karoliny Andares każdy może sobie sam znaleźć w necie wpisując jej nazwisko. Nie jest to trudne.Zbyszek
usunięty/nieznany 21:42 | 23.12.2014
>>posiadam cenne wiadomości jak mało który turysta co zabrać -co przywieść gdzie>kupić
>>z ile..............frai23@op.pl
>>PS.
>>nie rozpisuje się na forum gdyż informacje
>
>
>Dlaczego na maila potrafisz pisac a na forum nie? Usilujesz sprzedac te "cenne
>wiadomosci" czy to jakis spam?
Już ci odpowiadam nie będę uświadamiał ludzi co lecą w egzotyczne kraje po to aby zaszpanować wśród Nowobogackich że byli na Kubie a po przylocie nie potrafią przekazać cennych informacji- bo jak się kupuje wycieczki od rezydentki to sie ,,G" wie i widzi i jest sie dojony tak jak np.opłata za muzeum Guewary, które jest darmowe - itd....
polecam poczytać wczesnniejsze informacje innych użytkowników- polecieć na Kubę i samemu ocenić- ilu z nich kupiło liście bananowca przyznają sie na forum?..
.poprzednio takich nowobogackich spotkałem w Kenii.......
PS. co do e-maila zawsze można sprawdzić u dostawcy poczty -Pozdrawiam
usunięty/nieznany 21:50 | 23.12.2014
>Proszę uprzejmie, cena za noclegi w casa particulares - średnio 25 CUC za 2 osobowy>ze śniadaniem, bilety Tropicana - 95 CUC za najlepsze miejsca, wstęp do klubów Egrem
>- 5 CUC, wieczór z muzyką Buena Vista - 50 CUC z kolacją i 3 drinki gratis, występ
>Flamenco za darmo ewentualna konsupcja płatna w lokalu przy ulicy Mercaderes. Viazul
>Hawana-Vinales 12 CUC są 2 autobusy dziennie, konie w Viniales 5 CUC za godzinę,
>Viazul Viniales-Playa Larga 32 CUC, Playa Larga-Cienfuegos - 7 CUC,
>Cienfuegos-Trynidad 6 CUC, Trynidad-Santa Clara 8 CUC, delfiny w Delfinario
>Cienfuegos 45 CUC kupowane w biurze podróży, w kasie delfinarium 55 CUC, podobnie
>hotel na Cayo Coco w biurze 160 CUC pokój, bezpośrednio bodajżer 230 CUC. Wycieczka z
>Trynidadu na Cayo Iguana 45 CUC i samemu trzeba dojechać do mariny, pociąg do fabryki
>trzciny w Trynidadzie 10 CUC. Wynajęcie konia w Trynidadzie 30 CUC za cały dzień
>czyli jakieś 4-5 godzin. Viazul Santa Clara-Hawana 18 CUC. Ceny taksówek na 4 osoby
>mniej więcej takie takie jak Viazul pomnożony przez 4. Wymiana pieniędzy, najlepiej
>bank w Hawanie 1, 21 za Euro, w Trynidadzie 1,1860 CUC. Wynajęcie samochodu około 120
>zł na dzień przy 4 osobach, cena nie sprawdzona przez mnie. Uwaga na kelnerów w
>Hawanie, oszukują, źle podliczają i dopisują do rachunków nie zamówione rzeczy. Mam
>nadzieję, że ta "garść" informacji wszystkim pomoże.
>Pozdrawiam wszystkich z życzeniami wesołych i spokojnych świąt.
>Zbyszek
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
widzę że sie Postarałeś słowa uznania troche przepłaciłes za noclegi ( hostel) no ale jak kubanka byla w cenie to ok:)
.tylko że przeciętny turysta jest wystraszony i łupiony przez rezydentkę..........
senia 22:23 | 23.12.2014
Szanowny ispat... ale o co Tobie chodzi???? Masz jakiś problem to polecam generalnie psychologa... Sam nie dałeś ŻADNEJ informacji a mądrzysz się jak jakiś prezes...Masz jakieś konkrety to dawaj, a jak nie to nie śmieć tutaj, ok?
usunięty/nieznany 16:12 | 24.12.2014
>Szanowny ispat... ale o co Tobie chodzi???? Masz jakiś problem to polecam generalnie>psychologa... Sam nie dałeś ŻADNEJ informacji a mądrzysz się jak jakiś prezes...Masz
>jakieś konkrety to dawaj, a jak nie to nie śmieć tutaj, ok?
..tak mam problem gdyż przeciętny PISmak na forum nie potrafi nic konkretnego konstruktywnego naPISać- nawet nie wie co a napisać -jak wsPOminałem POd konkretnym hotelrm pisze mi buty do wody a tam piaszczysta plaża,a to ze najlepsze POkoje są od południowej strony ( gdyż dochodzi słońce i wysusza POkój to tego nie wie- gdyż noce są zimne a do tego wilgotność powoduje że prześcieradło jest wilgotne i dobrze zabrać długa piżamę .... a to dopiero ułamek informacji......a co do informacji nie raz Konkretnym( skromnym) osobą( a nie bufonom) przekazywałem telefonicznie. ,,, ale widzę ,ze tu sami zarozumiali Nowobogaccy co honor i duma nie pozwala zapytać na e-maila no ale cóż takich w 70% spotykam w 5* hotelach tacy niech POtem narzekają ze sie im nie podobało jak 3/4 samolotu-,, jakby wiedzieli ,ze tak zimno to by POlecieli na Kanary lub Zanzibar........a w Hawanie ich wydymali na cygarach...zapytaj na forum -przyzna ci się ?z złosci ci NIE! POwie aby tez cie wydymali- bo jak to biznesmena Nowobogackiego oszukano- jaki wstyd...jasne ze każdy chce kupić w dobrej cenie(taniej) i co mam pisać na forum gdzie za ile a może od razu donieś do Fidera
niestety nie POchodzę z rodziny komunistycznych SB-ków i UBeków...WESOŁYCH SWIĄT
alek--- 19:53 | 25.12.2014
Dziwny jesteś.... nie spodziewałam się, że na forum Globtroterów ktoś będzie wyzywał inne osoby od SB-eków i UB-eków. Jaki to ma sens? I co to za argumenty?Przyglądałam się całej tej dyskusji i nie rozumiem o co Ci chodzi. Zarzucasz innym, że nie potrafią wyszukać tańszych ofert, nie potrafią udzielić konkretnych rad. A sam się chwalisz, że poleciałeś na Kubę z biurem podróży. I ile musiałeś zapłacić dla samego biura? 6 tyś za 2 tygodnie? I czym się tu chwalić? Przeciętna osoba, wyjeżdżająca na własną rękę, bez pośrednictw biura podróży wydaje tyle na 3 tygodniowy wyjazd. I mówimy tu o całości czyli o przelotach, noclegach, wyżywieniu i pamiątkach (i tak, tak - rum i cygara też ).
Kolejna rzecz. Biadolisz, że ktoś napisał, że trzeba zabrać buty do wody. Tak się składa, że byłam na plażach gdzie te buty nie były potrzebne, ale byłam też na plażach, że bez tych butów nie dało rady wejść do wody. Już nie będę komentowała piżamy, bo to... szkoda słów.
A można było wrzucić parę ważniejszych rad na forum z dopiskiem, że więcej na emaila.
A jak, ktoś chce poczytać o mojej wyprawie na Kubę to: http://olazplecakiem.blogspot.com/p/wyprawa-2014.html
usunięty/nieznany 15:46 | 26.12.2014
>Dziwny jesteś.... nie spodziewałam się, że na forum Globtroterów ktoś będzie wyzywał>inne osoby od SB-eków i UB-eków. Jaki to ma sens? I co to za argumenty?
>
>Przyglądałam się całej tej dyskusji i nie rozumiem o co Ci chodzi. Zarzucasz innym,
>że nie potrafią wyszukać tańszych ofert, nie potrafią udzielić konkretnych rad. A sam
>się chwalisz, że poleciałeś na Kubę z biurem podróży. I ile musiałeś zapłacić dla
>samego biura? 6 tyś za 2 tygodnie? I czym się tu chwalić? Przeciętna osoba,
>wyjeżdżająca na własną rękę, bez pośrednictw biura podróży wydaje tyle na 3
>tygodniowy wyjazd. I mówimy tu o całości czyli o przelotach, noclegach, wyżywieniu i
>pamiątkach (i tak, tak - rum i cygara też ).
>
>Kolejna rzecz. Biadolisz, że ktoś napisał, że trzeba zabrać buty do wody. Tak się
>składa, że byłam na plażach gdzie te buty nie były potrzebne, ale byłam też na
>plażach, że bez tych butów nie dało rady wejść do wody. Już nie będę komentowała
>piżamy, bo to... szkoda słów.
>
>A można było wrzucić parę ważniejszych rad na forum z dopiskiem, że więcej na emaila.
>
>
>A jak, ktoś chce poczytać o mojej wyprawie na Kubę to:
>http://olazplecakiem.blogspot.com/p/wyprawa-2014.html
>
>
>
...............................................................................................................
jesteś przykładem tyPOwego bezmózgowego POlaka na wczasach za granica
a co psychologa to bardziej tobie jest POtrzebny na etapie czytania z zrozumieniem- dlatego nie mam zamiaru takim bezmózgowcą udzielać informacji
senia 20:04 | 25.12.2014
Napisz do mnie, polecę Tobie dobrego psychologa :-). Bo przecież nie na forum :-). Pozdrawiam :-)
alek--- 19:45 | 26.12.2014
>jesteś przykładem tyPOwego bezmózgowego POlaka na wczasach za granica
> a co psychologa to bardziej tobie jest POtrzebny na etapie czytania z
>zrozumieniem- dlatego nie mam zamiaru takim bezmózgowcą udzielać informacji
Nie oceniaj ludzi wg siebie.
A co do Twoich informacji - nie potrzebuję ich. Nie korzystam z wyjazdów z bp i opcji all inclusive. Zamiast siedzieć w enklawach dla turystów wolę poznawać kulturę i zwyczaje tubylców :)
usunięty/nieznany 20:12 | 26.12.2014
>>>jesteś przykładem tyPOwego bezmózgowego POlaka na wczasach za granica
>> a co psychologa to bardziej tobie jest POtrzebny na etapie czytania z
>>zrozumieniem- dlatego nie mam zamiaru takim bezmózgowcą udzielać informacji
>
>Nie oceniaj ludzi wg siebie.
>
>A co do Twoich informacji - nie potrzebuję ich. Nie korzystam z wyjazdów z bp i opcji
>all inclusive. Zamiast siedzieć w enklawach dla turystów wolę poznawać kulturę i
>zwyczaje tubylców :)
>......................................................................................................................................
> gdybyś czytał z zrozumieniem to byś się doczytał -że nie opłaca sie lecieć na własna reke gdyż sam przelot jest droższy niz oferta biura za która zapłaciłem 5400 nie napisałem ze siedziałem w hotelu- naPISałem ze masz zagwarantowany hotel a możesz sobie POdrózować i spokojnie wrócić z biurem lub przebukować bilet( jak masz ważną wizę i wrócić innym lotem. NIE wiem z czym macie problem ze napisałem jak ktoś jest zainteresowany to ma zapytać na e=maila i takie oburzenie i zamieszanie...........
PS
też nie siedzę w hotelu dlatego wiem wiecej jak przeciętny turysta- ale przeciętny turysta siedzi w hotelu i jeżdzi na zorganizowane wycieczki i to raczej on POtrzebuje informacji aby nie dać sie naciągnąć przez rezydenta..a Kuba to nie Afryka......
Ponadto zawsze lecę tam gdzie jest w danej chwili korzystna oferta a nie. jak kosztuje 8000 tyś....................................
alek--- 20:43 | 26.12.2014
gdybyś czytał ze zrozumieniem, to byś doczytał, że CAŁY mój budżet na 3 tygodniową wyprawę na Kubę zamknął się w 6000 zł. Przejechałam prawie całą Kubę od wschodu do zachodu, od Vinales do Santiago de Cuba.I tylko moja i mojej koleżanki naiwność sprawiła, że nie dojechałyśmy do Baracoi.
Zatem bardziej, pod względem finansowym, opłaca się jeździć na własną rękę niż z biurem. I swoją opinię opieram na tym, że wcześniej jeździłam z biurem (tez patrzyłam, gdzie w tej chwili jest korzystna oferta), a teraz jeżdżę na własną rękę.
Oczywiście wyjazd z biurem ma swoje plusy, ale tym plusem nie jest cena.
[fb] Monika Maciej Szyszkowscy 11:11 | 21.06.2017
Planujesz aktywne wakacje i chcesz kupić buty w góry czy na miejskie spacery, ale też takie w których można odpoczywać na plaży? Tutaj przydatny artykuł https://www.sklepkamil.pl/blog/aktywne-wakacje-jak-dobrac-buty-do-letnich-spacerow-wypraw-i-sportow a w nim wiele przydatnych informacji z propozycją modeli obuwia do kupienia