Forum dyskusyjne
Kuba - właśnie wróciłam z Kuby
kategoria podróże po świecie
kraj Kuba
linkalinka 11:46 | 21.11.2014
Właśnie wróciłam z wedrówki po Kubie, mam różne adresy, informacje - chetnie je przekażę. Cenę noclegu zawsze można negocjować, ja w mojej casie, gdy zaproponowano mi adresy cas w kolejnych miastach, zaznaczyłam, że chcę płacić 15 cuc i takie noclegi mi zarezerwowano.Raz w Baracoi miałam przykrą sytuację, gdy kobieta powiedziała:20 cuc, ale po moim odbiciu, że rezerwacja zrobina była na 15, spuściła. Tylko co z tego, gdyż potem była bardzo nie miła, uciekłam od niej po 2 nocach do innej casy. Jeszcze chciała wyłudzic ode mnie lekarstwa, które wiozłam siostrze zakonnej w Guantanamo! Jej adres jest niestety w Pascalu - Isabel na calle Calixto Gracia.
Na dzień dobry mogę polecić adres w Hawanie, nie u Sarity, która podobnie zachowuje się jak Isabel, gdy nie wykupisz u niej jedzenia, ale u Daisy na San Ignacio 456A e. sol y Santa Clara, nocleg ze sniadaniem 20 cuc przy 1 osobie, 25 przy 2. noperera@infomed.sld.cu - w temacie: para Daisy.
bynio 09:20 | 22.11.2014
Wybieram się na Kubę 1 grudnia. Czym poruszałaś sie po wyspie? Wynajmowałaś auto? Czy bardziej to był wyjazd backpackerski?Pozdrawiam
Zbyszek
kajtek86 10:35 | 22.11.2014
Zbyszek wynajem auta na Kubie nie jest konieczny, dla nas o wiele taniej i wygodniej wychodziło "wynająć" auto z kierowcą na konkretną trasę, ceny do negocjacji, ale jest to najlepsza opcja przy kilku osobach - i do tego jazda autami z lat 50-60 bezcenna ;)inne możliwe opcje przemieszczania się po wyspie to
- autobusy turystyczne Viazul (niestety lokalnymi autobusami mogą jeździć wyłącznie Kubańczycy) - rozkłady i ceny znajdziesz na viazul.com, bilety na popularniejsze trasy polecałabym kupować z chociaż jednodniowym wyprzedzeniem
- taxi colectivo (taksówki zbiorcze), które znajdziesz zazwyczaj pod dworcami albo na obrzeżach miast, opcja budżetowa, ale taxi rusza jeśli znajdzie się komplet chętnych, więc czasem nieco czasochłonna
- albo na stopa jeśli masz więcej czasu i preferujesz wyjazd backpakerski :)
w razie pytań też chętnie służę pomocą :)
linkalinka 12:19 | 22.11.2014
Potwierdzam, pożyczanie auta jest droższą wersją wyprawy, wiążą się z tym też różne konsekwencje. Na pewno daje jednak niezależność i mobilność.Ale jeżeli jest Was np. 3 osoby, to umawiane taxi w zupełności się sprawdzi. W każdej miejscowości czy przy głównym placu (Baracoa), czy w centrum handlowym miasta ( Trynidad), czy przy Viazul (zawsze) oferują podwiezienie do wybranego przez Ciebie miejsca. Ceny zawsze można lekko negocjować. I tak np. Trynidad-Havana od osoby wyjściowo 25 > 20, Trynidad-Cienfuegos 10 (to było przy 1 osobie). Ceny te są podobne do cen biletu Viazul, ale takie Taxi jest szybsze i wygodniejsze.
Moje doświadczenie z Viazul jest raczej kiepskie, bo że zimno, to raz. Ale ze 3 x jechałam śmierdzącym autobusem. Kierowcy zatrzymują się po drodze, biorą lub wysadzają znajomków, kupują sobie jedzenie. Tak na prawdę to tylko linia Havana-Viniales oblegana jest przez turystów, czasem Havana-Trynidad (ale nie w drugą stronę), a na pozostałych trasach Viazulem jeżdżą Kubańczycy.
alek--- 20:29 | 22.11.2014
Byłam na Kubie w czerwcu.Najlepszym środkiem transportu są taksówki dzielone. Jeśli zbiorą się 4 osoby wychodzi taniej niż Viazul.
Viazul też nie jest zły. Trochę zimno, ale ciepły polar załatwia sprawę.
Więcej na: http://olazplecakiem.blogspot.com/p/wyprawa-2014.html
Pozdrawiam
bynio 17:14 | 24.11.2014
Dziękuję za podpowiedzi.My jedziemy grupą 4 osobową, więc widzę, że z przemieszczaniem się nie powinno być problemu. A jakie miejsca poza Hawaną zrobiły na Was największe wrażenie? Trynidad, Vinales? Czy można załatwić sobie za jakieś rozsądne pieniądze 2-3 dniowy pobyt na Cayo Coco (dłużej zanudziłbym się) lub w podobnym miejscu? Macie jakiś patent? Słyszałem od znajomych, że w biurach w Hawanie potrafi być taniej niż przyjeżdżając z marszu.Pozdrawiam i dziękuję.
Zbyszek
senia 20:01 | 24.11.2014
Dołączę się z pytaniem gdzie można się zabawić przy muzyce na żywo, albo jej w ogóle posłuchać, niekoniecznie w miejscu oipsanym w przewodnikach.
linkalinka 20:28 | 24.11.2014
Wszędzie, w kazdym mieście i miasteczku! Wszędzie tam są knajpki i ulice, gdzie o każdej porze dnia mozna spotkać grające i śpiewające zespoły, tańczących ludzi.Na pewno: Casa de la Trova - w każdym miescie, Casa de la Musica (szczególnie szaleństwo w Trynidadzie), bez liku w Havanie - tu polecam gorąco na Obispo vis a vis numeru 457 w godz.19-22, ...
Uwaga: w Havanie nie dać się nabrać na parę ludzi (przeważnie kobieta i mężczyzna), którzy oferuja się zaprowadzić w miejsce, gdzie gra Buena Vista Social Club! Jest to próba zaciągnięcia turysty do knajpy, gdzie gra j a k i ś zespół, a para ta zaraz zacznie zamawiać drinki na koszt nabranego turysty. Osobiście, podczas spaceru na przestrzeni 1 godziny zostałam zaczepiona 3x, oczywiście podawano inne adresy. Za pierwszym razem poszłam, aby zobaczyć jak taki proceder rozwija się - byłam uprzedzona na tym forum. Po przyjściu do knajpy para natychmiast siadała przy stole, a kelner od razu przynosił menu.
Inny sposób na kase to prosba dziecka o kupno mleka, które (podobnoż) jest bardzo drogie i kosztuje 20 cuc, a to dziecko ma malutkiego braciszka lub siostrzyczke i rodziców nie stac na kupno mleka dla niego. Mleko jest tanie i dla takich maluchów dostepne nez problemu. Poznana tam młoda Polka w te 2 sposoby 1 dnia straciła 100cuc i dobry humor.
senia 22:57 | 24.11.2014
Ale bez hiszpańskiego to słabo będzie? Lepiej coś wkuć?
linkalinka 08:43 | 25.11.2014
Lepiej tak...Są dostępne różne CD z nauką hiszpańskiego, polecam na szybko. Ja korzystałam z CD Pawlikowskiej z jej książki "Blondynka na językach - hiszpański" - zwroty, frazy, konwersacja - polecam! Ale równolegle miałam przed wyjazdem regularne lekcje i to z Kubańczykiem (Warszawa i okolice).
Praktycznie "gadałam" po hiszpańsku i nawet w casach prowadziłam konwersacje (jestem dumna z siebie!:) )
senia 13:36 | 25.11.2014
Możesz mi dać namiary na tegoKubańczyka? , na priv nakurusafari@wp.pl
senia 21:56 | 25.11.2014
Też bym chciała to wiedzieć, czy ktoś może dorzucić garśc informacji? Dodatkowo, gdzie można posnorkować? Zobaczyć żółwie i wielkie kraby? Jakieś spektakularne widoki, może jakiś trekking? Tak naprawdę mnie interesują najbardziej ludzie i przyroda.
senia 21:57 | 25.11.2014
Tzn wiedzieć to, o co pytał Zbyszek
bynio 09:31 | 27.11.2014
Czyżby nikt nie był Cayo Coco?
Bo1 13:48 | 27.11.2014
Byłam - kilkanaście godzin :). To za malo, by się autorytatywnie wypowiadać, ale plaże i woda niesamowite, choć pojechałam na flamingi. Cięzko się tam dostać jeśli nie ma się potwierdzonego noclegu - to strefa przygraniczna i nas wyrzucili na check poincie (fakt, że po jakiejś godzinie wsadzili z powrotem do innego autobusu). Można się tamdostać autobusem, który wiezie rano pracowników (miejscowość Maron - z Parque Marti) - trzeba się dogadywać z kierowcą.
Bo1 14:07 | 27.11.2014
Miasto, które na mnie zrobiło największe wrażenie to Santiago de Cuba (było bez swiatla po przejściu huraganu Sandy). w okolicach monolit Gran Piedra z którego widać Jamajkę i Haiti (przy ładnej pogodzie), stamtąd spacerkiem na hacjendę Museo de Isabelica.Okolice Trynidadu - plantacje. Miejsce to Park Humboldta w ok. Baracoa, okolice Vinales (z jaskinią Santo Thomas). Mural prehistorico mogłabym sobie darować. Fabryka cygar w Pinar del Rio.O Saricie mam b. dobrą opinię - (nie brałam wyżywienia), ale rozumiem, że opinie mogą być różne, dla nas była bardzo serdeczna i opiekuńcza. Fakt, że polecała nam casa swoich znajomych (tam jest to stała praktyka), ale były bardzo dobre (o czym się przekonałyśmy, gdy w Camaguey załatwiałyśmy same). Ceny posiadam spisane, w razie pytań jestem do dyspozycji...;)
kajtek86 18:23 | 27.11.2014
ja byłam na Cayo Coco i Cayo Guilermo, zdecydowanie polecam tę drugą z wysepek :) cudnie lazurowa woda, poza sezonem (i zapewne też ze względu na ceny) mało turystów - ja trafiłam na praktyczny brak ludzi, do tego wspomniane flamingi :) idealne miejsce na relax, o niebo lepiej niż w komercyjnym Varadero :)niestety ceny zorganizowanego wyjazdu czy wykupienia noclegu na Cayos rok temu były powalające... najlepszą opcją wydaje się dojazd z pobliskiego Morón, tam nocleg w casie można znaleźć już w granicach 20peso za pokój
i o dziwo cenowo najkorzystniej wyszedł dojazd wynajętym autem (od właścicieli casy, w której nocowaliśmy) - z porannym autobusem nam się nie udało, kierowca nie chciał zabrać, a żaden z taksówkarzy nie chciał zejść poniżej 100peso za kurs w jedną stronę
w samym Morón znajdziesz kilka biur oferujących wycieczkę czy sam nocleg na Cayos, ale wtedy to już dojazd we własnym zakresie :)
linkalinka 18:39 | 27.11.2014
wydaje mi się, że ktoś na blogu czy jakimś forum wspominał, że najtaniej było załatwic pobyt na tych wysepkach przez Andares.pl - Polka, Karolina, mieszkająca w Havanie, prowadzi tam małe biuro dla turystów. Mam telefony do niej jako że odwiedziłam ją w Havanie - szukałam towarzystwa na wyprawę, a u niej byli potencjalni chętni : +48602307498, +5352670362. Ma też do wynajęcia 2 czy 3 pokoje dla 4-5 osób, ale nie znam cen. W starej części, sympatyczne, stylowe umeblowanie.
bynio 11:37 | 29.11.2014
Jakbyś mogła mi wysłać ceny cas z Kuby poza Hawaną to chętnie bym skorzystał. Mail zbigtramp@gmail.com.Pozdrawiam
Zbyszek
alek--- 23:03 | 10.12.2014
ceny cas z czerwca tego roku: http://olazplecakiem.blogspot.com/2014/09/kuba-casy.html
Patryczek 16:24 | 20.08.2016
>Wybieram się na Kubę 1 grudnia. Czym poruszałaś sie po wyspie? Wynajmowałaś auto? Czy>bardziej to był wyjazd backpackerski?
>Pozdrawiam
> Zbyszek
Mnie bardziej interesuje co ze Sobą zabrał :p Odzież? latarki? co się przydało a co nie?
paulaston 19:22 | 27.01.2015
Witam, bardzo prosiłabym o wypełnienie ankiety badawczej stworzonej na potrzeby pracy magisterskiej pt. "Wyjazdy turystyczne na Kubę jako doświadczenie kulturowe". Z góry dziękuję za pomoc :)Link : http://www.ankietka.pl/ankieta/168871/wyjazdy-turystyczne-na-kube-jako-doswiadczenie-kulturowe.html
Pulce 13:17 | 20.12.2015
wiem , ze troche spoznione informacje ale moze sie jeszcze komus przyda. Zolwie najlepiej chyba na Cayo Largo od maja do chyba pazdziernika skladaja jaja noca na wszystkich plazach rozniez tych hotelowych . Nie tylko zolwie ale tez kraby i iguany...
[fb] Edward Wilk 12:27 | 05.08.2016
>Właśnie wróciłam z wedrówki po Kubie, mam różne adresy, informacje - chetnie je>przekażę. Cenę noclegu zawsze można negocjować, ja w mojej casie, gdy zaproponowano
>mi adresy cas w kolejnych miastach, zaznaczyłam, że chcę płacić 15 cuc i takie
>noclegi mi zarezerwowano.
>Raz w Baracoi miałam przykrą sytuację, gdy kobieta powiedziała:20 cuc, ale po moim
>odbiciu, że rezerwacja zrobina była na 15, spuściła. Tylko co z tego, gdyż potem była
>bardzo nie miła, uciekłam od niej po 2 nocach do innej casy. Jeszcze chciała wyłudzic
>ode mnie lekarstwa, które wiozłam siostrze zakonnej w Guantanamo! Jej adres jest
>niestety w Pascalu - Isabel na calle Calixto Gracia.
>Na dzień dobry mogę polecić adres w Hawanie, nie u Sarity, która podobnie zachowuje
>się jak Isabel, gdy nie wykupisz u niej jedzenia, ale u Daisy na San Ignacio 456A e.
>sol y Santa Clara, nocleg ze sniadaniem 20 cuc przy 1 osobie, 25 przy 2.
>noperera@infomed.sld.cu - w temacie: para Daisy.
>
[fb] Edward Wilk 12:31 | 05.08.2016
Mój mąż w tym roku kończy 60 lat i zażyczył sobie krótkie wczasy na Kubie, trochę się tego obawiam , ponieważ nie znamy żadnego obcego języka, ale z drugiej strony w br. byliśmy też sami w Tajlandii i daliśmy rady.Chcielibyśmy trochę zwiedzić i trochę odpocząć ale planujemy na to ok. 2 tygodnie.
Chcemy lecieć w październiku , lub listopadzie – czy to dobra pora , bo czytałam o porach deszczowych ale różnie o tym piszą, bo późniejszy termin to ewentualnie luty-marzec( który lepszy?)
Chcielibyśmy zwiedzić Hawanę, gdzie szukać noclegu oczywiście chodzi o coś tańszego ale przyzwoitego.
Do jakiego miasta na Kubie najlepiej szukać biletów lotniczych i gdzie najlepiej szukać tanich lotów.
Czym najlepiej poruszać się po Kubie : autobusy, busy, taksówki i jak szukać?
Chcemy też kilka dni spędzić na plaży, gdzie najlepiej?
Jakie pieniadze zabrać ze sobą dolary czy euro , no i ile ( noclegi,
Czy na Kubie jest bezpiecznie?
Bardzo proszę o informacje,
Pozdrawiam
Maria
linkalinka 13:47 | 05.08.2016
Październik listopad to dobre miesiące. 2 tygodnie i to z odpoczynkiem to mało na zwiedzanie. Jeżeli to mają być piękne plaże to może Coco Cayo - dojazd z Havany lub Varadero zwiedzając po drodze. Myślę,że możesz skontaktować się z Karoliną o której piszę powyżej- Andares.pl lub przejrzec np.ten wątek cały lub tez inne wypowiedzi nt. Kuby i bedziesz miała swój obraz tego, co Ci pasuje. Karolina może wynająć Ci auto lub zrobić rezerwację (nie wiem, czy ona sama tam nie ma swoich noclegów, coś budowała)Plaże w Varadero ponoć też są ładne - nie byłam.
Kubańczycy nie znają generalnie innych języków, czasem proste zdania w angielskim.
Bilety trzeba śledzić w internecie np. skyscaner. Trochę juz późno, ale może zdarzy się jakaś promocja.
Powodzenia, życzę wspaniałego świętowania! Kuba to świetne miejsce do takich imprez - mozna balować każdego dnia.
linkalinka 13:50 | 05.08.2016
Dolary jeszcze nie, lepiej euro. Wymieniasz w kantorach lub bankach, bez prowizji.
Jacky 08:31 | 07.08.2016
Droga MarioKuba to bardzo ciekawy i piękny kierunek na wakacje. Byłem w maju br ok 2,5 tyg.
Nie ma się czego obawiać, jest bezpiecznie i gorąco choć nie do końca tak tanio. Waluta - tylko euro, od dolarów biorą prowizje. Casa particular - w centrum Havanyich wiele - możesz przebierać - średnio to ok 25 CUC ze śniadaniem za osobę.
Podróżować należy linią Viazul , bilety warto kupić 1/2 dni wcześniej, może ich zabraknać bo Kuba cieszy sie duzym zainteresowaniem eurpejczyków i wkrótce pewnie też amerykanów.
Byłem na Cayo Cococ i Varadero - oba miejsca wspaniałe ze wskazaniem na Cayo, choc dojazd tu droższy. Generalnie płaci cię w CUC = 1 USD ale też można zjeść w knajpie dla lokalesów i płacić w CUP = 1/25 CUC
Wystrój jak kiedyś u nas za czasów zapadłej komuny i niezbyt czysto ale cena za posiłek może wynieść 3-4 złote.
Pytaj o konkrety jeszcze, chętnie pomogę.
Pozdrawiam
Patryczek 16:26 | 20.08.2016
A można coś tam konkretnego kupić za te dolary jak się czegoś nie weźmie z Polski? chodzi mi głównie o jakieś wygodne buty.
linkalinka 09:35 | 07.08.2016
Skoro pojawiło się słowo: CUP - waluta kubańska, w której generalnie Kubańczycy otrzymują wypłaty i tą walutą się posługują, dodam, że turyści spokojnie mogą ją kupić w kantorach, legalnie, tak jak CUC. Można CUP-ami płacić nawet wtedy, gdy cena jest podana w CUC i odwrotnie. Przelicznik: 1 CUC=25 CUP.Należy zwracac uwagę płacąc w CUC-ach czy otrzymuje się resztę także w tej walucie, bo niestety mozna zostać oszukanym i otrzymać resztę w CUP.
Zbyt duża wymiana CUP nie jest potrzebna, wypłaciłam 50 euro i to było aż nadto. Zależy jak często korzysta się z barów, gdzie płaci się CUP-ami. Głównie kupowałam owoce na straganach.
W muzeach turyści płacą w CUC, generalnie restauracje tez mają ceny w CUC. Viazul też CUC.
Biletów spróbuj poszukać ew. na czartery
Jacky 14:52 | 07.08.2016
Teraz jest 2500 zł z Wawy, linią Air Canada - przesiadka w Toronto . Tyle samo płaciłem tylko,że KLM.
Wodniak 21:07 | 08.08.2016
Listopad jest dobrym miesiącem na wyjazd na Kubę-jest gorąco i czasem pada, ale nie tak, jak w lato. Kubańczycy rzeczywiście angielskiego nie umieją, warto nauczyć się podstawowych wyrażeń/wyrazów, to jest niezmiernie przydatne.Prywatnych kwater, ‘casa particular’, jest bardzo dużo i w listopadzie nie powinno być problemu z ich znalezieniem, najlepiej iść tam osobiście, zobaczyć i ustalić cenę. Uważajcie, bo nieraz pojawiają się przypadkowe osoby i albo chcą was to takiej ‘casa’ zaprowadzić, albo udają, że to właśnie oni was tam przyprowadzili i wtedy właściciel jest im zobowiązany zapłacić komisję-którą doliczy do ceny.
Z miast polecam Hawanę, Camaguey, Trinidad i ewentualnie Cienfuegos. Co do plaż, to może w Varadero (stosunkowo blisko Hawany) Playa Ancon (blisko Trinidad).
Autobusami/pociągami specjalnie po Kubie nie podróżowałem, ale są dość dobre autobusy dla turystów Można wynająć samochód, ale bardziej byłbym skłonny wynająć samochód z kierowcą, często cena może być taka sama i automatycznie unika się potencjalnych problemów—np. w przypadku wypadku, uszkodzenia samochodu, kradzieży czy też ze znalezieniem parkingu—a jeśli kierowca rozmawia po angielsku, to może okazać się też świetnym przewodnikiem.
Uważam, że Kuba jest bezpieczna, często chodziłem po nocach, po ledwie oświetlonych uliczkach z aparatem i nic mi się nie stało, ale trzeba uważać i najlepiej chodzić w grupie. W niektórych miastach przestępstwa rodzaju wyrywania torebek czy też aparatów fotograficznych zdarzają się częściej, niż kilka lat temu. Bardziej byłbym czuły na różnego rodzaju naciągaczy i przekręty, najlepiej zdecydowanie podziękować za oferowane usługi czy produkty i w 90% tacy ludzie się od razu odczepiają.
Powodzenia,
Jacek
A&K 07:20 | 19.08.2016
Witam,Poszukuję odpowiedzi na kilka pytań związanych z samodzielnym podróżowaniem po Kubie.
Planuję za kilka tygodni z żoną wybrać się na Kubę z Warszawy lecąc liniami Air Canada - czy w związku z samym lotem powstają jakieś problemy kwestii formalnej? ( czytałem, że potrzebuje kart turysty już w Polsce, czy to prawda?)
Kolejny problem to jak rozwiązać sprawę tego że nie planuje przebywać cały pobyt w jednym miejscu a podróżować po kraju i nie wiem co wpisać ( czy nadal to obowiązuje) do tej karty podróżnej okazywanej na lotnisku.
A teraz już sprawy czysto techniczne:
Czy powinienem planować podróż już w Polsce i tutaj starać się ogarniać bilety na transport czy na miejscu można to zrobić w jakiś kasach czy czymś takim?
Czy karta Debit MasterCard banku Pekao działa na Kubie?
Jak rozwiązaliście kwestie obowiązku posiadania określonej ilości pieniędzy na dzień pobytu na Kubie, która jak czytałem jest jakoś weryfikowana na lotnisku?
Pozdrawiam
kiwi2013 11:49 | 20.08.2016
Trajeta de turista jest konieczna podbijają ja przy wlocie na Kubę i zabierają przy wylocie. My kupowaliśmy przez internet z biura podróży z Krakowa. Podaliśmy dane i Trajety przyszły kurierem po kilku dniach :) PRzemieszczaliśmy sie przez 2 tygodnie z miejsca do miejsca z casy do casy wynajętym na cały pobyt samochodem marki GILI :) Byliśmy wszędzie gdzie chcieliśmy i wszędzie gdzie nam się coś nawinęło pieknego, innego po drodze. Wiele razy mielismy problemy z noclegiem bo nie klepaliśmy nic w kraju - za wyjątkiem pierwszej nocy po przylocie na dzień dobry, ale jeśli chodzi o transporty noclegi informacje to ludzie na Kubie sa BARDZO pomocni :) Pierwsza niby dogadana noc w casie i tak była z przygodami bo Pani miała nas odebrać z lotniska a skończyło się tak, że powiedziała OK OK a i tak nikogo nie było :P Stad pomysł ow ynajęciu samochodu, choć był ostatni w budce z rent a car - nie żałujemy. było z przygodami, łącznie z tym, że auto się nam popsuło i naprawiali nam miejscowi za pomocą drewna i rąk NIEZAPOMNIANE PRZEZYCIE w zamian dostali cukierki z orzeszkami a potem sie okazało, że niemają zębów hihi :D Kocham Kube!!!kiwi
MyWayTrip 18:50 | 24.08.2016
Tutaj krótka relacja z Kuby moich czytelników:https://www.facebook.com/mywaytripBlog/posts/1763864100520028
Polecam :-)
[fb] Katarzyna Zduńczyk 16:53 | 22.09.2016
Witam,A czy bym mogła prosić o jakieś namiary na wynajem samochodu? Jedziemy w 5 osób i to byłoby najlepsze do zwiedzania.
Pozdrawiam,
Kaśka
Kasikk111 11:53 | 16.10.2016
>Czyżby nikt nie był Cayo Coco?W grudniu pierwszy raz lecę na Kubę do Cayo Coco z biurem podróży.
Lecę z chłopakiem i rodzicami, czy ktoś z Państwa mógłby polecić nam co warto zwiedzić? Jak poruszać się będąc w Cayo Coco?
Czy lepiej wykupić wycieczki fakultatywne w biurze podróży czy na własną rękę? Ile euro na osobę zabrać ze sobą na 11dniowy pobyt?
Hotel i pełne wyżywienie w hotelu mamy opłacone, interesuje mnie tylko ile powinnismy miec euro na zwiedzanie ?
Co warto zabrać ze sobą?
Jakie są ceny na Kubie?
Co warto kupić na wyspie i zabrać ze sobą do Polski?
linkalinka 19:11 | 22.09.2016
Andares.pl - Polka, Karolina, mieszkająca w Havanie, prowadzi tam małe biuro dla turystów. Mam telefony do niej jako że odwiedziłam ją w Havanie - szukałam towarzystwa na wyprawę, a u niej byli potencjalni chętni : +48602307498, +5352670362.Wiem, że wynajmuje też samochody, bo moja znajoma korzystała. Tu jest większa gwarancja na jego sprawność
linkalinka 16:14 | 27.09.2016
Podrozowalam sama, koszt 3 tygodnie ok.6000 zl. Poczytaj tu watki o Kubie, to dasz rade sama zorganizowac sobie wyprawe.Powodzenia!
kosmo 20:53 | 04.10.2016
>Witam,>A czy bym mogła prosić o jakieś namiary na wynajem samochodu? Jedziemy w 5 osób i to
>byłoby najlepsze do zwiedzania.
>
>Pozdrawiam,
>Kaśka
ja rezerwowalem tutaj: www.bookallcuba.com
cenowo wydalo mi sie ok, bardzo dobry kontakt mailowy (max 1 dzien czekania na odpowiedz), po wplacie pieniedzy od razu otrzymalem voucher na maila (rzecz obowiazkowa przy wynajmie samochodu), ostatecznie dostalem samochod z cubacar. wszystkie usterki blacharskie zgloszone do protokolu przy odbiorze samochodu, a przy oddawaniu niczego sie nie czepiali. oczywiscie jak wszystkie firmy na kubie - kretacze. na desce rozdzielczej stan paliwa pokazywal full, ale po przejechaniu 15 km jedna kreska zniknela, co pozniej okazalo sie brakiem ok. 12 litrow. ponadto placisz za "pelny" przy odbiorze samochodu, ale mozesz oddac kompletnie pusty, co jest niemozliwe do wykonania bo wiadomo ze nikt na oparach nie przyjedzie do nich = ich zysk co zostanie w baku ;) ich zarobki sa tak niskie, ze nawet nie mialem sumienia dyskutowac o braku 12 litrow przy odbiorze samochodu.
aniamarcel 10:36 | 05.10.2016
Super :) Dzięki wielkie za porady :) Na pewno mi się przyda :)
julia0507 14:25 | 24.10.2016
Świetny blog i świetne rady!Jadę pod koniec grudnia i na pewno skorzystam z wielu rad!Dziękuję!
AlkaAlka 01:12 | 18.11.2016
Jestem nowa na tym forum i widzę tutaj sporo osób, które były/wybierają się na Kubę i chciałabym się Was poradzić w kwestii... zdrowia. Ja planuję polecieć do Varadero [hotel Sol Sirenas Coral Resort] na początek grudnia i będzie to moją pierwsza podróż tropikalna. Jestem straszną panikarą jak chodzi o choroby i niestety dużą odpornością nigdy też nie mogłam się pochwalić. Wiem, że na Kubie malaria nie występuje, ale co z dengą w Varadero w tym okresie? Im więcej o tym czytam, tym bardziej kręci mi się w głowie. Panicznie boję się dengi i chciałam zapytać czy faktycznie zdarzają się tam zachorowania oraz jak się przed tym bronić? Oraz co z chorobami układu pokarmowego [niestety od kilku lat już choruję na żołądek] ?