Forum dyskusyjne
Varadero w grudniu 2014
kategoria podróże po świecie
kraj Kuba
annemarie 13:24 | 11.07.2014
wybieram sie na Kube,,,juz zrobiona rezerwacja,,, grudzien i powrot po Nowym Roku.Co warto jest zobaczyc?? czy plaze w Varadero sa faktycznie takie piekne? Jaka jest pogoda??? bardzo goraco i wilgotno?interesuja mnie doswiadczenia osob ktore byly na Kubie.
Czy ludzie faktycznie tacy sympatyczni i otwarci??
RobertH 11:34 | 07.10.2014
Witam, na Varadero nie dotarłem, chociaż jechałem autem z Havany w tamtym kierunku - wzdłuż oceanu. Widoki niesamowite.Ja byłem 7 dni. Podczas miesięcznego pobytu w Meksyku, wyskoczyłem na kilka dni. Wynająłem samochód i po 2 dniach w Havanie- ruszyłem w kierunku Trinidadu. Ludzie, faktycznie sympatyczni, radośni i weseli. Nie wiem, po co pchasz się do Varadero? Tak Kuby nie zobaczysz. Jedź na południe.
Moja rada- wszelkie rzeczy rezerwuj przed wyjazdem[ noclegi, auto itp.] i nie licz na j. angielski. Lepiej zapoznaj się z rozmówkami Hiszpańskimi.
Ja tam z pewnością wrócę.
Bertolek 13:18 | 10.10.2014
W Varadero owszem plaże sa piękne, ale tak jak napisał poprzednik tam nie poznasz prawdziwej Kuby, gdyż okolica naszpikowana jest właściwie samymi hotelami. Jeśli chodzi o pogode, to ja akurat trafiłam na deszcze więc nie było jakoś przesadnie gorąco, a był to początek listopada.Co do ludzi, to nie zawsze są sympatyczni. Wprawdzie dużo się uśmiechają, ale często po prostu liczą na napiwek. Powiedziałabym nawet, że są bardzo natrętni.
Wszystko zależy też oczywiście od twoich upodobań, ale kraj z pewnością jest interesujący ma swój urok.
albatros 10:01 | 15.10.2014
Nie do końca prawda. Półwysep Varadero ma około 20 km, gdzie przez pierwsze 10 km jest normalne miasto, bez wywalonych resortów. Tam są kwatery prywatne, normalni ludzie i jedzenie które można kupić za Peso Lokalne. Dopiero dalej zaczynają się hotele. Tak że nie mów że tam nie ma prawdziwej Kuby. A plaża w Varadero jest jedną z najpiękniejszych jakie widziałem.
Quki 21:26 | 14.10.2014
Plaża+woda=super!ja z plaży widziałam pływające i skaczące delfiny.
Ale Varadero to jest miejsce na odpoczynek w luksusie.
Raczej nie dowiesz się tam jak na prawdę kubańczycy żyją, mieszkają.
Ale żeby poleniuchować :)
tredi 16:34 | 25.10.2014
Polecam obejrzeć moją fotorelacją z podróży na Kubę w Wielkanoc 2013 na moim blogu naszewojaze.com
kajtek86 18:17 | 25.10.2014
jeśli chcesz zobaczyć prawdziwą Kubę polecam okolice Vińales i Pinar del Rio albo Baracoa, jeśli chcesz poplażować koniecznie wybierz się na którąś z Cayos bardziej na wsch, np. Cayo Coco i Guilermo - plaże tej drugiej są o niebo lepsze od pełnego ludzi Varadero a woda tak lazurowa, że aż trudno uwierzyć :) a samo Varadero jak pisali poprzednicy to typowy kurort turystyczny z długą piaszczystą plażą, osobiście bardziej podobały mi się plaże na pn - Cayo Jutias i okoliczne, ale to już kwestia gustu :)jeśli potrzebujesz jakieś dokładniejsze info czy masz inne pytanie to pisz śmiało, objechałam sporą część wyspy na własną rękę, więc o ile będę mogła, to chętnie pomogę :)
alek--- 23:21 | 13.11.2014
WitamNie byłam w Varadero, ale w innych rewelacyjnych miejscach. Jeśli Cię to zainteresuje, to polecam: http://olazplecakiem.blogspot.com/p/wyprawa-2014.html