/ / KUBA > KWATERY PRYWATNE NA KUBIE > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

KWATERY PRYWATNE NA KUBIE

kategoria podróże po świecie

kraj Kuba

podroznik22 dołączył
12.12.2008

podroznik22 12:22 | 30.12.2008

Moze ktos mógłby mi podac adresy tanich kwater prywatnych na Kubie w rejonie od Trinidadu do Pinar del Rio z góry dziękuje

martinez027 dołączył
10.08.2007

martinez027 17:52 | 31.12.2008

Mam lepszy sposob dla dusigroszy::2 dni w kwaterze i reszta na koszt panstwa w wiezieniu:)Oficjelnie jest ZAKAZ nocowania poza hotelami itp..Oczywiscie jest lamany,ale to raczej znajomi"przenocuja"znajomych bo z turystami lepiej nie ryzykowac..A wladza kubanska przestrzega tego bo hotele to ich zysk i to znaczacy...

podroznik22 dołączył
12.12.2008

podroznik22 19:09 | 31.12.2008

dzieki za rade ale chodziło mi o legalne kwatery w domach prywatnych jest ich całkiem sporo kubanczycy mogą wynajmowac pokoje turystom ale muszą wykupic specjalne pozwolenie które nie jest tanie i prawde mówiąc niewiele im zostaje ale mimo wszystko im sie opłaca
te kwatery są oznaczone zielonym trójkątem na drzwiach ale nie wolno im sie reklamowac więc czasami trudno je znalezć stąd moje pytanie

annkapoznan dołączył
25.11.2008

annkapoznan 20:28 | 02.01.2009

Hej,
byłam na Kubie miesiąc i mam fajne kwatery. Nie wiem tylko czy można podawać adresy na stronie? I jakie miejsowości dokładnie Cię intereseują? Bo rozpiętość od Pinal del Rio do Trynidadu jest bardo duża.
Sprawdone kwatery mam w;
Hawana, Viniales (bardzo blisko Pinal del Rio i chyba ładnejsza okolica i więcej do zobaczenia), Santiago de Cuba, Trynidad, Cienfuegos. Odradzam Camaguey, jeśli myślałeś aby tam pojechać. A więc? Można podawać na forum? Czy wszystkie miejscowości które podałam?

tellyjelly dołączył
01.08.2004

tellyjelly 21:19 | 02.01.2009

hej odezwij sie na moje gg 3723184 chetnie pojade na kube - juz tam bylam, mam tam również rodzine, i wlasniew tym roku chcialam tam pojechać na kilka miesięcy

podroznik22 dołączył
12.12.2008

podroznik22 21:18 | 02.01.2009

hey interesuja mnie wszystkie miejscowości które podałas więc bede Ci bardzo wdzieczny za adresy i ceny za nocleg w przyblizeniu czy mozna je podawac na forum nie wiem ale w zasadzie dlaczego nie jeśli masz wątpliwości to jest moj adres
turrekk@wp.pl
Ja chce dojechac aż do Maria La Gourda bo są tam piękne plaże i tam chce sie rozbic z hamakiem :-) czym sie tam dostane jeszcze nie wiem start w Hawanie ale najpierw do Trinidadu
Byłas na Kubie miesiąc ja tez wybieram sie na miesiąc jesli mozesz to napisz mi ile mniej wiecej kosztował Cie pobyt czym sie przemieszczałas po wyspie i w jakich cenach no i jakie miejscowosci najlepiej wspominasz
z góry dziękuje :-)

annkapoznan dołączył
25.11.2008

annkapoznan 19:54 | 05.01.2009

nie wiem zy dotarło do Ciebie czy nie, wi ęc powtaram informacje:
Osobiście odradzam dzielnicę Vedato... ja nie znalazłam tam nic interesującego, poa jedną Casa de la Musica., która jest diabelnie droga (rok temu za wstęp płaciło się 20 CUC a do tego jak chcesz się jeszcze coś napić to dodatkowo około 8-10 CUC za drinka). W starej Hawanie jest zdecydowanie więej do zobaczenia szczególnie możliwości zabawy wieczornej. Jeśli chce się coś zobaczyć w nowoczesnej dzielnicy, gdzie planujecie nocleg wystarczy wynająć tuk-tuk (takie małe kryte motorki) i zawiozą Was wszędzie. Ja zwiedziłam Hawanę na piechotę, jednak rzeczywiście odległości są niezłe..
rezerwowałam przez internet i wszystko było ok, ważne aby natrafić na fajnych ludzi. Mam 2 kochane rodzinki w Hawanie, jedna w starej, druga na Vedato.. uroczy ludzie.
Ja 3,5 roku temu płaciłam 25 CUC i 20 CUC za pokój, ale jak patrzyłam rok temu, to ceny poszły tam w górę, wię może i kwatery są droższe.
Taxi z lotniska kosztuje: do Vedato - ok. 25 UC, do Havana Vieja ok. 30-35 CUC. To jest dziwne, bo jak mi rodzinka zamawiała taxi jak wracałam już do Polski, to zapłaciłam 15 CUC. Ale na lotnisku zwykle zdzierają. Wszystkie taxi mają już teraz taxometry więc teoretycznie nie oszukują, jednak chyba warto ustalić cenę zanim wsiądziecie, wówczas macie pewność, że gościu nie obwiezie Was po całym mieście.
Proponuję nocleg w Santiago de Cuba. Tu jest fajne miejsce wypadowe, do atrakcji które są wokól.
Szczególnie polecam nocleg następujący:
Jesus Ayala y Marisol Triay
Morua Delgado (Rastro) no. 208 e/ San Mateo y Los Maceo
Santiago de Cuba
telef. 629964
Warto aby rodzinka u której będzieie mieszkali w Hawanie zadzwoniła do niego i zarezerwowała nocleg. Świetni ludzie, bardzo dobre jedzenie, woda pitna za darmo, bardzo blisko centrum, gdzie możecie poimprezować. Poza tym Jesus nam zorganizował taksówkarza który obwoził nas po okolicy.
Blisko jest Baracoa z delfinarium, jest jeszcze jedno delfinarium koło Cienfuegos, ale tam to totalna komercja i w porównaniu z Baracoa. Gdybym nie była w Baracoa, pewnie byłabym zachwycona. Za Baracoa jest laguna, ale moim zdaniem nie warta zobaczenia; Lepiej poplażować albo jeszcze lepiej, koniecznie pojechać do Villa de la Prehistoria - naturalnej wielkości dinozaury, ludzie pierwotni. Gorąco polecam!!
W okolicach Santiago warto pojechać;
El Cobre - świątynia położona na wzgórzu, patronki Kuby, wspaniałe miejsce, niesamowite widoki. Niedaleko znajduje się Monumento al Cimarron; udne miejsce, skąd można podziwiać urocze widoki oraz dawną kopalnię miedzi, która teraz jest zalana i daje turkusowe jeziorko.
Warto zobaczyć też Cmentarz - ementerio Santa Ifigenia, gdzie jest pochowany ród Baccadrich oraz Jose Marti - poczekajcie na zmianę warty, lepiej niż w Warszawie na grobie nieznanego żołnierza.
Poa tym El Morro, jeśli interesują Was forty, jeśli nie, to możecie go zobaczyć w pełnej okazałości z punktu widokowego.
Gran Piedra - góra, z której ponoć przy dobrej pogodzie można zobaczyć Jamajkę; my nie miałyśmy takiego szcęścia. Tu jednak musi być lepszy sampochód, bo góra stroma.Czy warto? Warto, ale to ały dzień, więc zależy jakim czasem będziecie dysponować, w sumie góry mamy też w Polsce. Nam udało się na szczycie poznać Kubańczyka, który zaprowadził nas do muzeum kawy i plantacji - cafetal LA ISABELICA - wpisana na listę światowego dziedzitwa Unesco. I to było bardzo ciekawe, niedaleko wejścia na Gran Piedrę.
Za wycieczkę na pól dnia, albo i dłużej płaciłyśmy mu 30-40 CUC.
Trynidad - urocze małe miasteczko, z pięknym centrum i strasznie zaniedbanymi peryferiami, ale warto połazić wokól, aby zobaczyć ten kontrast. Polecam nocleg - niech Jesus wcześniej zadzwoni, to Benito będzie na Was czekał na dworcu):
Benito Rodriguez Rodriguez
Calle Gustawo Iquierdo No. 33 (Gloria)
entre Francisco J. Zerquera y Colon
C-P 62600
telefon 53 (01419) 4145
Trinidad
płaciłyśmy 15 CUC za pokój; wspaniali, gościnni ludzie, przepyszne jedzenie.
w Trynidadzie warto po prostu być, warto połazić uliczkami, są muea, warto wejść do domu kultury i obaczy lekję tańca dla małych Kubanek (5-8 letnie dziewczynki, ale ruszają się tak, że baletnica może pozazdrościć).
My pojechałyśmy na konną wycieczkę, ale gościu wykiwał nas finansowo więc nie pozostawił miłych wrażeń.
Ale warto podjechać do Monaca Iznaga (20 CUC a taxi - jak najdziecie inne 2 osoby - nam się udało z Holendrami, więc wyszło po 5 CUC) - dawna plantacja trzciny cukrowej.
polecam jeszcze dolinę Viniales, około 2 godz. drogi z Hawany; ja spałam w Viniales (nie Pinal del Rio), fantastyczne okolice, dużo przyrody, fajne imprezki
Polecam spać w drodze powrotnej przed wylotem do Polski w Vedato, bliżej do lotniska. Podaję sprawdzony adres:
Casa Rosita Ale. 23 No. 1516 Apto. 10
5to. Piso e/ 24 y 26
Vedado
Tel. 830-2584
nie wszędzie jest ciepła woda, więc warto się na to przygotować.
Jeśli lubicie słodycze, polecam zabrać Polski, tam jest po prostu drogo. 1 cukierek czekoladowy kosztuje około 2 CUC, batonik - około 4-5 CUC.
Warto mieć przy sobie parę peso cubano - na ewentualny autostop lub datek dla żebraków; dzieciakom nie dawać pieniędzy bo zaraz przybędzie ich cała gromadka, i jeszcze dorośli dołączą, będą Wam, wdzięczni jak dacie im garść cukierków.
Uważać w dużych miastach - Hawana i Santiago... zdarzają się cwaniacy, którzy zaczną Wam coś opowiadać, oprowadzać, a potem razem pójdziecie do knajpy i naciągną Was na niezłą sumkę za picie i niby przekąskę
jeszcze nolegi w hawana vieja (stara):
Marta Roche: martharoche@yahoo.com
zarezerwujcie u niej nocleg, - cudowna kobieta!!
jej adres; Consulado # 16, Apto. 2
el Carcel y Genios
tel. 861-6905
a w dzielnicy Vedato - u Rosity (adres podałam wcześniej)

podroznik22 dołączył
12.12.2008

podroznik22 13:18 | 09.01.2009

czesc dziekuje Ci bardzo za taką obszerną wiadomosc wszystko sobie spisalem na pewno mi sie to przyda

wiolcia dołączył
09.01.2009

wiolcia 16:53 | 09.01.2009

witajcie,

AGONT podaj na siebie namiary to sie chetnie skontaktuje z toba:)

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl