/ / > NAMIBIA WIZA > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

NAMIBIA WIZA

kategoria podróże po świecie

usunięty/nieznany 14:40 | 21.12.2009

witam...

jak zwykle zwracam się do doświadczonych podróżników o radę... bo jak zwykle w internecie znalazłam aby cała kupe bzdur...

no więc tak:

dzwoniłam dziś do ambasady Namibii w Pretorii, RPA, i po kilkuminutowej rozmowie z bardzo niemiłym panem dowiedziałam się że jedyny sposób na uzyskanie wizy do Namibii jest taki, że muszę sie osobiście stawić w Pretorii w ich biurze, zapłacić 470 randów i czekać 2-3 dni...

pytałam o biuro w Cape Town, odpowiedział że nie ma takowego... więc wszystkie te informacje w internecie na temat biura w Cape Town okazały się mylne...

chyba że...

chyba że istnieje jakiś sposób uzyskania wizy przez agenta - może ktoś ma doświadczenie podobne? jak radziliscie sobie z uzyskiwaniem wizy do Namibii z RPA??? czy załatwialiscie wcześniej z Europy? nie mam ochoty ryzykować że na granicy mi nie wbiją (bo słyszałam o przypadkach że na granicy polakom dawali, ale też słyszałam o takich że nie chcieli) bo potem śmignąć do pretorii to wypawa przez calusieńkie RPA...

a może ktoś wie czy jest szana dostania jakiejs takiej tymczasowej wizy na granicy która pozwoliłaby na dojechanie wo Windhoek żeby o konkretną wizę się postarać.

proszę o wszystkie rady i cokolwiek wiecie z doswiadczenia, jak sobie poradziliście z wizą... niby będziemy niedaleko Pretorii w drodze powrotnej z Mozambiku, ale czekać 3 dni nie mam ochoty...

pozdrawiam

artururbanski dołączył
30.09.2004

artururbanski 08:54 | 22.12.2009

Czesc,
Wize do Namibii dostajesz od reki w Namibia Tourist Board w Cape Town.
Ground Floor, The Pinnacle, Burg Street, PO Box 739, Cape Town, 8000, South Africa
namibia@saol.com
tel. +27214223298
To jest sposób praktykowany od lat.
W 2008 roku placilem bodajze 390 randów. Kwoty nie pamietam dokladnie, ale to i tak bylo taniej niz za wize w ambasadzie w Berlinie.
Namibijczycy daja wizy nie tylko w ambasadach, ale takze w niektorych przedstawicielstwach tusystycznych.
Artur Urbański
www.torre.pl

usunięty/nieznany 10:16 | 22.12.2009

Dzięki Artur :)))

powinnam była zadzwonić tam na samym początku zamiast dzwonić do tej walonej ambasady w Pretorii. Miałam te dane ale chciałam do ambasady najpierw zadzwonic dowiedzieć sie czy musimy sie o wizę starać. Więc jak gadałam z tym glupim gburowatym kolesiem i spytalam go czy mozna w Cape Town dostac wize to powiedzial ze absolutnie nie, i ze jedyny sposob to u nich w Pretorii. Na dodatek jak powiedzial ze kosztuje to 470 randow a ja na ich stronie widzialam jasno 390 to on powiedzial ze biora takze 80 randow Admin fee... czaicie? co za biurokracja walona... nieznosze tutejszych urzedasow... pamietam jakie mialam przejscia z urzedasami ambasady RPA w Londynie... a tutaj widac podobnie w kazdym jednym urzedzie...

dzieki duze za info, dzwonilam tam dzisiaj, daja wize od reki :)))))

henhen dołączył
08.06.2011

henhen 21:31 | 08.06.2011

Namibia Tourist Board nie wydaje już wiz do Namibii w Kapsztadzie od marca 2011 roku. W Kapsztadzie otworzono Konsulat Namibii (na Riebeek Street) i za opłatą 470 randów można otrzymać wizę w konsulacie. Jednak czeka się na nią 24 godziny. Nasze doświadczenie pokazało jednak, że na granicy Namibii i RPA celnicy nawet nie spojrzeli na wtłoczoną tam wizę (nikt jej nawet nie szukał) i jak każdemu innemu obywatelowi UE wstawiono nam pieczątkę z permitem na 30 dni pobytu. Wygląda na to, że były to pieniądze wyrzucone w błoto. Decyzja, czy ryzykować bez wizy należy jednak do was.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl