Forum dyskusyjne
podróż 20:54 | 28.02.2007
Mam pytanie czy przed wyjazdem do Indii koniecznie trzeba się szczepić, czy można się jakoś bez tego obejść. Jeśli tak to od jakich chorób.Jaki jest dzienny koszt utrzymania w Indiach
Jack_Daniels67 07:58 | 01.03.2007
Jak sie "przelamiesz" do typowego ich jedzenia to utrzymasz sie i za 2 USD, ale nie radze. A inne koszty nie wiem na co Ciebie stac ale hotel znajdziesz i za 10 USD i za 850 USD za noc, przynajmniej jest tak w Kalkucie. A co do szczepien ? To zdrowie masz tylko jedno, nie ryzykuj.
podróż 19:00 | 01.03.2007
Krótko mówiąc czy 30 USD wystarczy na jeden dzień w Indiach. Przed jakimi chorobami najlepiej się zaszczepić.
12250 19:40 | 01.03.2007
Powinno wystarczyć i 30 PLN. Co do szczepień, to w działach specjalnych tej strony są potrzebne informacje. Jednak moim zdaniem gdy będziesz przestrzegać podstawowych zasad higieny możesz sobie szczepienia darować. Oczywiście biegunki i tak nie ustrzeżesz się (to gwarantuję). nawet jeśli będziesz bardzo uważać. Spróbuj miejscowego jedzenia ! Nie trzeba "przełamywać się" aby je jeść. Pozdrawiam.
podróż 22:17 | 01.03.2007
Bardzo dziękuje za wszystkie wskazówki.Jeszcze jedno czy wrzesień to dobry pomysł na wizytę w Indiach (część środkowa).Jak wygląda sprawa ubezpieczenia zdrowotnego,jaki jest ewentualny jego koszt.
Zna ktoś może stronę internetową na której mogę zarezerwować hotel w Delhi, albo obiekt godny polecenia?
Jack_Daniels67 08:02 | 02.03.2007
Jak sie nie zaszczepisz to wszystko zalezy tylko od Twojego szczescia w zyciu. Haslo "PODSTAWOWE ZASADY HIGIENY" jest dobre w przedszkolu. Nigdy nie wiesz do konca kto dotykal banknotow, kto siedzial przed toba przy stole, gdzie i w czym byly np. myte naczynia lub warzywa z czego byl zrobiony lod itp.. A zycie w ascezie nie usmiecha mi sie. Ja stosuje moje sprawdzone (na razie sie na nich nie zawiodle) metody np. duzo chili, ostrych przypraw - pobudzaja organizm do wytwarzania kwasow ktore zabijaja bakterie w ukladzie pokarmowym, codziennie rano 1 Underberg lub 50 - 100 gr. czystej wod... z lyzeczka pieprzu. I moim zdaniem najwazniejsza zasada jedz zawsze tam gdzie je najwiecej miejscowych, najlepszy tester.
danutka66 13:45 | 02.03.2007
zaszczep się,ja to zrobiłam i dzięki temu nie wpadałam w panikę kiedy na ulicy oprzez przypadek podrapało mnie brudne dziecko lun rozwakiłam sonie nogę na ulicy o jakiś murek.I tak jak wyżej napisano-zdrowie masz jedno
12250 19:04 | 02.03.2007
OK, zaszczep się ! :-) Prawdę powiedziawszy ja też szczepiłem się przeciw różnym choróbskom (np. tężec) gdy jechałem do Indii. Tylko bez przesady z tą ostrożnością, bo popadniesz w obłęd. Jedz tam gdzie tubylcy i to co oni, to dobra zasada. "Ostre przyprawy" - dopiero tam przekonasz się co to znaczy.
podróż 20:55 | 02.03.2007
OK zaszczepię się.Czy to prawda, że miejsca w pociągu trzeba rezerwować z dużym wyprzedzeniem czy nie można kupić biletu z dnia na dzień. Jaki jest koszt przejazdu np. na trasie Delhi - Jaipur
Kononowicz 23:18 | 02.03.2007
Delhi możesz sobie spokojnie darować.....reszta godna polecenia........z pociągami niestety kłopoty....w przypadku braku miejsc idziesz do pokoju "emergency" i wypełniasz druk "emergency quota" mają taką pulę miejsc rezerwowych...dla turysty zawsze będzie.Z jedzeniem to Ci powiem,że dalej nie wiem jaki jest na to sposób,ale jeśli tolerujesz ciągłe jedzenie na ostro to raczej pomaga......spróbuj na www.travelbit.pl.....tam więcej obiektywnych rad ...no i forum z wieloletnimi tradycjami