Forum dyskusyjne
ziololesnik 19:08 | 27.03.2007
Czy jest tu ktos, kto na stale mieszka w Tajlandii?? Jak oceniacie ten kraj na "osiedlenie się"? Da rady pożyc na godziwym poziomie, np sprzedajac sprzet elektroniczny do Polski??
Kononowicz 19:25 | 31.03.2007
A co takiego taniego z elektroniki można kupić w Tajlandii.....bo ja niczego takiego nie znalazłem....ledwo w cenie takiej jak u nas na allegro kupiłem kartę pamięci i to po sporych poszukiwaniach....chyba,że chodzi Ci o Tajwan a to zupełnie inna historia
ziololesnik 13:10 | 02.04.2007
A wiec to nie przejdzie... hmmm, a czym sie oplaca handlowac (legalnie oczywiscie)?
ziololesnik 13:14 | 02.04.2007
Po prostu chcialbym sie tam na stale osiedlic, a nie mam studiow, wiec nie dostane pracy dobrej, zatem trzeba samemu cos wykombinowac;]
massagewarsaw (ban) 12:57 | 20.05.2007
mieszkam tam przez czesc roku - wypoczywam i odmarzam w czasie zimy.kraj przyjemny, ale kokosow nie zrobisz, wystarczy na przezycie.
ciuchy, srebro, meble artystyczne
ziololesnik 14:32 | 20.05.2007
Srebro, powiadasz... dobry pomysl ;] Ty z tego tam żyjesz?
lenka 08:50 | 22.05.2007
hej, a wiecie jak wyglądają ceny nieruchomości?? I formalności związane z zakupem?? zastanawiamy się z mężem nad sprzedaniem mieszkania w PL i kupieniem tam nieruchomoscui na mały hostelik :)) czy ktos coś wie??
massagewarsaw (ban) 06:27 | 24.05.2007
tak, srebro artystyczne jest znanym towarem eksportowym tajlandii. Nie zajmuje sie tym, ale mam kolege co sie zajmowal sprzedaza srebra w Bangkoku przez 4 lata - wrocil do polski i robi pierogi w czestochowie.domy na hotelik kilku/kilkunasto pokojowy minimum $60k + remont - ziemie mozna kupic tylko na firme, do 2 ha. Bardzo ciezko formalnie kupic dom osobie prywatnej - na firme co najmniej 50% wspolnikow tajskich, duzo formalnosci, musi byc zalatwiane przez prawnika.
To jest zupelnie inny swiat, i bez znajomosci jezyka i kultury ciezko sobie poradzic - jedz wpierw to Tajlandii na wiele miesiecy i rozejrzyj sie.
Mam dom wakacyjny w Bangkoku na zone - ale nie jestem formalnie wlascicielem i nie mam zadnych praw. Wcale nie jest tak latwo go wynajac - pomimo duzo staran
ziololesnik 10:42 | 24.05.2007
A propos tego srebra- to nie trąci przemytem? Trzeba miec jakies zezwolenia? Ja mysle o sklepie internetowym, nie wiem czy mozna drogą wysylkowa sprzedawac srebro do polski i w jakich ilosciach, nie orientuje sie Pan?
massagewarsaw (ban) 01:33 | 25.05.2007
mozesz wywiesc dowolne ilosci srebra - gorzej z wwozem. Jesli wysylasz poczta (beda to indywidualne zamowienia, a wiec 1 czy 2 przedmioty) to nie problem.Jesli chcesz wozic w walizce to najpierw probuj przemycac, a jak ci sie dobrze rozkreci (albo jak wpadniesz) to plac podatek. Mozesz tez zatrudnic "wielbladow" do wozenia towaru dla ciebie, gdy nie bedziesz chcial juz sam ryzykowac.
ziololesnik 08:54 | 25.05.2007
Dzieki za info, juz wiem co bede robil w Tajlandii ;) kokosow nie chce zbijac, tylko tak zeby starczylo do "pierwszego".
volta 20:58 | 09.02.2011
Jeśli znasz kogoś kto przywozi srebro z Tajlandii to daj mi proszę namiar na gg 544864