/ / > USA kwiecien maj Chicago NY szukamy towarzyszy > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

USA kwiecien maj Chicago NY szukamy towarzyszy

kategoria podróże po świecie

cornysylwia dołączył
14.10.2012

cornysylwia 09:14 | 19.01.2013

Cześć, z przyjaciółką lecimy do USA termin 25.04 do 07.05 mamy po 20 lat. Przylot do Chicago, następnie planujemy spędzić tam 2-3 dni i przedostać się do NY i stamtąd już można kilka rzeczy zobaczyc (Niagara, i inne miasta Washington, Philadelphia..) nie mamy dokladnego planu, pracujemy nad tym. Szukamy osoby ktore w tym terminie rownież bedą podróżowały po Stanach, żeby się spotkać, bądź wspólnie przetransportować/pozwiedzać:) Jestesmy otwarte na propozycje, i nastawione na zwiedzanie. Będziemy również wdzięczne za wszelkie wskazówki i pomysły co warto i jak zobaczyć.

Planowałyśmy Chicago NY samolot, z Big Apple mozna kupic wycieczki objazdowki (widzialam nawet korzystne), ale wiadomo ze autem najlepiej, choc poniezej 21 roku zycia są duże problemy z wypozyczeniem, dlatego też chętnie się dołaczymy. Rownież rozwazamy aukoar GreyHound. Mozecie polecic jakies niedrogie noclegi? jeszcze trochę czasu, ale wiadomo zawsze lepiej wczesniej miec zaplanowane:)

kontakt mailowy meldz@interia.pl lub priv

pozdrawiam Sylwia:)

leila88 dołączył
06.01.2013

leila88 14:14 | 19.01.2013

Hej!
Ja w zeszłym roku byłam 3 miesiące w NYC i okolicach

Mi osobiście bardzo się podobała Philadelphia. Bardzo tani transport oferuje megabus.com ja zapłaciłam 16$ w dwie strony do Phili a do Washington 12 $ ale z wyprzedzeniem około 1 miesiąca warto kupić bilety bo ceny sa na serio niskie .Bardzo istotna rada to jak chcesz korzystać z mega.bus weź ze sobą ciepłe ciuchy! Ja jechałam w T-shirt i myślałam że zamarznę- taką mają klimę:)
Jeśl chodzi o Niagarę też robi wrażenie ale uważam że nie warto spędzić tam więcej niż 1 dzień. Są różne atrakcje ale na serio max 2dni bo szkoda waszego czasu!

Co do NYC no to magia! Ja miałam tam wiele super niespodzianek! Knajpy po prostu ekstra- tajskie żarcie jakiego nie jestem w stanie znaleźć w Wawie...;( A i polecam gorąco odwiedzić miejsce z ekstra widokiem nazywa się 230 fifth - to jest mega pub z open-roofem i palmami ! ah!!!!umieszczam link poniżej

http://www.facebook.com/pages/230-fifth/25504687016?ref=ts&fref=ts

Powodzenia!

cornysylwia dołączył
14.10.2012

cornysylwia 15:22 | 19.01.2013

Dzięki wielkie za wskazówki, City Pass warto kupić? Jakies jeszcze knajpki polecasz? a jak najlepiej do Niagary dotrzec a jak do Bostonu? Jaki srodek transportu polecasz z Chicago do NY? I jeszcze jedno gdzie najlepiej się zatrzymac? jestesmy w trakcie planowania i czytania stad te pyt:)

leila88 dołączył
06.01.2013

leila88 16:08 | 19.01.2013

Niestety na większość pytań nie znam odpowiedzi:) Bo nie byłam w Chicago...jeszcze! Wiec niech ktoś inny się wypowie:)

A co do citypass to pamiętam że był według mnie drogi i szkoda mi było kasy...ja strasznie dużo łaziłam i miałam bilet na 10 przejazdów metrem.
Z resztą odległości jeśli chodzi o Manhattan są do przejścia z buta jak ktoś ma czas i lubi chodzić a czasami można też przecież się wspomóc metrem!

Ja jeszcze polecam Brodway ja byłam na War Horse - są stronki na których dają zniżki także zapłaciłam połowę ceny za na serio super sztukę! tanie wejściówki na Times Square ale już nie pamiętam w jakich dniach...chyba codziennie ok.14.00 ale nie jestem pewna! albo na
http://www.lct.org/linctixMain.htm
Polecam...jest też wiele innych być moze fajniejszych spektakli ale nie starczyło mi czasu:) Następnym razem.

Co do Niagary i Bostonu to ja jechałam z kolegą samochodem z NYC nad Niagarę ale megabus.com na pewno jeździ też do Bostonu i koło Niagary ma przystanek na lotnisku Buffalo -ale to z tego co pamiętam blisko:) także zobacz na mapie. Tak na serio to z NYC megabus jeździ prawie wszędzie, jego konkurencją jest boltbus ale nie jechałam nim - podobno też tani i ok. https://www.boltbus.com/

Co do mieszkania to ja miałam tam 2 znajomych u których mieszkałam więc nie martwiłam się o nocleg w NYC ale jeśli chodzi o tereny koło Niagary itd. to motel kosztował za pokój 2 osobowy min 80 $ i więcej ale standard taki raczej średni...jale ja nie bukowałam z wyprzedzeniem także moze by było taniej ....? poszukajcie na couchsurfingu:) tam ludzie często użyczają kanapy, kawałka podłogi za free:))))

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 15:59 | 19.01.2013

Transport z NYC do Niagary - jeśli Grehoundem to musisz przez Buffalo (to chyba jedyna trasa, gdzie nie obowiązuje zasada wcześniejsze kupienie biletu - niższa cena) - sprawdź na stronie przewoźnika, bo może coś się zmieniło. Noclegi - spałem w Nowym Jorku w okolicach 90 którejś po lewej stronie Central Parku - ceny (rezerwacja tylko przez strony typu booking.com) od dwudziestu kilku usd za miejsce (4-8 osób w pokoju), Waszyngton droższy, nocleg kosztował powyżej 30 usd

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 16:03 | 19.01.2013

A Waszyngton, jeśli łącznie z Arlington, Kongresem i muzeami, to pewnie w jeden dzień nie da rady, wszystko zależy od przyjętego planu zwiedzania. W Filadelfii, jeśli chcecie zobaczyć Independence Hall (a warto!!!) musicie być rano, bo darmowe wejściówki szybko się rozchodzą, sprawdźcie na stronie, bo może można już rezerwować przez net

cornysylwia dołączył
14.10.2012

cornysylwia 18:09 | 19.01.2013

DZIĘKUJE bardzo za wszystkie rady ale wciaz mam kilka pytan. np znalazlam wycieczke za 132 $ z noclegiem z NY do Niagara,Washington i Philadelphia, mysle ze dobra cena, ale to bedzie mega pospiech wszystko, jak radzicie lepiej? do Bostonu mysle na wlasna reke mozna pojechac bo az tak daleko nie jest. co to broadway nie moglam znalezc zadnych stron,ale wlasnie czytalam o jakims kiosku na Times Square. Co do city pass, to fakt, lepiej na wlasna reke Statuę Wolnosci kupic i ten punkt widokowy top of the rock, bo np te pozostale 2 muzea, sa za cene sugerowana w pewnych dniach. co jeszcze warto zobaczyc w NY, czy Chicago?:) a wlasnie z autem problem ze wzgledu na nasz wiek.

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 18:21 | 19.01.2013

Hm, Niagarę masz na północy, Filadelfię i Waszyngton, na południowym zachodzie od NYC, raczej zwiedzanie osobne. Z Buffalo do Niagara City masz autobusy miejskie, jeden dzień Ci wystarczy na luzie (nawet z przejściem -pieszo na stronę kanadyjską). Statua, to już zależy od ilości ludzi - tam są potem gigantyczne kolejki, żeby wejść na szczyt, trochę czasu przeznacz też na Muzeum Imigracji (na wyspie obok)

cornysylwia dołączył
14.10.2012

cornysylwia 19:30 | 19.01.2013

Tak wiem ze Niagara polnoc, dlatego tez mnie zdziwila ta wycieczka hmm ale w sumie 132 $ za tyle rzeczy, sam autobud 90$ w 2 strony do Buffalo.

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 22:31 | 19.01.2013

Jak taka cena, to sprawdź co jest w pakiecie

cornysylwia dołączył
14.10.2012

cornysylwia 16:28 | 20.01.2013

jednak zle opinie o tej wycieczce znalazlam. A moze znacie jakies strony typu carpooling w USA zeby sie dolaczyc to turystow ktorzy np samochodem bedą podrozowali?

leila88 dołączył
06.01.2013

leila88 00:18 | 21.01.2013

Co do oglądania Statue of Liberty to mozesz też wziąć prom w zeszłym roku był za free z Battery Park który płynie w jej kStatue i bardzo dobrze ją widać a przy okazji masz przepiękny widok na Manhattan, ja bardzo polecam! Co do Muzeum w NYC to MoMA było bardzo fajne i nic nie kosztowało...ale z tego co pamiętam to w piątki od 16 czy 17 do zamknięcia- w pozostałe dni kosztuje.

W Washington bardzo fajny jest Sculpture Garden i nie pamiętam nazwy ale Muzeum ze znakami zodiaku:)

davidiusz dołączył
24.01.2013

davidiusz 13:02 | 24.01.2013

Witaj, We wrześniu z kolegą zrobiliśmy autem trasę Chicago- NY- MIami- Key West - Dallas- San Antonio- Chicago. W sumie ok 9 tyś km. w 3 tygodnie. Nie zapomnę tej wyprawy do końca życia. I gdybym miał okazję to powtórzyć to nie zamieniłbym pokanania tej trasy autem na samolot. My podróżowaliśmy we dwóch 21 lat, jeden kierował drugi spał i tak cała trasa. W miejscach docelowych kilka dni noclegu w hotelu i dalej w trasę :). Pozdrawiam.

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 13:16 | 24.01.2013

Na statuję trzeba wejść (podobnie jak na Empire, z tym że tu bardziej wjechać), co do MoMA to teoretycznie (przynajmniej tak było w 2009) wejście jest za dobrowolnymi datkami z sugerowaną ceną, z tym że wszyscy płacą ...

davidiusz dołączył
24.01.2013

davidiusz 13:21 | 24.01.2013

Jeżeli będziesz miałą czas w Chicago to polecam wybrać się wieczorkiem na piwko do Signature room - restauracja na 90 piętrze. Świetna panorama Chicago z góry :)

cornysylwia dołączył
14.10.2012

cornysylwia 13:50 | 24.01.2013

DZIEKI wszystkim. a lepiej wjechac na ESB czy Top of the Rock?

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl