Forum dyskusyjne
usunięty/nieznany 04:46 | 01.02.2013
Czytam kilka blogow ludzi porozujacych kilka lat. Wczesniej czy pozniej w komentarzach czy wpisach pojawia sie kwestia zaplecza finansowego. I oczywiscie, jak sami pewnie zauwazyliscie, wszyscy naskakuja na pytajacego bo "pieniadze mozna oszczedzic, nie kupowac samochodu/mieszkania, tutaj mozna tanio spac, tutaj mozna tanio jesc" itd. Czy aby slusznie jest to temat tabu wsrod podrozujacych? Jak uwazacie? I nie mowie tutaj o wyjezdzie na normalny, 4 tygodniowy urlop bo na to rzeczywiscie mozna oszczedzic. A bez rzucania pracy i jakies fundusze beda na konto wplywaly.Ja w sumie nie dziwie sie, ze ludzie pytaja jak podrozowac przez dlugi czas. Bo to nie jest kwestia tego, ze "w Tajlandii przespisz sie za kilka dolarow wiec bedzie tanio". Mysle, ze ludzi zwyczajnie ciekawi czy udalo Ci sie utrzymac miejsce pracy (jak zalatwiles to z pracodawca), czy pracujesz zdalnie, czy mozna miec sensowne zrodlo dochodow z pisania blogow/artykulow itd. Oczywiscie jestem przeciwny zagladniu do czyjegos portfela.
Podroze sa fajne, ale nie oszukujmy sie - byc moze kiedys bedzie trzeba sie zatrzymac. Czy to do zalozenia rodziny, podreperowania budzetu czy opieki nad starszymi rodzicami. Co wtedy? Oczywiscie czesc podroznikow uczyni z tego swoj sposob na zycie. Ale nie uda sie to kazdemu. I mysle, ze stad biora sie w wiekszosci pytania ludzi. Chyba czesc z nas jednak mysli przyziemnie "co dalej". Przykladowo ja nie umialbym spokojnie tylko podrozowac. Dlatego chec poznania nowych miejsc rozwiazalem przez emigracje i zwyczajne urlopy. Ile ludzi tyle sposobow na zwiedzanie swiata, chyba nie ma sie co oburzac o pytania "jak to zrobiles".
A Wy co o tym myslicie?