/ / > Dwa miesiące w Indonezji Jaką wybrać trasę > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Dwa miesiące w Indonezji Jaką wybrać trasę

kategoria podróże po świecie

bogusz dołączył
06.03.2013

bogusz 00:02 | 06.03.2013

Cześć,

Wybieramy się we dwójkę na kilkumiesięczną wyprawę z czego ok. 2 miesięcy chcemy spędzić w Indonezji. Zastanawiam się jaką trasę wybrać. Do Indonezji dostaniemy się z Malezji samolotem z Kuala Lumpur lub Singapuru. I teraz pytanie dokąd lecieć najpierw i jaką trasę wybrać. Nie chcemy się specjalnie spieszyć i nie chcemy przepłacać. Na razie na liście "must see" mamy Bali i Lombok.

Macie może jakieś propozycje?:) Sumatra, Jawa, Borneo? A może Sulawesi? A może całość na małych wysepkach? Na ile pozwoli okres 2 miesięcy?

Z góry dzięki za info :)

Pozdrawiam
Bogusz

Beata & Tomek Globetrotting dołączył
01.08.2011

Beata & Tomek Globetrotting 05:41 | 06.03.2013

tez bylismy rowne 2 miesiace i Kalimantan na Borneo raczej nie polecamy - drogo i ciezko sie podrozuje i tylko czas stracilismy...Sulawesi bylo dla nas HIGHLIGHTEM - cudowne i jest na naszej liscie 5 ulubionych miejsc z calej podrozy dookola swiata:-) Zalujemy ze pojechalismy wogole w strone Bali i Lombok bo moglismy spedzic ten czas na bardziej dziewiczej Sumatrze...jesli jednak koniecznie chcecie jechac to zalapcie sie na kruz na Komodo bo nie jest taki drogi a ludzie mowili nam ze warto;-)

pozdrawiamy,
B&T

01.08.2011

Beata & Tomek Globetrotting 05:43 | 06.03.2013

a i przypominamy o wizie - 60 dniowa nie jest dostepna na lotniskach ani innych przejsciach granicznych ale latwo ja dostac w duzych miastach np w Malezji w ciagu jednego dnia;-)

bogusz dołączył
06.03.2013

bogusz 10:09 | 06.03.2013

Dzięki za odpowiedź :)
A w które regiony Sulawesi warto się wybrać? Startowaliście z Makassar? Tamte regiony są bardziej dziewicze (dżungla) czy raczej cywilizowane? Ile czasu warto tam spędzić? Czy w miesiąc można dużo zobaczyć?

Pozdrawiam
Bogusz

bogusz dołączył
06.03.2013

bogusz 21:55 | 06.03.2013

To skłania mnie do odwiedzenia Sulawesi :) Myślicie, że miesiąc wystarczy na tę wyspę?

Zabcia dołączył
26.10.2012

Zabcia 10:32 | 06.03.2013

Witam,
rowniez polecam Sulawesi - rewelacja. Szczegolnie okolice Tana Toraja.
Oprocz tego polecam rowniez wyssepki na Togian - raj na ziemi. Trudno sie tam dostac, ale przynajmniej tam gdzie ja bylam jest czysto dziewiczo, jak dla mnie cudownie,
W Indonezji bylam zdecydowanie krocej, ale polecam mojego bloga: http://mk-mundo.blogspot.de/2011/01/indonezja-2011.html
Jesli potrzebujesz jakies namiary na noclegi lub wiecej informacji, to daj znac, mysle, ze dane z 2010 roku nie beda przestarzale ;)

Pozdrawiam i zycze milej podrozy
Zabcia

Zabcia dołączył
26.10.2012

Zabcia 10:38 | 06.03.2013

Jeszcze odnosnie Twoich pytan:
region - zdecydowanie Tana Toraja
startowalismy z Makassar - niestety (a moze stety) zostalismy tam uziemieni, bo bilety na autobus byly juz wysprzedane, ale za to pozwiedzalismy miasteczko.
Czy dziewiczo? - Makassar - miasteczka sa ok, ale droga pomiedzy miastami czesto przez dzungle, po kamienistych drogach; im bardziej na polnoc Sulawesi tym bardziej dziewiczo.

Zabcia

01.08.2011

Beata & Tomek Globetrotting 16:18 | 06.03.2013

tak tak Borneo/Kalimantan byl calkowicie zrujnowany i ladowanie na Sulawesi bylo czysta przyjemnoscia;-) elono, tradycyjnie sympatyczni ludzie itp. Nasza trasa byla: Makasar -> Tana Toraja - Togean Archipelag (najpiekniejsze wysepki jakie sobie mozna wymazyc) - Manado skad lecielismy do Surabaya:-)

Bunaken ponoc jest super ale bardzo turystyczna wyspa a Togean swieca prawie ze pustkami a my odwiedzalismy w sezonie turystycznym - zostawalismy na wysepkach ktore byly tak male ze tylko miescily jeden hotelik;-) cudo

razem spedzilismy prawie miesiac tylko na Sulawesi bo tak nam sie podobalo z czego 16 dni na Togean;-)

zdjecia z Indonezji mozecie sobie zobaczyc na naszeym FB:http://www.facebook.com/pages/Beata-Tomek-Globetrotting/186528848076412?sk=photos_albums

na naszym blogu mam cale info o rozkladzie jazdy lodzi na Togean jak jestescie zainteresowani;-)

Java, Sulawesi i Borneo maja oddzielne albumy

pozdrawiamy,
B&T

bogusz dołączył
06.03.2013

bogusz 21:58 | 06.03.2013

Na pewno przejrzę Waszego bloga ;)
A jeżeli jechali byście pierwszy raz do Indonezji to jak byście rozplanowali 2 miesiące? Cały okres na Sulawesi czy może miesiąc tu, miesiąc na Sumatrze? A może jeszcze inaczej?

dasia dołączył
17.12.2006

dasia 22:18 | 06.03.2013

Tomku i Beato, czy na Togeanach byliście w jednym miejscu czy krążyliście? Jakie tam są plaże, a dokładniej wejście do morza - piaseczek przez cały dzień czy glony i wall w czasie odpływów? I jeszcze jedno - polecacie jakieś konkretne plaże na Sulawesi: mało turystów, biały piasek i dziko-dziewiczość? Zawsze podczas naszych podróży szukamy takiej idealnej plaży, żeby na niej poleżeć chociaż kilka dni i zapomnieć o świecie. Po przygodach na Flores w 2011, postanowiłam się dowiedzieć wszystkiego wcześniej :)

bogusz dołączył
06.03.2013

bogusz 21:59 | 06.03.2013

Dzięki za info :)
Chyba odwiedzę te regiony ;)

dasia dołączył
17.12.2006

dasia 22:02 | 06.03.2013

W takim razie ja się podłącze do wątku. My za to jedziemy na przełomie lipca i sierpnia na miesiąc na Sulawesi. Zaczynamy z Manado i kończymy w Makassar.

dasia dołączył
17.12.2006

dasia 22:05 | 06.03.2013

Bogusz my zaczynamy Sulawesi 22.07. więc może jednak się jakoś podłączycie :)

01.08.2011

Beata & Tomek Globetrotting 22:20 | 06.03.2013

mysle ze jakbysmy mieli teraz jechac raz jeszcze to bysmy pojechali najpierw na Sumatre potem na Jawe (Bromo, KawahIjen i Karimunjawa) i potem wsiedli a samolot w Surabaya do Manado lub Makasar albo mozna wziasc ten prom:-)

pozdrawiam,
Beata

aska dołączył
23.05.2011

aska 20:21 | 28.05.2013

hej dasia ja sie wybieram na sulawesi 23 czerwca prawdopodobnie dwa miesiace ,moze dołaczycie ?

Zabcia dołączył
26.10.2012

Zabcia 11:37 | 07.03.2013

Witaj Dasia,
wiem, ze pytanie nie bylo adresowane do mnie, ale tez bylam na Togian (Togean) wyspach i zdecydowanie polecam Kadidiri paradise.
Wybralismy bungalow z bezposrednim wejsciem do wody (widok na plaze i bungalow na zdjeciu: https://picasaweb.google.com/lh/photo/byTKLSLcF07GJSfy2G9K39MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink )
Malo turystow, bialy piasek do lezenia, a kawaleczek dalej rafa koralowa i przepiekne zwierzatka morskie (super miejsce do snorkelingu). Mozna rowniez wyplynac na wieksza wode, zeby ponurkowac. Jesli potrzebujecie konkretne namiary, to moge podac na miala z opisaem jak tam dotrzec.

Pozdrawiam
Zabcia

PS. Jak wyglada wysepka Kadidiri mozecie sprawdzic w moim albumie. Od tego zdjecia az do konca to Kadidiri: https://picasaweb.google.com/lh/photo/XtnZOAjYWtBjzi0ysr8X2NMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

01.08.2011

Beata & Tomek Globetrotting 01:47 | 08.03.2013

no wiec tak: myzostawalismy na Poyalisa - malutka wysepka obok wioski Bomba na ktorej sa chatki i prywatna ladna plaza = > potem bylismy na Bolilanga - tak samo mala wysepka z dwoma prywatnymi plazami => Fatilah troszke turystycznie ale super jedzenie => Malengue z piekna laguna do plywania

tu sie niezgodze z Zabcia bo zatrzymalismy sie na Kadidiri i nawet mielismy rezerwacje (jedyne miejsce gdzie mozna zarezerwowac) i owszem ladnie tam ale strasznie turystycznie i duzo ludzi narzekalo do nas na mala ilosc jedzenia i na bardzo zorientowana na kase polityke kierownictwa czyli jak nie placisz za wycieczke na snorkel to cie maja daleko w d...my zawsze sluchamy opowiesci z pierwszej reki a nie przewodnikow...

obrucilismy sie na piecie i poplynelismy dalej

musicie pamietac ze ten pobyt jest all inclusive - nei ma restauracji czy sklepow na wiekszosci tych wysepek i jak jest malo zarcia albo jest kiepskie to nie jest ciekawie...wszystkie te miejsca w ktorych bylismy mialy wielkie porcje, wode i kawe za darmo i tylko piwko do zakupu

najlepsze jedzenie bylo na Poyalisa (4 razy dziennie i wycieczka na snorkel tylko 2$ od osoby - serio!!!) i Fatilah mialo super mieszanke jedzenia i nawet spaghetii.... nie zeby ktos chcial jesc paste ale dla nas po tylu miesiacach w Azji i samym ryzu ciagle to bylo cos hahha

pozdrawiamy,
B&T

Zabcia dołączył
26.10.2012

Zabcia 12:14 | 08.03.2013

No w szoku jestem!!
Jak bylam na Kadidiri, to oprocz nas byla jeszcze 4 turystow, ktorzy przyjechali na nurkowanie (wiec prawie ich nie bylo) i dopiero pozniej przyjechalo jeszcze jedno malzenstwo.
I jedzenia mielismy sporo, przede wszystkim pyszne ryby.
Beato, Tomku ciekawa jestem kiedy byliscie na Kadidiri, bo jesli tam sie tak zmienilo, to chyba zmienie zdanie - caly czas marze o tym, aby tam wrocic, bo jak do tej pory bylo to dla mnie najpiekniejsze miejsce na ziemi ;) Ale jesli zrobilo sie juz turystyczne, to przestaje byc dla mnie juz atrakcja.

Pozdrawiam
Zabcia

01.08.2011

Beata & Tomek Globetrotting 16:05 | 08.03.2013

absolutnie nie mielismy tu na celu krytykowac twojego doswiadczenia z kadidiri tylko wyrazamy swoja opinie;-)

bylismy w sierpniu i bylo przepelnione ludzmi razem z pobliskim Marlinem - bo na tej wyspie sa 3 hotele wlacznie....
wszystkie biznesy sie zmieniaja szczegolnie jak LonelyPlanet je promuje i turysci wala dzwiami i oknami

ludzie mowili ze jedzenie bylo 'skape', musieli sie bic o jedzenie przy stole i chodzili glodni...slyszelismy to od wielu osob niestety;-(

takie sa realia w Azji niestety - im bardziej popularne tym gorszy serwis!!!

poza tym sam fakt tego ze sa tam 3 hotele obok siebie juz stawia to dla nas na nizszym poziomie niz te wszystkie inne miejsca gdzie byl jeden hotelik/gosciniec na cala wysepke;)

goraca polecamy zwiedzic te inne - my napewno wrocimy by zobaczyc te wysepki na ktorych nie byliscmy

zapomnialam dodac ze bylismy nawet na wyspie wulkanicznej Una-Una - na jednodniowej wycieczce ale mozna tam sobie zalatwic kamping - cudo, taka dziewicza plaza i miejsce ze szok;-)

pozdrawiamy,
Beata

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl