Forum dyskusyjne
mario-mil 11:28 | 01.04.2013
Nasi rodacy potrafią naprawdę robić reklamę naszemu krajowi.Linie Qatar po licznych incydentach alkoholowych wprowadziły obostrzenia na trasie WAW-DOH.Oficjalnie nie wprowadzona zakazu podawania alkoholu ale na tej trasie ale już od trzech dni nie podaje się alkoholu,jako wymówkę podaje się względyr eligijne właściciela linii.Najdziwniejsze że na innych trasach w dalszym ciągu będzie można spożywać napoje z zawartością alkoholu.
http://wyborcza.pl/1,75477,13601140,Polacy_w_samolotach_Qatar_Airways__Pija__pala_i_awanturuja.html
Ponoć na innych trasach Polacy mają być pod dyskretną obserwacją stewardess i będziemy mogli wypić tylko jednego drinka albo tylko jedno małe piwo.Takie są nieoficjalne wewnętrzne zarządzenia arabskich linii.
Mam znajomego który pracuje w biurze Qataru w Warszawie i mi to przekazał.
http://wyborcza.pl/1,75248,13652923,_Nawalone__samoloty__pija_biale_kolnierzyki_i_last.html#TRNajCzytSST
GlobAdminka 11:55 | 01.04.2013
Jako serwis społecznościowy zrzeszajacy polskich podrózników chcemy zaprotestować przeciwko dyskryminacji naszych rodaków.Jesteśmy zdania że zakaz rozdawania darmowych drinków powinno się rozszeżyć na pozostałe połączenia.
GlobAdmninka
Smok-1 12:22 | 01.04.2013
Brawo nasi! A z podobnej tematyki na trasach międzykontynentalnych LOT-u do nie dawna nie było piwa, o od tego roku już jest, czyli ruch w przeciwną stronę
mario-mil 12:32 | 01.04.2013
Zobaczymy jak długo Qatar wytrzyma z tym "embargiem" dla Polaków-pewnie wszyscy zaczną latać Emiratami!!
[konto usuniete] 12:48 | 01.04.2013
Sytuacja wróci do normy jak przejdzie fala promocji związanych z otwarciem połączeń i ceny biletów wrócą na wyższą półkę. Będzie wtedy latać mniej tych co "muszą" się zachowywać jak hołota, tylko dlatego że alkohol jest bez ograniczeń i za darmo. Problem znany od lat w liniach charterowych, zresztą nie tylko Polacy mają na tym polu "osiągnięcia" :)
brabus 13:50 | 01.04.2013
Jakies bzdury kolega podał.Alkohol jest podawany na trasie DOH-WAW bez ograniczenia. i Zgadzam sie z poprzednikiem.
mario-mil 14:38 | 01.04.2013
Alkohol PODAWANO bez ograniczeń teraz się to zmieni!!!
brabus 14:46 | 01.04.2013
Nie zmieni się! liczy sie ilość sprzedanych biletów a nie pusty barek w połowie lotu.Przelec sie z DOH-MOSKWA-to zobaczysz co sie tam dzieje.Nikt do dzis nie wprowadził zakazu.Qatarczycy nie musza sie zasłaniac religia.Sa loty na których nie podaje sie alkoholu .wiadomo gdzie.Nie plotkuj...
mario-mil 16:21 | 01.04.2013
Wszystko jest nieoficjalne i Qatarczycy nigdy się do tego nie przyznają aby nie stracić polskiej klienteli.Jak nie wierzysz to na priv posłałem Tobie potwierdzenie-sprawdz i wtedy uwierzysz!!
[konto usuniete] 17:51 | 01.04.2013
Qatarczycy? :) Czy Wy z Polandii jesteście?
mario-mil 18:35 | 01.04.2013
Przepraszam,jestem z Bolandy.
Cubero4 18:45 | 01.04.2013
Witam, Może i to jest mozliwe, aby na połączeniu WAW-DOH Nie podawano alkoholu, lecz nadal jak już kolega wspomniał są to info. nieoficjalne i przez nikogo publicznie nie potwierdzone.Trochę dziwne wydaje mi się aby była jakaś kontrola polaków na innych połączeniach z Doha. Bo nie wyobrazam sobie aby załoga pytała o narodowość przed podaniem alkoholu :) Wydaje mi sie że to jakaś bzdurą, Linie lotnicze nie są w stanie tego dopilnować
mario-mil 19:42 | 01.04.2013
Z Doha do lotnisk docelowych Polacy mają otrzymywać miejsca w jednym sektorze samolotu aby lepiej można było nas kontrolować.
mario-mil 19:51 | 01.04.2013
Na pocieszenie dodam że podobne restrykcje dotkną Rosjan.
mario-mil 10:37 | 02.04.2013
Qatar Airways nie wprowadziły zakazu spożywania alkoholu na pokładzie samolotów-to był tylko żart primaaprliisowy.Papierosów w dalszym ciągu nie można palić.Ja latam dosyć często na odległych trasach i osobiście nie miałem okazji wstydzić się za naszych rodaków.
Cubero4 18:09 | 02.04.2013
Noo to ładny żart :) itak bym Ci nie uwierzył z tymi sektorami... :)Pozdrawiam
andrzej1961 22:21 | 02.04.2013
Też się dałem nabrać i nawet innym to sprzedałem. Ale wcale nie jest wykluczone, że coś podobnego niedługo nastąpi, bo Polak potrafi!
Remek&Monika 12:12 | 03.04.2013
No nie wiem, czy do był żart czy nie, ale my lecieliśmy do Wawy właśnie 1 kwietnia i zastanawiwliśmy się o co chodzi, bo zmiana w obsłudze była gigantyczna. 3 tygodnie wcześniej można było dostac szampana, a teraz personel udawał, że alkoholu nie ma, stewardessy pytały czy chemy "sok czy wodę" a nie co podać do picia. Przy czym na innych trasach niża Doha-Wawa wszystko było w porządku. Dzięki Mario za uświadomienie o co chodzi:) pozdrawiamy
mario-mil 17:45 | 03.04.2013
Wydaje mi się że od pewnego czasu stewardessy rozwożąc napoje butelki zawierające alkohol nie trzymają w widocznym miejscu i też nie proponują.Ale na wyraźne życzenie można otrzymać piwo,wino czy też całkiem mocniejsze trunki.Niemniej całkowity zakaz był żartem.
Smok-1 19:10 | 03.04.2013
Mario, kto sieje wiatr, ten zbiera burzę ...
Remek&Monika 09:41 | 04.04.2013
No cóż, na innych trasach zdecydowanie trzymają alkohol w widocznym miejscu i pytają, co klient życzy sobie do picia, a nie czy chce soczek:) Mieliśmy skomplikowane połączenie i tylko na tej jednej trasie Doha-Warszawa byla taka dziwna obsługa, co było bardzo zakakujące. Alkohol był tylko na "wyraźne życzenie". A więc żart został wprowadzony w życie, przynajmniej w tym jednym dniu;)
brabus 11:08 | 04.04.2013
Ludzie! nie wytrzymam! kazda trasa i pora dnia to inny serwis.Do sniadania nie podaje sie alkoholu,którego i tak nie ma na wózku(czyli nie stoi w widocznym miejscu)
Alkohol sie podaje do obiadu i do godziny 21.Czyli z barem alkoholowym sie ekstra nie wyjezdza.
na trasie Doha-Warszawa jest sniadanie wiec jest kawa herbata woda soki.
Z Wawy do Doha jest bar a potem obiad
Na innej trasie zaczynaja od ...kanapek.
Sniadanie to sniadanie-na wózku nie ma alkoholu.
Remek&Monika 15:00 | 04.04.2013
To chyba oczywiste, że zawartość serwisu jest dostosowana do pory dnia, ale nie jego jakość. I jak najbardziej podaje się alkohol do śniadania i po 21, jeśli tylko ktoś sobie tego życzy - tym właśnie wyróżniają się najleposze linie. Jednak z oczywistych (dla mnie) względów klienci zwykle do śniadania alkoholu nie zamawiają. I nie kwestionuję bynajmniej zasad serwowania posiłków, znanych chyba każdemu kto troszkę lata, tylko dzielę sie obserwacjami z tego konkretnego lotu. Bylismy bardzo zaskoczeni dziwnym zachowaniem obsługi na tej konkretnej trasie i zastanawialiśmy się o co chodzi, więc widząc ten wątek wszystko się poukładało w całość. Ale jak widać Polacy to znawcy każdego tematu i nawet wiedzą lepiej co się działo w samolocie, w którym ich nie było:)
brabus 15:26 | 04.04.2013
Polacy sa znawcami ,wtedy kiedy "siedzą"w tym.(w QA)Tłumaczę jeszcze raz....
jesli jest pora obiadowa i kolacja najpierw wyjeżdza wózek-bar..czyli zaczyna sie od alkoholu.
jak sniadanie lub po 21 jest lot...najpierw posiłek.....potem wyjezdza wózek-bar.
Nie mozna porównywac trasy np Doha-Tajlandia-tam zaczyna sie od...kanapki....a jak jest postój w Kuala ...to znów zaczynaja ...kanapką.Alkohol mozna dostac zawsze i wszędzie.Nie ma zakazu....na żadny locie.
Tylko do Arab-Saud-nie podaje sie alkoholu.
Taki jest regulamin w QA
A.aaa..zdaza sie często iż pasazerowie przesypiają....bar.
Remek&Monika 17:00 | 04.04.2013
Twoje "tłumacznie" a raczej opis standardowych procedur, które każdy latający podróżnik zna ( a ja to już chyba na pamięć) jest trochę nie na temat. Chyba nie zrozumiałaś/łeś o czym pisałam. Wyłączam się z tego wątku, bo dyskusja ta jest bezcelowa. Pozdrawiam