/ / > Qatar-obostrzenia dla Polaków > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Qatar-obostrzenia dla Polaków

kategoria podróże po świecie

mario-mil dołączył
21.10.2008

mario-mil 11:28 | 01.04.2013

Nasi rodacy potrafią naprawdę robić reklamę naszemu krajowi.Linie Qatar po licznych incydentach alkoholowych wprowadziły obostrzenia na trasie WAW-DOH.Oficjalnie nie wprowadzona zakazu podawania alkoholu ale na tej trasie ale już od trzech dni nie podaje się alkoholu,jako wymówkę podaje się względyr eligijne właściciela linii.
Najdziwniejsze że na innych trasach w dalszym ciągu będzie można spożywać napoje z zawartością alkoholu.
http://wyborcza.pl/1,75477,13601140,Polacy_w_samolotach_Qatar_Airways__Pija__pala_i_awanturuja.html

Ponoć na innych trasach Polacy mają być pod dyskretną obserwacją stewardess i będziemy mogli wypić tylko jednego drinka albo tylko jedno małe piwo.Takie są nieoficjalne wewnętrzne zarządzenia arabskich linii.
Mam znajomego który pracuje w biurze Qataru w Warszawie i mi to przekazał.

http://wyborcza.pl/1,75248,13652923,_Nawalone__samoloty__pija_biale_kolnierzyki_i_last.html#TRNajCzytSST

GlobAdminka dołączył
01.04.2010

GlobAdminka 11:55 | 01.04.2013

Jako serwis społecznościowy zrzeszajacy polskich podrózników chcemy zaprotestować przeciwko dyskryminacji naszych rodaków.
Jesteśmy zdania że zakaz rozdawania darmowych drinków powinno się rozszeżyć na pozostałe połączenia.

GlobAdmninka

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 12:22 | 01.04.2013

Brawo nasi! A z podobnej tematyki na trasach międzykontynentalnych LOT-u do nie dawna nie było piwa, o od tego roku już jest, czyli ruch w przeciwną stronę

mario-mil dołączył
21.10.2008

mario-mil 12:32 | 01.04.2013

Zobaczymy jak długo Qatar wytrzyma z tym "embargiem" dla Polaków-pewnie wszyscy zaczną latać Emiratami!!

[konto usuniete] dołączył
25.01.2011

[konto usuniete] 12:48 | 01.04.2013

Sytuacja wróci do normy jak przejdzie fala promocji związanych z otwarciem połączeń i ceny biletów wrócą na wyższą półkę. Będzie wtedy latać mniej tych co "muszą" się zachowywać jak hołota, tylko dlatego że alkohol jest bez ograniczeń i za darmo. Problem znany od lat w liniach charterowych, zresztą nie tylko Polacy mają na tym polu "osiągnięcia" :)

brabus dołączył
24.09.2011

brabus 13:50 | 01.04.2013

Jakies bzdury kolega podał.Alkohol jest podawany na trasie DOH-WAW bez ograniczenia. i Zgadzam sie z poprzednikiem.

mario-mil dołączył
21.10.2008

mario-mil 14:38 | 01.04.2013

Alkohol PODAWANO bez ograniczeń teraz się to zmieni!!!

brabus dołączył
24.09.2011

brabus 14:46 | 01.04.2013

Nie zmieni się! liczy sie ilość sprzedanych biletów a nie pusty barek w połowie lotu.Przelec sie z DOH-MOSKWA-to zobaczysz co sie tam dzieje.Nikt do dzis nie wprowadził zakazu.Qatarczycy nie musza sie zasłaniac religia.Sa loty na których nie podaje sie alkoholu .wiadomo gdzie.
Nie plotkuj...

mario-mil dołączył
21.10.2008

mario-mil 16:21 | 01.04.2013

Wszystko jest nieoficjalne i Qatarczycy nigdy się do tego nie przyznają aby nie stracić polskiej klienteli.
Jak nie wierzysz to na priv posłałem Tobie potwierdzenie-sprawdz i wtedy uwierzysz!!

[konto usuniete] dołączył
25.01.2011

[konto usuniete] 17:51 | 01.04.2013

Qatarczycy? :) Czy Wy z Polandii jesteście?

mario-mil dołączył
21.10.2008

mario-mil 18:35 | 01.04.2013

Przepraszam,jestem z Bolandy.

Cubero4 dołączył
27.03.2011

Cubero4 18:45 | 01.04.2013

Witam, Może i to jest mozliwe, aby na połączeniu WAW-DOH Nie podawano alkoholu, lecz nadal jak już kolega wspomniał są to info. nieoficjalne i przez nikogo publicznie nie potwierdzone.
Trochę dziwne wydaje mi się aby była jakaś kontrola polaków na innych połączeniach z Doha. Bo nie wyobrazam sobie aby załoga pytała o narodowość przed podaniem alkoholu :) Wydaje mi sie że to jakaś bzdurą, Linie lotnicze nie są w stanie tego dopilnować

mario-mil dołączył
21.10.2008

mario-mil 19:42 | 01.04.2013

Z Doha do lotnisk docelowych Polacy mają otrzymywać miejsca w jednym sektorze samolotu aby lepiej można było nas kontrolować.

mario-mil dołączył
21.10.2008

mario-mil 19:51 | 01.04.2013

Na pocieszenie dodam że podobne restrykcje dotkną Rosjan.

mario-mil dołączył
21.10.2008

mario-mil 10:37 | 02.04.2013

Qatar Airways nie wprowadziły zakazu spożywania alkoholu na pokładzie samolotów-to był tylko żart primaaprliisowy.Papierosów w dalszym ciągu nie można palić.
Ja latam dosyć często na odległych trasach i osobiście nie miałem okazji wstydzić się za naszych rodaków.

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 10:52 | 02.04.2013

Ale wywołałeś burzę....

Cubero4 dołączył
27.03.2011

Cubero4 18:09 | 02.04.2013

Noo to ładny żart :) itak bym Ci nie uwierzył z tymi sektorami... :)
Pozdrawiam

andrzej1961 dołączył
08.01.2013

andrzej1961 22:21 | 02.04.2013

Też się dałem nabrać i nawet innym to sprzedałem. Ale wcale nie jest wykluczone, że coś podobnego niedługo nastąpi, bo Polak potrafi!

Remek&Monika dołączył
21.02.2013

Remek&Monika 12:12 | 03.04.2013

No nie wiem, czy do był żart czy nie, ale my lecieliśmy do Wawy właśnie 1 kwietnia i zastanawiwliśmy się o co chodzi, bo zmiana w obsłudze była gigantyczna. 3 tygodnie wcześniej można było dostac szampana, a teraz personel udawał, że alkoholu nie ma, stewardessy pytały czy chemy "sok czy wodę" a nie co podać do picia. Przy czym na innych trasach niża Doha-Wawa wszystko było w porządku. Dzięki Mario za uświadomienie o co chodzi:) pozdrawiamy

mario-mil dołączył
21.10.2008

mario-mil 17:45 | 03.04.2013

Wydaje mi się że od pewnego czasu stewardessy rozwożąc napoje butelki zawierające alkohol nie trzymają w widocznym miejscu i też nie proponują.Ale na wyraźne życzenie można otrzymać piwo,wino czy też całkiem mocniejsze trunki.
Niemniej całkowity zakaz był żartem.

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 19:10 | 03.04.2013

Mario, kto sieje wiatr, ten zbiera burzę ...

Remek&Monika dołączył
21.02.2013

Remek&Monika 09:41 | 04.04.2013

No cóż, na innych trasach zdecydowanie trzymają alkohol w widocznym miejscu i pytają, co klient życzy sobie do picia, a nie czy chce soczek:) Mieliśmy skomplikowane połączenie i tylko na tej jednej trasie Doha-Warszawa byla taka dziwna obsługa, co było bardzo zakakujące. Alkohol był tylko na "wyraźne życzenie". A więc żart został wprowadzony w życie, przynajmniej w tym jednym dniu;)

brabus dołączył
24.09.2011

brabus 11:08 | 04.04.2013

Ludzie! nie wytrzymam! kazda trasa i pora dnia to inny serwis.
Do sniadania nie podaje sie alkoholu,którego i tak nie ma na wózku(czyli nie stoi w widocznym miejscu)
Alkohol sie podaje do obiadu i do godziny 21.Czyli z barem alkoholowym sie ekstra nie wyjezdza.
na trasie Doha-Warszawa jest sniadanie wiec jest kawa herbata woda soki.
Z Wawy do Doha jest bar a potem obiad
Na innej trasie zaczynaja od ...kanapek.
Sniadanie to sniadanie-na wózku nie ma alkoholu.

Remek&Monika dołączył
21.02.2013

Remek&Monika 15:00 | 04.04.2013

To chyba oczywiste, że zawartość serwisu jest dostosowana do pory dnia, ale nie jego jakość. I jak najbardziej podaje się alkohol do śniadania i po 21, jeśli tylko ktoś sobie tego życzy - tym właśnie wyróżniają się najleposze linie. Jednak z oczywistych (dla mnie) względów klienci zwykle do śniadania alkoholu nie zamawiają. I nie kwestionuję bynajmniej zasad serwowania posiłków, znanych chyba każdemu kto troszkę lata, tylko dzielę sie obserwacjami z tego konkretnego lotu. Bylismy bardzo zaskoczeni dziwnym zachowaniem obsługi na tej konkretnej trasie i zastanawialiśmy się o co chodzi, więc widząc ten wątek wszystko się poukładało w całość. Ale jak widać Polacy to znawcy każdego tematu i nawet wiedzą lepiej co się działo w samolocie, w którym ich nie było:)

brabus dołączył
24.09.2011

brabus 15:26 | 04.04.2013

Polacy sa znawcami ,wtedy kiedy "siedzą"w tym.(w QA)
Tłumaczę jeszcze raz....
jesli jest pora obiadowa i kolacja najpierw wyjeżdza wózek-bar..czyli zaczyna sie od alkoholu.
jak sniadanie lub po 21 jest lot...najpierw posiłek.....potem wyjezdza wózek-bar.
Nie mozna porównywac trasy np Doha-Tajlandia-tam zaczyna sie od...kanapki....a jak jest postój w Kuala ...to znów zaczynaja ...kanapką.Alkohol mozna dostac zawsze i wszędzie.Nie ma zakazu....na żadny locie.
Tylko do Arab-Saud-nie podaje sie alkoholu.
Taki jest regulamin w QA
A.aaa..zdaza sie często iż pasazerowie przesypiają....bar.

Remek&Monika dołączył
21.02.2013

Remek&Monika 17:00 | 04.04.2013

Twoje "tłumacznie" a raczej opis standardowych procedur, które każdy latający podróżnik zna ( a ja to już chyba na pamięć) jest trochę nie na temat. Chyba nie zrozumiałaś/łeś o czym pisałam. Wyłączam się z tego wątku, bo dyskusja ta jest bezcelowa. Pozdrawiam

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl