/ / > LIPIEC - podróż poślubna > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

LIPIEC - podróż poślubna

kategoria podróże po świecie

Marlena J dołączył
07.04.2013

Marlena J 15:37 | 07.04.2013

Cześć,

W lipcu, w terminie 07.07 - 25.07 planujemy wybrać się z mężem w podróż poślubną. Do tej pory rozważaliśmy Tajlandię lub zachodnie wybrzeże USA. Ale wciąż nie jesteśmy w 100% przekonani do żadnego z tych pomysłów. W Tajlandii w lecie pogoda nie należy podobno do bajecznych - podobno? leje, Odnośnie Stanów natomiast, boimy się, że na miejscu pobyt okaże się bardzo kosztowny (same bilety też nie są tanie) i możemy mieć problem z załatwieniem wizy - nie wiem ile czasu zabierają formalności dotyczące uzyskania wizy, a w warszawie będziemy tylko w maju, 4 dni. Zatem, jeżeli ktoś z Was może doradzić nam inny kierunek we wspomnianym wyżej terminie bądź polecić rozwiązanie dotyczące Tajlandii (gdzie lecieć, żeby nie zmoknąć), byłoby cudownie. Zależy nam na zwiedzaniu, chcielibyśmy też trochę popływać i czuć się bezpiecznie. Nasz łączny budżet to ok. 18 tys. PLN za dwie osoby. Może lepszym rozwiązaniem będzie Malezja lub Filipiny? Bardzo Was proszę, pomóżcie :)

Beata & Tomek Globetrotting dołączył
01.08.2011

Beata & Tomek Globetrotting 19:05 | 07.04.2013

Witajcie, w tym terminia cala Azja jest praktycznie w monsoonie procz Indonezji, Malezji wschodniej i Filipin. Nie pakujcie sie w deszcz bo mozecie potem zalowac, roznie bywa z tymi opadami. Jak na podroz poslubna to wybierzcie Filipiny - my tam spedzilismy nasza 5-rocznice w tamtym roku i bylo bajkowo a pozwiedzac tez jest co. Najwazniejsze z tego wszystkiego to to, ze jest strasznie tam tanio...mozna spokojnie za 50$ na dzien wyzyc i jeszcze w tym latac miedzy wyspami jak sie dobrze upoluje promo:-)
zapraszamy do naszej galerii zdjec z Filipin: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.418096144919680.98687.186528848076412&type=3
pozdrawiamy,
B&T

Marlena J dołączył
07.04.2013

Marlena J 18:44 | 08.04.2013

No i nie mogłam otworzyć zdjęć :) Dlaczego Filipiny uważacie za najciekawsze miejsce na podróż poślubną? W porównaniu z Indonezją czy Malezją...?

taxi dołączył
17.10.2012

taxi 12:58 | 08.04.2013

Polecam Indonezję - lipiec to pora sucha w tym regionie. Wyspy oferują bogactwo różnych kultur, tradycję, przyrodę, obrządki, jak również sporty wodne i odpoczynek. Do Indonezji chętnie będę w miarę możliwości wciąż powracać :-)
Pozdrawiam

Marlena J dołączył
07.04.2013

Marlena J 18:29 | 08.04.2013

Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Czy polecasz może jakąś szczególną trasę po Indonezji? A może są miejsca, które stanowczo odradzasz? :) I jak z przemieszczaniem się na miejscu? Czy lepiej latac czy może wybierać autobusy...?

Promyczek dołączył
11.01.2009

Promyczek 14:24 | 08.04.2013

na Filipiny budzet chyba nie jest wystarczajacy tzn zalezy jeszcze gdzie bedziecie spac i w jakiej cenie kupicie bilety. My placilismy 3,7 od osoby za sam bilet lotniczy, wiec na dzien dobry macie pochloniete 7 tys z Waszego budzetu. Zalezy tez czy chcecie pojezdzic czy raczej plazowanie. USA bilety mozna kupic za 1500 od osoby. Pytanie co dalej. Czy jezdzicie czy zostajecie na miejscu? Do Tajlandii dopiero sie wybieram, ale bilety dla 2 osob to tez koszt ok 4,5 tys.
18 tys to nie jest mało, ale nie wszedzie :) Z Filipinami byłabym chyba jednak ostrożna. Pytanie też jak chcecie się przemieszczać na miejscu?

taxi dołączył
17.10.2012

taxi 09:27 | 09.04.2013

Byłam w Indonezji na trzech wyspach. Szczególnie polecam Bali - niezwykle ciekawa krajobrazowo, o ciekawej kulturze i tradycji, interesująca architektoniczne jak również romantyczna wyspa. Godne obejrzenia są miejsca znane z przewodników turystycznych, jak i te mało znane. Bez problemu nawiązuje się tam kontakty z tubylcami, którzy mogą pokazać niejedną ciekawą perełkę tej wyspy. Pod zdjęciem w mojej galerii z dnia 5.4.2013 pt."Salak-owoce z wężową skórką" znajdziesz też parę informacji. Również ciekawymi wyspami na których wprawdzie nie byłam ale o nich czytałam jest Komodo z wielkimi waranami, Sulawesi, Borneo ( byłam tam w malezyjskiej części), czy Nowa Gwinea. Wybór miejsc do zwiedzania jest duży i różnorodny. Pozdrawiam

Marlena J dołączył
07.04.2013

Marlena J 18:39 | 08.04.2013

Chcemy pojeździć i poplażować, z naciskiem na zwiedzanie :) Wczoraj wspólnie zdecydowaliśmy, że Stany zostawimy na przyszły rok więc pozostaje nam wybór między Indonezją, Malezją,Tajlandią a Filipinami. Ale z tego co mówisz, Filipiny są najdroższe więc raczej odpadają....

[konto usuniete] dołączył
25.01.2011

[konto usuniete] 21:05 | 08.04.2013

Filipiny najdroższe? Moim zdaniem są tańsze niż np Malezja. W zeszym roku za bilety do Manili zapłaciłem 2600 pln, czyli niewiele drożej niż przelot do Bangkoku lub Kuala Lumpur

01.08.2011

Beata & Tomek Globetrotting 10:54 | 09.04.2013

dla nas tez Filipiny byly najtansze z calej Azji pol-wschodniej z lotami miedzy wyspami wlacznie;-) ale oczywiscie nie ponosilismy kosztu lotu z PL a to moze byc wielki wydatek:-(
sorki za ten link - nie wiem dlaczego sie zle wkleilo - http://www.facebook.com/pages/Beata-Tomek-Globetrotting/186528848076412?sk=photos_albums
pod tym linkiem masz i Filipiny i Malezje i Indo wiec sobie mozecie porownac;-)
dlaczego Filipiny? bo jak tyle podrozujemy to jeszcze takich plaz i takiej wody nigdzie nie widzielismy - cudo poprostu. Poza tym bylby to martwy sezon i zero ludzi na plazach i niskie ceny wiec swietna sprawa - loklasi sa tez mili i uczciwi czego o ludziach z Indo nie zawsze mozna powiedziec:-) Czulismy sie tam bardzo bezpiecznie.

Jesli chodzi o Bali - to nie wiem czym sie ludzie tak zachwycaja , jest tyle fajniejszych miejsc w Indo, ze tam to bym nawet nie jechala... najbardziej nam sie podobalo Sulawesi i Archipelag Togean - raj na ziemi:-)

szczerze jednak mowiac to kazdy z nas bedzie sie was starac przekonac ze ma lepsza rade bo kazdy widzi miejsca swoimi oczami i ma swoje opinie i uczucia na ktore wplywaja rozne fakty: pogoda, ludzie, przypadki/wypadki itp Najlepiej to wam radze wybrac 3 miejsca i porownac koszty, poczytac blogi ( a nie forum) a najlepiej strony danych krajow i miejsc (rzadowe stronki) i wybrac to co jest blizsze waszemu sercu:-) bedziecie zadowoleni

pozdrawiamy i udanej podrozy poslubnej:-)
Beata (i Tomek)

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.418096144919680.98687.186528848076412&type=3

Promyczek dołączył
11.01.2009

Promyczek 12:40 | 09.04.2013

dla mnie Filipiny były najdrozsze (oprocz Alaski) ale nie mialam tyle szczescia by znalezc chociazby lot ponizej 3 tys, hostele tez nienajtansze ale bylam w okresie swiatecznym kiedys zjezdza masa turystow by obejrzec ukrzyzowanie, wiec byc moze nie mam porownania. I na wyspach tez bylo dla mnie dosc drogo.

[konto usunięte] dołączył
03.12.2012

[konto usunięte] 13:01 | 09.04.2013

Oczywiście, że Filipiny z tej całej trójki wyjdą najdrożej. Założycielka wątku chce jechać w lipcu na 18 dni, więc fakt, że oszczędzi te przysłowiowe 5$ na "osobodobie" na miejscu jest nieistotny. Koszt całej imprezy będą nabijać bilety lotnicze - szczyt sezonu, więc o promocjach można zapomnieć - a te na Filipiny będą prawdopodobnie znacznie droższe, niż do pozostałej dwójki. Ze swojej strony polecam Malezję - kraj bardzo interesujący, łatwy do podróży, najbardziej "cywilizowany", bez wizy i całościowo wyjdzie najtanniej. Bo zdaje się ma to też być podróż poślubna, a nie obóz przetrwania.
Pozdrawiam.

taxi dołączył
17.10.2012

taxi 12:55 | 09.04.2013

To,że się tu wypowiadamy, to nie przekonywanie o własnej racji, lecz przekazywanie informacji pozytywnych lub negatywnych doświadczeń. O słuszności podjętej decyzji przekonać można się jednak dopiero na miejscu - czy cel podróży który wybrało się na podstawie zebranych informacji, rzeczywiście odpowiada własnym zainteresowaniom.
Życzę Wam trafnego wyboru i pozdrawiam

01.08.2011

Beata & Tomek Globetrotting 14:26 | 09.04.2013

co racja to racja z tymi kosztami bo jak mowimy dla nas bylo najtaniej z Azji a nie z PL....choc tu tez niektorzy pisza, ze tanio lataja.
taxi a jak na Nowej Guinea bylo? ciekawi jestesmy jak tam z kosztami i bezpieczenstwem?

taxi dołączył
17.10.2012

taxi 15:06 | 09.04.2013

Tak jak wyżej pisałam są jeszcze wyspy indonezyjskie na których nie byłam, ale o nich czytałam i mam nadzieję kiedyś do nich dotrzeć. Do nich należy m.in. Nowa Guinea :-)

[konto usuniete] dołączył
25.01.2011

[konto usuniete] 18:55 | 09.04.2013

Filipiny mają jeszcze jedną zaletę, Filipińczyków :) Z ich naprawdę niesamowitą gościnnością i otwartością na przyjezdnych. Nie ma problemu, żeby znaleźć u kogoś dach nad głową i trochę pomieszkać. Naprawdę świetna okazja, żeby lepiej poznać ludzi, ich kulturę i codzienne życie, o oszczędności na noclegach nie wspominając :) Nie da się tego porównać z żadnym innym krajem Azji Pd-Wsch.

01.08.2011

Beata & Tomek Globetrotting 09:39 | 10.04.2013

sobi - swieta racja....jak nas ludzie pytaja o 3 najbardziej przyjazne kraje, ktore odwiedzilismy to Filipiny sa w pierwszej trojce, obok Kolumbijczykow i Birmijczykow:-)

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl