Forum dyskusyjne
nitkaska 17:14 | 09.04.2013
Cóż, niestety okazuje się, ze zbanowani userzy pojawiają się powtórnie. Jeśli zaś Podróżnikświat to nie zbanowany Zibić to skąd te same zdjęcia na profilu jednego i drugiego?Zibiś: http://www.globtroter.pl/zdjecia/89998,chorwacja,siedziba,parku,jest,w,skradinu,,park,narodowy,krka,piekno,rzeki,krka,.html
Podróżnikświat: http://www.globtroter.pl/zdjecia/146394,chorwacja,srodkowej,dalmacji,,park,narodowy,krka,wodospady,rzeki,krk.html.
[konto usuniete] 18:50 | 09.04.2013
Od początku wiedziałam, że to ta sama osoba. Zibiś, a potem Podróżnik56 nieźle dał nam "popalić" na Globtroterze swoim niewybrednym zachowaniem. Został zbanowany 2 razy za swoje wpisy i groźby pod adresem Administracji. Ale skoro jako Podróżnikświat dobrze się do tej pory zachowywał, to może sobie tutaj "żyć". Czemu nie? Natomiast oskarżenia o plagiatowanie zdjęć innej osoby, które padły w dyskusjach pod zdjęciami, to zupełnie inna sprawa. Ale trzeba to udowodnić. Na przykład podać link do zdjęcia tej innej osoby.
nitkaska 19:16 | 09.04.2013
Aniu, właśnie w swoim komentarzu podałam linki do identycznych zdjęć Podróżnikaświat i Zibisia.A tu takie zdjęcia:
Panorama wybrzeża! Grecja. Autor: Podróżnikświat. Data dodania: wrzesień 2012
http://www.globtroter.pl/zdjecia/146232,grecja,kreta,zach,,polwysep,gramvousa,panorama,wybrzeza,.html
Laguna Balos. Grecja. Autor: halszka09
ten sam widok, te same chmurki, ten sam czarny jachcik w tym samym miejscu, identyczny biały punkt na dole zdjęcia, tylko kadr ciaśniejszy i data: wrzesień 2011
http://www.globtroter.pl/zdjecia/112181,grecja,zachodnia,,kreta,gramvoussa,laguna,balos,.html
[konto usuniete] 20:09 | 09.04.2013
To jest tak: Jeżeli Zibiś i PodróżnikSwiat to ten sam człowiek (o czym raczej wiadomo), to zamieszczając własne zdjęcia, nie robi plagiatu. Osobna sprawa to zdjęcia Halszki, która podobno jest krewną Zibisia. Ale naprawdę poważna sprawą jest splagiatowanie zdjęć (jak twierdzi Fotodrab) Pawła Strykowskiego. Ułatwię i podam link do dyskusji pod zdjęciem:http://www.globtroter.pl/zdjecia/komentarz/206807,,fota,fatalna,,,,i,jednoczesnie,oswiadczam,z,cala,pewnoscia,,ze,autor,,ka,,tej,fo.html
Choć raczej przydałby się link do zdjęcia pana Strykowskiego...
Smok-1 19:25 | 09.04.2013
Te pierwsze na pewno to samo. Ciut inaczej skadrowane, ale z pewnością to samo. Jak ktoś chce sprawdzić, trzeba wykasować puste miejsca z linków. Czyli jednak istnieje reinkarnacja!
nitkaska 20:18 | 09.04.2013
tak, ale nie chodzi mi o plagiat, tylko o to, że ktoś zbanowany może się spokojnie pojawiać pod wieloma postaciami... Oczywiście wypierając się tego. No bo trzeba mieć cywilną odwagę żeby się przyznać do tego, że cię kiedyś nie chcieli...
nitkaska 19:27 | 09.04.2013
ano jak widać! A ja durna jechałam do Indii żeby się o niej czegoś więcej dowiedzieć!
piotrwaz 21:14 | 09.04.2013
Co do fotek spytajcie Adminki może ma jakieś Maile sprzed wielu tygodni -;)
nitkaska 21:17 | 09.04.2013
Adminka mam nadzieję że się w tej sprawie odezwie. Jak to jest, czy będąc zbanowanym można pojawiać się powtórnie na portalu. Niby zakazu nie ma, ale jeśli to ten sam IP komputera...
piotrwaz 21:26 | 09.04.2013
Nitkasko to ,że Podróżnikświat i Podróżnik 56 to ten sam User to jest wiadomo od pierwszej serii fotek Podróżnikaświat.I ja i Smok powitaliśmy starego znajomego. Ja uważam ,że do momentu kiedy nie szkodzi może być.Co do mieszania fotek Halszki i Podróżnika no to takie rzeczy to sie tu zdarzają przecież.
[konto usuniete] 21:23 | 09.04.2013
I "lotem ptaka" to wszystko obejmie ;))))) Tak jest Piotrze! Po ostatnim takim "numerze" nabrałam do sprawy plagiatów na Globie duuużego dystansu. Pozdrawiam :)
nitkaska 21:55 | 09.04.2013
kurde, ale to jakoś nie tak...
Smok-1 23:08 | 09.04.2013
Jeśli o mnie chodzi, nie miałem świadomości poprzedniego wcielenia Podróżnika (tzn. Zibisia). Żyłem w błogim przeświadczeniu jedynie wcześniejszej wersji, czyli Podróżnik56. Jak widać z Globem ciężko się rozstać, może to i dobrze ? Tylko jaki sens ma wklejanie tych samych zdjęć, pod różnymi postaciami ?
nitkaska 23:11 | 09.04.2013
chęć zamieszczania zdjęć jestem w stanie zrozumieć, ale przybieranie ciągle innej postaci oraz pilnowanie się żeby się nie zdradzić z wcześniejszymi wcieleniami, takie permanentne ukrywanie się to dla mnie zagadka
[konto usuniete] 23:23 | 09.04.2013
Eś tam, ukrywanie NIECHLUBNEJ przeszłości to chyba nic dziwnego?
fotodrab 01:22 | 10.04.2013
Zibis ma dluga historie zamieszczania zdjec, ktorych ani nie jest autorem, ani nigdy nie prosil nawet o zezwolenie. Ma dluga historie wymadrzania sie i pouczania innych, podczas gdy jemu samemu wiedzy tematycznej jakos nie za bardzo starcza. Ponad to badzcie pewni, w Zibis jest lepsz, niz Bog ...wystepuje w tak wielu postaciach. Podroznikswiat to tylko jedno z nowych wcielen naszego ulubienca :)
[konto usuniete] 01:47 | 10.04.2013
Sorry, ale potrzebne są konkretne dowody na plagiat... Też jestem aktualnie zawodowo w sprawie plagiatu, zupełnie bez dowodów i tylko w rezultacie pomówień kogoś zazdrosnego o osiągnięcia w pracy...
fotodrab 02:08 | 10.04.2013
Po pierwsze - rozmawialem osobiscie z autorem zdjec, po drugie jak byk widoczne jest ze takie zdjecia, to poza mozliwosciami wlasciciela konta, po trzecie zamieszczalem juz konkretny link, oraz wysylalem do adminki. oczwarte na innym portalu Zibis rowniez mial problem z tym samym.
[konto usuniete] 02:18 | 10.04.2013
Wybacz, ale jeśli nie masz nagranej rozmowy z właścicielem zdjęć, to nie masz dowodu. "Jak byk" widoczne to chyba musi ocenić fachowiec, a i tak nikły to dowód przed sądem. Jaki link? Chyba umknął mojej uwadze? A co do Adminki i jej działalności...powiem jedno - dobrze, że się jeszcze nie zawiodłeś :) Dobranoc, bo znów mnie posądzisz o nienormalność siedzenia po nocy.
GlobAdmin 09:08 | 10.04.2013
Witamjest dokładnie tak jak piszecie, Zibiś i Podroznikswiat to ta sama osoba, której trudno rozstać się z Globtroterem ;-) Przemawia za tym kilka informacji podanych podczas rejestracji, no i oczywiście fakty o których sami wspominacie.
Dopóki jednak w swojej nowej glob-reinkarnacji przestrzega regulaminu, nie mamy powodu aby go usunąć - starajmy się wierzyć, że ludzie zmianiają się..., aczkolwiek nie udało nam się do tej pory zapomnieć jego zachowania na tym serwisie.
Może uda nam się namówić wspólnie Zibisia/Podroznikswiat do dodania kilku słów od siebie? :-) Teraz kiedy ma świadomość, że społeczność Globtrotera jest świadoma jego obecności pod nowym nickiem powinien tym bardziej starać się przestrzegać regulaminu.
pozdrawiam
GlobAdmin
fotodrab 09:56 | 10.04.2013
Adminko - mam ogromne watpliwosci co do Twojego "moze"!Raczej stwialbym na to, ze zaktywuja sie inneklony tego samego usera, tyle ze bedzie nieco osrozniejszy i bedzie staral sie lepiej przewidywac co go moze zdradzic. Wprawdzie Szekspir pisal, ze "sa rzeczy na Niebie i Ziemii , o ktorych nawet filzofowie nie marzyli", lec sadze , ze nawet dla marzen istnieja limity nakladne przez realia.
fotodrab 09:49 | 10.04.2013
Alez Akras - ja jestem fachowcem. Po pierwsze nie jestesmy tutaj w sadzie, nie wspominajac juz o tym, ze nie masz chyba na tyle wiedzy prawnej, by ocenic wage dowodowa eksperta. Po drugie moze juz czas by przestac zachowywac sie, jak choragiewka na wietrze, bo moge Ci przypomniec co i w jaki sposob pisalas w innym watku...bez zadnych dowodow, bez zadnej wiedzy, za to z luboscia wykazywalas sie w wysuwaniu oskarzen, lub ich popieraniu , gdzie calym Twoim Materialem dowodowym" bylo tylko to, czy kogos lubisz, czy tez nie.Troszke zaskakuje mnie Twoje uwielbienie wszelkiego rodzaju nieporozumien, scysji, a juz najbardziej awantur. Czy zdajesz sobie sprawe z tego , ze w kazdym takim wypadku jestes obecna? Natomiast ocena sytuacji z Twojej strony nie ma nigdy niczego wspolnego z rzetelnoscia, a oparte jest wylacznie na emocjach.
nitkaska 10:09 | 10.04.2013
Ależ Akras ma rację sugerując, że w sprawie plagiatu potrzebne są konkretne dowody. Według mnie jej tylko o to chodziło. Jeśli zdjęcie jest plagiatem i jestem o tym informowana to chciałabym zobaczyć link do oryginału. Wtedy user dopuszczający się plagiatu jest banowany i sprawa na portalu ma swój koniec, pomijając oczywiście prawa autora zdjęcia, których przestrzegania może się domagać na drodze sądowej
[konto usuniete] 11:24 | 10.04.2013
Gdyby całą sprawę obedrzeć z otoczki wzajemnych animozji panów W i Z oraz ciągotek Akras do pogoni za sensacją tow zupełności wystarczy poinformowanie admina. Ten powinien po wyjaśnieniu usunąć zdjęcia, konta i jest po sprawie. Jeżeli da się powiadomić autora to ten może podjąć bardziej formalne kroki, jeżeli ma ochotę i czas na takie zabawy.
Oczywiście można się też publicznie nakręcać tematem w poszukiwaniu niezdrowych sensacji i bawić się w społecznościową komisje śledczą :)
Trochę tylko szkoda, że takich emocji nie wzbudzają na forum jakieś ciekawe dyskusje o samych podróżach...
GlobAdmin 11:31 | 10.04.2013
Jest dokładnie tak jak pisze Sobi- wystarczy pewne tematy załatwić bez ich roztrząsania na forum. I tym razem poniekąd tak się stało.Fotodrab zgłosił nam kilka dni temu sprawę plagiatu na priva, czekamy na informację od autora zdjęć które znalazły się na koncie Halszka, po uzyskaniu potwierdzenia zdjęcia znikną, a jeśli sam uzytkownik nie odezwie się do nas, zniknie takze jego konto.
Zibiś czy też Podroznikswiat jak na razie zachowuje się przyzwoicie, więc wystarczy tylko nasza obserwacja jego poczynań ;-)
Wierzymy, że ludzie zmianiają się także na lepsze :-)
[konto usuniete] 12:18 | 10.04.2013
No i masz tu człowieku i się odezwij. W dyskusji bierze 7 osób, wątek zakłada kto inny, ale to Akras otrzymuje zaszczytny tytuł ścigacza sensacji :))))) Oklaski poproszę, a autografy rozdam trochę później ;) Pozdrawiam.
fotodrab 13:38 | 10.04.2013
Ja poprosze o jeden wielki autograf...moge go miec na czeku in blanco?Akras - osoba postronna ( czyli trzecia ...takie piate kolo u wozu :)D ) wytlumaczyla mi, ze moje slowa mogly i pewnie byly odczytane nieco inaczej, niz bym sobie tego zyczyl, niz bylo moja intencja. Za to bardzo przepraszam - z pewnoscia chcialem uszczypnac, ale nie byc agresywnym.
Jesli kogos o cokolwiek oskarzam, to nie robie tego nie bedac calkowicie pewnym. To nie jest pierwszy raz, gdy Zibis wrzuca nieswoje zdjecia.
Inna sprawa, ze jak zdazylem sie zorientowac, Pawel Strykowski nie przyklada do tego zbyt wielkiej wagi ( ja rowniez w przeszlosci wlasnie taka postawe reprezentowalem)...no ale to jest Zibis, z ktorym mamy dluzsza historie wzajemnego "podziwu"...no i grzechem z mojej strony byloby jemu poblazac :)
Pozwole sobie jeszcze odniesc sie do Twojego ostatniego wpisu. Mam do Ciebie prosbe. Stan prosze przed duzym lustrem i patrzac sobie samej w oczy powiedz glosno" nie lubie wtracac sie w awantury!" ...jesli nie drgnie Ci przy tym powieka, lub na ustach nie pojawi usmiech, to koniecznie o tym napisz...a ja bede wtedy utwierdzony w tym jaki plugawy ze mnie oszczerca.
Pozdrawiam!
nitkaska 18:38 | 10.04.2013
i pomyśleć, że chodziło mi jedynie o wyjaśnienie, czy pojawianie się zbanowanego usera pod inną postacią, czego dowodem są te same zdjęcia na obu profilach jest ok...Naprawdę nie chciałam wzbudzać niezdrowej sensacji:)