Forum dyskusyjne
[konto usuniete] 22:59 | 14.12.2013
Po miłych wrazeniach z konkursu czas się zająć poważniejszymi rzeczami. Proszę zajrzeć na:http://www.globtroter.pl/zdjecia/163282,polska,warminsko,mazurski,mazury,gizycko,jeziorko,w,gizy.html
oraz na:
http://www.globtroter.pl/zdjecia/163281,polska,,warminsko,mazurski,mazury,mgla.html
Nie mówiąc o innych problemach. Ale może po kolei.
Pozdrawiam.
GlobAdmin 23:16 | 14.12.2013
Dziękuję Akras za wychwycenie problemu! Skontaktowalismy się z Autografem i czekamy na wyjasnienia.pozdrawiam
GlobAdmin
turkus 10:25 | 15.12.2013
niestety, takich kwiatków jest tu bardzo dużo, wystarczy wejść do galerii najwyżej ocenianych zdjęć, i poszczególne wrzucić do wyszukiwarki obrazem w googlach, okazuje się, gdzie są oryginały i kto jest autorem tutejszych mistrzów obiektywu :(
[konto usuniete] 10:57 | 15.12.2013
Identyfikację utrudnia to, że na Globie posługujemy się nickami. Turkus, czy mógłbyś napisać jak się wyszukuje obrazy w google?
Smok-1 12:07 | 15.12.2013
Plagiat to plagiat, zadziwiające że ludziom się chce bawić w takie rzeczy. Przecież prędzej, czy później to wychodzi zawsze na jaw, a wstyd pozostaje ....
GlobAdmin 14:18 | 15.12.2013
Turkus, myślę, że Twoja ocena jest nazbyt surowa, osoby, których prace znalazły się w czołówce galerii mogłyby poczuć się urażone.Na pewno mogły nam umknąć jakieś plagiaty, jednak każde takie zgłoszenie czy podejrzenie jest sprawdzane i wyjaśniane, niestety często okazuje się, że podejrzenie było słuszne.
Myślę, że pozostaje nam tylko liczyć na uczciwość i oczekiwać, że dorośli ludzie nie zniżają się do poziomu plagiatu aby uzyskać uznanie u innych, nawet anonimowych osób.
pozdrawiam
GlobAdmin
turkus 15:18 | 15.12.2013
Szanowny Adminie, nikt, kto nie popełnił plagiatu nie poczuje się urażony.Dla zainteresowanych wyszukiwanie obrazem jest bardzo prostą czynnością. Należy otworzyć stronę google, następnie z prawego górnego rogu kliknąć pozycję "grafika".Wówczas w okienku wyszukiwania pojawi się ikona aparatu foto. Znaczy , że wyszukiwarka jest gotowa do szukania "obrazem". Wówczas wystarczy tylko odpalić np. galerię w globtroterze, i zdjęcie które nas zaciekawiło przeciągnąć do karty z wyszukiwarką i upuścić w okienku googla. Po chwili ukazuje się wynik wyszukiwania. Jeśli zdjęcie które nas interesuje ma więcej żyć niż tylko na globtroterze, pojawi się w wielu innych lokalizacjach. Gdy wybierzemy wszystkie rozmiary, zdarza się, że naszym oczom ukazuje się fotka o lepszej rozdzielczości np, na serwerze w Chinach, Rosji.
Tak dzieje się w przypadku pejzaży jesiennych z TOP listy :P
A teraz życzę miłej zabawy w demaskowaniu :)
[konto usuniete] 17:56 | 15.12.2013
Turkus - dziękuję za namiary :) Nie mam aż tyle czasu, żeby robić śledztwo. To, co dzisiaj podpatrzyłam nasunęło mi tylko myśl, że nie wiadomo czy to Chińczycy, strony turystyczne czy inne instytucje nie zabrały zdjęć użytkowników Globa. Albo zrobiły to za ich przyzwoleniem. Ten kij ma dwa końce. Więc myslę też, że nie ma co grzebać tutaj w historii, tylko trzeba reagować raczej na bieżąco. Pozdrawiam serdecznie.
Jadu 22:02 | 15.12.2013
turkus,sorry źle kliknąłem i zgłosiłem do moderacji ... :D , ale na pewno zostanie zignorowane.
Bardzo dziękuję za wytłumaczenie z google. ... nie znałem tego i nie wiedziałem, że to takie super narzędzie. Tak się dzisiaj trochę nim pobawiłem .... i .... trafiło.... ponad 20 razy
Najgorsze, że znalazłem swoje zdjęcia na stronach kilku azjatyckich biur podróży.
@ już powysyłałem :)
[konto usuniete] 22:18 | 15.12.2013
Jadu - wiadomo, że Ciebie będą podkradać :) Ja na swoje szczęście i swój spokój nic u siebie nie znalazłam :) Bardzo się cieszę.Turkus napisał bardzo ważną informację z tym szukaniem przez google graphic. Mam wielką nadzieję, że nie zostanie jego post zmoderowany!
Smok-1 09:48 | 16.12.2013
No to niech się mają na baczności wszelkiej maści autografy (obecne i przyszłe - oby nie) ....
GlobAdmin 22:19 | 16.12.2013
Witamzwiązku z brakiem wyjaśnień ze strony użytkowniczki o nicku autograf, jej konto zostało zablokowane, a zdjęcia usunięte.
pozdrawiam
Globadmin
Jarek351 11:11 | 24.12.2013
czy jest możliwość wrzucenia do galerii na globtroterze swoich zdjęć i jakoś zabezpieczenie ich przed kradzieżą?
GlobAdmin 16:55 | 27.12.2013
Jarku, nie ma niestety mechanizmów, które w 100% zabezpieczają w internecie zdjęcia przed kradzieżą.Rozważamy na Globtroterze wprowadzenie utrudnienia w kopiowaniu, a więc także ewentualnej kradzieży, zdjęć naszych użytkowników. O szczegółach poinformujemy już wkrótce w osobnym poście.
pozdrawiam
GlobAdmin
GlobAdmin 12:50 | 02.01.2014
Witajciewprowadziliśmy na serwisie zabezpieczenia zdjęć w galerii przed kradzieżą, nie gwarantuje ono w 100% że ktoś nie pokusie się o kopiowanie dobrego zdjęcia, ale z pewnością będzie musiał włożyć w to więcej pracy. Mamy nadzieję, że zniechęci to ewentualnych amatorów cudzych prac.
Szczegóły - został wyłączony prawy przycisk myszy, zarówno na poziomie galerii jak i na powiększonym zdjęciu.
pozdrawiam
GlobAdmin
RekinO 23:32 | 28.05.2015
Kradzione zdjęcia można szybko wyszukać przez copyact. To taka darmowa intuicyjna wyszukiwarka, która można zamówić sobie na www.copyact.com - taka mała podpowiedź w temacie ;)