Forum dyskusyjne
Kornelia 13:04 | 03.10.2007
Hej,czy komus z Was podczas podrozy skonczyly sie wolne strony w paszporcie? Jak ta sprawe mozna zalatwic, czy konsulac lub ambasada PL moze wydac drugi paszport? bez koniecznosci powrotu do Polski?
A do Polski nie wracam jeszcze przez kilka lat, wiec sprawa robi sie pilna. Jestem obecnie w Chinach ( jeszcze jakis 1,5 miesiaca), pozniej Japonia-wiec najlepiej w tych krajach.
Dzieki z gory za wszelkie podpowiedzi,
Kornelia
[konto usuniete] 15:59 | 03.10.2007
a dlaczego nie zadzwonisz w tej sprawie do najbliższego konsulatu? uważasz, że przeciętny tramp jest lepiej zorientowany w sprawach paszportowych niż urzędnik. który wydaje paszporty? pozdrowienia dla chinczyków!
Yanas 18:09 | 03.10.2007
to jest problem..nie wyrobisz paszportu poza krajem tak łatwo,są one tylko raz w roku rozwożone po świecie przez kurierów MSZ.w sytuacji awaryjnej dostaniesz paszport tymczasowy który upowaznia jednak wyłącznie do powrotu bezpośrednio do miejsca zamieszkania..wiec bez wizyty w kraju to sie moze nie udac..
Pacyfa 21:17 | 03.10.2007
Mi nigdy nie zdażyła się taka sytuacja, ale zacytuję fragmencik z książki-pamiętnika Kingi Choszcz ("Prowadził nas los", s.311)."(...) Pierwszym miejscem, które odwiedzamy w Hongkongu, jest polska ambasada - muszę zmienić paszport. Ten, który mam, jest ważny jeszcze do 2008 roku, ale jest w nim tylko jedna wolna strona. Tu na szczęście nie każą mi czekać miesiąc na wyrobienie nowego. (...)"
Czyli jednak w ambasadzie mogą wystawić paszport i (oczywiście przy odrobinie szczęścia) nie trwa to wieczności. Kindze wystawiono paszport a nie paszport tymczasowy, bo po świecie podróżowała jeszcze sporo czasu zanim do Polski wróciła.
Tymczasowy wydaje się w przypadku utraty paszportu właściwego i umożliwia on rzeczywiście jedynie powrót do kraju. Wiąże się to zapewne z trudnością weryfikacji danych na odległej placówce dyplomatycznej. A taki nowy paszport-duplikat jest wystawiany w oparciu o stary dokument.
Yanas 22:14 | 03.10.2007
w takim razie przepisy sie juz zmienily,oni podrózowali ladnych pare lat temu,.nie wyrobisz paszportu za granicą bezproblemowo.byla na ten temat niedawno dyskusja na travelbit.pl,poszukaj,popytaj.
Pacyfa 22:22 | 03.10.2007
Hmmm...bardzo możliwe, nigdy nie miałem tego problemu, więc nie szukałem rozwiązania. Na pytanie odpowiedziałem cytatem, bo od razu sobie skojarzyłem, że gdzieś taką sytuację ktoś już miał.
marek.kos 08:29 | 04.10.2007
Zgadzam się z tym, co ktoś tu już napisał, że najlepiej zadzwonić do najbliższego konsulatu. Mnie też kiedyś zabrakło stron w paszporcie, kiedy byłem w Limie i w konsulacie dostałem za 20 USD wkładkę na wizy.Trwało to kilkanaście minut, ale było to w czasach, kiedy były jeszcze niebieskie paszporty. Teraz paszporty są wytwarzane tylko w jednym miejscu w Warszawie i wysyłane do innych miast w Polsce i na świecie.
Ta więc ani moja rada, ani Kingi na nic się nie przydadzą. Ja zmieniam paszport co kilkanaście miesięcy, ale nigdy nie czekam, aż mi się całkiem wyczerpie miejsce. Kiedy mam tylko 4-5 wolnych stron, już składam wniosek o nowy paszport. Paszport zostaje wydany i czeka na mnie do odbioru w Biurze Paszportowym. Tak może czekać nawet kilka miesięcy. Kiedy uznam, że jest mi potrzebny, idę do Biura i dostaję nowy paszport od ręki. Nowy paszport można odebrać nawet wtedy, gdy jest miejsce na wizy, ale wtedy trzeba zapłacić pełną opłatę. Jeśli w paszporcie nie ma już wolnych stron, zwracana jest różnica za niewykorzystany czas ważności paszportu. Za ostatni paszport zapłaciłem coś ponad 20 złotych.
Jack_Daniels67 09:02 | 09.10.2007
Witam!W Hanoi, Pani konsul z Ambasady RP nie robi żadnych problemów przy wydawaniu Polskiego Paszportu Tymczasowego. Wydawany też jest „normalny” paszport, tylko w takim przypadku okres oczekiwania wynosi ok. od 3 do 6 miesięcy (zależy od częstotliwości poczty dyplomatycznej). W Hanoi jest też zakład fotograficznych, który robi zdjęcia do paszportów zgodne z obowiązującymi przepisami. A tak a pro po, to po wejściu do Unii Europejskiej to możemy się zwrócić o pomoc do każdej placówki dyplomatycznej, której to kraj jest członkiem unii. Są zobowiązani do udzielenia pomocy. Ważne to jest w przypadku gdy w danym kraju nie ma Polskiego przedstawicielstwa dyplomatycznego.
Pozdrawiam