Forum dyskusyjne
JanyWins 12:43 | 12.07.2014
Witam!To mój pierwszy post i pierwszy temat więc nie wiem w zasadzie od czego zacząć, ale jakoś spróbuję.
Razem ze znajomymi chcieliśmy się wybrać na wakacje i pojawił się plan wyjazdu do Toscanii, ale po dłuższych namysłach doszliśmy do wniosku, ze prócz zalewania ryja hektolitrami alkoholu nie bedzie sie tam działo nic godnego zapamiętania. Dlatego wpadliśmy na pomysł zrobienia eurotripa.
To tyle co wiemy. Reszta to plany, pomysły i różne wizję, ale brak konkretów wiec zwracam się do Was o pomoc.
Jeśli chodzi o ogólny plan to przedstawia sie on tak:
Jedziemy jednym samochodem, bierzemy ze soba namiot i chcemy spac na dziko, do zwiedzania raczej unikamy wielkich miast i ,,podziwianie wieży ajfla", a raczej celujemy w piękne widoki, miejsca, która zapierają dech i które trzeba zobaczyć na żywo.
Pierwsza kwestia to jaki kierunek obrac. Bałkany czy zachód?
Rozmyślałem nad czymś w stylu Niemcy-Holandia-Belgia-Francja-Hiszpania. Jednak w planie musi się znaleźć gorąca plaża i ciepła woda.
Co zrobić z pożywieniem? Brac ze sobą jak najwięcej?
W zasadzie to wszelkie porady, sugestie i przede wszystkim linki do wypraw innych będa bardzo mile widziane.
Dzięki za wszelką pomoc i pozdrawiam,
Janek!
JanyWins 12:47 | 12.07.2014
Btw, jesteście w stanie polecić jakieś strony do planowania tras czy wyszukiwania noclegów?
ania71 22:22 | 12.07.2014
Wybór trasy zależy od tego gdzie już byleś a gdzie jeszcze nie.Z rozbijaniem namiotów na dziko może być problem bo jak rozbijesz na terenie prywatnym to może rano cię obudzić policja z mandatem który okaże się droższy od opłaty za pole namiotowe.Niemcy a zwłaszcza Hiszpania krajobrazy ma piękne ale warto tez jednak coś zobaczyć z zabytków.Jeśli chodzi o jedzenie to w większości krajów jest tańsze jak w Polsce zwłaszcza w marketach.Najwięcej jeśli o koszty chodzi pewnie będzie kosztowało paliwo i winiety czy opłaty autostradowe.
Marny 16:56 | 15.07.2014
Witaj!Przede wszystkim gratuluję pomysłu - ja mam na swoim koncie już 3 Eurotripy i uważam, że jest to najlepsza opcja spędzania wakacji ;)
Generalnie bym odradzał spanie na dziko, już nawet nie ze względu na konflikty z tubylcami lub prawem, ale po prostu na zwykłą wygodę. Polecam za to opcję spania na campingach - w całej zachodniej Europie campingi są raczej dobrze utrzymane, a pomijając te w najbardziej znanych miejscach i kurortach nadmorskich - w miarę tanie (średnio około 7-9 euro za osobę - w tej cenie oczywiście miejsce parkingowe, namiot i dostęp do wc/umywalni). Ponadto na campingu można za darmo podładować baterie w telefonie czy aparacie a to ważna sprawa na takich wyjazdach ;) Polecam stronę http://pl.camping.info/ .Można tam wyszukać orientacyjnie campingi w całej Europie i później zaplanować sobie trasę. Nie sugerujcie się cenami, gdyż są one podane dla kamperów. Ostrzegam, że niektóre campingi już niestety nie istnieją, a nadal widnięją na stronce ;P
Oczywiście raz czy dwa można rozbić się gdzieś na dziko, albo po prostu przespać w samochodzie (polecam w weekendy w dużych miastach, gdyż wtedy parkomaty nie działają i można np przespać się w centrum Paryża totalnie za free :P )
Co do jedzenia to zawsze robiłem zakupy w Polsce (makaron, ryż, pulpety, sosy). Pewnie w zachodnich marketach ceny są podobne, ale po co tracić czas na łażenie po sklepach ;) Oczywiście musicie się zaopatrzyć w palnik turystyczny i kartusze z gazem.
Pozdro i miłej wyprawy życzę! :)
sosna0 18:38 | 16.07.2014
Witam,ja z chłopakiem również planujemy wycieczkę po Europie od 9 sierpnia. Zaczynając od Berlina, Holandia, Bułgaria, Francja - Paryż i droga powrotna przez południowe Niemcy.
Może orientuje się ktoś w kosztach, czyli opłaty za autostrady, paliwo,noclegi (planujemy wziąć namiot i zatrzymywać się na kempingach.).
Za wszelkie cenne rady będę wdzięczna.
Pozdrawiam