/ / > Bezpieczeństwo w Maroko > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Bezpieczeństwo w Maroko

kategoria podróże po świecie

nartek dołączył
14.07.2014

nartek 14:06 | 14.07.2014

Witajcie
Mam takie pytanie, planuję wycieczkę objazdową w sierpniu po maroko i mam pewne obawy, otóż 11 lipca 2014r na stronie MSZ pojawiło się ostrzeżenie o możliwości ataków terrorystycznych. Czy warto się tym aż tak mocno przejmować?
Co sądzicie? Możę ktoś z Was był tam niedawno i mógłby coś napisać o sytuacji w kraju

Przemysław Supernak SuperGlob dołączył
06.11.2010

Przemysław Supernak SuperGlob 08:42 | 15.07.2014

MSZ ma obowiązek publikować takie komunikaty przy nawet najmniejszym podejrzeniu zagrożenia, żeby potem nikt do nich nie miał pretensji, że nie ostrzegali. Kiedy byłem w Maroku, nie miałem żadnych sytuacji niebezpiecznych, a że lubię się szlajać nocami po "zakazanych dzielnicach" to sposobności miałem kilka i nic się nie stało. Ani w Marakeszu, ani w As-Sawirze, ani w Warzazacie, ani w żadnym innym miejscu, w którym byłem. Maroko to nie jest kraj muzułmańskich ekstremistów, a Marokańczycy są raczej dobrze nastawieni do przybyszy. Mnie spotykała raczej gościnność, a nie niechęć. Takie samo zagrożenie atakiem terrorystycznym co w Maroku, może być w jakimkolwiek dużym mieście Polski - przecież jesteśmy bliskim sojusznikiem USA, głównego wroga ekstremistów i już conajmniej kilka razy syszeliśmy ich zapowiedzi, że żaden z krajów współpracujących z USA nie może czuć się bezpieczny.

krzyblaz dołączył
09.06.2014

krzyblaz 10:04 | 15.07.2014

>MSZ ma obowiązek publikować takie komunikaty przy nawet najmniejszym podejrzeniu
>zagrożenia, żeby potem nikt do nich nie miał pretensji, że nie ostrzegali. Kiedy
>byłem w Maroku, nie miałem żadnych sytuacji niebezpiecznych, a że lubię się szlajać
>nocami po "zakazanych dzielnicach" to sposobności miałem kilka i nic się nie stało.
>Ani w Marakeszu, ani w As-Sawirze, ani w Warzazacie, ani w żadnym innym miejscu, w
>którym byłem. Maroko to nie jest kraj muzułmańskich ekstremistów, a Marokańczycy są
>raczej dobrze nastawieni do przybyszy. Mnie spotykała raczej gościnność, a nie
>niechęć. Takie samo zagrożenie atakiem terrorystycznym co w Maroku, może być w
>jakimkolwiek dużym mieście Polski - przecież jesteśmy bliskim sojusznikiem USA,
>głównego wroga ekstremistów i już conajmniej kilka razy syszeliśmy ich zapowiedzi, że
>żaden z krajów współpracujących z USA nie może czuć się bezpieczny.
>

Mam identyczne spostrzeżenia i takie samo zdanie.
Jak coś niepokojącego dzieje się w innych rejonach zagrożenie ekstremizmem wzrasta. Podstawowe warunki bezpieczeństwa zachowują nawet biura podróży. Np. przed włożeniem walizki do autokaru często swoją trzeba wskazać.
Jedź i się nie przejmuj. Podziwiaj kraj i ludzi. Ja mam straszną ochotę pojechać do Maroka drugi raz z rzędu:-)

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl