/ / > Noszenie znaków religijnych - wasze zdanie > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Noszenie znaków religijnych - wasze zdanie

kategoria podróże po świecie

Jordan13 dołączył
03.08.2014

Jordan13 21:45 | 03.08.2014

Witam wszystkich,
Podróżnicy powiedźcie mi proszę czy spotkaliście się z jakimkolwiek przejawem "dyskryminacji" przez znak religijny np. krzyżyk noszony na szyi? Zastanawia mnie taka kwestia jak to wygląda w krajach muzułmańskich - jednym słowem lipa trochę jak ci kose w nery za to wbiją.

leon15 dołączył
25.05.2014

leon15 19:45 | 04.08.2014

Nie Ty pierwszy i nie ostatni masz szansę zginąć za wiarę.
Noś krzyżyk.

Bo1 dołączył
30.06.2007

Bo1 21:04 | 04.08.2014

Nie. Nie spotkałam się z taką dyskryminacją. Muzułmanie traktują chrześcijan i żydów jako ludzi wymienionych w Księdze, więc generalnie z szacunkiem. Mniejszy mają zdecydowanie dla niewierzących. Nikt z nich nie zamierza nas nawracać, czy dyskryminować. Czasami pytają o nasze zwyczaje, bo są ich ciekawi.
Jedyne czego wymagają to szanowania ich przekonań w czasie gdy jesteśmy "u nich", co nie jest trudne, bo nie są zbyt ortodoksyjni w stosunku do turystów np. złamanie zasad ramadanu, ubranie (poza miejscami kultu - ale my tez do kościołów nie chodzimy pół-goli). To tyle jeśli chodzi o moje doświadczenia :).

szami dołączył
02.06.2007

szami 21:26 | 04.08.2014

Muzulmanie to najbardziej goscinni ludzie swiata, oczywiscie jak wszedzie znajdziesz oszolomow, nie tylko tam zreszta

szami dołączył
02.06.2007

szami 21:29 | 04.08.2014

Oni tak jak i my(chrzescijanie) wiedza o swojej religii i historii bardzo niewiele...dlatego pojawiac sie moga nieporozumienia

senia dołączył
20.06.2008

senia 21:39 | 04.08.2014

Noszę i ani w Azji ani w Afryce nic mnie z tego powodu nie spotkało.

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 22:39 | 04.08.2014

Nie ma to jak udana prowokacja! Zauważcie, że właściciel wątku wcale się nie odzywa ....

szami dołączył
02.06.2007

szami 07:18 | 05.08.2014

smok, a co to za roznica jest??:)

Przemysław Supernak SuperGlob dołączył
06.11.2010

Przemysław Supernak SuperGlob 12:12 | 05.08.2014

Jaka kosa w żebra??? Statystyczny muzułmanin na ulicy szanuje zarówno swoją religię jak i inne. Mało kto o tym wie, ale Chrystus jest uznawany przez Islam jako jeden z proroków mających wpływ na ich religię. Podobnie jak Budda czy Mojżesz. Nie przesadzajmy z tym naszym wyolbrzymionym lękiem przed muzułmanami. Ekstremiści, nawiedzeni imamowie i talbowie-oszołomy są w świecie islamskim mniejszością i wielu zwykłych muzułmanów cierpi przez nich bardziej niż my. W zamachach terrorystycznych spowodowanych przez ekstremistów przeważająca liczba ofiar to sami muzułmanie, a nie chrześcijanie. Jeśli będziemy godnie zachwywać się a muzułmańskich miejscach kultu i szanować ich religię, oni tak samo uszanują krzyżyk na szyi.

Jordan13 dołączył
03.08.2014

Jordan13 20:15 | 05.08.2014

haha DYWERSJA!! ZA KARABINY RODACY! Każdy ma swoje sprawy również po za forum przyjacielu.

Jordan13 dołączył
03.08.2014

Jordan13 20:19 | 05.08.2014

Dzięki wszystkim za zdanie, o to właśnie mi chodziło, nie dużo jeździłem po świecie (troche afryka, europa) spotykałem wielu muzułmanów, buddystów, krisznowców i zawsze pozytywnie nastawienie pełen szacunek.
Nie wiedziałem jak jest poza naszym kontynentem teraz mam większe pojęcie - Dzięki!
Pozdrawiam

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl