/ / > Przez Azje za 10tys Wizy > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Przez Azje za 10tys Wizy

kategoria podróże po świecie

tomaszpi dołączył
16.11.2014

tomaszpi 17:09 | 16.11.2014

Witam,
chcialbym zoorganizować swoją pierwszą poważna wyprawę po świecie konkretnie Azji.
Jestem zielony w organizowaniu wypraw, poniewaz to bylaby moja pierwsza, staram czytać się fora i poradniki, ale mysle, ze napisanie tutaj bedzie lepszym pomyslem.

Czy da sie poleciec do Azji i zwiedzic jak najwiecej krajow w okresie 3-4 miesiace za okolo 10 tysiecy zl ?
I w tym zmiescic oplaty wizowe i czy ktos moglby mi zaproponowac jakis plan poniewaz jestem otwarty na wszystkie kraje najlepiej jesli o wize nie musialbym sie ubiegac jeszcze przed wylotem tylko na granicy.
Zamierzam jezdzic pociagami/na stopa aby jak najwiecej oszczedzic :)
I gdzie moglbym dowiedziec sie na co na pewno musze sie zaszczepic ?
Czy ktos moglby mi dac jakies wskazówki bardzo prosze o pomoc :)

Pozdrawiam !

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 19:11 | 16.11.2014

Już Ci zazdroszczę:) Choć byłam w kilku krajach azjatyckich, to doradzić Ci mogę tylko w kwestii szczepień. Na Azję to głównie pokarmowe: dur brzuszny, żółtaczki typu A i B oraz przyda się też zdecydowanie, przy tak długiej podróży zwłaszcza, tężec z polio, można meningokoki. Jeśli zrobisz teraz, przed wyjazdem, dwie dawki tężca, to trzecią możesz zrobić po powrocie, a te wszystkie szczepiena dadzą Ci spokój na 10 lat (tylko nie pamiętam czy dur też na 10, czy nie ma 5).
10 tysi wydaje mi się kwotą ok, ale tu czekaj na bardziej profesjonalne rady:)

mrcanberra dołączył
17.02.2011

mrcanberra 21:00 | 16.11.2014

Mówi się jak nie umiesz pływać to skocz na głęboką wodę, ale tylko tak się mówi. Co ja Ci radzę zorganizuj sobie najpierw np. 3 tygodniowy wypad np. w Tajlandii, zobacz jak to jest, zdobądź pierwsze doświadczenia, wróć i myśl dalej o następnych skokach. Teraz porywasz się z motyką na słońce chcesz jak najwięcej zobaczyć, ale to podnosi koszty, a te 10 tyś. może Ci starczyć, ale nie jest powiedziane, że starczy.
Także zaprawisz się, wrócisz na nowo odłożysz trochę kasy i za jakiś czas zorganizujesz coś dłuższego. Dobrze też na pierwszy swój wypad zabrać jakiegoś kompana, łatwiej się wtedy podróżuje, ma się wsparcie i w ogóle.

Co dodam jeszcze warto pamiętać o ubezpieczeniu.

Lukbart dołączył
16.12.2010

Lukbart 22:51 | 16.11.2014

Podróżując przez 4 miesiące po Azji wydawałem 23,5$ dziennie wliczając koszty biletów lotniczych z Polski i z powrotem. A gdyby nie fakt, że miesiąc spędziłem wspinając się na południu Tajlandii, czyli jednym z najdroższych miejsc w tej części Azji, wydałbym mniej. To był mój pierwszy tak długi wyjazd, ale miałem za sobą sporo podróży 1-2 miesięcznych po Europie i Turcji. Jeżeli nigdy nie byłeś w Azji, a masz doświadczenie w samodzielnym podróżowaniu, jedz śmiało na kilka miesięcy jak tylko możesz. Podróż możesz modyfikować w trakcie, a jadąc na kilka tygodni zobaczysz tylko nie wielką część lokalnej kultury i pewnie będziesz nie wiele mądrzejszy co do kolejnych podróży. A jadąc na kilka miesięcy, nawet jak nie wszystkie wyobrażenia pokryją się z rzeczywistością, zdobędziesz spory bagaż doświadczeń na przyszłość.

Przede wszystkim nie śpiesz się, podróżuj powoli to chyba najlepsza rada jaką mogę dać. Nie zaliczaj kolejnych krajów (przynajmniej 3-4 tygodnie w danym kraju) i zastanów się na czym Ci zależy, jakie masz zainteresowania, które możesz wykorzystać w takiej podróży np. żeglarstwo, nurkowanie, trekking, wspinanie, kwestie związane z kulturą, religią...

A co podróżowania samemu to ma ono sporo zalet. Przede wszystkim: łatwiejsza integracja z lokalnym społeczeństwem, nie jesteś od nikogo uzależniony, robisz to na czym Ci na prawdę zależy. A tak na prawdę co chwile kogoś spotykasz, poznajesz więc nie jest to samotna podróż.

tomaszpi dołączył
16.11.2014

tomaszpi 22:39 | 16.11.2014

dzieki za wasza pomoc :)
jednak nie moge czekac teraz sa pieniadze a czas ucieka mysle ze jestem zdecydowany i ciesze sie ze nie bede doswiadczony :)

co z pieniedzmi czy mam wykupic wczesniej do wszystkich zaplanowanych krajów dana walute czy wystarczy ze kupie np dolary ?
Nie wiecie czy couchserfing dobrze funkcjonuje w Wschodniej Azji ? Czy spanie pod namiotem bedzie wszedzie mozliwe ?

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 22:50 | 16.11.2014

na moją wiedzę to namiot może się przydać, ale nie wszędzie będziesz miał możliwość skorzystania z takiego noclegu. Jednak jeśli w bagażu znajdziesz miejsce na namiot i śpiwór to bierz.
Z couchserfingu nie korzystałam.
Dolary bierz, wymienisz wszędzie. Postaraj się jednak zaopatrzyć w banknoty o jak najlepszym wyglądzie , bo często w Azji oczekują takich spod prasy. Ale całej gotówki to chyba brać nie będziesz??? Dyskusji na temat konta internetowego na globie do wyboru do koloru, tez się tam wypowiadałam i teraz także polecę Ci ALIOR kantor. Wszelkei info w necie, jest intuicyjny, jakby co to na priv wszelkie dodatkowe sugestie w tym temacie. .

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl