/ / > Przesiadka w Moskwie > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Przesiadka w Moskwie

kategoria podróże po świecie

BRAWO102 dołączył
01.03.2016

BRAWO102 21:55 | 01.03.2016

Witam.
Latem chcę wykonać taką podroż chcę lecieć z Kaliningradu do Irkucka z przesiadką w Moskwie.Po wylądowaniu w Moskwie mam tylko 55min do drugiego samolotu.Czy ten czas jest wystarczający żeby się przesiąść z jednego samolotu do drugiego i czy jeszcze muszę odebrać swój bagaż czy oni sami go przeładują z jednego samolotu do drugiego.
Za wszelkie informacje z góry dziękuje.

[fb] Robert Danieluk dołączył
01.03.2016

[fb] Robert Danieluk 22:28 | 01.03.2016

Witaj,

Powinieneś śmiało zdążyć, a o bagaż nie musisz się martwić bo odbierzesz go w punkcie końcowym. Możesz jeszcze się upewnić podczas odprawy w Kaliningradzie jeśli chcesz być spokojniejszy.

Pozdrawiam!

BRAWO102 dołączył
01.03.2016

BRAWO102 16:28 | 02.03.2016

Mam jeszcze takie pytanie.Jeśli by z jakiegoś powodu się opóźnił lot z Kaliningradu to czy ten samolot do Irkucka będzie na mnie czekał czy odleci bez zemnie a ja będę musiał czekać na następny samolot.

01.03.2016

[fb] Robert Danieluk 10:17 | 04.03.2016

Gdyby miało być jakieś opóźnienie musisz poinformować załogę samolotu z Kaliningradu do Moskwy. Ale raczej nie powinno mieć to miejsca. Tyle razy miałem loty łączone i ani razu nie miałem problemów :)

milado7 dołączył
04.03.2016

milado7 12:31 | 04.03.2016

A czy po angielsku można się tam normalnie dogadać?

Wiesław dołączył
14.02.2009

Wiesław 12:38 | 04.03.2016

zasadnicze pytanie?
na które lotnisko w Moskwie przylatujesz i z którego lecisz dalej
W Moskwie jest kilka lotnisk dość odległych od siebie i jeśli przylot i odlot są z różnych lotnisk to masz problem

Wiesław dołączył
14.02.2009

Wiesław 12:41 | 04.03.2016

przede wszystkim język rosyjski
a angielskim może być dużo gorzej ale zdaje się że nie masz wyboru

BRAWO102 dołączył
01.03.2016

BRAWO102 14:17 | 04.03.2016

Lądowanie samolotu jest na lotnisku Sheremietvo i odlot też jest z tego lotniska,ale to co czytałem że między różnymi terminalami nieraz trzeba się przesiadać na jakiś autobus.Przepraszam że może dla kogoś te pytania są głupie ale ja niestety nie znam ani Rosyjskiego ani Angielskiego a lecę na zaproszenie do znajomego który mieszka w Irkucku na stałe.Dlatego mam jeszcze trochę czasu i chciałbym się przygotować na różne niespodzianki.

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 17:22 | 04.03.2016

To zależy jakimi liniami będziesz leciał. Jeżeli lecisz Aeroflotem, to nie będziesz musiał daleko się przemieszczać terminale D,E i F są połączone i możesz przejść pieszo. Wylądujesz na którymś z tych terminali i z któregoś z nich odlecisz. Jeżeli lecisz do Irkucka jakąś wewnętrzną rosyjską tanią linią lotniczą, to będziesz musiał prawdopodobnie przejechać busem lub taxi do terminala B. bus - do 30 minut, taxi - około 15 minut. Większość wewnętrznych linii lata z terminala B.

BRAWO102 dołączył
01.03.2016

BRAWO102 17:50 | 04.03.2016

Tak lecę liniami Aeroflotu czyli 55min na przesiadkę nie powinno być jakimś wielkim problemem.

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 18:25 | 04.03.2016

BRAWO102 sprawdź na bilecie (pewnie masz elektroniczny) w rubryce gdzie jest opisana godzina i miejsce wylotu zaznaczony będzie także terminal na którym lądujesz w Moskwie i z którego odlatujesz do Irkucka.

BRAWO102 dołączył
01.03.2016

BRAWO102 14:08 | 06.03.2016

Mam jeszcze takie pytanie.Jeśli zarezerwowałem już bilet i dostałem na e-maila potwierdzenie tego biletu to te potwierdzenie mam pokazać przy odprawie lotniczej czy mam znaleźć przedstawicielstwo lini lotniczych na lotnisku i tam mam odebrać bilet.

01.03.2016

[fb] Robert Danieluk 21:41 | 06.03.2016

>Mam jeszcze takie pytanie.Jeśli zarezerwowałem już bilet i dostałem na e-maila
>potwierdzenie tego biletu to te potwierdzenie mam pokazać przy odprawie lotniczej czy
>mam znaleźć przedstawicielstwo lini lotniczych na lotnisku i tam mam odebrać bilet.

Jeśli na lotnisku jest maszyna to możesz przystawiając do niej paszport (lub wpisując jego dane) wydrukować sobie bilet i z tym idziesz do punktu zdania bagażu.

LUB

Idziesz z paszportem i wydrukowanym potwierdzeniem i oni Ci drukują bilet/y i zabierają duży bagaż.

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 00:40 | 07.03.2016

BRAWO102 wydrukuj sobie ten elektroniczny bilet lub wrzuć do telefonu - na wszelki wypadek. Bądź na lotnisku jakieś 2 godziny przed odlotem. Na tym elektronicznym bilecie jest numer lotu (np. TK 3163). Na lotnisku znajdź elektroniczną tablicę "departure" tam będą loty na kilka godzin do przodu. Poszukaj Twojego lotu - GODZINA; MIASTO; NUMER lotu (który masz na bilecie)i logo twoich linii - numer lotu jest ważny, ponieważ lotów do danego miasta może być wiele. Po prawej stronie tablicy będzie status twojego lotu np: Boarding, on time, check-in, open - informacja, że rozpoczyna się odprawa. Najpierw musisz odprawić bagaż i pobrać kartę pokładową. Na sali odlotów są rzędy stanowisk z napisem CHECK-IN nad nimi są monitory z numerami lotów i miastem - znajdziesz swój: podasz paszport oddasz bagaż i otrzymasz karty pokładowe (jeżeli to jest lot łączony - a pewnie tak jest) to otrzymasz od razu dwie karty pokładowe na lot do Moskwy i z Moskwy do Irkucka - z kartami pokładowymi paszportem i bagażem podręcznym udasz się (idź tam gdzie wszyscy) do odprawy paszportowej. Tam Cię prześwietlą, obwąchają i obszukają (-: Jak przejdziesz przez odprawę sprawdź na karcie pokładowej (lub na tablicy świetlnej) z jakiej bramki odlatujesz, czyli GATE - może być numer lub litera (albo razem). Znajdź bramkę i czekaj aż otworzą "bramkę" czyli pojawi się ktoś z obsługi lotu - podasz paszport i kartę pokładową i lecisz. Na karcie będzie także numer miejsca w samolocie.
W Moskwie po wyjściu z samolotu, będziesz w strefie tranzytowej - sprawdź na drugiej karcie pokładowej z jakiego terminalu i bramki lecisz - lotnisko w Moskwie jest nieźle oznakowane, więc powinieneś bez problemu znaleźć właściwe stanowisko - po drodze możesz mieć jeszcze jedną odprawę paszportową i przeszukanie, ale nie musisz - ostatnio byłem w Kijowie i miałem dodatkowe przeszukanie w strefie tranzytowej - teraz wszystko się popieprzyło. Masz tylko 50 minut więc musisz się spieszyć. Na wszelki wypadek naucz się krótkiego zdania po rosyjsku: izwinitie, gdzie nachoditsa lub gdzie ja dołżen idti, Czyli, przepraszam, gdzie znajduje się lub gdzie muszę iść - i pokaż kartę pokładową.

Wiesław dołączył
14.02.2009

Wiesław 07:19 | 07.03.2016

bardzo dobrze opisane
trafiło mi się trochę inaczej. Leciałem z Gdańska do Wołgogradu. W Gdańsku dostałem karty pokładowe tylko do Moskwy i tam (w Moskwie) musiałem ponownie odprawić się do Wołgogradu. Przy okazji okazało się że pani odprawiająca nie mogła znaleźć mnie w systemie, dobrze że miałem wydrukowany bilet i to ułatwiło wydruk karty. Cała operacja zajęła sporo czasu, dobrze że go miałem.

BRAWO102 dołączył
01.03.2016

BRAWO102 10:10 | 07.03.2016

Dziękuję Panie Pawle za wyczerpującą wypowiedź bardzo dużo się dowiedziałem.Teraz jeszcze poszukam jakiejś książki ze słownikiem Polsko-Rosyjskim najlepiej jakby były gotowe zdania których można użyć np.na lotnisku.
Jeszcze raz dziękuję.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl