Forum dyskusyjne
biperion 11:22 | 07.03.2016
Witam,Wraz z dziewczyną w tym roku planujemy podróż w fajne ciekawe miejsce, tylko mamy problem z wybraniem kierunku, stąd zwracam się do Was o poradę. Generalnie to czego szukamy to rajska plaża, ważne dla nas jest bezpieczeństwo (lubię wieczorem przejść się do knajpki, a także mieć na szyi zawieszony aparat). Osobiście lubię kierunki raczej nieuczęszczane przez turystów, spokojne puste plaże i uśmiechniętych miejscowych dla których nie jestem białym chodzącym portfelem. Osobiście bardzo podobało mi się w Indonezji byłem 3 lata temu Karimunjawie, puste plaże, świeżo grillowane ryby wieczorem na boisku piłkarskim, cisza spokój, bardzo przyjaźni weseli ludzie itd...
Z miejsc w których byłem ( w sumie nie chce też ich powtarzać - ot taki kaprys :) ) - Birma, Nepal, Indonezja, Tajlandia, Malezja, Wietnam, Oman, Gwadelupa.
Na tą chwilę biorę pod uwagę:
- Palau - niby turystów mało(gdzieś był ranking najrzadziej odwiedzanych krajów), ale ceny wydają się być wysokie i mimo wszystko to trochę zamerykanizowane (choć mogę się mylić) - niestety jedyna realna opcja, Tuvalu, Kiribati i inne piękne zakątki cena lotu - kosmiczna i nieosiągalna :/ A Koror do 3300 z tego co widziałem jest osiągalne.
- Wyspy świętego Tomasza i Książęca -niby fajnie, mało turystów, ładne widoki, ciekawe, (język może być barierą), słyszałem że jednak nie jest w 100% bezpiecznie, zdarzały się napady z bronią i maczetami, blokowanie dróg itd... - choć może to przesada
- Wyspy zielonego przylądka - wydaje się być ciekawe, różne opinie co do bezpieczeństwa... (choć może nigdy nie byłem w Afryce i jestem lekko przewrażliwiony)
- Reunion - wydaje się być ciekawa, choć muszę doczytać, bo to może być Francja 2.0 z bagietkami.
- Wysepki Japońskie - Ishigaki i inne?
- Tajwan?
Adamany niestety odpadają.
Co jeszce byście poradzili, jakie ciekawe kierunki?
Dziękuję za rady.
mrcanberra 22:43 | 07.03.2016
No o chyba najlepszą opcją to będzie Pitcairn - obejrzyj sobie film Bunt na Bounty z 84 roku chociaż o tym miejscu akurat wiele nie ma, ale to idealny kierunek ;-Da tak poważniej to Palau sam planuję, ale przy okazji Filipin z Filipin jest szansa taniej się tam dostać. Na pewno jest to ciekawe miejsce. Typowa wakacyjna trasa w większość dalekich egzotycznych kierunków to ceny dla Norwegów nie Polaków, także trzeba szukać pewnego rozwiązania.
Inne miejsce, którego nie wymieniłeś a myślę, że można je podciągnąć do listy to to:
https://www.youtube.com/watch?v=qtlQzJ_12JM
bo widzę, że masz ciągi do egzotyki ;)
Powodzenia i jak odwiedziłbyś Palau to daj znać może jakiś artykuł, fotorelacja byłaby przetarciem szlaków dla innych.
fotodrab 13:50 | 08.03.2016
Jesli bierzesz pod uwage Palau, to polecam Ampat Raja w Indonezji ( byles tylko w zachodniej czesci kraju, a to zupelnie inny swiat) Znajdziesz praktycznie wszystko to, co na Palau, ale znacznie taniej plus znajdziesz chyba najpiekniejsza rafe koralowa na swiecie.
zofja 12:08 | 09.03.2016
Wszystkie propozycje są fantastycznie! Chyba nie pomogę, ale po podróży pamiętaj o napisaniu relacji i pokazaniu nam zdjęć! :)