Forum dyskusyjne
makak 13:21 | 16.03.2016
Odkupię spodnie przeciw komarom (z repelentami) dla dziecka rozmiar 122-134. A może jakieś sugestie co do stroju, który jest dobry na tropik, wilgoć i komary
[konto usunięte] 13:42 | 16.03.2016
Taaak ...strój ma być prosty, lekki i przewiewny. Najlepiej dostosowany do wilgotności i temperatury. Spodnie przeciw komarom? Co to jest? :-)Wypatrzyłaś to w sklepach "myśliwskich"?
makak 11:13 | 17.03.2016
No jest takie cudo....Prawdę powiedziawszy boję się węży jeśli chodzi o mojego wszędobylskiego, 7 letniego poszukiwacza przygód alternatywnych. Widziałam nawet odsysarkę do jadu na jakimś surwiwalowym blogu-sklepie, ale się powstrzymam i pójdę w edukację-;)
Np. craghoppers nosquito spodnie - lekkie, szybko schną i mają niby jakieś repelenty, bo myślę o denge. Sobie i mężowi kupiłam na popularnym serwisie, były tanie jak na tą markę, a ja nie mam spodni w ogóle więc i tak potrzebowałam. Ale dla dzieci są tylko w sklepach, drogie.
Na szczęście oprócz takich rzeczy, to jest jeszcze książka z antykwariatu o mitach i bajkach ze Sri Lanki...-:)
Kapelusz z moskitierą rybacki zrobił na mnie wrażenie, ale nie łudzę się, że mój synek będzie z tym biegał na głowie.
Musze mieć proste rozwiązania. np. kupię mu wymarzone górskie buty sznurowane ( ważna jest ta ostatnia cecha) jak mi obieca że będzie je nosił w tamtych krzakach (obawiam się, ze z powodu upału odmówi, więc muszę mieć dodatkowe argumenty)
[konto usunięte] 13:55 | 17.03.2016
Pic na wodę i marketingowy fotomontaż. Bierzesz dowolny "spodzień", obficie spryskujesz go repelentem i masz gacie antykomarowe na jakieś 2-3 godziny góra. Tak to działa. Albo do pierwszego prania jeśli nastąpi przed rozwianiem resztek Deet'a :-)Popatrz sobie jak miejscowi chodzą ubrani. Przewiewne szmatki, a na nogach klapki. W butach górskich noga zagotuje się w pół godziny. Jak cierpisz na nadmiar gotówki to są specjalne buty tropikalne m.in. dla wojska francuskiego zrobione z grubego płótna. Z cywilnych producentów chyba Timberland coś takiego robi (robił). Ale czy to potrzebne - nie wiem. W terenach "deszczowych" dobrze sprawdzają się zwykłe gumiaki, bo łatwo sprawdzisz czy Ciebie nie oblazły pijawki. A węże ... są szybsze niż światło, gdy zwiewają przed oglądaczami :-)))
makak 14:38 | 17.03.2016
co do butów, to od kiedy wróciłam z kilkoma robakami w stopie, to już nieco inaczej patrzę na gołe nogi w takich krajach. Buty potrzebuję trekingowe do chodzenia po terenie leśnym i górskim. Szukam jakiś w miarę lekkich, niskich i jaśniejszych, ale nie takich na pustynną wyprawę. Będę miała plecak, wiec nie biorę 1000 par na szczęście.Dziecko chyba czasem jest szybsze od węża i może być nim nad podziw zainteresowane. A może i pyton potraktować go jako przekąskę, albo przynajmniej niegroźnego osobnika.
Mój synek jak miał 4 latka na pikniku szkolnym starszych dzieci znalazł zdechłego zaskrońca i mimo krzyków podniósł go i tak się z nim przeszedł.
[konto usunięte] 19:38 | 17.03.2016
No tak, zdechy zaskroniec z pewnością ustępuje pod względem mobilności czterolatkowi :-)))A tak poważnie, to chyba za dużo naoglądałaś się filmów przyrodniczych. Materiał do takich filmów kręci się długo, a czasem bardzo długo i w wielu miejscach. Na ekranie później wygląda, że czają się pod każdym korzeniem, czy na każdej gałęzi. A biorąc pod uwagę, że mamy rok 2016 - węże zostały tak przetrzebione, że to człowiek je szuka, a nie odwrotnie. Czasami długo i bez sukcesów. Poza tym większość prowadzi nocny i skryty tryb życia. I woli Homo sapiens omijać szerokim łukiem. Tak więc śpij spokojnie. No chyba, że boisz się czegoś takiego:
http://www.globtroter.pl/zdjecia/168275,sri,lanka,poludniowy,zachod,las,deszczowy,sinharaja,konkurs,,,przyroda,w,skali,makro,,,zielona,sznurowka.html
A "buty tropikalne" miałem na myśli do dżungli typu gujańskiego a nie na pustynie. Ale to koszt pow. 200 Euro. Więc chyba na parę dni nie warto. Tym bardziej, że tamtejsze lasy deszczowe są raczej bardzo ucywilizowane :-)