Forum dyskusyjne
celuloz 12:46 | 30.03.2016
podzielę się z potencjalnie zainteresowanymi refleksją po moim kilkudniowym pobycie - info zwłaszcza dla podróżujących Ryanairem na lotnisko OVDA w sobotelądując w sobote w szabat są bardzo ograniczone możliwości komunikacyjne - na lotnisku nie ma wypożyczalni samochodów - najbliższe znajdują się w Eilat -(40 minut jazdy autobusem)
planując tego samego dnia dostać się do Jerozolimy są dwie opcje:
1. prywatna firma https://eilatshuttle.com/ mająca monopol na przewozy "bezpośrednie" 35$ w jedną stronę do wybranego hotelu pod drzwi
2. komunikacja publiczna - kilka razy tańsza ale z przesiadką w Eilat - teoretycznie znacznie dłuższy czas transferu
wybrałem opcję szybką Eliatshuttle za 35$ (było nas 7 osób) - na ich stronie brak informacji o czasie transferu, jest formularz kontaktowy, kilkukrotnie zadałem o to pytanie nie otrzymując odpowiedzi - więc zadzwoniłem - dostałem info, że transfer bezpośredni max 3,5h
I TERAZ NAJLEPSZE:
po przylocie na miejsce stoi przedstawiciel Eliatshuttle i informuje że jest szabat wiec nas zawiozą do Eilat a nei do Jerozolimy i mamy poczekać 5h po czym po zachodzie słońca (koniec szabatu) wezmą nas z przystanku o 19.30 - żadnej dyskusji - jest tylko pracownikiem i o niczym nie decyduje, jak nam nie pasuje to możemy szukać w Eilat innej komunikacji publicznej i jeżeli skorzystamy to zwrócą nam wydane dodatkowo kwoty.
zawożą nas do Eilat po drodze rozwożąc ludzi przez dodatkową godzinę po hotelach w Eilat - w tym czasie autobus komunikacji miejskiej z Ovda dawno dojechał do Eilat.
Przed wyznaczoną godziną odjazdu do Jerozolimy czekamy na przystanku - autobus podjeżdza wcześniej o odjeżdza 8 minut przed rozkładem (wiem że byli tez inni ludzie w takiej sytuacji jak my, prawdopodobnie musieli zostać w Eilat), nikt nie sprawdza listy pasażerów którzy wykupili przejazd, jest ciemno.
autobus komfortowy, da się przespać, po drodze jeden przystanek.
dojeżdzamy do jerozolimy, autobus staje raz na jakichś przedmieściach po czym od razu wjeżdza na coś co wygląda na autostrade/obwodnice - natychmiast podchodze do kierowcy i mu mówie, że mam kupiony transfer do hotelu w Jerozolimie - a on mi na to, że "wołałem, musieliście spać", po czym zatrzymuje się o 11 w nocy na stacji benzynowej i chce nas wysadzić, tłumacząc że mamy przeskoczyć bariery, przejść 6 pasów ruchu z plecakami i znaleźć tam gdzieś dalej przystanek.
finalnie dowozi nas do Tel Avivu, wysadza o 2 w nocy na przystanku, sprawdza rozkład jazdy i mówi że za chwile będzie autobus, poznany chłopak weryfikuje i mówi że pierwszy bus jest o 6 rano, zamawia nam busa i jesteśmy w hotelu w jerozolimie o 2 w nocy (koszt koszmarny).
zdecydowanie polecam opcję transferu linią publiczną, jest szybciej i wielokrotnie taniej.
Inne rady:
uważajcie na wydawane pieniądze zarówno 10 szekli jaki i ich 10 groszy to monety - wydają resztę "myląc" się na niekorzyść turysty - nagminne
tankując auto płaćcie tylko gotówką, ja użyłem karty kredytowej płacąc za paliwo i ściągnęli mi kilkukrotnie większa kwotę - wyświetlacze mają język hebrajski. to samo zresztą za wynajem auta nie znając jezyka brak możliwości weryfikacji. generalnie odwiedziłem kilkadziesiąt krajów i w żadnym nie miałem sytuacji ewidentnego złodziejstwa w 90% przypadkach jakichkolwiek transakcji.
choć kontakt z ludźmi na ulicy bardzo przyjemny, są mili i pomocni.