Forum dyskusyjne
AnWo 06:48 | 28.07.2016
Czy ktoś się orientuje w której firmie mogę dokupić ubezpieczenie bagażu (leczenie itp już mam z kartą) ?dzięki !
nitkaska 19:20 | 28.07.2016
ja mam w pakiecie, jako dodatek do ubezpieczenia, ale tylko do sumy 2500,-. W tym raczej nie ma elektroniki, ale tę mam zawsze przy sobie, a w samolocie zawsze w bagażu podręcznym (co nie zmienia fatu, że w trakcie całej wyprawy też może zginąć...). Ubezpieczam się w COMPENSIE, zawsze na rok (w ten sposób załatwiam dwa, czasem trzy wyjazdy za 250 zeta)
polejniczak@wp.pl 14:02 | 29.07.2016
Proszę uważnie czytać warunki ubezpieczenia. W przypadku zagubienia bagażu lub opóźnienia w jego dostarczeniu, odszkodowanie powinny wypłacić linie lotnicze. Jeśli masz wykupione dodatkowo ubezpieczenie, to w przypadku gdy linie lotnicze wypłaciły ci odszkodowanie, pieniędzy z dodatkowego ubezpieczenia już nie dostaniesz. Ubezpieczyciel żąda potwierdzenia, że linie lotnicze nie wypłaciły ci odszkodowania. Celem ubezpieczenia nie jest wzbogacenie się. Oczywiście można coś wykombinować. W przypadku kradzieży, sprawa wcale nie jest taka prosta. W końcu trzeba to udowodnić.
żeglarz 21:40 | 29.07.2016
Czy jest tu ktoś komu jakaś firma ubezpieczeniowa wypłaciła odszkodowanie za bagaż? Proszę o ewentualne opisanie w jakiej to było sytuacji.Marek
polejniczak@wp.pl 22:14 | 29.07.2016
Mi wypłacili, ale trzeba mieć oczywiście potwierdzenie zakupu rzeczy, które znajdowały się w bagażu (rachunki, potwierdzenie płatności kartą). Na szczęście ja bardzo często płacę kartą, niemal za wszystko. Linie lotnicze zgubiły mi bagaż w drodze do Ghany, ale de facto bagaż odnalazł się po 22 dniach.
żeglarz 17:56 | 30.07.2016
>Mi wypłacili, ale trzeba mieć oczywiście potwierdzenie zakupu rzeczy, które>znajdowały się w bagażu (rachunki, potwierdzenie płatności kartą). Na szczęście ja
>bardzo często płacę kartą, niemal za wszystko. Linie lotnicze zgubiły mi bagaż w
>drodze do Ghany, ale de facto bagaż odnalazł się po 22 dniach.
Czyli na wszystkie koszule, buty, i inne rzeczy które zabierasz w podróż trzymasz paragony??
Marek
polejniczak@wp.pl 21:23 | 30.07.2016
Skoro place karta, to łatwo potem odnalezc pozadane transakcje w historii.Zawsze też ktoś może Ci odpalic paragon. W przypadku zagubienia bagazu przez linie lotnicze, potrzeba oczywiście przedstawic ubezpieczycielowi raport z lotniska i tag bagażowy.
żeglarz 22:11 | 30.07.2016
>Skoro place karta, to łatwo potem odnalezc pozadane transakcje w historii.>Zawsze też ktoś może Ci odpalic paragon. W przypadku zagubienia bagazu przez linie
>lotnicze, potrzeba oczywiście przedstawic ubezpieczycielowi raport z lotniska i tag
>bagażowy.
W historii karty to możesz znaleźć ile i kiedy zapłaciłaś u Prady albo w Tesco ale czy kupiłaś tam marchewkę czy koszulę w paski to w historii karty raczej nie jest zapisane.
Dajesz ogłoszenie: odkupię paragony na 2 koszule w paski, 4 podkoszulki i sandałki skórzane?
paweł.p 23:22 | 30.07.2016
AnWo. Każda firma, która sprzedaje ubezpieczenia turystyczne, ma w swojej ofercie ubezpieczenie bagażu. Ale musisz wiedzieć, że każdy bagaż rejestrowany na lotnisku posiada automatyczne ubezpieczenie wliczone w cenę biletu. Jest ono wyższe od tego proponowanego przez ubezpieczycieli. "Przepisy dotyczące odszkodowań reguluje Konwencja Montrealska oraz Konwencja Warszawska, które obowiązują prawie na całym świecie" - nie będę Ci przytaczał co wchodzi w zakres ubezpieczenia, ponieważ bez problemu możesz to sobie sam/a wygooglować. Ubezpieczenie automatyczne i dodatkowe nie sumują się. Dodatkowe ubezpieczenie ma tylko przyspieszyć (w teorii) odzyskanie części wartości bagażu, ale nie znam statystyk jak to wygląda w praktyce. Ja nie kupuję dodatkowego ubezpieczenia, ponieważ skromna kwota proponowana przez ubezpieczycieli pokrywa zaledwie wartość mojego śpiwora (-:, wiec w przypadku utraty bagażu i tak mam po wyprawie. Moje osobiste przekonanie, nie poparte empirycznie, jest takie, że jest to zwykłe naciąganie klientów na dodatkowa kasę.
paweł.p 23:51 | 30.07.2016
Górną granicę odszkodowania dla pasażera, którego bagaż został uszkodzony, lub zaginął reguluje Konwencja Montrealska, Kwota ta wynosi 1131 SDR Special Drawing Rights - międzynarodowa jednostka rozrachunkowa. Obecny kurs wynosi 5,476 złotego - w tym przypadku musisz (chyba?) udowodnić wartość utraconych rzeczy. Jest też kilka wyłączeń (kasa, kosztowności, sprzęt sportowy, sprzęt elektroniczny)Poza tym masz prawo o odszkodowanie w wysokości 33 dolarów USA za każdy kilogram bagażu i tutaj chyba nie trzeba nic udowadniać - to reguluje Konwencja Warszawska
AnWo 04:08 | 31.07.2016
Precyzuję: nie chodzi wyłącznie o ubezpieczenie bagażu od zagubiena przez linie ale np. kradzieży całości lub części bagażu w podrózy.O takie ubezpieczenie chodzi - i czy i gdzie i jak takie dokupić osobno - bo w pakiecie - to wiem - czytać potrafię - ale mam już z kartą - ubezpieczenie KL i NWA itp ale nie obejmuje bagażu. W firmie która zapewnia to ubezpieczenie (Allianz) grzecznie czy niegrzecznie mówią - sorry - musisz kupić frajerze całość, nie możesz dokupić jedynie ubezpieczenia bagażu.
Pytanie do globtroterów i firm ubezpieczeniowych jak czytają - która zaoferuje WYŁĄCZNIE np ubezpieczenie bagażu ?
pozdrawiam
Andrzej
Vladimir 23:39 | 17.08.2016
Kiedy zaczyna się i kończy ochrona ubezpieczeniowa tego typu w compensa?