Forum dyskusyjne
Planowani podrozy wrzesnien prosze o pomoc 128521
kategoria podróże po świecie
kraj Sri Lanka
Anya1306 21:45 | 11.08.2016
Hej!Jestemsmy w trakcie planowania naszej podrozy i chcialabym zebyscie ocenili czy jest ok, czy warto cos zmodyfikowac/zmienic kolejnosc. W miare mozliwosc chcemy podrozowac komunikacja publiczna ( mozecie powiedziec jal to funlcjonuje w praktyce?)
1. Ladujemy o 19.55
Pirwszy nocleg mamy w negombo ( jak tam sie dostac w niedziele wiecxorem?)
2. Tutaj zastanawiamy sie czy zostac w negombocolombo czy wytuszyc od razu w kierunku Dambulli. Wiecie czy kursuje jakos autobus/pociag ktory jedzie kolo poludnoa w tym kierunku?
3(4) Dambulla
Zwiedzanie: jaskinie , lwia skala
4. Dambulla
Palunawra zwiedzanie
Podroz:do tricomalee( autobusem? Pociagiem? Mpzecie cos polecic?)
5,6,7,8- trincomalee
8. Podroz z Trinco do Kandy ( jakoes propozycje?)
9.Zwiedzanie:Kandy
10. Przejazd Kandy -Ella
11. Zwiedzajoe plantacji
Nie wiem:ile:dni zostac w tym regionie czy warto pojechac do nuvara elya haputale, ktore plantacje zobaczyc?
Anya1306 21:49 | 11.08.2016
12, 13 . Patrz wyzej14. Udu walawe safari
15. 16 17 18Wyppczynek na poludniu Galle, Tangale Mirissa
18 ppwrot i nocleg w colombo
19. Wylot
Dziekuje bardzo za wszystkie sugesie i pomoc !😉
gastropoda 00:46 | 12.08.2016
Nie widzę dawnych stolic Anuradhapura i Polonnaruwa. W tej pierwszej można spędzić na chodzeniu i dwa dni. Jeśli jesteś wielbicielką plantacji herbaty, to cały dzień ++ jest odpowiedni, jesli nie - to zdecydowanie mniej. Za Welimada na południowy wschód drogi i transport nie są pierwszego gatunku, nawet na lankańskie warunki.Doradzanie nie jest łatwe, może mniej szczegółowego planowania, a więcej spontaniczności - 18 dni na niewielką Sri Lankę nie wymaga napiętego planu z wywalonym jęzorem....
Anya1306 13:44 | 12.08.2016
Pewnie tak;) Polannaruwe chcemz zobaczyc przy pkazji jal bedzoemy w Dambulli. A co myslisz o Horton plain? Jednal chyba troche zmpdyfikije plan i z colombo:pojedziemy do trinp nocnym autpbusem ktory mpzna zaezerwowac online. Hmm w takim razie jak przedostac:sie na poludnoe z hill country?😞
sanders 16:21 | 12.08.2016
Hej, byłem na Sri Lance w lutym chociaż tylko w południowej połowie wyspy.Jak wygląda sytuacja z Dambullą i Trincomalee nie wiem ale na Sri Lance jest mnóstwo autobusów więc z transportem nie powinniście mieć problemów. No, może czasem trudno się do nich wepchnąć :-) Jeśli chodzi o pociągi to z Fortu (Colombo) jeżdżą we wszystkie strony, z tego co pamiętam jadą też do Trinco przy czym dalekobieżnych pociągów nie ma za dużo. Co oczywiście powoduje że jest masakryczny tłok. Najlepiej kupować miejscówki o ile się zdąży. Jeżeli już nie ma to pozostaje walka na peronie ;-) Pociąg z Fortu do Kandy jedzie jeśli dobrze pamiętam 4 godziny. Z Kandy do Ella Rock - 7 albo 8. Z Elli są autobusy na południe np do Tangalle. Zawsze można też jechać w ciemno z przesiadką, jeździ ich tyle że na pewno coś będzie jechać. Zresztą wystarczy że powiecie nazwę miejscowości i naganiacz was skieruje do właściwego busu
Co do punktów: z lotniska jest autobus miejski do Fortu jedzie od 1,5 do 2h ale odjeżdża ok 2km od terminalu-można pójść tam pieszo, można wziąć taksówkę. Do Negombo będzie masa taksówek jeżeli jedziecie w kilka osób to najlepsza opcja do autobusu albo pociągu trzeba dojść te 2km, do tego w Negombo od centrum do ulicy z hotelami jest ok 4km. Mi się Negombo nie podobało ale to kwestia gustu :-) są dużo piękniejsze plaże na Sri Lance
Colombo jest na kilka godzin-nie planujcie tam noclegu jest absurdalnie drogo a miasto niezbyt ładne
Kandy-Ella obowiązkowo pociągiem. Zresztą na trasę Colombo-Kandy też polecam pociąg
Na Ella Rock bez trudu można dojść samemu (bez przewodnika) - niesamowity klimat chodzenia po torach kolejowych ale trzeba uważać na pociągi bo potrafią pojawić się niespodziewanie
Jeśli chodzi o południe to Tanglalle jest jedną z najpiękniejszych plaż jakie widziałem zwłaszcza jak się odejdzie kilka km od miasta. Do kąpania bezpieczniejsza jest część w mieście im dalej tym większe fale
Mirissa - plaża mała i zatłoczona
Galle - ładne miasto chociaż trochę drogie. Na pewno warto się zatrzymać przynajmniej na jeden nocleg.
Anya1306 01:03 | 14.08.2016
Dziekuje za pomoc!A jak zamawiales bilet na trase Kandy - ella ? Wczesnoej przez internet expo rail? Czy na moejscu, bo obawiam sie czy beda bilety jeszcze dostepne na miekscu:☺
sanders 21:08 | 14.08.2016
To prawda - może nie być miejscówek, ja kupowałem bilety w kasach i zwykle już ich nie było, ale też kupowałem te bilety tego samego dnia. Najgorzej jest w Colombo tam często miejscówki są wykupione na kilka dni przed odjazdem-zwłaszcza w weekendy i święta których na Sri Lance jest pełno :-)Nie wszystkie miejsca są rezerwowane także można jechać bez, ale wtedy niełatwo zdobyć miejsce siedzące. Na trasie Kandy - Ella miałem szczęście stać w odpowiednim miejscu na peronie i nawet siedziałem przy oknie :-)
Na expo rail są chyba tylko jakieś droższe pociągi-jeśli dobrze pamiętam za trasę Fort-Kandy płaciłem 200 albo 300 LKR a na tej stronie mają bilety po 1450LKR.
Możecie też próbować rezerwować telefonicznie:
http://www.railway.gov.lk/web/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=68&lang=en
Anya1306 23:31 | 15.08.2016
Dziekuje😉 a wiesz moze jesze skad ( haputale czy ella) najlepiej dpstac sie na poludnie do udu walawe, bo chcemy tam potem pojechac na safari😉 Autobusrm jest bezpoecznie ( serpenty, przepascie brr) czy lepiej zainwestowac w:samochod z koerowca?😊
sanders 12:40 | 18.08.2016
Niestety nie byłem w Udu Walawe więc trudno mi powiedzieć skąd najlepiej dojechać. Ella to mała miejscowość ale możliwe że ktoś organizuje wycieczki na safari. W Haputalle nie wiem, ogólnie brakuje dróg z hill country na południe więc być może łatwiej dostać się od południa np z Tangalle albo Hambantota?W Tangalle nie ma z tym problemu większość guesthousów i hoteli organizuje wycieczki, park jest ok 50km na północ od Tangalle.
A drogi i autobusy jak to w Azji, trochę adrenaliny może być :-)
Smok-1 19:17 | 18.08.2016
Haputale - jest bus bezpośredni do Uda Walawe. Na marginesie - moim zdaniem obok Haputale są fajniejsze plantacje herbaty - Liptons Seat (Dambatenne) niż w okolicach Elli - ale co kto lubi. Horton Plains - najłatwiej dojechac z Pattipoli są tuk-tuki - czekają aż przejdziecie pętlę w kierunku Końca Świata - im wcześniej się tam dotrze tym lepiej, bo później jest mgła. Uda Walawe - fajne safari, w okolicy skrzyżowania czekają tuk-tuki, w razie czego w stronę parku jest mnóstwo miejc noclegowych (bliżej parku). Jak zjedzie się z gór (trasa Haputale - Walawe) jest już w miarę płasko .
edekm1967 09:18 | 19.08.2016
http://rodzinne-podroze.blogspot.com/p/blog-page.html - to adres mojego bloga z opisem wyprawy na Sri Lankę w lutym 2015 b.dużo informacji praktycznych, zdjęć - również dotyczących miejsc, w których chcesz być.Pozdrawiam
Marti* 15:48 | 26.08.2016
Cześć,Byłam na Sri Lance w listopadzie i chętnie pomogę :)
Jeśli chodzi o zwiedzanie Dambulli to jeden dzień (ale start rano) wystarczy Ci żeby wspiąć się na płaskowyż (odległość ok 0,5 h tuk-tukiem z "centrum" Dambulli. Kolejno zwiedzanie Dambulii czyli groty świątyń i główny złoty budda.
Ale możecie zostać tam na kolejną noc, bo jest to niezłe miejsce wypadowe zarówno na kierunek Polonawadury czy Anuradhapury, a potem do Kendy.
Marti* 15:52 | 26.08.2016
Co bardzo istotne :) Do/z takich miejscowości jak Ella czy NuaRelia nie jezdza autobusy w godzinach nocnych. Teren jest górzysty, drogi nieoświetlone i jesli chcesz sie przedostać z Elli do Yale (ja tam robilam) to autibusem rano ok godz. 6. Do Yale jedzie chyba z 5 godzin taki autobus. Z kolei pomiędzy Nuarelią a Elią koniecznie pociągiem! Trasa tak malownicza! Uznana za najpiekniejszą trasę kolejową na świecie. Bardzo Wam nie tyle co polecam a proszę! - weżcie ze soba jakies drobne upominki na Sri Lanke! Ale nie rozdawajcie ich w miejscowosciach nadmorskich bo one są najbogatsze. Ja wzielam np. paczke balonów któe mój mąż pompował w pociągu i rozdawałam tam dzieciom-uwierzcie że płakały z radości a rodzice przychodzili dziękować...
Marti* 15:55 | 26.08.2016
Wiesz co, z Kendy do Elli też jechałam pociągiem. I te na rezerwację dotyczą pociągu dla turystów-tzn. jest przód i tył jego oszklony i kosztuje 2000 rupi. Trasa ta sama co zwykly i czas przejazdu też. Różnica jest taka, że "tubylczy" pociąg kosztuje niecałe 500 rupi i tam posmakujesz smaku Sri Lanki, poznasz ludzi, powychylasz sie przez okno jak to na wszystkich zdjeciach. Ja tez chcialam pierwotnie wybrac ten turystyczny pociag ale los chcial ze nie bylo miejsc, i dobrze! Nie zaluje ze pojechalam pociagiem o klasie 2 i za nim w swiecie nie zamienilaby tych wspomnien :)