/ / > jak przejechać bez mandatu przez Słowację i Węgry > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

jak przejechać bez mandatu przez Słowację i Węgry

kategoria podróże po świecie

Marzena1223 dołączył
17.08.2016

Marzena1223 17:04 | 17.08.2016

jak przejechać bez mandatu przez Słowację i Węgry? W Poniedziałek jadę do Chorwacji z mężem i dziećmi w wieku 9 i 13 lat.Nie mam pojęcia co muszę zabrać,by nie zapłacić mandatu przy kontroli granicznej.Proszę o rozpiskę rzeczy potrzebnych do przejazdu przez Słowację i Węgry.

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 18:05 | 17.08.2016

Ale słyszałaś o Unii Europejskiej i Strefie Schengen? (-:
Wszystko to samo co u nas + kamizelka odblaskowa w kabinie samochodu.
Dowód osobisty ważny minimum 6 miesięcy
lub paszport ważny minimum 3 miesiące
Na dzieciach się nie znam: chyba jest wymagany fotelik dla dzieci do 12 lat i poniżej 150 cm wzrostu
Obowiązkowe ubezpieczenie pojazdu - OC, zalecane jest również posiadanie ubezpieczenia NNW, kosztów leczenia oraz karty NFZ-EKUZ - jak wszędzie, ale zalecane to nie znaczy obowiązkowe.

Chorwacja jest poza SS, ale dla obywateli UE jest osobna odprawa - formalność.
http://www.zagrzeb.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/informacja_dla_przyjezdzajacych_do_chorwacji/

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 20:19 | 17.08.2016

Generalnie polecam również nie łamać przepisów, 50 w terenie zabudowanym to 50, a nie 55 ..., albo zakupić winiety i nie przejmować się ograniczeniami prędkości ...

żeglarz dołączył
29.02.2012

żeglarz 20:43 | 17.08.2016

>Generalnie polecam również nie łamać przepisów, 50 w terenie zabudowanym to 50, a nie
>55 ..., albo zakupić winiety i nie przejmować się ograniczeniami prędkości ...

To winiety zwalniają z obowiązku przestrzegania ograniczenia prędkości??
Marek

Antoni dołączył
04.03.2013

Antoni 20:40 | 18.08.2016

Nie zwalniają, ale pozwolą jechać autostradą :)

żeglarz dołączył
29.02.2012

żeglarz 20:41 | 19.08.2016

>Nie zwalniają, ale pozwolą jechać autostradą :)

Tak ale pytanie było jak nie zapłacić mandatu.
Na słowackich autostradach, podobnie jak na polskich drogach jeśli jest długi prosty odcinek i nagle nie wiadomo po co ograniczenie prędkości do 70 lub 50 km/h a w oddali kępka krzaków to na pewno stoi tam policja i namierza radarem.
Dla naszego bezpieczeństwa oczywiście.

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 21:18 | 20.08.2016

Na Słowacji trzeba bardzo uważać, policja najbardziej wredna w Europie. Jeżeli złapią Cię na przekroczeniu prędkości żądaj pokazania taryfikatora, bo oszukują na mandatach. Nie denerwuj się, wrzuć na luz i graj na czas. Za przekroczenie prędkości o 10 km/h najpierw chcieli 100 Euro, a zgodnie z taryfikatorem było 10 Euro i tyle im zapłaciłem. Oszukują jak się da. Czas całej awantury 40 minut. Skutecznie obrzydzili mi wyjazdy na Słowację.
Pozdrawiam
Zbyszek

[konto usunięte] dołączył
10.06.2016

[konto usunięte] 22:19 | 20.08.2016

>jak przejechać bez mandatu przez Słowację i Węgry? W Poniedziałek jadę do Chorwacji z
>mężem i dziećmi w wieku 9 i 13 lat.Nie mam pojęcia co muszę zabrać,by nie zapłacić
>mandatu przy kontroli granicznej.Proszę o rozpiskę rzeczy potrzebnych do przejazdu
>przez Słowację i Węgry.

Mandat przy kontroli granicznej jest raczej ciężko zapłacić, bo takowej brak D
Tutaj masz wszystko: https://www.camprest.com/pl/przepisy-ruchu-drogowego/Slowacja
Zwóć szczególną uwagę na:
1. Nie kamizelka, a KOMPLET KAMIZELEK dla wszystkich podróżujących (w kabinie)
2. AKTUALNA apteczka.
3, KOMPLET ZAPASOWYCH ŻARÓWEK I BEZPIECZNIKÓW do danego samochodu D
4. Linka holownicza.
Absolutnie nie sugerować się stylem jazdy miejscowych - policja dla nich jest wyrozumiała. Ściśle przestrzegać ograniczeń prędkości i zakazu wyprzedzania na ciągłej linii.
Najmniejsza "pokuta" to 20 Euro np. za przekroczenie predkości o 6-9 km.
Węgry bez uwag.
Pozdrawiam.

żeglarz dołączył
29.02.2012

żeglarz 23:33 | 20.08.2016

Dodam jeszcze: uzasadnieniem bezpodstawnego wysokiego mandatu było: wy dobrze zarabiacie, moja odpowiedź była dzwonie do ambasady ewentualnie macie 20 zł, wzięli 20 zł i się odczepili.
Pamiętajcie, umiejętność negocjacji to podstawa.
Marek

gastropoda dołączył
19.05.2011

gastropoda 00:58 | 21.08.2016

Co to za kierowca, który nie wie jak jeździć, by uniknąć mandatów,,,

ania71 dołączył
14.02.2013

ania71 10:39 | 21.08.2016

Jazda miejscowych na Słowacji -tragedia, wyprzedzali nas na podwójnej ciągłej na zakręcie i pod górkę przekraczając dozwoloną prędkość o 30-40 km a przy okazji pokazując nam swoje oburzenie na naszą ,,normalną'' jazdę trąbiąc na nas:))Policja jakoś nie zatrzymywała ich a naszych tak. Cóż pozostaje nam nie dawać im satysfakcji i jeździć zgodnie z przepisami.

[konto usunięte] dołączył
10.06.2016

[konto usunięte] 11:05 | 21.08.2016

>Dodam jeszcze: uzasadnieniem bezpodstawnego wysokiego mandatu było: wy dobrze
>zarabiacie, moja odpowiedź była dzwonie do ambasady ewentualnie macie 20 zł, wzięli
>20 zł i się odczepili.
>Pamiętajcie, umiejętność negocjacji to podstawa.
>Marek

Kolego, nie pisz bajeczek z zamierzchłych czasów. Mamy rok 2016 i dużo się zmieniło. Targowanie czy negocjacje z policją mogą się skończyć zatrzymaniem dokumentów i odpowiednim wnioskiem do sądu. To samo dotyczy przypadku odmowy zapłaty mandatu "na miejscu". Jest taryfikator za wykroczenia, ale ... wykroczenia się sumują, a policja może podnieść wysokość kary ze względu na spowodowanie zagrożenia dla innych użytkowników drogi czy niedostosowania prędkości do aktualnie panujących warunków drogowych. Także pole manewru ma duże i wszystko zgodnie z literą prawa. Trzeba jeździć przepisowo i tyle w tym temacie. Legendy o szczególnej złośliwości Słowaków należy też włożyć między bajki - egzekwują tylko swoje przepisy, do czego mają pełne prawo. A że czasami mieszana jest do tego polityka ... to już inna sprawa. Z tym, że procentowa ilość poważnych kolizji z udziałem Polaków poniekąd usprawiedliwia pokazowe akcje policji.
Pozdrawiam.

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 22:49 | 21.08.2016

Przykro mi, ale nie masz kompletnie racji. Co to znaczy jeździć zgodnie z przepisami? A jeżeli samochód ciężarowy zasłoni mi znak ograniczający prędkość podczas wyprzedzania to mam być "wydymany" na kasę niezgodnie z obowiązującym na Słowacji prawem. Moim zdaniem nie, mam zapłacić mandat zgodnie z taryfikatorem i nic więcej, ostatecznie to jest policja, a nie bandyci. Akurat jest tak, że często jeżdżę przez Czechy i o dziwo ich policja jest normalna, a kilkanaście lat temu była podobna do słowackiej. Widać, że można, tylko trzeba zmienić dyrektywy z centrali, aby było normalnie. Pisanie, że trzeba jeździć zgodnie z przepisami oznacza, że jeździsz niewiele. Każdemu zdarza się popełnić błąd, szczególnie podczas dalekiej trasy i ma być za to ukarany zgodnie z prawem, inaczej to właśnie jest BEZPRAWIE. I nie są to bajki tylko fakty. Sam tego doświadczyłem. Statystyka ma świadczyć o tym, że słowacka policja ma inaczej traktować kierowców Polaków niż Słowaków? Nieźle pojechałeś. Przeczytaj ten akapit raz jeszcze i zastanów się, czy to co napisałeś jest zgodne z prawem.
Zbyszek

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl