/ / SRI LANKA > Sri Lanka - pomoc > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Sri Lanka - pomoc

kategoria podróże po świecie

Oloo dołączył
02.10.2016

Oloo 21:35 | 02.10.2016

Witam,

Planuje wraz z żoną podróż na Sri Lankę. Rozmyślamy nad rodzajem podróży - czy wybrać ofertę biura podróży czy też zorganizować cały wyjazd samemu.
Mamy trochę obawy co do organizacji ponieważ nasz angielski nie jest perfekcyjny (choć do tej pory zawsze się jakoś dogadaliśmy), poza tym zastanawiamy się, czy finansowo jest sens próbować organizować to samemu.

Planujemy wyjazd w styczniu/lutym 2017r. Ceny biletów - zazwyczaj powyżej 2500zł sprawiają, że wahamy się, czy nie łatwiej będzie znaleźć hotel z biura podroży i po prostu na miejscu samemu organizować sobie wycieczki - zaznaczam, że nie interesuje nas typowa objazdówka a znalezienie miejsca wypadowego z którego będzie można odwiedzić kilka ciekawych punktów na Sri Lance (ewentualnie zorganizować dosłownie 3-4dniową wycieczkę).

Proszę o podpowiedź czy faktycznie jest sens organizować wyjazd samemu. Wyjazd z biura podróży (niemieckiego) to ok. 900-950E ze śniadaniami lub ok. 1200E all inclusive za dwa tygodnie (hotele ***/**** - choć patrząc na zdjęcia to oceniam raczej na ***) + oczywiście koszty zwiedzania
Czy damy sobie radę z przeciętnym angielskim, i czy faktycznie podróż wyjdzie sporo taniej jeśli zorganizujemy ja sami ? Nie oczekujemy luksusów, ale nie chcielibyśmy też spać w tragicznych warunkach.
Ile w takim wypadku trzeba liczyć na noclegi, jedzenie itp. ?

Ewentualnie jeśli ktoś ma doświadczenie, to czy warto na Sri Lance brać opcje All Inclusive w hotelach ? Czy w pobliżu hoteli są też ewentualnie jakieś miejscowe knajpki i nie ma sensu dopłacać za all ?

Pozdrawiam

PodróżeZwykłychLudzi dołączył
14.09.2016

PodróżeZwykłychLudzi 09:21 | 03.10.2016

Dzień dobry! Byliśmy na Sri Lance w lutym 2015.

Lecieliśmy czarterem Rainbow równolegle z tygodniowym objazdem. Koszt lotu: 1800 zł.

Koszt całego naszego 2-tygodniowego pobytu to 3500 zł - nie oszczędzaliśmy specjalnie, ale też nie wydawaliśmy dużo forsy, np. czasem w pośpiechu na obiad w autobusie do kolejnej miejscowości trafiały się po prostu banany.

Na lotnisku w Colombo spotkaliśmy Polkę, która poza Hi, Bye i How much nie mówiła słowa więcej po angielsku. Zaczepiona w drodze powrotnej była zachwycona wyprawą. Uczestnicy objazdu za 5000 zł też byli zadowoleni. My także :)

Nie wiem, jaki standard noclegu preferujecie, ale na Sri Lance jest mnóstwo hosteli/guest housów za 800-1500 (20 - 40 zł) - double room z łazienką - jeszcze można się targować.

Jednym słowem polecamy!
Jeśli macie pytania, dawajcie znać.

Podróże Zwykłych Ludzi
---------
http://podrozezwyklych.blogspot.com

Spotkaj przygodę na własną rękę!

[konto usunięte] dołączył
10.06.2016

[konto usunięte] 11:46 | 03.10.2016

Moim zdaniem, jeżeli oczekujecie minimum standardu (w sensie europejskim) i nie zamierzacie penetrować miejsc gdzie nie dociera turystyka zorganizowana, nie ma sensu organizowania wyjazdu na własną rękę. Wyjdzie znacznie drożej.
Koszt biletu znasz - rzadko spada do poziomu 2200-2300 (np. z Berlina), sam czarter też jest niepewny (chyba, że z Niemiec). Noclegi * - 15/30, ** - 30/50, *** - 50/70, **** - od 70USD za dwójkę (w promocji :-) ). Oczywiście, jak zauważyłeś, odejmujemy min. *. Koszty jedzenia w enklawach turystycznych też są wyśrubowane, więc jeżeli ktoś zakłada bardziej stacjonarny pobyt "all" ma jak najbardziej sens. Reasumując - 1200 "oro" za 2 tyg. niemieckiego standardu - nie zastanawiałbym się :-)
Pozdrawiam.

PodróżeZwykłychLudzi dołączył
14.09.2016

PodróżeZwykłychLudzi 11:55 | 03.10.2016

No tak, jeśli celem są marmury na podłogach w hotelu i żyrandole oraz jedzenie full wypas all inclusive, to nigdy nie będzie taniej niż z objazdówką.

Komfort dojazdu autokarem jest też dużo większy niż rozklekotanym busem TamTam, często na stojąco w tłumie tubylców.

My zrobiliśmy trasę taką jak objazdówka Rainbow, lecieliśmy czarterem Rainbow za 1800 zł i wydaliśmy dużo mniej forsy w 2 tygodnie niż turyści z wycieczki w tydzień.

Co kto lubi :)

Podróże Zwykłych Ludzi
---------
podrozezwyklych.blogspot.com

Spotkaj przygodę na własną rękę!

10.06.2016

[konto usunięte] 14:29 | 03.10.2016

Założyciel wątku nic nie wspominał o marmurach, żyrandolach i adekwatnym do tego wystroju jedzeniu. I raczej nie byłoby to 1200 "oro" tylko iloczyn tego przez coś :-)
Oloo, najlepiej zajrzyj sobie na jakąś przeglądarkę hoteli typu Agoda czy Booking i wszystko będzie jasne. Weź pod uwagę, że styczeń/luty to wysoki sezon. No i fakt, że to będzie rok 2017 :-)

Hindu dołączył
26.02.2015

Hindu 16:20 | 03.10.2016

Tez mi sie wydaje, ze to cos tanio. Ja kiedys jak bylem na podobnej wycieczce placilem jakies 2.5x tyle a to bylo kilka lat temu. Propo jedzenia mam pytanie do Was. Pamietam, ze bardzo dobra mieli tam herbate, chyba to byla jakas miejscowa. Przez dlugi czas szukalem jakichs ciekawych smakow, troche probowalem z http://www.bifix.pl/ niestety nie udalo mi sie znalezc tego samego smaku. Gdzie mozna kupic online herbaty orientalne? Prosze o jakies sprawdzone propozycje. Pozdrawiam

Oloo dołączył
02.10.2016

Oloo 17:06 | 03.10.2016

Dokładnie tak jak piszesz. Nie oczekuje luksusów, a 1200E to cena raczej za skromny hotel. Luksusy nie są mi potrzebne, tak jak pisałem - chce trochę odpocząć, a do tego mieć bazę wypadową by choć trochę liznąć Sri Lanki.
Pytanie tylko, czy jeśli zdecydowałbym się na hotel, to czy warto brać all ? Opcja z samymi śniadaniami jest ok. 250E tańsza, więc czy jest sens ? Czy w pobliżu hoteli często się spotyka jakieś lokalne knajpki itp. ? Chodzi mi głównie o to, bym nie musiał później pół dnia biegać za jedzeniem bo nie zdecydowałem się na all.
Czy w przypadku wybrania hotelu na południu wyspy jest możliwość by zorganizować sobie 3-4dniowy wypad na środek wyspy (np. z wynajętym kierowcą), czy też są to odległości których na miejscu nie pokonam w tym czasie ? Nie chcę się pakować w normalną objazdówkę, bo boję się, że sobie nie poradzę i tak będę musiał część atrakcji odpuścić, więc jako że jest to mój pierwszy wypad do Azji chciałbym ograniczyć się jedynie to wycieczek z hotelu ale organizowanych na własną rękę - można by powiedzieć, żeby się sprawdzić, zebrać doświadczenie na przyszłość.

10.06.2016

[konto usunięte] 21:24 | 03.10.2016

250 przez 14 to ok.18 dziennie. To dużo i mało. Wszystko zależy czego oczekujesz. Na dwa posiłki dziennie w enklawach turystycznych (a hotele przeważnie w takich są usytuowane) to na styk i trzeba się trochę naszukać. A jeszcze pić się chce, coś na "ą" itd. Z drugiej strony można też zapchać się kilkoma pasztecikami za 1 "oro" i też będzie dobrze (pod warunkiem, że chodzić będziesz w rejony gdzie egzystują miejscowi). "All" "all'owi" też nierówny. Więc musisz to sobie sam przekalkulować.
Z południowego wybrzeża jak najbardziej można zrobić sobie 3-4 dniowy wypad w głąb wyspy czy nawet na drugi kraniec :-) Kupa miejscowych z tego żyje. Sri Lanka ma już niezłą sieć drogową (cały czas rozbudowują), więc nie ma problemu. To tylko kwestia "grubości portmonetki".

kizi dołączył
25.02.2016

kizi 12:42 | 19.10.2016

Cześć,
jeśli mogę ci coś doradzić, to proponuję jednak wyjazd na własną rękę (brzmi strasznie- wiem, ale do rzeczy). Dlaczego masz sobie nie poradzić ?, umiejętne dobranie planu i lecisz....
Żadne biuro i żaden tutystyczny hotel na miejscu nie zapewni ci tego co dotkniesz własną ręką. A dodatkowo narażą cię na dodatkowe (niemałe koszty). No bo zobacz, będąc gdzieś tam w hotelu wyjeżdżasz na 3-4 dniową wycieczkę /może raczej 4 dniowę, bo w 3 dni to,....hm ...../ Koszty kierowcy, wejściówki (i tak i tak) + dodatkowe noclegi oczywiście. DOLICZ !!!
Standard hoteli *** ....hm... słabizna (ale to już wiesz)
Co do All inklusiv mam mieszane uczucia znając ich standardy- no ale być może będzie ok. Inną sprawą z której musisz sobie zdać sprawę to to, że all inklusiv czy nawet HB przywiązuje cię do miejsca.

A... i pamiętaj... loty z biurem to czartery !!! ;()
---------------------------------------------------------------
Tego nie bierz nawet pod uwagę:
- Strach wsać do kieszeni (to jest Sri Lanka,- gościnność i uśmiech lakijczyków bezcenny)
- O język się nie martw,- najmniejszy problem.:)) Ja nie znam wogóle angielskiego,- kali jeść, kali pić i to też na migi- a w tym roku byłam już 2 razy na Sri Lance. Planuję w styczniu 3 raz ;)))
---------------------------------------------------------------
No to teraz rozrys sytuacji na własnę rękę:
1. Dolot:
Praga - Colombo EMIRATES !!!!!!! (Full wysas) no i Praga-Dubai maszyna A 380 . cena teraz 2500 zł. I.....dobrze lub źle : masz stop 6- 8 godzinny
a) w Dubaju (proponuję nocne zwiedzanie Dubaju) - przewodnika polskojęzycznego mogę ci podrzucić albo dwóch)
b) w Male (Malediwy) - nie potrzebujesz nikogo (jeśli będziesz potrzebował nakreślę ci co i jak)

2. Colombo:
Z lotniska (o każdej porze dnia i nocy) odbiera cię wcześniej wynajęty kierowca. Wynająłeś go na 5/ 4/ lub 3 dni jeśli wolisz. Oblatujesz przykładowo to co chcesz zobaczyć, potem zostawia cię na południowym czy zachodnim wybrzeżu /według twojego uznania/, gdzie leżysz pępkiem do góry.

3. Powrót :
bierzesz lokalnego kierowcę na dojazd na lotnisko. Usługę tą zakupisz wszędzie, nawet zgłaszajac tam gdzie nocujesz, bez względu na to czy to hotel, hostel czy prywatna kwatera. Nawet na ulicy stoją taxi. Dogadujesz się i tyle
--------------------------------------------------------------------------------
Koszty:
( nie wiem na ile jedziesz- biorę pod uwagę 12 nocy na miejscu):

- lot 675 $ (Praga-Dubai i Dubai -Colombo)
- noclegi 12x 30 $ 360 $ (fajny nocleg w tej cenie )
- zwiedzanie 2 os. 200 $ (z dużym zapasem)
- kierowca 4 dni 240 $ (60 $ dzień- wytargujesz do 50$)
- jedzenie 13 dni 520 $ (40 $ dniówka- strasznie dużo, 20 $/os))

suma 1995 $ komplet == ok.1000 $ osoba
-------------------------------------------------------------------------------------------
Pamiętaj że kierowca podwyższył koszty !!!!!!.
Jeśli wynajmiesz auto z kimś jeszce,- to podzielicie koszty, co obniży rachunek.
-----------------------------------------------------------------------------------
20 $ dniówka na jedzenie/ os. to dużo, u lokarsów zjesz standatowo za 3-4 $,/ja znam też miejsca np w Kandy i Dambulli, gdzie najesz się za 1,5 $ :)))/
Obiadek w restauracji to koszt 10-15 $.
Wszystko zależy czego oczekujesz.
-------------------------------------------------------------------------------------

kizi dołączył
25.02.2016

kizi 12:46 | 19.10.2016

Kurde, .....powinnam dostać Nobla że chciało mi się to wogóle pisać. Pozdrawiam wszystkich.

jamas dołączył
18.08.2016

jamas 16:47 | 19.10.2016

Nie rozumiem po co kierować kogos do Pragi skoro z Warszawy można poleciec za mniej niz 2500 via Dusseldorf i Abu Dhabi albo w podobnej cenie przez Doha?
A propos dotykania jeszcze własną ręką i ograniczania kosztow to zamiast wynajmu samochodu, to można przemieszczac się pociągami oraz autobusami ktorych sa tu dziesiatki i jezdza wszedzie.
Poza tym ladnie opisane:)
Pozdrawia z burzowego Unawatuna.

kizi dołączył
25.02.2016

kizi 22:57 | 19.10.2016

jamas,

podałam przykład z tej Pragi, .....jeśli Oloo chce może z NY lecieć. Zrestą sam się nie określił skąd jest i skąd planuje ruszać. Hm... (ciekawa jednak jestem sama dlaczego tak wielu Warszawiaków, dolatuje do Pragi i rusza stamtąd dalej. ....Ciekawe dlaczego?)

A co do pociągu i autobusu to ...oczywiście można. Pewnie, ....a nawet polecam !!!! Tylko planując 3-4 dni zwiedzania ciekawe co zobaczysz poruszając się tymi środkami lokomocji?

Pozdrawiam

>Nie rozumiem po co kierować kogos do Pragi skoro z Warszawy można poleciec za mniej
>niz 2500 via Dusseldorf i Abu Dhabi albo w podobnej cenie przez Doha?
>A propos dotykania jeszcze własną ręką i ograniczania kosztow to zamiast wynajmu
>samochodu, to można przemieszczac się pociągami oraz autobusami ktorych sa tu
>dziesiatki i jezdza wszedzie.
>Poza tym ladnie opisane:)
>Pozdrawia z burzowego Unawatuna.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl