/ / Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

ubezpieczenie podrózy

kategoria

Tygrrysek dołączył
16.03.2016

Tygrrysek 21:57 | 22.05.2017

Nie wiem czy chcesz usłyszeć moją opinię, ale moim prywatnym zdaniem ubezpieczenia są dla ludzi, którzy mają za dużo kasy. Ja osobiście nigdy się nie ubezpieczam i nie mam zamiaru zmieniać tego w przyszłości.

Swoją drogą to dziwi mnie trochę, że reklamy są tu dozwolone na tym forum.

mrcanberra dołączył
17.02.2011

mrcanberra 23:58 | 22.05.2017

Ten temat przewija się co jakiś czas, ale znam przypadki nawet w rodzinie, którzy musieli skorzystać podczas wakacji z pomocy lekarza i ubezpieczenie wszystko w zasadzie pokryło, ale to były sytuacje w zasadzie na terenie Europy. Leczenie za granicą zwłaszcza w krajach, w których dla obcokrajowców mają stawki z kosmosu może człowieka zrujnować.
Już na tym forum przewijały się wypowiedzi ludzi, którzy byli w potrzebie, więc można sobie poczytać ich historie - z ubezpieczeniami jednak tak fajnie nie ma, ale mając polisę nawet tę najuboższą to jakiś komfort psychiczny. Ja radzą nawet coś małego, ale lepiej mieć. Ubezpieczyciel zawsze może to i owo podważyć, ale jak piszę znam z rodziny sytuacje, że ubezpieczenie pomogło. Często trzeba samemu zapłacić, ale można odzyskać poniesione koszty. Sprawa generalnie komplikuje się z pobytem w odległych zakątkach świata, a bo ubezpieczyciel nie ma tam przedstawicielstwa, a to wymaga aby jechać nie do tego szpital, ale do innego, także faktycznie można sobie zadawać pytania jaki jest sens się ubezpieczać, ale z drugiej strony koszty ubezpieczenia podstawowego to nie jest jakaś astronomiczna suma, a daje to poczucie bezpieczeństwa i też w razie czego może pomóc nie musi, ale może.
Ostatnio na jednym z blogów i to dotyczy Filipin gość opisywał, jak jego współtowarzysz musiał trafić do szpitala z powodu kamieni na woreczku - koszt szpitala 5000$ (trochę sporo), ubezpieczyciel odmówił pokrycia kosztów leczenia ponieważ ta osoba wiedziała, że może mieć taki problem w najbliższym czasie, ale wspomnianą osobę było stać, aby zapłacić więc ta osoba zapłaciła. Podaję to jako info wyczytane z bloga, tak więc z tym ubezpieczaniem to też nie jest tak, że jak się ma to każdy problem ono rozwiąże, ale ja mam taką zasadę jak gdzieś jadę to wolę coś wykupić.
Także kolego lepiej to przemyśl, jak planujesz pobyt na Filipinach to może tam sobie coś wykup tak abyś miał zapewnioną jakaś podstawową opiekę zdrowotną bo wypadki po ludziach chodzą, chociaż życzę Ci aby nic złego Ci się nie przytrafiło

Tygrrysek dołączył
16.03.2016

Tygrrysek 02:51 | 23.05.2017

Jeśli chodzi o Filipiny to nie będę komentował tego przypadku o którym piszesz, bo nie znam żadnych realiów tej sytuacji, ale wiem, że ludzie lubią kręcić sensacje z czego się da.

Jeśli chodzi o lekarzy to ja osobiście byłem u filipińskiego lekarza kilka razy, byłem też i u dentysty i za każdym razem opłata za wizytę była sporo mniejsza niż w Europie, a i usługa bardziej przyjemna.

Tygrrysek dołączył
16.03.2016

Tygrrysek 03:01 | 23.05.2017

Jeśli zaś chodzi o Europę to wystarczy zgłosić się w odpowiednie miejsce które Ci wyda kartę pozwalająca na korzystanie z twojej polskiej kasy chorych na terenie innych krajów Unii Europejskiej i również nie potrzeba żadnego specjalnego ubezpieczenia.

Yakin dołączył
01.01.2017

Yakin 09:25 | 23.05.2017

>Witajcie! Chciałabym byście podzielili się ze mną opinią na temat najlepszego
>ubezpieczyciela podrózy , ktorego warto wybrać. Kogo polecacie ? Niektórzy o tym
>zapoiminaja a to takie ważne. Ja zawsze ubezpieczam się tutaj http://nrnf.pl maja
>szeroki zakres ubezpieczenia i co ważne mogę załatwić wszystko online:)A Wy co
>polecacie ?

Dużo zależy od tego gdzie się jedzie i od czego chce się ubezpieczać. Oferty są bardzo różne i nie można dać tu jednoznacznej odpowiedzi. Inaczej to wygląda jak ktoś jedzie leżeć na plaży w Bułgarii, a inaczej jak ktoś jedzie się wspinać w Himalajach.

TROPEMatiego.pl dołączył
17.05.2017

TROPEMatiego.pl 09:24 | 23.05.2017

Cześć

Osobiście mam bardzo złe doświadczenie z ubezpieczycielem. Musiałem za granicą (Belgia) skorzystać z pomocy lekarza i Signual Iduan (mój ubezpieczyciel) kombinował jak mógł, łamiąc przy tym prawo (w opini Rzecznika Ubezpieczonych). Koniec końców wypłacił mi groszę w porónaniu do poniesionych kosztów.

Większość moich podróży, przez wiele lat robiłem bez ubezpieczenia. Jednak ostatnio postanowiłem zweryfikować swoje podejście.
Obecnie na polskim rynku wg mnie są tylko dwa sensowne ubezpieczenia:
* alpenverein (stowarzysze z Austrii) http://www.alpenverein.pl/polska (ja to mam)
* bezpieczny powrót (specjalna wersja ubezpieczenia wojażer z PZU) http://bezpiecznypowrot.pl/

Na szczęście nie miałem jeszcze potrzeby skorzystać z mojego ubezpieczenia, więc nie mogę Ci powiedzieć jak ono działa w praktyce.

Tygrrysek dołączył
16.03.2016

Tygrrysek 14:41 | 23.05.2017

Widzę, że wiele osób się w ogóle nie orientuje, więc pokażę tu wam jak ubezpieczenia rżną was na kasę.

"Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ), potwierdza prawo do korzystania na koszt NFZ z niezbędnych świadczeń zdrowotnych w czasie tymczasowego pobytu na terenie innego państwa członkowskiego UE/EFTA."

Kartę wydaje NFZ za darmo, bez żadnych dodatkowych opłat.

http://www.nfz.gov.pl/dla-pacjenta/zalatw-sprawe-krok-po-kroku/jak-wyrobic-karte-ekuz/

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 15:44 | 23.05.2017

Są główne różnice pomiędzy NFZ a ubezpieczeniem. NFZ nie wszystko pokryje ani kosztów transportu powrotnego do Polski ani kosztów specjalistycznej operacji ani sprowadzenia zwłok do Polski. Tym bardziej nie zwróci Ci kosztów wcześniejszego powrotu w razie jakiegoś losowego zdarzenia i nie pokryje kosztów kradzieży bagażu.

Tygrrysek dołączył
16.03.2016

Tygrrysek 16:58 | 23.05.2017

>Są główne różnice pomiędzy NFZ a ubezpieczeniem. NFZ nie wszystko pokryje ani kosztów
>transportu powrotnego do Polski ani kosztów specjalistycznej operacji ani
>sprowadzenia zwłok do Polski. Tym bardziej nie zwróci Ci kosztów wcześniejszego
>powrotu w razie jakiegoś losowego zdarzenia i nie pokryje kosztów kradzieży bagażu.

Z tego co wiem ubezpieczenia też nie pokrywają kosztów turystyki medycznej więc specjalistyczne operacje odpadają, a transport zwłok do kraju to mnie osobiście już najmniej obchodzi w jakim kraju moje zwłoki zgniją. Poza tym ja nie planuję umierać. :P

Edgarek dołączył
16.08.2008

Edgarek 21:48 | 23.05.2017

>Widzę, że wiele osób się w ogóle nie orientuje, więc pokażę tu wam jak ubezpieczenia
>rżną was na kasę.
>
>
>"Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ), potwierdza prawo do korzystania
>na koszt NFZ z niezbędnych świadczeń zdrowotnych w czasie tymczasowego pobytu na
>terenie innego państwa członkowskiego UE/EFTA."
>
>
>Kartę wydaje NFZ za darmo, bez żadnych dodatkowych opłat.
>
>http://www.nfz.gov.pl/dla-pacjenta/zalatw-sprawe-krok-po-kroku/jak-wyrobic-karte-ekuz
>/

Kata EKUZ nie jest magiczną kartą załatwiającą wszystkie problemy medyczne w Unii. W wielu krajach oczekują, że mimo wszystko zapłacisz za ich usługi, później możesz składać wnioski do NFZ o zwrot, a NFZ w tym temacie działa mniej przyjaźnie w stosunku do ubezpieczonych niż najgorsza ubezpieczalnia.

mrcanberra dołączył
17.02.2011

mrcanberra 22:52 | 23.05.2017

"Jeśli chodzi o Filipiny to nie będę komentował tego przypadku o którym piszesz, bo nie znam żadnych realiów tej sytuacji, ale wiem, że ludzie lubią kręcić sensacje z czego się da"

Nie wiem ile w tym prawdy, ale wierzę w to, że tak było bo osoba podająca info raczej nie miała żadnego interesu, aby kłamać.

Faktem jest, że ubezpieczenie działa kiedy to my płacimy ubezpieczycielowi i kiedy nie potrzebujemy pomocy gorzej kiedy trzeba skorzystać z tego co się wykupiło wtedy często jest pod górkę, ale ze swojej strony wolę coś mieć niż nic nie mieć. Obym nie musiał nigdy sprawdzać czy to działa czy nie.

[fb] Panna Monia dołączył
24.05.2017

[fb] Panna Monia 00:17 | 24.05.2017

Ubezpieczenie swoją drogą, ale warto również zadbać o odpowiednie szczepienia. W LM można wykupić pakiet Bezpieczne Podrożne, gdzie po wizycie u specjalisty szczepionki są tańsze. Korzystałam już parę razy - przydatna rzecz.

RitaKaro dołączył
24.05.2017

RitaKaro 08:37 | 25.05.2017

Dokładnie tak jest z tym EKUZ! nie pokrywa wszystkiego, np. transportu medycznego, niektórych specjalistów w placówkach, które nie mają podpisanej umowy z NFZ. Albo w niektórych krajach nawet obywatele zobowiązani są opłacić cześć usługi, a przyjeżdża taki niedoinformowany turysta z EKUZ i zdziwony, bo przecież miało być za darmo... Nie wiem.. Najbezpieczniej mieć chyba i tę kartę, i jakiś mały pakiet ubezpieczyciela, który pokryje ewentualnie to, czego nie ma za darmo. Fajne niedrogie ubezpieczenie ma ERV przez pośrednictwo SUG-ubezpieczeni. Temat znam na świeżo bo wczoraj właśnie sobie szukałam jakiegoś pakietu bo jadę z chłopakiem na wycieczkę do Austrii, gdzie będziemy "na dziko" zwiedzać sobie różne miejsca, więc jest ryzyko, że nam się jednak przyda ;)

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2026 Globtroter.pl