/ / > Filipiny Tajlandia Kambodża Wietnam tuk-tukiem na kitesurfing > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Filipiny Tajlandia Kambodża Wietnam tuk-tukiem na kitesurfing

kategoria podróże po świecie

martin_kite dołączył
11.12.2013

martin_kite 14:16 | 11.12.2013

Witam wszystkich bo jestem tu nowy.
Rok temu wpadłem na z lekka szalony pomysł, żeby odwiedzić najlepsze spoty kitesurfingowe na Świecie. W od maja do września jeździłem terenówką po Polsce, Niemczech, Włoszech, Francji, Hiszpanii, Maroku, Portugalii, Sadynii i Malcie. Więcej na blogu: http://kitelancers.pl
22 stycznia wybieram się na Filipiny, potem Tajlandia, Kambodża, Wietnam, może także Sri Lanka. Całość jakieś 3-4 miesiące. Z Tajlandii do Wietnamu chcę jechać tuk-tukiem, czytaj kupić tuk-tuka i nim jechać.
Plan zakłada jazdę wzdłuż wybrzeża i odwiedzanie fajnych plaż, gdzie można pływać na kajcie. Szukam osób chętnych do dołączenia na całość lub część wyprawy. Jeżeli ktoś nie umie pływać na kajcie to może zrobić darmowy kursik na miejscu :)

martin_kite dołączył
11.12.2013

martin_kite 22:36 | 13.12.2013

Trochę więcej info tutaj: http://kitelancers.com/posts/tuk-tuk-asia-trip

lukas111 dołączył
26.11.2013

lukas111 23:01 | 13.12.2013

swietnie sie sklada bo ja bede w tailandi dokladnie w phuket od 6 lutego do konca i jade na kurs kite wiec jak cos to mozemy sie z gadac

martin_kite dołączył
11.12.2013

martin_kite 23:26 | 13.12.2013

To możemy się dogadać i ja Ci zrobię kurs. Jestem instruktorek IKO :)

lukas111 dołączył
26.11.2013

lukas111 00:43 | 14.12.2013

swietnie mamsz jakis kontak priv skyp lub email mieszkam w londynie tel odpada

martin_kite dołączył
11.12.2013

martin_kite 00:44 | 14.12.2013

Napisałem Ci wiadomość

szukacz dołączył
12.05.2015

szukacz 15:54 | 26.06.2015

Opcji na [url=http://www.windsurfing.com.pl/kursy-kitesurfingu/]kite kurs[/url] jest bardzo wiele. Się ostatnimi czasy coś ruszyło i kilka powstało, więc ma przyszłość sport. Nic tylko surfować:)

towPawel dołączył
27.05.2005

towPawel 07:15 | 29.06.2015

Pomysł piękny. Na prawdę jestem pod wrażeniem. Problem pojawia się jednak z tuk tukiem :/ Obawiam się, że taka opcja jest niemożliwa/bardzo trudna.
1. Kupno tuk tuka w Tajlandii. W odróżnieniu od Kambodży w Tajlandii tuk tuki uchodzą za raczej drogi środek transportu, a co za tym idzie myślę, ze motorower z budą też będzie kosztować - ile nie wiem, ale raczej nie spodziewałbym się kilkuset dolarów.
2. Granica Taj-Kamb. Nie jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych przejść granicznych. W sezonie kolejki i... trzeba je przejśc na pieszo. Nawet transport "publiczny" tak działa. Jedziesz do granicy, przechodzisz ją z buta i po drugiej stronie czeka kolejny podstawiony środek transportu. Raczej nie wjedziesz tajskim tuk tukiem do Kambodży.
3. Granica Kamb-Wiet. Wizę do Wietnamu kupisz bez problemu w agencjach w Kambodży, ale nie zapewni Ci to przejazdu przez granice tuk tukiem. Myślę, że kwestia jest łatwiejsza niż z Tajlandią, jednak i tutaj może być gwóźdź, a już na pewno nie spodziewałbym się szybkiej odprawy.

Co zatem?
Najłatwiej wszędzie kupować i sprzedawać tuk tuka ;) Lub łączyć transport. Np. Tajlandia autostopem, Kambodża na motorowerze, a Wietnam tuk tukiem (tutaj tuk tuka prawdopodobnie kupisz najtaniej).
Lub też opcja dwa. Zacząć od Wietnamu, tam kupić tuk tuka, dalej do Kambodży (to jest prawdopodobnie możliwe), a w Kambodży sprzedać tuk tuka, może nawet z małym zyskiem, gdyż pojazdy kosztują tutaj drożej niż w Wietnamie, a Tajlandię - coś wymyślisz.

powodzenia!

>Witam wszystkich bo jestem tu nowy.
>Rok temu wpadłem na z lekka szalony pomysł, żeby odwiedzić najlepsze spoty
>kitesurfingowe na Świecie. W od maja do września jeździłem terenówką po Polsce,
>Niemczech, Włoszech, Francji, Hiszpanii, Maroku, Portugalii, Sadynii i Malcie. Więcej
>na blogu: http://kitelancers.pl
>22 stycznia wybieram się na Filipiny, potem Tajlandia, Kambodża, Wietnam, może także
>Sri Lanka. Całość jakieś 3-4 miesiące. Z Tajlandii do Wietnamu chcę jechać
>tuk-tukiem, czytaj kupić tuk-tuka i nim jechać.
>Plan zakłada jazdę wzdłuż wybrzeża i odwiedzanie fajnych plaż, gdzie można pływać na
>kajcie. Szukam osób chętnych do dołączenia na całość lub część wyprawy. Jeżeli ktoś
>nie umie pływać na kajcie to może zrobić darmowy kursik na miejscu :)

martin_kite dołączył
11.12.2013

martin_kite 08:55 | 29.06.2015

Ten trip zrobiłem ponad rok temu. Zamiast tuk tuka był trike, czyli Honda Wave a przyczepką z boku. Z granicą Taj-Kam nie było większych problemów, przekraczałem w Paoy Paet. Niestety do Wietnamu nie udało się wjechać, bo przepisy celne już na to nie pozwoliły, więc musiałem sprzedać motocykl w Kambodży.
Coś tam o tym na blogu pisałem: http://kitelancers.com/posts/rydwan-gotowy-no-prawie?lang=pl i tutaj: http://kitelancers.com/posts/sprzedawczynie-milosci

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl