/ / > Literatura podróżnicza > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Literatura podróżnicza

kategoria podróże po świecie

Golik dołączył
06.02.2013

Golik 20:05 | 27.12.2013

Zdaję sobie sprawę, że czasy, gdy podróżnik był zarówno czytelnikiem, jak i autorem pięknych wspomnień prawdopodobnie minęły. Może jednak znajdzie się grupka osób, którym zależy na przekazaniu wiedzy o ciekawych książkach podróżniczych? Lub odwrotnie - zachcą chronić przed sięgnięciem po pseudo-literacką fuszerkę. Co Wy na to, by założyć taki kącik książki o włóczęgach i dla włóczęgów?

usunięty/nieznany 22:21 | 27.12.2013

:) bardzo lubię czytać - zarówno te lepsze jak i te gorsze książki. A jakie informacje miałyby się tu znaleźć? Jakieś konkretne info? Bo to czy książka się podoba, czy nie zależy od gustu, więc czasem trudno jest wydać "właściwą" opinię - a wydanie złej przez jedną osobę, może przekreślić istnienie książki, która w gruncie rzeczy może być interesująca (dla kogoś innego)

Golik dołączył
06.02.2013

Golik 15:39 | 28.12.2013

Myślałam o następującej działalności:
1. Informacje o nowinkach podróżniczych oraz recenzje (cudze i swoje - np. umieszczane na portalu).
2. Oceny, ale z podaniem kryteriów oraz uzasadnieniem.
np. Ossendowski mnie irytuje, bo koloryzuje, a ja cenię wiarygodność. A ktoś inny powie, że świetne literacko, a mniejsza o fakty. Wtedy osoby trzecie będą miały świadomość, czy z ich punktu widzenia warto.
3. Polecanie sobie książek o interesującym nas obszarze.

usunięty/nieznany 17:57 | 29.12.2013

1. z nowości mogłabym polecić niedawno wydaną "Afrykę od zaplecza" :D, ale pewnie byłoby to potraktowane jak reklama ;))).
2. oceny mogą być mylące - bo to zależy czego człowiek właściwie szuka. Jeśli szuka konkretnych info, to może nie znaleźć ich w opowieściach. Jeśli zaś szuka opowieści - to ocena książki będzie subiektywna.
3. Z pewnością byłoby to pomocne, gdyby faktycznie każdy podszedł do zagadnienia sumiennie ;)
Ale może ktoś się skusi ;).

[konto usuniete] dołączył
03.07.2010

[konto usuniete] 18:15 | 29.12.2013

To dość trudny temat, jeżeli by go rozbijać "na atomy". Ja na przykład czytam dość dużo i nie waham się czegoś polecić, ponieważ nie działam jako firma :). Na komentarze książek, to chyba musiałby być tutaj wygospodarowany jakiś kącik. Może w dziale "Księgarnia"? Ale jak wiadomo powszechnie - książka wśród Polaków zanika. Niestety.

usunięty/nieznany 18:18 | 29.12.2013

Tak, to prawda, to dość trudne - wszak każdy też lubi coś innego i czego innego oczekuje po książce.

Golik dołączył
06.02.2013

Golik 09:13 | 02.01.2014

@TUI - Nie znam dziedziny działaności ludzkiej wolnej od subiektywizmu. Od tego nie uciekniemy, ale przy pokazaniu "narzędzi" oceny, możemy przecież go cześiowo zneutralizować.
[Wiem, że nie podróżnicze, ale w tym kontekście warto zerknąć do rozdziału III rozdział z "Pułapek myślenia" Kahnemana]
@TUI - Zgadzam sie z Akras, że skoro nie jesteśmy związane z branżą wydatniczą możemy być wiarygodne i starać się zwrócić uwagę innych na książki, tak jak inni polecają zdjęcia, przeqwodników, festiwale.
@Akras - Widzisz, wiesz, a się nie dzielisz! Może wrzucisz tytuły z dwuzdaniową adnotacją - co było ich mocną stroną, a co ewentualnie słabą?
@ Akras - Jestem otwarta na propozycje odnośnie formy. Dział "Księgarnia" byłby lepszy niż forum. Dla mnie miałby on charakter techniczny, ale jeśli miałyby być publikowane własne recenzję, to przydałby się osoby dział.

Nie upieram się przy swoim pomysle. Mi by sie przydało, więc sonduję, ale jeśli to jedynie moja potrzeby, to pozostanie mi dalsze przesiewanie i ubijanie medialnej magmy...

Golik dołączył
06.02.2013

Golik 09:00 | 02.01.2014

Powiem jak to wygląda zmojej strony.

Z jednej strony, chciałbym po prostu wiedzeć, co ciekawego wyszło.
np. 1. Skoro w ubiegłym roku natrafiłam na 5 książek podrózniczych o Chinach i dwie wyglądaja interesująco, a trzy "pożal-się-Boże", to może warto wspomnieć o tych dwóch?
np. 2. Trafiłam na książkę "Patrząc na Wschód". Jak przeczytam, podzielę się opinią. Niemniej, sama teamtyka sprawiła, że z 50 róznych powodów musze ją przeczytać (znalazłam pod choinką). Dowiedziałam się o niek, bo akurtat jedna z gazet po którą rzadko sięgam), napisała o niej.

Z drugiej strony, przeczytałam "Podróż do Lhasy". Staroć, ale niedawno wydana. Piszę o niej recenzję, bo rzecz znakomita - pisana lekko, ale z perspektywy badacza o głębokiej wiedzy. Przy zalewie cukierkowego pop-Tybetu, może warto, aby trochę osób się o niej dowiedziało?

Reasumując, dobrze, aby istniał kącik, gdzie można zajrzeć, aby wiedzieć, co w trawie piszczy.

[konto usuniete] dołączył
03.07.2010

[konto usuniete] 10:23 | 02.01.2014

Nie dzielę się swoimi uwagami co do książek, bo nie ma tu na to miejsca. Pod zdjęciami mamy uwagi do zdjęć, a na forum jest taka różnorodność tematów, że pewnie i ten temat utonie w ich powodzi. Ja aktualnie czytam "Tam, gdzie byłam" Dzikowskiej - opowieść autobiograficzna. I jestem coraz bardziej zafascynowana Meksykiem.

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 12:29 | 02.01.2014

Witajcie

jedną z pierwszych noworocznych zmian będzie właśnie kategoria "Recenzje książek" w dziale Relacje :-)

Już wkrótce będziecie mieli możliwość poczytania o ciekawych książkach, a także podzielenia się z innymi Globtroterkami i Globtroterami swoimi przemyśleniami oraz wrażeniami z lektury.

pozdrawiam
GlobAdmin

Golik dołączył
06.02.2013

Golik 11:43 | 05.01.2014

To dobra wiadomość, która chyba rozwiąże problem. Zakładam, że nie powstała portalowa definicja terminu "literatura podróżnicza", więc można w granicach rozsądku pozwolić sobie na różnorodność.

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 15:08 | 05.01.2014

Golik, myślę, że szeroki termin "literatura podróżnicza" może obejmować zarówno przewodniki, książki napisane przez ludzi, którzy z podróży uczynili swój sposób na życie, jak i książki, które inspirują innych do podróży.

Czekamy na kolejne recenzje!

pozdrawiam
GlobAdmin

Mala Goska dołączył
19.11.2012

Mala Goska 22:49 | 06.01.2014

Hej, ja u siebie na blogu pisze czasami o ciekawych ksiażkach o różnych krajach. I tak np. osobom wybierajacym się na Kubę bardzo polecam książkę "To właśnie Kuba". autorka prowadzi nas uliczkami stolicy Kuby przez codzienne życie Hawańczyków. Jak sama pisze „moja książka jest historią o zmieniającej się Kubie, stojącej w rozkroku, między komunizmem a kapitalizme
http://swiatoczamigoski.blog.pl/to-wlasnie-kuba-lea-aschkenas/
Jesli chodzi zas o Indie, to społeczeństwo to pozwala zrozumieć książka "MAximum City Bombaj"
http://swiatoczamigoski.blog.pl/maximum-city-bombaj-suketu-mehta/
Pozdrawiam
Goska

Golik dołączył
06.02.2013

Golik 09:52 | 09.01.2014

@Globadmin
Literatura inspirująca do podróży tworzy ramy jeszcze szersze niż sama bym sobie narzuciła. Oby resztki mego rozsądku się utrzymałe przy tej pokusie...
@Mala Goska
Dziękuję za odzew. Nie wiem, co na to Admin, ale może w takiej sytuacji tworzyć recenzję w dziale, ale skróconą i od razu odnoszącą się do wklejonego linka? Bo poniższe, sympatyczne skąd inąd, recenzje Gosi zginą wraz z tym wątkiem, a tak zasilą "masę recenzyjną".
Na marginesie, zauwazyłam, że jak ktoś promuje swoją relację umieszczoną w innym miejsciu w sieci, to miast umieścić ją w relacjach, tworzy temat na forum i dodaje link. Może umieszczenie go w relacjach na zasadach powyżej stałoby się selekcją pomiedzy technicznymi zapytaniami a własnie odniesieniami do źródeł wiedzy.

Tak sobie gdybam, mniejsza z tym. Tak w ogóle, to bardzo się cieszę, że moje kasandryczne obawy nie sprawdziły się i znalazło się grono uczestników i obserwatorów książkowej rozrywki. Dziekuję za uwagę.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl