Forum dyskusyjne
Wymiana jakiej waluty na Kubie
kategoria podróże po świecie
kraj Kuba
babeczka65 23:09 | 21.02.2015
Witam. Jaką walutę najlepiej wymienić na Kubie Euro czy Dolar Kanadyjski aby mieć najkorzystniejszy przelicznik.Chcę zabrać Euro ale słyszałam, że lepiej opłaca wymienić Dolary Kanadyjskie. Co myślicie. Opłaca się w to bawić czy różnica na kursach jest znikoma
alek--- 17:39 | 22.02.2015
Też o tym słyszałam, ale sama zabrałam euro. I nie było tak źle :)Wiadomo, że nie warto brać dolarów amerykańskich, bo przy wymianie jest pobierany 10% podatek
Więcej o mojej uprawie na Kubę: http://olazplecakiem.blogspot.com/p/wyprawa-2014.html
mariosta 13:55 | 23.02.2015
dużej różnicy nie ma....no chyba, że bierzesz tysiące dolarów :)Jeśli potrzebujesz przykładowe ceny na kubie to zapraszam na opis z mojej podróży. Wróciłem dwa tygodnie temu. http://www.mariuszstachowiak.pl/kuba-krok-kroku/
babeczka65 20:24 | 23.02.2015
Wielkie dzięki. Skorzystam z informacji z Twojej stronki. Bardzo cenne wiadomości. I Super zdjęcia. Pozdrawiam
olgierd79 12:31 | 28.02.2015
My mielismy dolary amerykańskie i nie bylo dużej różnicy. Duzo ważniejsze jest uważać przy wymianie bo nawet w ichniejszych oficjalnych kantorach kantują i 'zapominają' wypłacić jednej dziesiątki... jak przeliczysz przy okienku i sie upomnisz to od razu bez ponownego przeliczenia dokłada Ci tą dychę wiec wiadomo ze robiłą to z premedytacja :/ ale to tylko w Hawanie tak mielismy. W bankach natomiast nie bylo tego problemu. W ichniejszych Pewexach to samo- nabijają po dwa razy ten sam produkt a pozniej trzeba sie upominać o paragon bo od razu drą i wyrzucają jak widza ze sie kapnąłeś- ale taka sytuacja była tylko raz, tez w Hawanie. Jestem świadomy tego typu sytuacji i zawsze na wakacjach zwracam na takie rzeczy uwage stąd moje doświadczenia z którymi inni mniej ostrożni mogą sie nie zgodzić. Mimo tego Hawana jest niesamowita i bardzo przyjazna turystom- poprostu radzą sobie jak mogą ;)
linkalinka 11:56 | 07.03.2015
Nie wymieniać waluty w hotelach - tu kurs jest znacznie gorszy.Dobrze jest wymienić w kantorze czy banku ok. 20-30 euro na peso kubańskie - mozna kupować za nie małych knajpkach, na ulicy owoce, w małych sklepikach - jest znacznie taniej.
Kubańskim peso można tez rozliczać się, gdy cena jest w cuc - wtedy 1 cuc mnożą x 25, czyli za 2 cuc płaci sie 50 peso.
Na POCZCIE - kupiłam znaczki za cuc i usłyszłam od Kubańczyków, że powinna zapłacić w peso. Na wszelki wypadek mozna poprosić Kubańczyka, by kupił nam znaczki. A tak swoja drogą kartki wysłane z Kuby w listopadzie, przyszły w lutym.