/ / > Ameryka Środkowa - transport lądowy-autobusy > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Ameryka Środkowa - transport lądowy-autobusy

kategoria podróże po świecie

majówka dołączył
04.07.2015

majówka 23:33 | 04.07.2015

Cześć :)

Wybieram się ok.listopada do Ameryki Centralnej. Plan jest taki: czarter do Cancun i stamtąd od razu do Belize albo Gwatemali i sukcesywnie przez wszystkie kraje. Podróż chcę zakończyć w Kolumbii i stamtąd wrócić pewnie do Polski. W tym momencie interesuje mnie głównie temat transportu lądowego w tych państwach.

Czy ktoś się orientuje w siatce połączeń autobusowych? Czy gdzieś w necie mogę znaleźć takie mapy? Czy przypadkiem można kupić coś w rodzaju pass'u na km albo na czas (wątpię, ale zapytać nie zaszkodzi;)? Na razie nie pytam o szczegóły, tylko o model transportu.

Wszelkie sugestie mile widziane!
Jeśli zdublowałam temat, proszę o odnośnik, bo dopiero co się na forum zarejestrowałam.
Z góry dzięki! :)

gastropoda dołączył
19.05.2011

gastropoda 12:43 | 11.07.2015

..."Cancun i stamtąd od razu do Belize albo Gwatemali"... nie da rady jechać bezpośrednio z Cancun do Gwatemali (chyba że od zachodu, ale to bardzo okrężnie), trzeba przez Belize. W Belize autobusy jeżdżą na głównych trasach, ale już na południu nie. Pozostaje autostop (gdzieniegdzie ludzie dojeżdżają do pracy autostopem), który jest dość łatwy. O sieciówkach autobusowych w tych krajach nie słyszałem

majówka dołączył
04.07.2015

majówka 15:18 | 11.07.2015

Hej, dzięki za odp! :)

Masz jakiś namiar na te trasy (link, przewodnik - dobry i aktualny, i nie co zwiedzić, ale jak dojechać ;) po polsku, ang, hiszpańsku albo francusku albo własne doświadczenia?

A jak to jest z bezpieczeństwem stopa tamże (gringa, rubia, ojos azules? ;). Mam fatalne doświadczenia ze stopa w PL i we Francji. Muzułmańska Malezja przywróciła mi wiarę w sens tej metody, ale nadal jestem ostrożna.

gastropoda dołączył
19.05.2011

gastropoda 13:40 | 13.07.2015

Rubia, ojos azules y piernas largas? Soy viejo y gris...
Żadnych linków ani przewodników nie mam.
Jeśli chodzi o transport publiczny to w państwach od Meksyku do Panamy można założyć, że autobusami można dojechać prawie wszędzie, gdzie są zamieszkałe osady (choć jak już zaznaczyłem za Punta Gorda w Belize jest z tym słabo). Do atrakcji turystycznych oddalonych od osad można próbować autostopu lub iść na pieszo. Te oddalone tereny są raczej bezpieczne chyba również dla Ciebie, jednak takich osób nie spotykałem. Gdzieniegdzie transportem publicznym są ciężarówki dowożące towar do osad (nie ma rozkładu - trzeba pytać się miejscowych, np. w Gwatemali z głównej trasy do Quirigua, czy z Dolores do kilku wsi z pobliskimi ruinami Mayów.
Salwador ma dobrą sieć autobusową docierającą prawie wszędzie, Honduras i Nikaragua chyba nie jest dobry na autostop dla "rubia". W Kostaryce do parków narodowych nie ma komunikacji publicznej, Panama ma obszary bezpieczne i niebezpieczne, ale autobusem można dojechać prawie wszędzie. Dużo by pisać ...

gastropoda dołączył
19.05.2011

gastropoda 13:44 | 13.07.2015

Jeszcze odnośnie Panamy - Darien to martwy i ślepy zakątek

majówka dołączył
04.07.2015

majówka 17:01 | 14.07.2015

Ha ha...z tymi nogami, to bym nie przesadzała. Rozmawiałam z podróżniczkami, które tylko częściowo podzielały moje zdanie na temat Indii ;). Duże dziewczyny mają tam łatwiej, właśnie przez to że są duże, czyli dziwne..czyli mniej bezbronne.

Honduras i Nikaragua to w ogóle mają słaby PR, ale pewnie dlatego będzie tam ciekawiej :)

Dworce autobusowe są w miastach (centrum) czy na wygwizdowie poza obrzeżami miasta?
Kupowanie biletów u kierowcy czy/i w kasach?
Czy można płacić kartą czy tylko cash?
I czy zatrzymują się na machanie (mam na myśli te bardziej długodystansowe, bo lokalne z pewnością tak)?
Czy w tych krajach można wynająć skuter...po kosztach azjatyckich? :)

Czyli Kostaryka zdziera z turystów...

Dzięki za wszystkie podpowiedzi!
A te dużo by pisać, to mnie właśnie interesuje :)

gastropoda dołączył
19.05.2011

gastropoda 01:14 | 15.07.2015

Dworce autobusowe:
nie są wprawdzie w centrach miast, ale też nie poza miastami, rzekłbym - w śródmieściu; wyjątek stanowią Antigua Guatemala (Antigua jest mała i dworzec jest tuż przy starówce), Managua (stolica jest zniszczona i dworzec jest poza miastem) i Ciudad de Panama (duży dworzec jest w pobliżu kanału na progu miasta), . Niektóre miasta (np. Ciudad de Guatemala) ma kilka dworców.
Nie pamiętam dokładnie jak kupowałem bilety, ale z pewnością nie płaciłem kartą i w wielu wypadkach bilety kupuje się u konduktora. Większość odcinków pokonywałem autostopem, a jak już decydowałem się na autobus to szedłem na dworzec. Bywało, że lokalne busy objeżdżają osady w poszukiwaniu pasażerów (nie dotyczy Kostaryki). Wypożyczalnie skuterów... nie mam pojęcia.

majówka dołączył
04.07.2015

majówka 22:22 | 15.07.2015

Skarbnicą wiedzy jesteś...dzięki! Czyli wygląda to na prosty model :) A jak oceniasz komfort podróży? Klima na polar i skarpetki? WC pewnie nie ma? Są przystanki na żądanie? Z tego śródmieścia pewnie łatwo dostać się dalej do centrum na piechotę albo komunikacją miejską?

Kiedy byłeś?

gastropoda dołączył
19.05.2011

gastropoda 00:43 | 16.07.2015

Komfort??? Komfortowe to są autobusy w Malezji, ale nie w Ameryce Środkowej (w miarę nieźle wygląda transport publiczny w Kostaryce i Panamie). Czy wiesz co to są "schoolbusy"? Między dworcami a centrum nie ma zbyt dużych odległości, a w większych miastach jest komunikacja miejska. Przejścia graniczne (w większości) do prostych nie należą...

majówka dołączył
04.07.2015

majówka 13:35 | 16.07.2015

>Komfort??? Komfortowe to są autobusy w Malezji, ale nie w Ameryce Środkowej (w miarę
>nieźle wygląda transport publiczny w Kostaryce i Panamie). Czy wiesz co to są
>"schoolbusy"? Między dworcami a centrum nie ma zbyt dużych odległości, a w większych
>miastach jest komunikacja miejska. Przejścia graniczne (w większości) do prostych nie
>należą...

Są...chociaż są też lokalne schoolbusy w zupełnie innym standardzie.
Na oko patrząc, to tam są małe odległości, więc pewnie podróże do długich nie należą. A drogi? Standard malezyjskich czy laotański? Wiem, że Kostaryka i Panama znaczenie się różni, pewnie Belize też od pozostałych.

A propos przejść granicznych: masz na myśli, że długo to trwa/ kolejki, papierki? Przechodziłeś pieszo, przejeżdżałeś stopem/ busem?

gastropoda dołączył
19.05.2011

gastropoda 18:56 | 16.07.2015

W zasadzie nie zwróciłem większej uwagi na jakość dróg, więc chyba są średnie, ale z kilkoma wyjątkami, np. droga z San Carlos do Acogalpa (Nikaragua), którą dobrze zapamiętałem. Z wyjątkiem przeładowanych i rzadko jeżdżących autobusów oraz bardzo rzadko jeżdżących ciężarówek nie ma tam ruchu. Szybkość posuwania się, to najwyżej 20 km/godz. Jazda na dachu jest zdecydowanie lepsza, niż wewnątrz.
Wspominając przejścia graniczne (nie wszystkie) miałem na myśli kolejki i papierki i większość granic przechodzi się pieszo.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl