/ / > kilka pytan dot Tajlandii > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

kilka pytan dot Tajlandii

kategoria podróże po świecie

mcmielnik dołączył
07.09.2016

mcmielnik 16:18 | 07.09.2016

W listopadzie wybieram się na niecałe 3 tyg d Tajlandii.

Plan wstępnie jest taki żeby pobyć 3-4 dni w Bangkoku i stamtąd polecieć na Koh Samui a potem na kolejne wyspy Tao, Koh Nang Yang (czy jakoś tak).

Moje pytanie do osób które już były brzmi: czy bookowac przed wyjazdem noclegi na poszczególnych wyspach? Czy po przyjeździe na daną wyspa dopiero szukać? Na Bangkok mam już zarezerwowany nocleg.

Większość osób mówi że bez problemu można tanio znaleźć nocleg. Ale czy warto mieć backup np. choć na pierwszą noc?

Drugie pytanie: jak rozwiązać temat gotówki? Czy brać wszystko że sobą w gotówce czy trochę na koncie? Jeśli tak to na jakim? jak z wyjeciem kasy na wyspach?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

TomekHK dołączył
05.09.2016

TomekHK 13:47 | 08.09.2016

Hej
Byłem 2 lata temu. Bangkok oczywiście warto zobaczyć i to co najmniej 2-3 dni ale smród spalin robi wrażenie i masz ochotę uciec jak najszybciej :) Może dlatego, że ja swoje 3 dni przełaziłem po tym ciekawym mieście na piechotę. Następnym moim celem była wyspa Ko Tao, Bus plus prom na wyspę 800 batów. Nie rezerwowałem nic wcześniej na wyspie ale w Bangkoku za namową poznanego na mieście Taja wstąpiłem do podobno dobrego i taniego biura podróży. Tam jak zaczęli mi wyliczać ceny noclegów to mi szczęka opadła, a oni znowu strasznie się dziwili iż nie wiem, że na wyspach najtańszy hotel kosztuje 1500 batów, a na znośnym poziomie to 3000. Ślicznie podziękowałem i z ciekawości zaszedłem do jeszcze innego biura. Mniej więcej to samo :). Nie powiem, trochę się przestraszyłem, w Bangkoku spałem w ładnym pokoju na Kao San za 500 i to było sporo, bo fajne miejsce i klima itd. Ale wyspy to nie śmierdzący Bangkok, jak mi tłumaczyli panowie biurze. No ale nic to, dość że dotarłem na wyspę, poszedłem w głąb nie więcej jak 400 m i znalazłem prawie że pierwszy lepszy nocleg za 280 batów za dzień. Duży, czysty pokój z łazienką i balkonem - wziąłem na 5 dni. I to koniec grudnia, wysoki sezon :) Na Ko Pe Pe znalazłem za 400 tez w dobrym miejscu ale wylądowałem tam 1 stycznia gdzie prawie wszystko było zajęte, a ja trochę zmarnowany, więc nie bardzo się starałem :)
Także wracając do meritum, ja nie rezerwuję wcześniej. Dla mnie to przygoda na miejscu i oszczędność. Jeśli zaś chodzi o kasę to trzeba mieć kilkaset dolców przy sobie i do tego zwykłą kartę debetową do swojego konta jak by zabrakło gotówki. Wypłacisz chyba z każdego bankomatu, na wyspach też. Jest prowizja, około 20 zł.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl