/ / > GlobAdmin Ważne Zmiany w Galerii zdjęć > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

GlobAdmin Ważne Zmiany w Galerii zdjęć

kategoria uwagi do forum i serwisu

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 21:51 | 02.10.2012

Witajcie,

Miło nam poinformować, ze wprowadziliśmy kilka zmian polepszających funkcjonowanie Galerii Zdjęć. Uwzględniliśmy część z propozycji, które pojawiły się na forum:

1. Wielkość dodawanych zdjęć. Zrezygnowaliśmy z limitu starej wielkości 640x480. Obecnie prezentowane są zdjęcia w wielkości 1024pix (pion/poziom). Większe zdjęcia zostaną automatycznie dostosowane, jak poprzednio.

2. Wprowadziliśmy podgląd Dużych zdjęć. Na karcie zdjęcia, klikniecie w obraz powoduje jego powiększenie. Zapraszamy do testowania.

3. Kompresja. Zrezygnowaliśmy z poprzedniej wartości kompresji. W tej chwili kompresja, jest na poziomie minimalnym. Zdjęcia są w naszej ocenie znacznie lepszej jakości obecnie.

4. "Polecamy". Zmiana nazwy z Podziwiam to na Polecamy, zgodnie z Waszymi sugestiami. Wprowadziliśmy także punktowanie do GlobRanku (max 5 zdjęć dziennie) za "polecenie zdjęcia".

Dziękujemy za cierpliwość i zgłaszane nam uwagi co do rozwoju funkcji serwisu.

pozdrawiam

GlobAdmin

[konto usuniete] dołączył
03.07.2010

[konto usuniete] 22:06 | 02.10.2012

Dzieki za poprawienie jakości zdjęć.
Jeżeli się mylę, to mnie poprawcie - ale zmianę z "Podziwiam" na "Polecam" wg mojej obserwacji sugerowała jedna tylko osoba....
No i po co punktacja za "Polecam"? Teraz to się zacznie nabijanie punktów, ktore nie bedzie miało wiele wspólnego z rzeczywistym upodobaniem. Z gory przepraszam tych, którzy mają zamiar polecać zdjęcia uczciwie...Wiadomo, że usprawiedliwieniem będzie powiedzenie: "o gustach się nie dyskutuje".
Pozdrawiam.

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 03:20 | 03.10.2012

Zwiększenie wielkości zdjęć jestem wielkim krokiem do przodu , nie jestem pewny jednak czy to obejmuje stare zdjęcia również czy tylko te nowe , bo nie widzę różnicy na moich zdjęciach .Co do podziwiam , dla mnie z tym problemu nie było , a ponieważ jeżeli zdjęcie mi się podoba czy koniecznie oznacza to że je polecam komuś , no ale może i tak być żeby zadowolić innych , drobnostki nie są istotne.

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 08:16 | 03.10.2012

Witam,

Tak, starsze zdjęcia maja normalny rozmiar. Wynika to z tego, że poprzednio były przechowywane w bazie właśnie o rozmiarze 640x480. Ich zwiększenie oznaczałoby dużą utratę jakości, Dlatego zmiana dotyczy tylko nowych zdjęć.

Polecam będziemy obserwować ;-)

pozdrawiam

GlobAdmin

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 09:25 | 03.10.2012

Adminie - jedno bardzo wazne pytanie....jaka jest waga zdjecia, ktorej automat nie rusza? Chodzi mi o to, ze ja sam chce robic kompresje, a nie pozwalac na to funkcji automatycznej, ktora w waszym wypadku po prostu jest dożynarką zdjec.
Wielkosc w pikselach jest niczym, jesli strata jakosci bedzie ta sama. ponad to jest tez jeden problem. Dopuszczacie rozne formaty zdjec, a to niezbyt dobrze, gdyz foty sa wtedy nieporownywalne. Problem w tym, ze 1024 pix po dluzszym boku nadaje sie juz do malego wydruku, a to znaczy zarowno ja, jak i przypuszczam paru innych takiej wielkosci z pewnoscia nie opublikuje z obawy, ze moga byc one wykorzystane w sposob nie do konca zgodny z naszymi intencjami. Pisalem juz Wam kiedys, ze na przyklad 800 pix po dluzszym boku musi dopuscic minimalna wage 350KB, gdyz inaczej foty z duza iloscia szczegolow beda przedstawione miekko, jak lany budyn.
Pozdrawiam!

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 22:58 | 03.10.2012

Witam,

Obecne rozwiązanie powoduje przynajmniej 2-3 krotne zwiększenie transferu. Musimy także patrzeć na te parametry, aby utrzymać możliwości obecnego hostingu. Wcześniej była propozycja zdjęć o wielkości 1024. W naszej ocenie biorąc pod uwagę wielkości monitorów jest to bardzo dobre dla oglądających, co widać po nowo dodanych zdjęciach.

Kompresja jest w tej chwili na minimalnym poziomie.
Waga oczywiście jest większa niż poprzednio, adekwatna do rozdzielczości.

Sugeruję przetestowanie i zgłaszanie uwag na GlobAdmin.
Rozwiązanie o którym piszesz wymagałoby zupełnie nowej opcji "dla profesjonalistów".

Pamiętajmy, ze z Globa korzystają głównie amatorzy w zakresie Foto-rzemiosła.

pozdrawiam

GlobAdmin

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 13:30 | 04.10.2012

Adminie - chyba zachodzi jakies nieporozumienie. Rozwiazanie, by foty byly czytelne i ostre to rozwiazanie dla profrsjonalistow? Podobnie w wielkosci - czy tylko profesjonalisci maja naprawde ladne foty nadajace sie do wykorzystania komercyjnego? Przepraszam, ale oferowalem wam cala swoja wiedze i doswiadczenie zdobyte na wielu galeriach w ciagu bez mala 12 lat, a Wy z gory zakladacie, ze wiecie lepiej :) Adminie pamietam trudnosci wielu rozwiazan na roznych serwisach. To , co Wam proponowalem jest optymalne. Lepiej ogladac fote mniejsza, ale zarowno ostra, jak i pozbawiona artefaktow pokompresyjnych, niz wielki budyn.

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 21:53 | 06.10.2012

Witam,

Jedyne rozwiązanie to dodanie opcji dla chcących dodawać zdjęcia z własną kompresją. Pozwoli ono pogodzić tych, którzy nie czuja się dobrze w obróbce zdjęć z osobami dla których to codzienność i pasja. Chcemy, aby obydwie grupy osób były obecne na portalu. Pozwoli to na wymianę doświadczeń i będzie miało walor edukacyjny.

O terminach w tej chwili nie chcemy mówić, bo w planach mamy odświeżenie forum.

pozdrawiam

GlobAdmin

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl