/ / > WiIZA do Indii > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

WiIZA do Indii

kategoria podróże po świecie

Martusia_8889 dołączył
25.01.2013

Martusia_8889 21:48 | 25.01.2013

Mam pytanie odnośnie wizy turystycznej. Wiem, że już były takie wątki, ale nikt tam dawno nic nie pisał więc postanowiłam założyć nowy. Chciałabym lecieć w lutym do Indii, ale jeszcze nie złożyłam wniosku o wizę. Nie wiem czy bardziej opłaca się jechać w poniedziałek osobiście czy na to samo wyjdzie jeśli zamówię kuriera na poniedziałek i wybiorę taką opcję żeby przesyłka była dostarczona jeszcze tego samego samego dnia. Mieszkam dość daleko od Warszawy i nie wiem czy będę miała możliwość pojechania tam w poniedziałek. Czy wnioski dostarczane przez kuriera rozpatrują tak samo szybko jak złożone osobiście? Czy odbierają i odkładają i najpierw zajmują się tymi dostarczonymi osobiście? A do tych wracają np jak im się przypomni? ( z ich organizacją to nigdy nic nie wiadomo ) Zależy mi aby wylecieć 16 lutego (pracuję w szkole i akurat wtedy są ferie, więc będę mogła lecieć na trochę dłużej), ale nie wiem czy zdążą do tego czasu z wyrobieniem wizy. Jeślibym pojechała w poniedziałek i datę 28.01 przyjęliby za pierwszy dzień to do 15.02 byłoby 15 dni roboczych. A jeśli wysłałabym kurierem i zabraliby się za to już we wtorek to do 15.02 mieliby 14 dni roboczych, więc tak jak jest napisane na stronie. Trochę się boję, że jednak się nie wyrobią. jak myślicie? Czy warto ryzykować i zabukować bilet na 16.02 czy lepiej kilka dni później? A jeśli później to o ile dni najlepiej opóźnić wylot?? I jaką opcję dostarczenia wniosku wybrać? Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś to będzie w stanie rozwiać moje wątpliwości, mimo że okazało się że mam ich więcej niż myślałam i strasznie się rozpisałam :)

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 10:11 | 26.01.2013

w grudniu wizowałem dwukrotnie, paszporty złożone 24 i 28.12 dotarły do mnie 21 i 25.01. Na Twoim miejscu bym nie ryzykował i przełożył datę wylotu, bezpiecznie jest liczyć 4 tygodnie. Nie ma możliwości przyspieszenia wydania wizy.

angelikawtropikach.blog.pl dołączył
04.11.2012

angelikawtropikach.blog.pl 11:28 | 26.01.2013

Hej! ja podobnie, jak Jadu czekałam ok. m-ca. Trochę mało masz czasu.

WaldekG15 dołączył
11.10.2012

WaldekG15 13:20 | 26.01.2013

Na wizę czekaliśmy ok 21 dni więc możesz nie zdążyć przed wylotem, myślę że czas oczekiwania nie zależy od sposobu dostarczenia wniosku.

kf62 dołączył
26.01.2013

kf62 14:59 | 26.01.2013

Mój syn wyjeżdżał pod koniec października na zaproszenie na wolontariat i po jego ukończeniu chciał zwiedzać miesiąc Indie( właśnie zaczął) i czekał na wizę ze dwa miesiące,w końcu już miał wylatywać do indii przez Londyn(bo taniej) a wizy jak nie ma tak nie ma. W końcu 2 dni przed wylotem pojechał do Warszawy bo nie mógł się dogadać i dostał. W indiach się dowiedział ,że się w Ambasadzie pomylili i dali mu wizę o 2 dni krótszą od ustalonego i wykupionego lotu powrotnego.Okazało się to wielkim problemem.Na wolontariacie na południu Indii ( miejscowość Udupi) policja wyraziła zgodę( po wypełnieniu 5 formularzy które wydawano z każdą kolejną wizytą na komisariacie,a nie naraz) aby mu przedłużyć pobyt do równego z wylotem - ale po odbiór zgody kazano mu się pojawić na 2 dni przed końcem wizy czyli 4 dni przed wylotem kiedy będzie koło Nepalu i wylot z Dehli jakieś 2 tys km wyżej.Co za ABSURD. Poddał się wreszcie i przebukował lot aby wrócić zgodnie z długością wizy.
Urzędnicy górą!

Martusia_8889 dołączył
25.01.2013

Martusia_8889 23:26 | 29.01.2013

Hej! Dziękuje za odpowiedzi. Zmieniłam jednak zdanie i lecę 17 marca. Jutro rezerwuje bilet i idę wysłać kurierem dokumenty. Wypełniłam już wniosek o wizę i nie wiem czy dobrze wpisałam kilka rzeczy. W miejscu gdzie pytali o Reference in India najpierw wpisałam imię swojego narzeczonego, ale później jak już było podsumowanie to w tym miejscu było napisane name of sponsor a on nie jest moim sponsorem wiec nie wiedziałam czy to zostawić czy nie, ale gdzieś przeczytałam ze jeśli ubiega się o wizę turystyczną to można tam wpisać dane hotelu. To znalazłam jakiś hotel w internecie i wpisałam i zatwierdziłam wniosek. Później na gotowym wniosku znowu jest napisane reference in india a powyżej jest pusta rubryczka hotel/place of stay tylko że podczas wypełniania wniosku takiej rubryki tam nie było. Nie wiem co mam teraz zrobić, czy zostawić tak jak jest? Czy ręcznie wpisać ten hotel w tą nową rubrykę? Czy od nowa wypełnić i zmienić te dane hotelu na dane mojego narzeczonego i wpisać hotel ręcznie? Jutro będę rano bukować bilet to mogę to jeszcze raz wypełnić, jak myślicie? A co do biletu to planuje zarezerwować lot z Qatar Airlines. Leciał ktoś Was tymi liniami? opłaca się z nimi latać czy lepiej zapłacić troszkę więcej i wybrać inne linie? I jak z rezerwacją, lepiej z ich strony czy przez jakaś stronę pośredniczącą? pozdrawiam :)

titi74 dołączył
08.10.2012

titi74 13:36 | 31.01.2013

Qatar Airlines to od kilku lat najlepsze linie w rankingu wiec nie widze sensu doplacac i leciec innymi. Lecialem do Vietnamu tymi liniami i bylo wszystko ok. W Doha (bo pewnie masz tam przesiadke) jest dobry i darmowy wi-fi.

iza8585 dołączył
27.05.2012

iza8585 16:24 | 31.01.2013

czy występując o wizę do Indii musze mieć już kupiony bilet?

[konto usunięte] dołączył
03.12.2012

[konto usunięte] 17:55 | 31.01.2013

Wystarczy potwierdzenie rezerwacji.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl