/ / > AZJA > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

AZJA

kategoria podróże po świecie

fenix518 dołączył
02.07.2007

fenix518 12:57 | 16.04.2013

od października do grudnia chce się powłóczyć po Azji,od Mongolii przez Chiny,Wietnam,Kambodże,i Indonezje a stamtąd do Australi.interesuje mnie wszystko co z tym związane,wizy,szczepionki,pogoda jaka w tym czasie tam występuje itp. ogólne pojęcie mam ale to moja pierwsza wyprawa w tym kierunku i chce się dowiedzieć możliwie jak najwięcej przed wyjazdem od osób które tam były i mają jakieś doświadczenie,jest to wyjazd bardzo nisko budżetowy,mam na bilet do Mongolii skąd chce zacząć,na wizy, ewentualnie na jakieś nagłe wydatki,nocować zamierzam u członków hospitality,przemieszczać się stopem (jak to wygląda w Azji?) piechotą lub czym tam się da,więc jeśli ktoś był to napiszcie o swoich doświadczeniach

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 17:02 | 16.04.2013

Czy to znaczy, ze w Australii chcialbys wyladowac gdzies na przelomie roku? To nie jest dobra pora. Szczerze odradzam! ... a jesli chcesz zwiedzic polnoc kraju, to wrecz moze sie to okazac niemozliwe.

fenix518 dołączył
02.07.2007

fenix518 13:24 | 17.04.2013

czemu nie jest to dobra pora? taki miałam plan,styczeń,luty powłóczyć się i popracować trochę w australii i oceanii,jak się da zarobić na bilet do ameryki południowej,tam spędzić czas do maja - czerwca a potem wrócić do polski,no zastanowię się,może lekko zmodyfikuje plany,chociaż mnie raczej interesuje południowa część australii,nowa zelandia i ewentualnie parę wysepek

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 16:48 | 17.04.2013

Pora nie jest dobra z paru wzgledow. Po pierwsze na polnocy leje ( polnoc jest jednak ciekawsza od poludnia). Nawet chwile nie mysl, ze deszcz Ci nie przeszkadza, bo zdarza sie byc uwiezionym w jakims Woop Woop na pare tygodni, nie mowiac juz o tym, ze wiele drog jest zupelnie zamknietych. Po drugie w calym kraju to okres wakacji i urlopow , a co za tym idzie ceny noclegow ida ostro w gore, a ich dostepnosc mocno w dol. Podobnie jest z cenami polaczne lotniczych.
Po trzecie na poludniu potrafi byc goraco...naprawde goraco, a do tego potrafi sie niezle palic.
Po czwarte jesli chcesz pracowac, to pamietaj, ze w tym samym czasie chce to robic co trzeci, a moze nawet co drugi student.
Napisz co najbardziej Cie w Australii interesuje, a podam Ci najlepszy czas na odwiedzenie.

Zabcia dołączył
26.10.2012

Zabcia 13:22 | 17.04.2013

Witam,
polecam moja stronke, na ktorej znajdziesz przydatne informacje dotyczace krajow, w ktorych bylam.
https://sites.google.com/site/mkmundo/podroze
Jesli masz jakies konkretne pytania, to chetnie pomoge. (Kontakt mail, lub priv).
Milej podrozy.
Zabcia

fenix518 dołączył
02.07.2007

fenix518 13:25 | 17.04.2013

dzięki ,na pewno zajrzę

fenix518 dołączył
02.07.2007

fenix518 13:28 | 17.04.2013

o,całkiem sporo czytania ;-) zaraz się za to wezmę ;-)

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 20:34 | 18.04.2013

Chiny, Wietnam, raczej zapomnij o stopie, ale przejazdy są dość tanie (szczególnie Wietnam), hoteliki podobnie. Jak chcesz za darmo - spróbuj CouchSurfing. W tym czasie można trafić na porę deszczową, chociaż w pogodzie ostatnio nic pewnego ....

Golik dołączył
06.02.2013

Golik 20:56 | 21.04.2013

Pytania są bardzo nieprecyzyjne i sugerują albo brak przemyślenia tematu albo brak szacunku dla czasu użytkowników forum. Jeśli bowiem przykładowo Chiny są bardziej zróżnicowane niż Europa, to na pytanie jak jest w Europie prowokuje się pytanie - gdzie dokładnie? W Szwecji czy w Albanii?
Autostop w Mongolii na prowincji jest nieprzewidywalny, bo zdarza się raz na kilka dni. A noce na Gobi nawet latem notują ujemne temperatury. Jesień i zima są dość zimne i nieprzewidywalne pogodowo. Przy niedorozwoju infrastruktury najlepiej wynająć z grupą ludzi samochód z kierowcą lub kupić konia, którego odsprzeda się ze stratą.
Co do autostopu, część ludzi i tak będzie oczekiwała pieniędzy, bo benzyna jest droga. W przypadku taksówkarzy cenie trzeba ustalić od razu, bo potem lubią ją zawyżać na 10-krtonie wyższą.
W Północnych Chinach zdarzały się darmowe podwózki, ale raczej zwykłe samochody żądają więcej niż taksówkarze czy oficjalni przewoźnicy. Tu też najlepiej ustalić warunki na początku .

fenix518 dołączył
02.07.2007

fenix518 19:32 | 24.04.2013

jeśli ktoś poczuł się urażony to w żadnym razie nie było to moim zamiarem,może i zbyt obszernie zadałam pytanie ponieważ chciałam dowiedzieć się możliwie jak najwięcej zwłaszcza od osób które mają doświadczenie w podróży po tamtych rejonach,zamierzam powłóczyć się trochę po Azji i Indonezji,nie wiem jeszcze dokładnie gdzie,dlatego jestem wdzięczna za wszystkie uwagi i podpowiedzi,nawet jeśli komuś wydają się bardzo banalne,mimo że dużo czytałam im bliżej wyjazdu tym bardziej "zielona" się czuję,ale teraz po kilku wypowiedziach zastanawiam się czy nie zrezygnować z "komunikacji miejskiej" (nie całkowicie oczywiście,na pewno chciałabym skorzystać z pociągów) i nie przemieszczać się na rowerze? i naprawdę bardzo jestem wszystkim wdzięczna za wszystkie rady i sugestie

gastropoda dołączył
19.05.2011

gastropoda 03:43 | 28.04.2013

Jak długo +- ma trwać cała podróż? Azja w dół, Australia, Ameryka Południowa, i powrót do Polski?
Chiny - autostop możliwy w obrębie małych obszarów, Indochiny, Indonezja - nie, Australia i Nowa Zelandia - tak, w Ameryce Południowej większość krajów - tak, w Brazylii absolutnie nie, państwa Andyjskie (Peru, Boliwia, Ekwador, Kolumbia ) za odpłatnością, ale mniejszą niż komunikacją publiczną, jest jeszcze kwestia bezpieczeństwa - są kraje bezpieczne, są i mniej bezpieczne...

Golik dołączył
06.02.2013

Golik 12:05 | 28.04.2013

O co chodzi z tą komunikacją miejską? Nie rozumiem wypowiedzi, ale może warto zaznaczyć, że w Mongolii i Chinach pociągi są tańsze niż transport kołowy. Rower w Mongolii w zimie zaliczam do sportów ekstremalnych (ponad 2500 m n.p.m., gwałtowne zmiany pogody, jazda na kompas po śladach aut na stepie), ale koledzy po Himalajach pedałowali, więc rzecz to względna. Indonezja (to też Azja) bywa droga w zakresie transportu pomiędzy wyspami i noclegów.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl