Forum dyskusyjne
GlobAdmin 09:27 | 17.12.2013
Witajcietemat przyznawania wyróżnień wg punktacji Glob- Rank od zawsze budził emocje :-)
Ostatecznie, po kilku latach, udało nam się wypracować formułę, która spełnia, jak myślę, oczekiwania większości użytkowników oraz założenia redakcji serwisu.
Dokładne informacje na temat punktacji znajdziecie na stronie http://www.globtroter.pl/spolecznosc/globrank.phtml
Ważna informacja na koniec roku 2013 :-) --> począwszy od stycznia 2014 przyznając wyróżnienia (a więc już za grudzień 2013) będziemy brali pod uwagę nie tylko punkty Glob- Rank, ale przyjrzymy się jakości zamieszczanych materiałów - zdjęcia, relacje. Weźmiemy pod lupę kulturę wypowiedzi ;-)
Tak jak wspominałam w jednym z komentarzy pod zdjęciami, może okazać się, że osoby ze sporą liczbą punktów, ale mało interesującymi materiałami dla użytkowników, nie otrzymają wyróżnienia.
Aby takie zasady dobrze funkcjonowały i sprawdziły sie potrzebujemy także Waszej pomocy :-)
Czytamy na bieżąco komentarze pod zdjęciami, co pozwala nam zorientować się czy dane zdjęcie lub seria zdjęć użytkownika jest przez glob - społeczność dobrze odbierana.
Cenne byłyby dla nas także Wasze komentarze pod relacjami/artykułami. Dzięki temu mielibyśmy pewność jakie materiały cenicie, jakie są dla Was wartościowe.
Wiadomo, że o gustach się nie dyskutuje, ale istotne jest dla nas jako redakcji serwisu, to jakie zdjęcia oraz jakie relacje dobrze odbieracie. Nie planujemy wprowadzić zakazu zamieszczania artykułów czy zdjęć które są dla większości użytkowników Globtrotera mało interesujące, ale nie będą one brane pod uwagę podczas przyznawania wyróżnień.
Druga nowość w tym temacie ---> aby docenić działania i aktywność większej grupy użytkowników Globtrotera, wyróżnienia nie będą przyznawane dwa razy pod rząd tej samej osobie. Minimalny okres między wyróżnieniem tego samego użytkownika będzie wynosił dwa miesiące.
Czekamy oczywiście na Wasze uwagi i komentarze do wprowadzonych zmian.
pozdrawiam
GlobAdmin
[konto usuniete] 10:03 | 17.12.2013
Miejmy nadzieję, że zmiany w GlobRanku pomogą w podniesieniu jakości Globtrotera. Że osoby, które tu wklejają byle co, przestaną to robić :)
mario-mil 12:51 | 17.12.2013
GlobAdminkopozwolę przenieść naszą dyskusję którą prowadzimy na priv.na forum publiczne bo myślę że temat może zainteresować szerszą publiczność.
W dziale RELACJE umieściłem wczoraj wpis w którym poleciłem w Birmie zaufanego i wypróbowanego przewodnika z własnym busikiem.W związku z tym że dawno temu zorientowałem się że nie mam niestety talentów Kapuścińskiego notatka była krótka-polecałem faceta który już dwa razy był moim przewodnikiem,polecałem Jego usługi na priv. innym forumowiczom i ZAWSZE te osoby po powrocie dziękowały za namiary.
Mogłem stworzyć artykuł opisac parę miejsc w Birmie i "przemycić"info dotyczące Andy'go-ale po co??Moim zdaniem już jest w RELACJACH wystarczająco dużo grafomańskich i egzaltowanych-moim zdaniem-opisów.
Po paru godznach "relacja" (cudzysłow GlobAdminka)została usunięta.
Serwis Globtroter stworzył dział RELACJE aby:
Dział Artykuły powstał w celu umożliwienia zarejestrowanym użytkownikom serwisu globtroter.pl publikowania swoich relacji z podróży i pomocy innym podróżnikom w planowaniu wyjazdów.
Moim lakonicznym wpisem przecież pomagałem innym podróznikom planować wyjazd!!!Namiary na zaufanego sprawdzonego uczciwegi i niedrogiego przewodnika są moim doświadczeniem i przecież to zrelacjonawałem??
Dziwne że moje wcześniejsz podobne wpisy się uchowały i nie zostały usunięte.
http://www.globtroter.pl/artykuly/1437,sri,lanka,sprawdzone,namiary,przewodnik,nishante.html
http://www.globtroter.pl/artykuly/1436,sri,lanka,sprawdzone,namiary,hotelik,basi,i,artura.html
GlobAdminkę proszę też o konsekwencję-proszę po usunięciu wpisu z działu RELACJE o odjęcie 100 punktów.
mario-mil 14:50 | 17.12.2013
Przeredagowałem artykuł,teraz OK?http://www.globtroter.pl/artykuly/2628,myanmar,niezapomiane,chwile,w,birmie,bez,andy,go,nic,z,tego,by,nie,bylo,,.html
GlobAdmin 15:02 | 17.12.2013
Mario- mil, widzę że moje argumenty nie przekonały Cię, aby tego typu informacja pozostała jednak na forum serwisu.Proponuję, aby użytkownicy ocenili czy tego typu artykuły/relacje powinny znaleźć się w tym konkretnym dziale Relacje. Czy taka forma jest w porządku?
W ostatnim czasie wiele uwag, które nam zgłaszano dotyczyła własnie tego działu, stąd moja reakcja. Być może moja decyzja powinna działać także wstecz. kto wie czy jak czas pozwoli nie zajmę się tym, ale póki co inne tematy uważam za pilniejsze.
Tak jak wspomniałam w wiadomości na priv do Ciebie, doceniam takie informacje, cieszę się, gdy użytkownicy chcą się tego typu cennymi wskazówkami, radami dzielić się z innymi, taka jest przecież rola Globtrotera, jednak uważam, że lepiej aby znalazły się w tej konkretnej krótkiej formie na forum (tak też zrobiłeś).
Jeśli inni użytkownicy uważają, że dział Relacje powinien zawierać materiały takie jak zamieszczony przez Ciebie, w takiej formie, to zastanowimy się nad zielonym światłem dla takich wiadomości.
Czekam więc na opinię innych osób.
pozdrawiam
GlobAdmin
[konto usuniete] 21:47 | 17.12.2013
Mam nadzieję, że ktoś przeczytał nasze posty pod artykułem Mario-Mila. Zwłaszczw w moim ostatnim poście pisałam o moim zdaniu na ten temat.
GlobAdmin 21:56 | 17.12.2013
Akras i Smok- 1, dzięki za komentarze i opinię w tym temacie.Post z namiarami na przewodnika Mario- mil umieścił także na forum, dał bardzo dobry, czytelny tytuł, który nie pozostawia wątpliwości co do tego czego możemy spodziewać się w poście. Jeśli ktoś szuka informacji na temat Myanmar na forum, to po przefiltrowaniu wpisów na forum pod tym kątem bez problemu znajdzie taką informację. Nie ma sensu zamieszczania artykułu/relacji z krótką informacją na temat przewodnika.
mario-mil 23:50 | 17.12.2013
AdminkoUmieszczając rekomendację sprawdzonego i rzetelnego-a proszę mi wierzyć że nieraz przewodnik działa we własnym interesie-przewodnika w Birmie kierowałem się zasadą skuteczności.Wpisów na forum dotyczących danego kraju jest znacznie więcej niż wpisów w dziale RELACJE.
Prosty przykład-poleciłem fantastycznych ludzi na Sri Lance,Basię i Artura,po odfiltrowaniu w dziale Relacje są na trzecim miejscu.Spróbuj znaleźć ich fantastyczny hotelik z niesamowitą atmosferą na forum.
mario-mil 23:55 | 17.12.2013
Za szybko mi się wysłało!!Po przeanalizowaniu tych faktów aby zwiększyć skuteczność moich działań unieściłem wpis w dziale RELACJE.Wpis ten-moim zdaniem-spełniał wymogi stawiane artykułom.Lakoniczny ale treściwy.
Pozdrawiam
Mariusz
GlobAdmin 09:20 | 18.12.2013
Witajciemamy rozwiązanie dylematu gdzie powinny być umieszczane porady praktyczne.
Jestem pewna, że usprawni to znajdowanie na serwisie informacji tego typu jak zamieścił Mario- mil :-)
Wprowadzimy w dziale Relacje możliwość przyporządkowania materiału do następujących kategorii:
- relacja z podróży
- porady praktyczne
- artykuły sponsorowany (tutaj znajdą się materiały zamieszczone przez redakcję lub po uzgodnieniu z redakcją)
Od stycznia 2014 funkcjonalność powinna zostać uruchomiona, o czym Was oczywiście poinformujemy. Artykuły archiwalne będą tam stopniowo dodawane.
Mario- mil czekam z niecierpliwością na moment kiedy użyjesz opcji "edytuj" dla swojego ostatniego materiału ... ;-)
pozdrawiam
GlobAdmin
Michelle 09:47 | 18.12.2013
Zmiany są konieczne i słuszne. Jestem za ;)