/ / > Ktoś widział już nowe przewodniki globtrotera na żywo > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Ktoś widział już nowe przewodniki globtrotera na żywo

kategoria podróże po świecie

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 19:05 | 18.02.2014

Czy ktoś widział już nowe przewodniki globtrotera na żywo ?
http://www.wakacjeipodroze.com/item/197-nowe-przewodniki-turystyczne-dla-globtroterow-w-polsce

Ciekawi mnie jak wyglądają w środku bo kierunki są zacne: Kirgistan, Uzbekistan, Mongolia, Tadżykistan, Armenia czy Gruzja.

Gruzja ma już sporą konkurencję bo i Pascal i Bezdroża wydały swoje duże przewodniki. Ale pozostałych kierunków nie widziałem wcześniej na polskim rynku.

aniaprzeworska dołączył
19.02.2014

aniaprzeworska 10:53 | 19.02.2014

Macedonia bardzo fajna, Uzbekistan też - mam. Zamówiłem Armenię wczoraj przyszła - trudno mi się wypowiedzieć bo jeszcze nie czytałem, ale...

Prawie 300 stron jak na jeden kraj robi wrażenie, (porównywalna grubość z Pascalem, ale on obejmuje Gruzję Armenię i Azerbejdżan). Trzy razy grubsza od Rawasza (sama Armenia). Podoba mi się osobiście, że mogę sobie przeczytać fragmenty książek za darmo online.

Pogrzebałem w necie i opinie na temat przewodników są sprzeczne, albo się je lubi albo nienawidzi, ale to chyba kwestia gustu.

Co mi się podoba, to to, że jak się napisze na ich stronie to pomagają np. w wyszukiwaniu połączeń lotniczych i noclegów. Ostatnio na Facebook tego wydawnictwa pojawiła się fajna oferta bardzo taniego noclegu 3 gwiazdKowym hotelu za 35zł/os.

Wady: Słyszałem tylko bardzo negatywne opinie o przewodniku po Gruzji, ale z tego co wyczytałem to zapowiedzieli nowe wydanie - może się poprawi.

Podsumowując, kibicuję wydawnictwu. Szału pewnie nie ma (brak zdjęć w przewodnikach), ale za to są tanie co nie jest bez znaczenia.

Jak coś to chętnie napiszę więcej o Armenii jak przeczytam :-)

aniaprzeworska dołączył
19.02.2014

aniaprzeworska 11:03 | 19.02.2014

Tutaj porównanie Armenii z Przewodników Globtrotera i Przewodnika Bezdroży obejmującego Gruzję, Armenię i Azerbejdżan :-)

ps. nie wiem czy ja prawa nie łamię (autorskiego).

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0093de477b3123e1.html

rallygator dołączył
19.08.2007

rallygator 11:43 | 19.02.2014

A ja szczerze nie polecam.
Kupiłem Gruzję i Azerbejdżan w tamtym roku. Gruzja to jakieś nieporozumienie - jest jak mała broszurka.
Azerbejdżan nieco większa ale również słaba - wiekszość informacji jakby żywcem przpisana z encyklopedii. Bardzo mała ilość map, a te które są mają jakość jak ze słabego ksero. Podczas wyprawy zdecydowanie się nie sprawdziły. Na szczęście miałem też inne przewodniki.

Dopiero później natknałem się na ostrzeżenia nt. owych przewodników na forach Kaukaz pl i
http://www.forumkaukaskie.net/viewtopic.php?f=3&t=3791&sid=c23e14c98a0facd5995cee2e95ca6cf1&start=60

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 13:07 | 19.02.2014

No nie wygląda to dobrze - przynajmniej jeśli chodzi o Gruzję.

Sugerując się nazwą wydawnictwa i patrząc na tytuły wydawnictw spodziewać się można jakiejś miłej odmiany na rynku wydawniczym. Natomiast opinie, na forum kaukaz.pl są druzgocące.

Czy ktoś może coś powiedzieć o pozostałych tytułach ?

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 13:30 | 19.02.2014

Jak przejrzę Uzbekistan to Ci napiszę, czy ok, W Gruzji w zeszłym roku korzystałem ze zbiorczego wydawnictwa Bezdroży, hm - uwag mam sporo, również co do zwiedzanych miejsc. Armenię tego nowego wydawnictwa nie wykluczone, że nabędę, też dam znać ....

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 13:35 | 19.02.2014

Jeśli ktoś ma jakieś wydawnictwo/a z tego wydawnictwa :):) i chciałby się tanio ich pozbyć to poproszę o kontakt na priv. Chętnie zapoznałbym się i wyrobił swoją opinię - tym bardziej, że puściłem w eter informacje na temat serii przewodników.

Nie chciałbym firmować nazwiskiem i blogiem przewodników wątpliwej jakości więc z przyjemnością jako uzupełnienie news-a o serii dorzucę dokładniejszą recenzję...

aniaprzeworska dołączył
19.02.2014

aniaprzeworska 14:03 | 19.02.2014

Recenzja z października zeszłego roku. TLC to oficjalna strona stowarzyszenia, które jeździ po świecie samochodami terenowymi. Odnoszę wrażenie, że wszystko zależy od tego czego oczekujemy od przewodnika.

http://tlc.org.pl/przewodniki-globtrotera/

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 14:47 | 21.02.2014

Przewodnik po Azerbejdżanie w drodze - zobaczymy na ile jest to przewodnik dla globtroterów....

Jak dostanę, przeczytam i porównam do np Bezdroży, z którymi jeździłem po Gruzji to dam znać - może komuś się przyda.

A jeśli chodzi o pozytywny komentarz użytkownika o nicku: aniaprzeworska to widzę, że dyskusję na tematy płci, "gender" i te sprawy wzięła lub wziął sobie bardzo do serca ...:)

Bo jak piękna kobieta ze zdjęcia pisze: ..." Zamówiłem Armenię..." czy "... jeszcze nie czytałem" to mi się trochę słabo robi jak sobie wyobrażę niewiastę z aparatem, która odwraca się do mnie twarzą, odkłada aparat, a tam ... broda do pasa :):)

Pozdrowienia

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 22:21 | 04.03.2014

Dostałem przewodnik po Azerbejdżanie i muszę powiedzieć, że ... myślałem, że będzie gorzej. Szczególnie po opiniach dotyczących wersji o Gruzji.

Co prawda polskim Lonely Planet wydawnictwo jeszcze długo nie zostanie, a nazwa przewodnik Globtrotera jest bardzo na wyrost. Brakuje jakichkolwiek mapek, informacji praktycznych też nie ma dużo.

Póki co raczej jako polskojęzyczne uzupełnienie LP, Jako jedyny przewodnik może być za mało.

Po weekendzie przysiądę do niego dokładniej :)

ahdar dołączył
07.05.2014

ahdar 13:01 | 07.05.2014

Mam przewodnik o Malcie. Zdarzają się całe fragmenty skopiowane z Wikipedii (losowo przejrzałem też fragmenty dwóch innych i też bez trudu udało mi się takie fragmenty znaleźć).

Dopiero przejrzałem kilkanaście stron na wyrywki, ale już widzę, że sporo błędów a korekta wygląda jakby była robiona na odwal się. Znalazłem np. pogrubienie wyrazu ale bez pierwszej litery. Czasem nazwę stolicy piszą Valletta, czasem Valetta. Rekordem jest bezmyślne przeklejanie tekstów z Wikipedii, gdzie raz nazwa wysp Gozo jest po maltańsku, raz zgodnie z wytycznymi nazw geograficznych w języku polskim.

Ogólnie odradzam. :(

blt dołączył
13.12.2007

blt 13:41 | 07.05.2014

Ja kupiłam Uzbekistan, wprawdzie tani był, ale nawet tych 25 zl moim zdaniem trochę szkoda. Opisy zabytków właściwie nijakie, poza informacjami, że naj...jakieś tam. Informacje praktyczne sprowadzają się do oględnych danych na temat dojazdu z cenami w PLN. O spaniu mowy nie ma w ogóle (a to jednak nie Tajlandia, gdzie hotel "rozkracza się" na niemal każdej ulicy). Konieczny więc okazał się dodatkowo inny przewodnik, wiadomo jaki po ang. Myślałam, że chociaż opisy ciekawych miejsc będą wartościowe, ale słabawo to wygląda niestety.

blt dołączył
13.12.2007

blt 13:45 | 07.05.2014

no i jeszcze jedno zasadnicze zastrzeżenie - ani pół mapy czy jakiegoś planu miasta (poza zarysem kraju na początku książki).

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 14:51 | 07.05.2014

Podobne jest i moje odczucie :
http://www.wakacjeipodroze.com/item/197-nowe-przewodniki-turystyczne-dla-globtroterow-w-polsce#comment20696

Poczytałem pobieżnie otrzymany Azerbejdżan i jest lepiej niż to co pisali o Gruzji, natomiast w żaden sposób nie jest to przewodnik dla globtroterów. Informacji praktycznych jest jak na lekarstwo, brak jakichkolwiek mapek i planów. Ogólnie, w stosunku do rozbuchanej reklamy i szumnych zapowiedzi, lipa totalna.

Wydawca zapowiadał wznowienie Gruzji i Maltę, że niby dużo lepsze będą bo podobno uwagi dostawał wyłącznie do pierwszego wydania Gruzji, natomiast z tego co piszecie wcale lepiej dużo nie jest.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl