Forum dyskusyjne
juriusz 12:16 | 30.10.2007
Wybieram się do Indii, przylot do Bombaju 5 stycznia 2008, wylot 4 lutego, również z Bombaju (chciałem z Delhi, ale różnice cenowe były znaczne - lece Swissem, bilet wyszedł za 1878 zł. chyba nieźle?).Z tego co przeglądam to jest tu wiele osób, które dobrze znają ten kraj. Wiem, że miesiąc to stosunkowo mało na taki ogromny obszar, dlatego bardzo proszę o jakieś wskazówki, chcę zobaczyć jak najwięcej i nie przeszkadzają mi tragiczne warunki, ani szybkie tempo zwiedzania, wręcz jest wskazane. Kilka konkretniejszych pytań:
Kierować się raczej na północ czy na południe?
Czy opłaca się w którymś miejscu zjechać na plażę i chwilę na niej poleżeć? W sensie czy jest jakaś ładna, czy może położona koło czegoś wartego odwiedzenia?
Jak wygląda sprawa z lokalnymi alkoholami? Znajdę fajny lokal, gdzie miło posiedzę przy piwie, lub kieliszku wina czy raczej zapomnieć o takich atrakcjach?
Co koniecznie wziąć na tą porę roku?
Jak wygląda o tej porze roku sytuacja w pociągach? Kupować bilety z wyprzedzeniem jak tylko mogę najwcześniej, czy też są szanse, że na kilka godzin przed podróżą dostanę?
Będę bardzo wdzięczny za wszelaką pomoc :)
kasy1 21:43 | 30.10.2007
Miejsce wylotu i przylotu sugeruje,że korzystniej byłoby zwiedzic południe.Niezłe plazę masz w Varkala/Kerala/,Danushkodi/koło Rameswaram/Tamil Nadu/albo Goa.najwięcej białych na Goa,potem Varkala,a Danushkodi to prawie puste miejsca.Tutaj tez może byc problem z noclegiem.:)Alkohole sa dostepne w specjalnych sklepach/najczęsciej ciepłe:0,w niektórych supermarketach i oczywiście w niektórych knajpkach...Typowej winiarni czy iwiarni raczej nie znajdziesz...Moze w ''wypasionych''hotelach?Nie wiem...A propos..hotel tam oznacza miejsce z jedzeniem,a nie noclegownię:)
Zalezy od trasy..na niektóre połączenia zawsze brakuje biletów...Zawsze zostaje bardzo dobrze rozwinieta siec autobusowa..
Powodzenia!
Krzysztof
juriusz 11:01 | 31.10.2007
Dzięki wielkie za pomoc, to jeszcze pozwolę sobie dopytać: na jakich trasach mogą być kłopoty z biletami, a gdzie powinno być w porządku? Jak autobusy wychodzą cenowo i czasowo? Bo rozumiem, że dostępność lepsza niż pociągów?
akirija 21:57 | 01.11.2007
Autobusy są duzo tańsze, szczególnie te lokalne a nie turystyczne jednak podróżowanie nimi jest koszmarne, ze względu na drogi i jakość samych autobusów. Jeśli chodzi o pociągi to też czytałam dużo o utrudnieniach ze znalezieniem biletu na ostatnią chwilę np. szczególnie na trasie powrotnej z Nepalu - Gorakhpur-Delhi jednak bez większych kłopotow nabyłam bilet na ten sam dzień mimo, iż był to okres festiwalu ( jakieś 2 tyg temu). Zawsze zostaje możliwośc kupienia biletów w klasie tańszej czyli sleeper bez klimatyzacji, cena 50% niższa, da się przeżyć choć z pewnością nie jest to Orient Expres...
vistabela 12:30 | 07.11.2007
Hej ja wróciłam w tamtym tygodniu było super zwiedziłam Thamil Nadu i KeralęCo do plaży to polecam Varkalę przepiękny klif, wspaniali kelnerzy (mają już nawet polskie kawałki :)) i stosunkowo tanio
Co do biletów kolejowych to niestety są problemy trzeba pytać o nie wcześniej ale raczej nie ma przeszkód żeby kupić bilet na całej linii ; schody zaczynają się dopiero wtedy jak chcesz wysiąść w połowie trasy :(
koniecznie zobacz świątynie na południu - Maduraj, do Trichi nie proponuję ci się wybierać bo to miejsce pielgrzymkowe i nie ma miejsc w hotelach
życzę udanej podróży :)
a koniecznie weź sobie coś od deszczu i ręcznik resztę można sobie spokojnie tam kupić