/ / > Pytanko > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Pytanko

kategoria uwagi do forum i serwisu

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 00:14 | 22.11.2023

No i jak? Dalej uważacie, że pan W. nadaje się na moderatora forum?

szpak dołączył
07.08.2007

szpak 09:03 | 14.12.2023

Szanowni, jestem po rozmowie telefonicznej z jednym z ojców założycieli Globka, niestety nie jest on już adminem oraz nie współpracuje od marca z adminami i założycielami tej strony. Ponoć na stronie jest jakiś kontakt do nowego admina ale nie mogę tego znaleźć, Globek upadł i chyba już się nie podniesie.

szpak dołączył
07.08.2007

szpak 15:06 | 14.01.2024

Ponad dwa tygodnie temu napisałem wiadomość e mail do nowych włodarzy serwisu czyli Orion Media Group sp. z o.o. sp. k. i nic się nie dzieje, chyba najwyższy czas powiadomić organy ścigania

szpak dołączył
07.08.2007

szpak 10:13 | 18.01.2024

Licznik bije dziś łaskawie ktoś odebrał telefon, przemiła Pani nawet stwierdziła żeby nie straszyć ją organami ścigania, bo wyświetlanie reklam to jest co innego.Serdecznie pozdrawiam, nowych włodarzy

Glob-Admin dołączył
28.08.2001

Glob-Admin 11:37 | 18.01.2024

Dziękujemy za zgłoszenie. Rozpoczęliśmy czyszczenie forum z niepożądanych treści oraz blokujemy tych użytkowników którzy te treści dodawali. Od teraz forum będzie sukcesywnie przeglądane. Bardzo prosimy o zgłaszanie podejrzanych postów do moderacji. Będą co najmniej raz w tygodniu usuwane.

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 13:31 | 18.01.2024

Skandaliczna wypowiedź.

Zero przeprosin za trzymiesięczny brak usuwania spamu, zero wytłumaczenia się przed forumowiczami. To zwykły brak szacunku i przejaw arogancji.

>Rozpoczęliśmy czyszczenie forum z niepożądanych treści

Jacy "my"?! Czy pluralis maiestatis ma na celu rozmycie odpowiedzialności?

> Od teraz forum będzie sukcesywnie przeglądane

To kolejne stwierdzenie pokazujące indolencję moderatora. Zapewniam forumowiczów, że przejrzenie i usunięcie spamu z okresu 3 miesięcy wymaga 20-30 minut pracy. Wiem, bo znam pracę moderatora forów od podszewski. W dalszym ciągu na forum tkwi spam. Moderator się zmęczył? ROTFL

> Bardzo prosimy o zgłaszanie podejrzanych postów do moderacji.

To wypowiedź wskazująca na totalne niezrozumienie, na czym polega praca moderatora. To moderator powinien być w sposób ciągły obecny na forum i reagować - co najwyżej - na zgłoszenia nieregulaminowych zachowań i słów zawartych w treściach niedostępnych dla niego (np. w korespondencji na PW)

> Będą co najmniej raz w tygodniu usuwane.

Jest to zapowiedź tygodniowej karencji dla spamu. Tyle potrzeba spamerowi, by osiągnął sukces. Jak widzą forumowicze, zapowidź zmian jest iluzoryczna, by nie powiedzieć: fikcyjna.
Moderator powinien na bieżąco śledzić wpisy na forum anie zaglądać tu raz na tydzień. Jeśli ma tylko tyle czasu, to znaczy, że nie jest właściwą osobą do zajmowania się forum. Spam w ostatnim czasie pojawiał się codziennie a brak reakcji ze strony moderatowa jest zachętą do umieszczania przez spamera kolejnych porcji spamu.

I również zapewniam - tym raz moderatora - że są osoby, które mają dość czasu i chęci, by spam oraz nieregulaminowe treści nie wisiały na forum dłużej niż godzinę.

Glob-Admin dołączył
28.08.2001

Glob-Admin 14:08 | 18.01.2024

Szanowny Piotr-Krk nie mam zamiaru wdawać się w nic nie wnoszące pyskówki. Napisałem jak będzie, Ja wiem, że Szanowny Pan ma dużo czasu. ale nie ma opcji by Szanowny Pan został moderatorem.

szpak dołączył
07.08.2007

szpak 15:08 | 18.01.2024

Szanowny Glob-Admin nikt tu nie chce dyskutować oraz podważać jakieś kompetencje, jednakże rola adminów , moderatorów polega na bieżącym monitorowaniu forum-bo to niestety oni bezpośrednio odpowiadają za porządek nad treścią. I tak naprawdę nikt tego nie zmieni. Jednakże zapytam się nieśmiało dla czego moja interwencja telefoniczna tak przyspieszyła Wasze działania, na wiadomości mailowe nikt nie reagował?

Glob-Admin dołączył
28.08.2001

Glob-Admin 15:27 | 18.01.2024

Bo kupliśmy ten serwis w paczce z setką innych serwisów, nawet nie wiedzieliśmy, że ten serwis ma forum. Do maila kontaktowego nikt z nas nie ma dostępu - po Pana kontakcie i obserwacji, że jest grupa osób zainteresowanych życiem tego forum, zaczniemy je moderować oraz ożywimy pocztę mailową tego serwisu. Jak Pan zauważył cały spam została wyczyszczony niezwłocznie po Pańskim zgłoszeniu. Zostały nam jeszcze tylko posty zgłoszone do moderacji które nie są spamem. Niestety większość postów które są w moderacji zgłoszone przez innych użytkowników nalezą do osoby wypowiadającej się kwieciście w tym wątku. Taki ton nie będzie tolerowany. Panu dziękujemy za zgłoszenie. Reakcja była natychmiastowa.

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 15:06 | 18.01.2024

> nie mam zamiaru wdawać się w nic nie wnoszące pyskówki

Arogancji ciąg dalszy. Z jednym masz rację: moje merytoryczne uwagi co do pracy moderatora na niewiele się zdadzą, przy takiej postawie.

Mam ciekawsze zajęcia niż zajmowanie się moderacją tego forum :) Ale z łatwością wskazałbym odpowiednich forumowiczów, których zaangażowanie w portal jest gwarancją dobrego moderowania.

Mam również swoje doświadczenia przy moderacji znacznie większych forów i wiem, na czym polega poprawna praca moderatora i na czym polegają jego obowiązki.

Glob-Admin dołączył
28.08.2001

Glob-Admin 15:19 | 18.01.2024

Czy Szanowny Pan wie co oznaczają pyskówki z Adminem? Czy Szanowny Pan chce na stałe stracić konto? Ton Pana wypowiedzi nie będzie dalej tolerowany.

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 15:27 | 18.01.2024

Dostrzegłem teraz wypowiedź forumowicza Szpaka, który zwraca uwagę na to samo co ja: czyli stałą obecność na forum i bieżące usuwanie spamu.
Te same zarzutu pod adresem pracy moderatowra były podnoszone również przez innych użytkowników portalu.

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 15:23 | 18.01.2024

Proszę mnie nie straszyć :)
Moje uwagi odnośnie moderowania miały charakter merytoryczny.

Glob-Admin dołączył
28.08.2001

Glob-Admin 15:29 | 18.01.2024

Szanowny Panie ja nikogo nie straszę, moja wiadomość miała również charakter merytoryczny. Ja rozumiem, że przykro Państwu było, że forum uległo zapuszczeniu, ale prace zostały podjęte natychmiast po zgłoszeniu telefonicznym.

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 22:01 | 18.01.2024

A umiesz odpowiedzieć, dlaczego usunąłeś wątek nt. fotografii?

szpak dołączył
07.08.2007

szpak 09:04 | 19.01.2024

Poproszę zrobić jeszcze porządek w dziale ogłoszenia.

Glob-Admin dołączył
28.08.2001

Glob-Admin 09:32 | 19.01.2024

Wydaje mi się że usunąłem wczoraj wieczorem wszytko co wydawało mi się podejrzane w dziale ogłoszenia, ale chętnie poproszę o sugestie jeśli coś przegapiłem.

Glob-Admin dołączył
28.08.2001

Glob-Admin 09:34 | 19.01.2024

Jasne. Widziałem post i nawet miałem do niego zastrzeżenie że to drwienie z innego użytkownika, ale go nie ruszałem. Wieczorem zobaczyłem jednak, że ktoś zgłosił go do moderacji, czyli potwierdziło to moje obiekcje i usunąłem wątek.

szpak dołączył
07.08.2007

szpak 14:23 | 19.01.2024

https://www.globtroter.pl/spolecznosc/ogloszenie.phtml?oglo_id=60334
chodzi o ww link

Glob-Admin dołączył
28.08.2001

Glob-Admin 17:16 | 19.01.2024

>https://www.globtroter.pl/spolecznosc/ogloszenie.phtml?oglo_id=60334
>chodzi o ww link

dzięki usunąłem ogłoszenie, użytkownik już wcześniej został zablokowany.

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 10:30 | 20.01.2024

>Jasne. Widziałem post i nawet miałem do niego zastrzeżenie że to drwienie z innego użytkownika, ale go nie ruszałem. Wieczorem zobaczyłem jednak, że ktoś zgłosił go do moderacji, czyli potwierdziło to moje obiekcje i usunąłem wątek.

Wątek pt. Kolorowanki ( https://tiny.pl/cbklb ) był poświęcony obróbce zdjęć, w szczególności zmianie kolorów zdjęcia polegającej na zwiększeniu nasycenia. Takie efekty w istotny sposób wpływają na odbiór zdjęcia przez widza i są zamierzonym efektem autora.
Jednakże szczegółowe motywy ingerencji w zdjęcia podczas obróbki nie są mi znane. Dlatego zapytałem autorów zdjęć stosujących niekiedy korektę barw o ich motywy. Jako ilustrację problemu podałem obecne w dużych ilościach zdjęcia gór Montaña de Siete Colores.

W wątku nie bło niczego obraźliwego. Dyskusje na temat fotografii i zdjęć odbywały się w ciągu ostatnich kilkunastu lat zarówno pod zdjęciami, jak i na forum, np.
https://www.globtroter.pl/forum/watek,3746,oceny,zdjec.html

Myślę, że o tym nie wiedziałeś, skoro nie byłeś i nie jesteś związany z portalem. To niestety utrudnia rozumienie, co jest ważne w działaniach użytkowników portalu.

Jeśli chodzi o zgłaszanie postów do moderacji - sprawa jest podobna. Owszem - zgłaszałem pod nieobecność moderatora wiele wątków z ogłoszeniami dot. wyjazdów. Miejscem przeznaczonym na takie wątki jest dział Ogłoszenia. Większość użytkowników, a z pewnością dotychczasowi administratorzy portalu, wiedzieli o tym i konsekwentnie takie wątki były z forum usuwanne a ich autorzy proszeni o zamieszczenie ich w dziale Ogłoszenia.

szpak dołączył
07.08.2007

szpak 08:20 | 22.01.2024

i znów zaczyna pojawiać się chaos na forum

szpak dołączył
07.08.2007

szpak 08:25 | 23.01.2024

I następny dzień chaosu

Glob-Admin dołączył
28.08.2001

Glob-Admin 10:34 | 23.01.2024

czy Pan trochę nie przesadza? bo ktoś się rejestruje i dodaje posty jakie sobie chce? zostały już usunięte, a użytkownik i jego ip zablokowane, te z wczoraj również. Tak wygląda niestety rzeczywistość forum. Mogę wprowadzić akceptacje wpisów ale to zabije całkowicie jakąkolwiek konwersacje.

szpak dołączył
07.08.2007

szpak 12:39 | 23.01.2024

Szanowny Globie, czy ja przesadzam na pewno nie, ale chyba szanowny Pan nie wie co pisze a dotyczy to tej treści "bo ktoś się rejestruje i dodaje posty jakie sobie chce?" więc to ja w tym momencie muszę postawić znak zapytania, niestety taka jest rzeczywistość. od osób które pełnią jakąś funkcję w danej społeczności wymaga się więcej. Jeśli nie wie Pan o czym piszę to zapraszam do kontaktu telefonicznego który był podany w wiadomości 04 stycznia, pozdrawiam serdecznie.

Glob-Admin dołączył
28.08.2001

Glob-Admin 13:06 | 23.01.2024

Żeby skasować komentarz albo użytkownika wystarczy jeden klik.

Doradzam dwa wdechy zanim szanowny Pan coś napisze. Albo zacznie się Pan zachowywać albo Pana usunę, to, że jest Pan użytkownikiem z długim stażem to nie znaczy, że wolno Panu więcej niż innym. Albo się sytuacja z oboma Panami tu uspokoi albo po prostu bez żalu skasuje forum. Mnie ono nie jest do niczego potrzebne, na prawdę mam lepsze rzeczy do robienia niż przepychanki słowne, z dwoma użytkownikami którzy uważają, że skoro często czegoś używają to jest to ich własnością. Ucierpią na tym jedynie inni użytkownicy.

szpak dołączył
07.08.2007

szpak 13:19 | 23.01.2024

Niestety nie ja się godziłem na bycie adminem nikt do tego nikogo nie zmuszał, więc jeżeli uważa Pan że skasuje Pan forum to proszę bardzo. A tak szczerze to na nic sobie nie pozwalam tylko po prostu chcę żeby to forum funkcjonowało zgodnie z jego celem a to już jest w gestii osób funkcyjnych niestety czasy się zmieniają i osób które zamieszczają w necie rożnego rodzaju nie dozwolone treści jest coraz więcej, więc nie ma co się tu obrażać na kogoś innego tylko zakasać rękawy i do dzieła, jeszcze raz serdecznie pozdrawiam

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 15:32 | 23.01.2024

>Dziękujemy za zgłoszenie. Rozpoczęliśmy czyszczenie forum z niepożądanych treści oraz
>blokujemy tych użytkowników którzy te treści dodawali. Od teraz forum będzie
>sukcesywnie przeglądane. Bardzo prosimy o zgłaszanie podejrzanych postów do
>moderacji. Będą co najmniej raz w tygodniu usuwane.

Super, że wreszcie ktoś się pojawił na tym wysypisku. Nie wiem, czy jest Pan zorientowany, że w ostatnich kilku latach, od kiedy portal jest głęboko w czarnej d...... jest Pan kolejnym, e-ntym, pińcetnym adminem tego forum. Doświadczenie uczy, że żywotność onych jest dość krótka. Dotychczas trwało to maksymalnie kilka tygodni i szambo ponownie się wylewało, a reakcje moderatora były coraz rzadsze do wcale.
Ponieważ od lat administratorzy Globka nie mają w zwyczaju się przedstawiać (prawda?), to niby skąd tych kilku, którzy jeszcze tu zaglądają, mają się domyślić, że jest Pan nowy, a do tego z dłuższym terminem przydatności. Pytanie retoryczne.

Poza tym wypadałoby poinformować Globkowiczów, o zmianach właścicielskich. Chyba, że to tajne przez poufne - w takim razie cofam wścibstwo.

Przy okazji nabyliście (prawdopodobnie) w pakiecie także fanpage na F - ostatni wpis ca. sprzed 2 lat. - tak tylko nieśmiało przypominam.

Pozdrawim

Globkowicz w stanie spoczynku

Glob-Admin dołączył
28.08.2001

Glob-Admin 18:17 | 23.01.2024

Dzień dobry, witam serdecznie - postaram się zachować w miarę możliwości czystość na forum. Ja jestem właścicielem tego serwisu, moja firma zajmuje się marketingiem internetowym i posiadamy kilkaset innych serwisów. Zająłem się administracją tego tylko przez szacunek dla Tych osób dla których to miejsce jest ważne. Zaglądam tu co jakiś czas po prostu żeby posprzątać. Nie będę czarował, że zajmę się tym 24/24 ale jak zaznaczyłem przynajmniej raz w tygodniu będzie czyszczone. To nie znaczy, że w miarę możliwości będę tu zaglądał codziennie i by czyścić spam i oczywiste wiadomości umieszczenie tylko dla pozyskania linka z forum. Zapraszam do powrotu ze stanu spoczynku :). Na FP też przyjdzie kolej. Bardzo dziękuję za wiadomość.

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 14:28 | 25.01.2024

Trzymam kciuki za sukces. Pozdrawiam

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 16:43 | 26.01.2024

"nawet nie wiedzieliśmy, że ten serwis ma forum"

Do dobrej praktyki administratorów portalu należała dbałość o rotację artykułów (relacji z podróży) na głównej. Oczekiwanie użytkowników jest takie, by te artykuły były zmieniane, w rytmie co najmniej miesięcznym. Zwracała uwagę na to między innymi użytkowniczka Linkalinka.

Obecny na głównej artykuł wisi już chyba od roku. Proponuję na główną dać relację "Yakushima - zielona wyspa lasów nienaruszonych" (Linkalinka)
lub "Wokół Miasta Ognia" (Igebski).

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2026 Globtroter.pl