/ / > ocena techniczna zdjęć > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

ocena techniczna zdjęć

kategoria uwagi do forum i serwisu

[konto usuniete] dołączył
03.07.2010

[konto usuniete] 23:19 | 27.11.2014

Dobry wieczór,
to pytanie, które napiszę poniżej nurtuje mnie już od pewnego czasu. Najczęściej pod zdjęciami zastajemy same pochwały i polecenia. Natomiast kiedy pojawi się jakaś krytyka, nawet jeśli jest uzasadniona, to wywołuje ona wielką burzę, łącznie ze skargami do Admina. Nawet jeśli autor krytyki przeprasza w swoim komentarzu dwa razy (a mogę przytoczyć parę takich przypadków) i tak jest osądzany od czci i wiary.
Myślałam, że Globtroterowi zależy na jakości zdjęć, niestety wiele wskazuje na coś odwrotnego.
A przecież mamy coś takiego jak: "ocena techniczna" zdjęcia. Lecz jak zauważyłam jest ona używana jedynie do wystawiania piątek.
Może ktoś wytłumaczy na czym te sprawy polegają? Może zlikwidujemy oceny zdjęć? Jak i polecenia? Może tak byłoby lepiej dla "atmosfery" na Globie?

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 23:37 | 27.11.2014

Akras, z zainteresowaniem będziemy przyglądali się wypowiedziom użytkowników. Zaznaczam tylko, że nasza interwencja ma miejsce tylko i wyłącznie wtedy, kiedy uwagi przestają być merytoryczne i dotyczyć zdjęć, strony technicznej itd a stają się słownymi przepychankami, bo takie nie służą atmosferze na żadnym serwisie.

pozdrawiam
GlobAdmin

03.07.2010

[konto usuniete] 23:44 | 27.11.2014

Niedawno JBM zwrócił uwagę, że dzieje się tu coś na kształt "wyścigu szczurów". Obserwuję to zwłaszcza pod koniec każdego miesiąca, kiedy często brakuje ciekawych i ładnych zdjęć ludziom, którzy "walczą" o pierwsze miejsca. Pojawiają się też opowiadania, a jak je czytam, to odnoszę wrażenie, że nie zostały napisane dlatego, żeby coś ciekawego opisać i przybliżyć, tylko po to, żeby zdobyć 100 punktów, koniecznych do miejsca w pierwszej piątce.

senia dołączył
20.06.2008

senia 14:14 | 30.11.2014

Ktoś tu kiedyś niedawno próbował stawiać 4 ale go zakrzyczała gawiedź... , żeby "szybko się oddalił", bo to nie szkoła, żeby stawiać oceny... Z drugiej strony, nikt nie odznacza kratki z brakiem zgody na ocenę, czyli nie ma co się ciskać, jak ktoś oceni na 4, 3, a nwet 1, każdy wyraża zgodę na ocenianie swoich fot. I trzeba chyba przypomnieć, co się kryje pod hasłem "ocena" i "polecam". Jak dla mnie - "ocena" to ocena TECHNICZNA ZDJĘCIA, nie ocena miejsca albo użytkownika. Polecam zaś, oznacza - POLECAM TO ZDJĘCIE. Może to ja się mylę, sama już nie wiem...

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 15:16 | 30.11.2014

ano właśnie. Jest przewidziana ocena - znaczy można ją postawić. Czasami polecane są zdjęcia sprzed lat i widać, że wtedy też bywały burzliwe dyskusje, ale skala wystawionych ocen pod zdjęciem była pełna, a komentarze nie mieszały z błotem wystawiających oceny!

03.07.2010

[konto usuniete] 22:58 | 30.11.2014

Nitkaska - właśnie widać jak ludzie na Globie podchodzą do merytorycznej dyskusji - już Twój wpis tutaj jest na czerwono zgłoszony do moderacji. Bez uzasadnienia, bez komentarza....Takie mamy teraz społeczeństwo na Globie - nie komentują, żeby nie ujawnić przypadkiem nicku! Za to szerzy się skarżypyctwo i moderacja - anonimowo, bo tak najłatwiej.

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 23:45 | 30.11.2014

no faktycznie! Ale numer! Jestem szczerze zaskoczona, ale cóż, wola narodu, dyskutować nie będę, bo też i jak widać nie ma z kim. A prawda taka, że dawniej stawiano wszystkie oceny w skali, dziś za niższy stopień niż 5 ludzie się obrażają, choć te dzisiejsze sporo słabsze...

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 13:53 | 01.12.2014

a dziś zgłoszenia nie ma...wot, cud:)

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 00:36 | 02.12.2014

nie cud:) Zwykła pomyłka:) Wszystko zostało wyjaśnione, za co dziękuję:)

loo dołączył
05.02.2013

loo 19:52 | 02.12.2014

Moi drodzy,
Wypowiedziałem się po części na ten temat w komentarzu jednego ze swoich zdjęć: http://www.globtroter.pl/zdjecia/188314,polska,bieszczady,polonina,wetlinska,kolory,po,wschodzie.html. Globtroter nie jest portalem z branży fotograficznej. Owszem, jest tu kilka osób parających się fotografią, ale zdecydowana większość użytkowników zdjęcia robi przypadkiem, przy okazji zwiedzania, z pewnością nie dbając o ich stronę techniczną, bo ciężko o tym mówić wyjmując z kieszeni kompaktowy aparat ustawiony na przysłowiowe AUTO. Mają być po prostu pamiątką. Dzięki takim zdjęciom mogę stwierdzić czy dane miejsce podoba mi się, czy warto tam jechać i z tego powodu są tu bardzo cenne. Jak jednak mogę wymagać rzetelnej oceny technicznej od tej grupy użytkowników, skoro, bez urazy do nikogo, zapewne większość z argumentów na "nie" będę w stanie obalić?

manni dołączył
24.06.2011

manni 23:07 | 02.12.2014

Każdy użytkownik, którego ego jest zbyt wrażliwe na krytykę ma możliwość wyłączenia opcji oceny zdjęć. Ci, którzy tego nie robią w domyśle chcą wiedzieć co inni o jego zdjęciach myślą a przynajmniej nie mają nic przeciwko tej ocenie. Jeśli ktoś uważa, ze publika nie dorasta mu do pięt również może tę opcję wyłączyć. W kwestii kwalifikacji oceniających: nie trzeba być wybitnym reżyserem by wiedzieć czy film jest dobry, nie trzeba być poetą ani wybitnym pisarzem by ocenić dobrą książkę. Podobnie nie muszę być wybitnym fotografem by ocenić zdjęcie. Umiejętność zrobienia zdjęcia to zdobycie technicznych umiejętności a ocena zdjęcia to kwestia gustu i smaku. Te sprawy są jakby rozłączne. Co do „obalania każdego nie”: autor ma nieskończoną ilość czasu na przygotowanie zdjęcia przed jego zamieszczeniem w internecie. Kiedy już tego dokona to jest jakby za późno na dyskutowanie z widzami. Zdjęcie ma obronić się samo bez udziału autora. Najlepiej gdyby autor w sprawie swojego zdjęcia w ogóle nie zabierał głosu ( w każdym razie nie w sprawie oceny technicznej). Powiedz ile razy spotkałeś się w kinie z reżyserem aby przedyskutować z nim film. Żaden autor nie ma szansy na obalanie „nie”. Dzieło się podoba lub nie i trzeba się z tym pogodzić a obrażanie się o to, że komuś się nie podoba zdjęcie to po prostu dziecinada.

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 23:29 | 02.12.2014

Dyskusji na ten temat przez ostatnie lata było dziesiątki. Padało wiele argumentów "za" i "przeciw". Ale według mnie komentarz Manni trafił każdym słowem w sedno.
Zgadzam się i podpisuję obiema rękami.
Pozdrawiam:)

[konto usunięte] dołączył
03.12.2012

[konto usunięte] 23:55 | 02.12.2014

Brawo manni - w końcu jakiś rozsądny głos w tej kwestii. Przykro mi loo, ale kompletnie z twoją wypowiedzią się nie zgadzam. To jest też portal fotograficzny i jakieś minimum przyzwoitości obowiązuje, zarówno w kwestii doboru zamieszczanych zdjęć jak i przede wszystkim w ich ocenie. Autorzy oczywiście są w większości przypadków przekonani o doskonałości i niepowtarzalności swoich "dzieł" - wynika to z natury ludzkiej - ale oceniający powinni "widzieć na trzeźwo". A co mamy? - każdy to widzi. Polecanie znajomych, handel głosami, polecanie "jak leci, wszystkiego co na wierzchu". Ocenia się na 5 takie "gnioty", że woła to o pomstę do nieba. Nieostre, krzywe, przepalone, źle skadrowane, kompozycyjnie beznadziejne, bez jakiegokolwiek pomysłu i idei. Tak jak napisał manni, nie trzeba być wybitnym specjalistą, żeby tego nie widzieć. No chyba, że jest się kompletnie ślepym lub "inteligentnym inaczej". No tak, zapomniałem "o emocjach". Te tłumaczą każde irracjonalne zachowania. Hulaj dusza, piekła nie ma.
Mamy 2014 rok i wszystko w zasadzie zostało obfotografowane w tysiącach wersji - dobrych i bardzo dobrych. Na prawdę nie ma potrzeby wrzucania tutaj prac kiepskich i bardzo kiepskich na zasadzie "śpiewać każdy może". Może, ale niekoniecznie przed publiką.

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 00:54 | 03.12.2014

ano!
Też komentarz, pod którym się podpisuję.
Colmar, ale może w związku z tym zacznijmy oceniać nie tylko te zdjęcia, które według nas zasługują na 5, ale także i te, które oceniamy niżej. Zapraszam na początek do moich galerii:)

loo dołączył
05.02.2013

loo 01:21 | 03.12.2014

Chyba trochę źle zostałem zrozumiany. Nie mam absolutnie nic przeciwko ocenianiu zdjęć i jednocześnie utrzymywaniu ich wysokiego poziomu w tym miejscu. O tym również pisałem w komentarzu do swojego zdjęcia. Konstruktywna krytyka była moją jedyną nauczycielką. Czepiam się jedynie zwrotu "Ocena techniczna". Podejrzewam, że wielu z nas ocenia właśnie wrażenie wywołane przez zdjęcie, a nie same aspekty techniczne.

loo dołączył
05.02.2013

loo 01:13 | 03.12.2014

Rozróżnij ocenę emocjonalną, o której piszę w komentarzu, od oceny technicznej. TECHNICZNEJ. Idąc do kina nie dyskutuję o tym, czy materiał użyty do jego rejestracji ma odpowiednią ziarnistość, bo się na tym nie znam. Oceniam efekt, jaki na mnie wywarł tenże film.

03.12.2012

[konto usunięte] 11:16 | 03.12.2014

Biorąc pod uwagę, że nie jest to z założenia portal plotkarski dla nastolatków, gospodyń domowych czy pracowników z branży budowlanej (oczywiście żadnej z tych grup niczego nie umniejszając) tylko portal dla ludzi świadomie podróżujących czy dopiero zamierzających podróżować - a więc ludzi z pewnym poziomem inteligencji - należy przyjąć, że zdecydowana większość świetnie rozumie pojęcie "ocena techniczna". Do oceniania wrażeń czy "oceniania emocjonalnego" służą "polecenia". Jest to chyba nawet wyjaśnione w Regulaminie.

03.12.2012

[konto usunięte] 11:23 | 03.12.2014

Rozumiem, że drugi post nie jest skierowany do mnie, ale kto jak kto - loo -Ty świetnie znasz się na "problemie ziarnistości" :-)))

loo dołączył
05.02.2013

loo 13:04 | 03.12.2014

Jeszcze jeden argument. Może to moje wypaczenie inżynierskie :-). Słowo "techniczny" niesie w mojej ocenie pewną jednoznaczność. Dokumentacja techniczna. Projekt techniczny. W przypadku sztuki (trochę górnolotnie, ale wśród zdjęć przyrodniczych, krajobrazowych na pewno znajdziemy też wpisujące się w dziedzinę sztuki), trudno o tę jednoznaczność w odbiorze. Nawiązując do wspomnianego ziarna - dla jednej osoby jego istnienie będzie wadą, dla drugiej zaletą zachowując analogowe wspomnienia. Przekrzywiony kadr, jeżeli nie jest to kilka przypadkowych stopni może dodawać dynamiki zdjęciu, ale może też przeszkadzać. Niedoświetlone zdjęcie - może autor chciał uzyskać efekt low-key? Wyraz emocjonalny zdjęcia ocenić może każdy na swój sposób, bo emocje są sprawą typowo indywidualną. Kwestia technicznej poprawności, zgodnie z tym co zaznaczyłem na początku jest już śliska. Ale jak też napisałem na tym samym początku, może to moje podejście do słowa "techniczny" :).

Bajdełej, fajnie, że są tu ludzie, z którymi można rozmawiać na poziomie bez wzburzeń, donosów i fochów :).

03.12.2012

[konto usunięte] 13:44 | 03.12.2014

Wazeliniarz :-) A poważnie tutaj częściowo się z Tobą zgadzam, Częściowo, bo to co piszesz o świadomych zabiegach, które mają nadać zdjęciu odpowiedni charakter czy "pazur" dotyczą niewielkiego ułamka zamieszczonych na tym portalu prac. Dominuje, tak jak zresztą napisałeś, "sztanca" - czyli "małpa", komóra lub modny tablet, przycisk "ON" i sru... gotowe. A że się trochę "spieprzyło" - nic nie szkodzi. Pewnie zresztą większość nawet nie przejrzała instrukcji, żeby zobaczyć co potencjalnie ze sprzętu można wycisnąć, bo i po co. A co dopiero jakąś książkę o podstawach fotografii. Przecież wszystko się robi samo. A portal przyjmie. Ale podstawy do rozróżnienia, co jest poprawnie zrobione, a co nie, to raczej zdecydowana większość posiada. Bo nie mam tutaj na myśli tzw. gustu. Wiadomo - jednemu podoba się obraz Vermeer'a, drugiemu pana Kazia "Jeleń na rykowisku". Ale ten "jeleń" też musi być porządnie "zrobiony", a nie przypominać krasuli na pastwisku zrobionej przez 6-latka na kawałku kartki wyrwanej z zeszytu, na który wylał się soczek :-)

senia dołączył
20.06.2008

senia 13:52 | 03.12.2014

Myślę, że jeśli coś miało służyć osiągnięciu specjalnego efektu, to widać. Ja mówię raczej tutaj o sprawach oczywistych, które widać "na pierwszy rzut oka". Niedoświetlenie, prześwietlenie, brak ostrości, nijaka kompozycja, krzywy horyzont, niechlujstwo ogólne itd. Jeśli te sprawy udałoby się z globa wyeliminować to byłby mega sukces :-)

manni dołączył
24.06.2011

manni 17:21 | 03.12.2014

Loo. Kiedy ogladasz zdjecia np. Foto Draba to nie mozesz oderwac oczu od nich. Sa pelne magii i choc nie wiesz jak one technicznie powstaly to nie masz watpliwosci, ze sa technicznym i artystycznym idealem. Kiedy ogladsz zdjecie niedoswietlone to jakims zmyslem wiesz, ze ono zostalo po prostu sp...one. Nie przychodzi ci do glowy, ze to moze low key. Nawiasem mowiac Hi Key i Low Key nie powstaje poprzez przeswietlenie lub niedoswietlenie obrazu.
Celem zdjecia jest wywolanie jakichs pozytywnych emocji i jesli te emocje uda ci sie wyzwolic to znaczy, ze zastosowales wlasciwa i poprawna technike. Jesli zdjecie wywoluje w duszy zgrzyt to technika byla niepoprawna lub przynajmniej niewlasciwie uzyta. Oczywiscie sa rozne dusze i to samo zdjecie moze wywolywac skrajnie rozne emocje.

loo dołączył
05.02.2013

loo 17:48 | 03.12.2014

Wciąż będę się upierał przy tym, że emocje, a technika to odrębne byty, choć oczywiście powiązane ze sobą. Idealnie byłoby połączyć obie te drogi i uzyskać jedną - fotografię idealną. Widziałem sporo zdjęć, które nie były doskonałe technicznie (czyli tu dostałyby ocenę negatywną), a podobały się, wygrywały konkursy, bo niosły emocje. Zgodzę się z Tobą w pełni z tym, że patrząc na niektóre twory widać od razu, że są, jak to ładnie nazwałeś, zepsute ;-). Jeżeli nie ma ani emocji, ani techniki, sprawa jest oczywista.

manni dołączył
24.06.2011

manni 21:34 | 03.12.2014

Czym jest poprawnosc techniczna zdjecia?
W przypadku betonu sprawa jasna. Bierzesz probke betonu pod prase - jesli spelnia parametry wytrzymalosciowe (latwo mierzalne) to znaczy, ze wykonano beton zgodnie z technologia. W przypadku zdjecia (umowmy sie, ze nie rozmawiamy o zdjeciach technicznych, paszportowych itp) jest podobanie sie czyli wywolanie emocji. Jak zmierzyc te emocje? Najlatwiej policzyc u ilu ludzi wywolano emocje. Przez lata opracowywano kanony robienia dobrych zdjec na podstawie obserwacji co sie podoba a co nie. I tak np. prosty horyzont wprowadza poczucie ladu i porzadku podczas gdy krzywy wprowadza chaos. Ale w pewnych sytuacjach jak sam piszesz krzywy horyzont dodaje ekspresji i tutaj jest pole do popisu dla fotografa. Na tym polega sztuka by fotograf wyczul kiedy wprowadza chaos a kiedy ekspresje. Kanony w fotografii sa jedynie wskazowkami a nie aksjomatami, ktorych masz sie trzymasz niewolniczo. Jesli zdjecie wygralo konkurs bo nioslo emocje to znaczy, ze bylo wykonane poprawnie technicznie. Technika przez przypadek lub zamierzenie byla dopasowana do miejsca i sytuacji. I o to chodzi w dobrej fotografii.
Trzeba pamietac, ze trzymanie sie kanonow daje szanse zrobienia zdjecia, ktore spodoba sie duzej ilosci odbiorcow. Do lamania konwenansow potrzeba jednak troche talentu inaczej bardzo latwo wychodzi gniot.

loo dołączył
05.02.2013

loo 02:57 | 04.12.2014

Czyli myślimy o tym samym, ale nazywamy to inaczej :)

03.07.2010

[konto usuniete] 00:22 | 05.12.2014

Drodzy Dyskutanci :-)
jestem po prostu szczęśliwa, że tyle tu merytorycznych uwag zawarliście :-) Z którymi się w większości zgadzam. To znaczy: jak ktoś zamieszcza zdjęcie, to poddaje się opinii tłumów (choć ja bym nie była tak radykalna i dała prawo do obrony, jeśli krytyka jest negatywna), że nie wypada oceniać na piątki zdjęcia, którego zaletą jest znajomy autor ;), że polecenia są wyrazem naszej sympatii dla zdjęcia (mam nadzieję, że nie tylko dla autora, ale to inna sprawa), itp., itd.
Jedynie szkoda, że tak naprawdę nie wypowiedzieli się tutaj ci, którzy mają odmienne zdanie...dlaczego? Tak przecież aktywni byli przeciwko moim, podobnym do zawartych tutaj argumentom. Aktywni nie tylko na forum, ale przede wszystkim w nagonce na mnie w listach na prv, do Adminki także. Może odezwą się jeszcze tutaj? I wywiąże się jakaś dodatkowa dyskusja? Co z twierdzeniem, że ciekawa dyskusja pod zupełnie kiepskim technicznie zdjęciem usprawiedliwia to zdjęcie i...sypią się dla niego piątki i polecenia?

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl