/ / > Lekki Śpiwór - jaki polecicie > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Lekki Śpiwór - jaki polecicie

kategoria podróże po świecie

mordka99 dołączył
05.03.2012

mordka99 21:42 | 06.10.2015

hey czy moglibyscie polecic spiwor - najwazniejsze aby byl lekki, i zajmował jak najmniej miejsca, do tego chcialabym czuc sie w nim dobrze, aby nie przyklejał sie do skóry itp. Śpiwór potrzebny na wyjazd po Azji, dla osoby ze wzrostem 165cm i oby nie kosztował majątek ;)

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 23:23 | 06.10.2015

Przede wszystkim musisz określić graniczne temperatury w jakich będziesz go używać. Ja też w większości jeżdżę do Azji i używam 1,3 kg puchu (((-:. Gdzie będziesz spać, pod dachem, w dżungli, na łodzi, na lodowcu? - chodzi o materiał zewnętrzny. Najlżejszy i najlepszy jest puch, ma także najlepszą kompresję. Nic lepszego nie wymyślono. Niestety puch jest droższy. Ile możesz przeznaczyć na zakup.

mordka99 dołączył
05.03.2012

mordka99 07:55 | 07.10.2015

Hey, Spiwór ma służyc do spania ew na lotnisku, w autobusie ma byc konfortową ochrona przed klima (np w nocy), do spania w Casa particular (jest tam posciel ale preferuje mimo wszystko cos wlasnego, przynajmniej mam pewnosc ze moj spiwór jest czysty (no jesli bedzie hehe). im mnie bedzie kosztowal tym lepiej ;))moge przeznaczyc ok 150 zł. i latem chetnie skorzystam z niego w polskich schroniskach gorskich

paweł.p dołączył
01.05.2014

paweł.p 12:03 | 07.10.2015

W takim razie potrzebujesz letni śpiwór schroniskowy.
Masz ogromny wybór tego typu śpiworów. Ja już od dawna nie używam takich śpiworów, ale mogę ci napisać na co zwrócić uwagę.
Termika śpiwora musi oscylować około +5 stopni (zawsze podaje się kilka zakresów temperatur – Ty patrz na temperaturę: komfort – ). Kup śpiwór typu mumia – są lżejsze od innych typów i w plecaku zajmują mniej miejsca (trochę kosztem wygody – są mniejsze) Za tą cenę kupisz śpiwór syntetyczny, jednowarstwowy – niestety nie będzie lekki ( waga około 1 kg) i wypełnienie będzie raczej średniej jakości. Zastanów się nad zwiększeniem kwoty. Śpiwory syntetyczne zachowują właściwości około 3-4 lat, śpiwory puchowe 10 lat i więcej, . Za około 300 + zł mogłabyś kupić śpiwór puchowy (około 200 gram puchu – na twoje potrzeby). Zamek z lewej strony jeżeli jesteś praworęczna i odwrotnie. Jeżeli będziesz miała wybór weź model ze ściągaczem przy kapturze. W tego typu śpiworach nie ma rozmiarówki. Wszystkie są robione w rozmiarze 180/190 więc na pewno się zmieścisz.

Mogę polecić Ci sklep internetowy w którym sam się zaopatruję: Weld.pl Bardzo dobra firma, sporo u nich kupiłem i nigdy nie sprzedali mi szajsu. Z tego co tam mają gdybym sam kupował w zbliżonej cenie wziąłbym Mamuta – świetna marka, jedna z najlepszych na świecie.

MAMMUT NORDIC EMT SUMMER 219 zł ciężar 600 gr.
I zastanów się nad śpiworem trzy-sezonowym
MAMMUT NORDIC EMT SPRING 249 zł ciężar 950 gr.

Te śpiwory będą Ci służyć przez wiele lat.

mordka99 dołączył
05.03.2012

mordka99 18:37 | 07.10.2015

zdecydowalam sie na MAMMUT NORDIC EMT SUMMER ze wzgledu na mniejsza wage. bardzo dziekuje Tobie za pomoc ;)

Magda Kajzer dołączył
11.12.2014

Magda Kajzer 10:56 | 08.10.2015

Fajne są te śpiworki. I jeśli naprawdę długo służą, to warto w nie zainwestować.

mordka99 dołączył
05.03.2012

mordka99 16:12 | 08.10.2015

dzieki za potwierdzenie slusznosci mojej decyzji ;)

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl