Forum dyskusyjne
adrimarkowski 22:24 | 07.05.2017
Witam.Czy ktoś z Was był już w Pekinie?
Jeśli tak to prosiłbym was o rade.
Mianowicie bd w Pekinie okolo godziny 5:00 w poniedziałek 30 maja.
Nastepny samolot mam o 01:00 31 maja
Pytanie jest takie jak dotrzec najszybciej do Centrum.
Co zwiedzać kiedy bd juz w centrum prosilbmy o jakas kolejnosc, i opis dojazdu, z uwzglednieniem czasu na odprawe i powrot na lotnisko.
Czy moze porwac sie na Chinski mur jesli tak to w jaki sposob i czym dojechac w miare budzetowo.
Dziekuje za poswiecony czas,
Tygrrysek 23:29 | 07.05.2017
Tak żeby wszystko było jasne.Zdajesz sobie sprawę, że żeby wyjść z lotniska potrzebna ci będzie wiza ?
adrimarkowski 23:33 | 07.05.2017
z tego co wiem mając polskie obywatelstwo mozemy wyjsc na 72h takze wiza jest nie potrzebna skoro opuszczam lotnisko tylko na 19h.
nitkaska 00:07 | 08.05.2017
napisz do Stecana, on będzie wiedział wszystko, z tymi wizami włącznie
adrimarkowski 23:35 | 07.05.2017
z tego co wiem mając polskie obywatelstwo mozemy wyjsc na 72h takze wiza jest nie potrzebna skoro opuszczam lotnisko tylko na 19h.
Tygrrysek 23:44 | 07.05.2017
Ok. Mój błąd, widać się zmieniło. :)
[konto usuniete] 00:36 | 08.05.2017
Wizę musisz mieć, ale na 72h dostajesz od ręki. Trzeba tylko okazać bilet.
[konto usuniete] 00:43 | 08.05.2017
Aha, wiza 72h jst za free. Jeśli każą Ci odebrać główny bagaz, nam kazali, zostaw go w przechowalni. 30 yuanow za dobę. Obsługa nie mówi po ang ;)
[konto usuniete] 00:47 | 08.05.2017
Z lotniska do metra jedzie Airport Express 25 yuanow. Metro 4 lub 3 yuanyZależy jak.daleko jedziesz.
adrimarkowski 00:52 | 08.05.2017
Hej. Dziekuje ze odpowiedzi.Mam nadzieje ze moj bagaz zostanie przeniesiony do nstp samolotu w końcu to te same linie lotnicze airchina , jesli nie to skorzystam z przechowalni mam nadzieje ze latwo ja znalezc. Jak mozesz to napisz mi co bys zwiedzila majac 19h. Bd w pekinie o 5 rano a samolot dalej mam o 01:00 nstp dnia. Pozdrawiam
[konto usuniete] 01:06 | 08.05.2017
Zakazane Miasto, hutongi i Uliczke Smaków. Na dojazd z na lotnisko potrzebujesz dobra godzinę. Expressem dojezdzasz do metra nr 2 (niebieska linia). My tez lecielismy air china i bagaze musieliśmy odebrac. Ale to bylo na 32h. Przechowalnia jest w glownym hallu pod F. Z terminala 3 musisz jechać kolejka, zeby odebrać bagaz i w ogole wydostać się z ltniska. Airport Express jest zaraz naprzeciw wyjścia z terminalu. Nie można nie trafić
adrimarkowski 01:10 | 08.05.2017
Dziekuje za sugestie napewno sie przyda. Czy to znaczy zr z bagazem musze wziąść do pociagu express i zostawic go dopiero gdy bd z niego wysiadal ?Czy przechowalnia jest jakos specjalnie oznaczona?
Jaki budzet bd mi potrzebny na te 19h mysle o atrakcjach transporcie i jedzeniu ?
[konto usuniete] 01:22 | 08.05.2017
Po przylocie na 3 wsiadasz w kolejke, która zawoxi po odbior bagazu i do wyjścia przez główną halę lotniska. Na niej, po prawej str, w czesci oznaczonej zF jest przechowalnia. Obok masz bank z bankomatami. Ceny transportu juz zasz, wstep.do Zak Miasta 40y. Zwiedzanie min 2h. Licz 1h na kolejke do wejścia. Najesz sie za 25y.
adrimarkowski 14:11 | 08.05.2017
Hej .Dziękuje Bardzo ze masz czas i chęci na odpisywanie :) To się ceni.
Jeszcze 2 pytania
1. Jak wygląda wyjscie z lotniska , po odebraniu bagażu ide po pieczatke do paszportu tą ktorej potrzebuje aby wyjsc na miasto czy przed odebraniem bagazu takowa mi wbiją?
2. Jak najszybciej i najskuteczniej dojechac do zakazanego miasta.
Slyszalem ze nie raz sa problemy z kupnem biletu na metro, autobus czy pociąg moze jest jakis spsob zeby zabokowac wczesniej ?
O taksówkarzach czytalem ze sa bardzo nie mili w stosunku do klientow, i tez moze byc problem ze zlapaniem taxi na miescie, plus wiadomo to droższa opcja. ?
Dziekuje i Pozdrawiam :)
[konto usuniete] 17:36 | 08.05.2017
>Hej .>Dziękuje Bardzo ze masz czas i chęci na odpisywanie :) To się ceni.
>Jeszcze 2 pytania
>
>1. Jak wygląda wyjscie z lotniska , po odebraniu bagażu ide po pieczatke do paszportu
>tą ktorej potrzebuje aby wyjsc na miasto czy przed odebraniem bagazu takowa mi
>wbiją?
>
>2. Jak najszybciej i najskuteczniej dojechac do zakazanego miasta.
> Slyszalem ze nie raz sa problemy z kupnem biletu na metro, autobus czy pociąg moze
>jest jakis spsob zeby zabokowac wczesniej ?
> O taksówkarzach czytalem ze sa bardzo nie mili w stosunku do klientow, i tez moze
>byc problem ze zlapaniem taxi na miescie, plus wiadomo to droższa opcja. ?
>
>Dziekuje i Pozdrawiam :)
Nie wyjdziesz z części tranzytowej bez pieczątki. Bez obaw, to są komunistyczne Chiny ;)
Czyli: najpierw kierujesz się na IMMIGRATION i zdobywasz pieczątkę/wizę (sprawdź, bo wydaje mi się, że jest osobne stanowisko-pierwsze z lewej dla wiz 24h). Potem kolejne dla tych 72h i dopiero dalej cała reszta. Wiec upewnij się, nim odstoisz kolejkę. Napisy po ang są, na znajomość języka pana mundurowego, który będzie Cię obsługiwał,nie ma za bardzo co liczyć.
Potem idziesz na kolejkę, która dowozi Cię po odbiór bagażu (lepiej sprawdź na taśmie, czy go tam nie ma ;)) I stamtąd do holu głównego lotniska, gdzie po prawej przechowalnia -cześć oznaczona literką F - o tym już pisałam. Panie w przechowalni mają duży zegar tarczowy, na którym pokazujesz godzinę, bo angielski znasz tylko ty ;)
Dalej: wychodzisz z lotniska i od razu widzisz stację Airport Express. Bilet kupujesz w budce na peronie. Jedziesz do ostatniej stacji: DONGZHIMEN i tam przesiadasz się na metro. Pamiętaj, że w metrze musisz zachować bilet- bez niego nie wyjdziesz. Plan metra znajdziesz w necie, np. tu: https://www.travelchinaguide.com/cityguides/beijing/subway-map.htm
Bilet na metro kupujesz w automacie, ewentualnie w budce na stacji. Nie ma z tym żadnych problemów. Nie wiem, skąd takie dziwaczne opinie... Musisz tylko wiedzieć, do jakiej stacji chcesz jechać, bo od tego zależy cena biletu. Jeśli chcesz kupować w okienku, najlepiej pokaż pani nazwę na planie (jak nie masz własnego, zrób fotkę z dużego planu,który wisi na ścianie), bo z wymową bywa różnie . Do Zakazanego Miasta stacja Tiananmen (wysiadasz przy słynnym placu Niebiańskiego Spokoju).
Powodzenia :) I uważaj w metrze na kieszonkowców.
Tygrrysek 19:26 | 08.05.2017
Nigdy nie byłem w Chinach, ale to nie jest przypadkiem z tym angielskim tak jak we Francji? Każdy francuz zna angielski ale wszyscy udają, że nikt nie rozumie w ramach protestu, że to angielski język jest popularny na całym świecie, a nie francuski? 😛
[konto usuniete] 19:45 | 08.05.2017
Tygrysku drogi, widzę, ze we Francji też nie byłeś, więc może odpuść sobie udział w wątkach, o których nie masz pojęcia. To niczemu nie służy. Pozdrawiam.
Tygrrysek 00:14 | 14.05.2017
Droga Baobab-ko. Próbujesz widzę bawić się we wróżkę i zgadywać gdzie byłem, co widziałem i z kim rozmawiałem.Przyznam, że trochę to dziecinne, ale nie będę cię krytykował. Każdy jest kowalem własnego losu i nic mi do tego.
Ośmielę się tylko stwierdzić, że prawdopodobnie byłem wiecej razy we Francji i rozmawiałem z większą ilością Francuzów niż pani Baobab-ka posiada palców. Wielu z nich, a wręcz prawie każdy na próbę kontaktu w języku angielskim powtarzał po kilka razy, że on nie zna angielskiego tylko francuski, ale jeśli się tym nie będziemy zrażać tylko bedziemy kontynuować rozmowę po angielsku to w końcu po kilku razach się podda i okaże się, że jednak zna język angielski dość dobrze.
Nie jest to tylko moje spostrzeżenie, bo wiele ludzi odwiedzających Francję to potwierdza. Zapewne jak poszukasz na googlach to sama się przekonasz. Nigdy nie szukałem, ale podejrzewam, że rzeczy oczywiste nie trudno na googlach znaleźć.
Jedyne co tu się może nie zgadzać to fakt, że od mojej ostatniej wizyty we Francji minęło już kilka dobrych lat. Ale zdziwił bym się jeśli przez kilka lat sytuacja się tak diametralnie zmieniła.